1

(950 odpowiedzi, napisanych Wybory)

Nie umywam rąk, ani nie chowam głowy w piasek tylko dla mnie jako dla młodego człowieka, mającego swoje poglądy i ideały, chamstwem(powiedział bym dosadniej, ale nie wypada) jest wyciąganie    na pierwszy plan jakiś oszczerstw, pomówień, a co najgorsze nie sprawdzonych plotek, które potem są głównym tematem rozmów i przez pryzmat tych plotek kandydaci są oceniani, a nie przez co to zamierzają robić lub co robili za swojej kadencji. A co do demokracji to widać właśnie na przykładzie liczenia głosów przez PKW na jak niskim poziomie jest nasza demokracja. Zdaję sobie sprawę również z tego, że pójście do wyborów jest obywatelskim i patriotycznym obowiązkiem, ale właśnie ten obowiązek pokazuje ilu procentom zależy na tym, żeby zadbać o nasz kraj. Nikt mi nie wmówi, że frekwencja na poziomie 47%, przy najważniejszych wyborach dla zwykłych ludzi, jest dobra. Przecież to jest żenada. Świadczy to o tym, że ponad 50% ma gdzieś co się wokół nich dzieje i jaki mogą mieć na to wpływ.
Przecież to władza jest dla ludzi, a nie ludzie dla władzy. W naszej gminie jest podobnie. Jakiś odsetek ludzi żywo interesuje się tymi wyborami, programami kandydatów itp., ale jest to zdecydowana mniejszość. Większość idzie do wyborów po to, aby postawić krzyżyk i mieć spokój, a nie, żeby coś zmienić. I właśnie dlatego tworzą się te tzw. "betony", które po paru latach rządów powodują, że nowi kandydaci są od razu pod ostrzałem starej władzy. To natomiast powoduje, że ludzie, którzy popierają starych kandydatów i Ci, którzy są za nowymi są wciągani w negatywną kampanię, która oczernia dwóch kontrkandydatów. I u nas też tak jest. Ludzie stojący murem za Panem Bułką szukają haczyków na Panią Martę, a ludzie popierający Panią Martę zwalają całą winę na Pana Bułkę, że nic nie robi, a jak już coś zrobi to jest złe itp. Ta znieczulica i walka o władzę za wszelką cenę jak by nic innego nie istniało, dla mnie młodego człowieka, jest chora i zaległa się w naszym społeczeństwie jak jakiś pasożyt. Trochę poniosły mnie emocje nie przeczę, ale mając na celu dobro mojego kraju, czyli i naszej gminy nasze społeczeństwo powinno zrozumieć, że "przez zgodę wzrastają małe rzeczy, przez niezgodę nawet największe upadają".

2

Ja ze swojej strony chciałbym dodać do tej jakże pięknej, merytorycznej i ciekawej dyskusji tyle, że jestem zażenowany poziomem Waszej rozmowy. Ludzie, Konstytucja naszego kochanego narodu gwarantuje każdemu obywatelowi wolność słowa i wyznania! A tu widzę, że wielka wrzawa o to czy ktoś wierzy czy nie. Toż to jest po prostu śmieszne, że ktoś wybiera na świeckie stanowisko osobę tylko z powodu wyznawanej wiary. Nowo wybrany Wójt nie będzie dokonywał zmian w kwestiach religijnych tylko w świeckich. Ludzie pamiętajcie, że to nie My jesteśmy od oceniania kto w co wierzy, tylko to nas będą oceniać po śmierci! Następnie chciałbym poruszyć temat wolności słowa. Bo czytając powyższe posty dochodzę do wniosku, że będąc asertywnym i mając swoje zdanie nie warto go nawet przedstawiać, bo zaraz jest kontra, zbesztanie i niczym nie uargumentowane narzucanie swojego zdania. Ale wiem, że My Polacy już tacy jesteśmy, dlaczego komuś ma być lepiej niż nam, lepiej od razu skontrować, wziąć łopatę i kopać dołki lub podkładać kłody, żeby drugi się w ogóle nie liczył i nie odzywał, bo się zna. Żenujące jest też dla mnie to, że poruszany jest temat o tym czy Pani Marta jest w ciąży. Ludzie co Was to w ogóle obchodzi? Czy dla niezdecydowanych w II turze decydujące będzie to czy Pani Marta jest w ciąży? Skoro Pani Marta zdecydowała się startować w wyborach to była pewna tego, że da sobie radę na tym stanowisku w każdej sytuacji, nawet będąc w ciąży. Ma jakąś wizję dla rozwoju tej gminy i chwała jej za to!  Chciałbym prosić jeszcze forumowiczów o szacunek dla kandydatów, bo jak widzę, że przed imieniem i nazwiskiem Pani Marty zawsze występuje słowo Pani,a przed imieniem i nazwiskiem Pana Bułki słowo Pan pojawia się okazjonalnie to ja,młody gówniarz, takiego piszącego nie darzę już szacunkiem, bo widzę, że ta osoba szanuje tylko kogoś kogo popiera, a drugiego ma za przeproszeniem gdzieś. Taka małostkowość i stronniczość budzi u mnie śmiech i politowanie. Wymagajmy od siebie trochę kultury i szacunku jeśli nikt na inny na tym forum od nas ich nie wymaga! Kończąc zaznaczę, że w pierwszej turze głosowałem na Pana Bułkę, ale, na dzień dzisiejszy, czytając forum, oglądając tablice informacyjne (przy których można notabene dostać oczopląsu widząc porozwieszane po 3-4 plakaty jednego kandydata) i mając swój własny rozum chyba nie pójdę do drugiej tury, bo po prostu szkoda mi nowo wybranego Wójta. Jeśli wygra Pan Bułka znów przez 4 lata będzie wygrzebywanie jakichś śmieci, żeby go pogrążyć, internet będzie go krytykował za wszystko co postanowi. Jeśli wygra Pani Marta to znów ludzie popierający obecnego Wójta będą szukać na nią jakichś haczyków, żeby udowodnić jej, że się na czymś nie zna i nie nadaje się na to stanowisko. Przynajmniej będę miał czyste sumienie, że ani jednego z kandydatów nie wpakowałem w to nasze gminne piekiełko.

3

Dziękuję Panie Zenonie za wyjaśnienie sytuacji z Zebraniem Wiejskim. Po części się z Panem zgodzę, jednak uważam, iż jawności to boi się każda władza w Polsce. Moim skromnym zdaniem uważam, że powinniśmy postrzegać i wydawać różne opinie na temat kandydatów po tym jak działali i zachowywali się w różnych sytuacjach przez ostatnie lata, a nie przez pryzmat ostatnich tygodni, w których każdy kandydat chce się przypodobać (w sposób dla jednych dobry dla innych już nie za bardzo) przed zbliżającymi się wyborami. Jako, że cisza wyborcza już coraz bliżej chciałbym zachęcić Was, drodzy forumowicze, do podzielenia się Waszymi kandydatami, na których zamierzacie oddać Wasz głos. Nie ma już sensu na kłótnie o Zebranie Wiejskie w Kobiernicach, sądzenie zostawmy sądom i nie zapominajmy, że Wybory powinny łączyć mieszkańców we wspólnej sprawie, a nie dzielić tym, że ktoś ma odmienne zdanie od Nas. Poprostu NIECH WYGRA LEPSZY!

4

[size=2]To mój pierwszy post i jako młody i niedoświadczony forumowicz na wstępie zaznaczę, że jeśli kogoś swoją wypowiedzią urażę to z góry przepraszam, nie miałem na celu nikogo obrazić. Zacznę od tego, że My na forum Czaniec.pl[/size] [size=2]w temacie Wybory powinniśmy głównie rozmawiać o następujących rzeczach (kolejność bez znaczenia): 1) kandydatach do Rady Gminy - pojawiło się parę postów, kto według kogoś wygra w którym okręgu, ale nie ma żadnych merytorycznych wypowiedzi na temat kandydatów, kto jest dobry na stanowisko radnego i dlaczego, a kto się do tego nie nadaje. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że w swoim okręgu nr 6 zagłosuję na Pana Rodaka Andrzeja Romana. Dlaczego spytacie? Ponieważ znam tego kandydata, wiem na co go stać i myślę, że dobrze będzie reprezentował mieszkańców Czańca w Radzie Gminy. Ważnym czynnikiem przy tym głosie jest dla mnie też to, że pozostałych kandydatów nie znam, nie widziałem żadnej ulotki więc nie wiem co o nich myśleć. 2) kandydatach na Wójta - ten temat akurat jest najbardziej poruszany, ale też brakuje mi merytorycznych wypowiedzi, a wypowiedzi typu głosujmy na danego kandydata, bo jest z Czańca i Czaniec potrzebuje swojego Wójta są dla mnie poza krytyką. Przecież Wójt zostaje Wójtem całej gminy, a nie Czańca, Bujakowa, Kobiernic czy Porąbki. Programy wyborcze przeczytałem, ale przyznam, że z wielkim samozaparciem i cierpliwością, gdyż tak dużo tych punktów, że aż trudno mi, młodemu wyborcy, uwierzyć, iż to wszystko da się zrobić. Ale chwała za to, że te programy się pojawiły. Swój głos oddam chyba jednak na Pana Bułkę, mimo, iż On akurat programu nie przedstawił (i tu minus dla obecnego Wójta), ale według mnie, który życiem gminy interesuje się może od półtorej roku, Pan Bułka może nie jest i nie będzie (jeśli zostanie wybrany) najlepszym Wójtem jakiego mieszkańcy mogą sobie wymarzyć, ale na pewno nie jest gorszy od dwóch pozostałych kandydatów. Wójtem jest już od paru ładnych lat, więc wierzę w to mocno, że (jeśli zostanie wybrany) w następnej kadencji więcej uwagi zwróci na to czego oczekują mieszkańcy. To tyle na temat Wójta. 3) kandydatach do Rady Powiatu - ten temat wcale nie został ruszony, a to przecież też jest ważne stanowisko. O ile w przypadku Wójta miejsce zamieszkania dla mnie nie ma znaczenia, o tyle w przypadku kandydatów do Rady Powiatu myślę, że warto głosować na radnych z Czańca. I tutaj krzyżyk postawię na Pana Grzegorza Zontka. Powód? Wydaje mi się, że ma największe doświadczenie w samorządowej polityce i może w Radzie Powiatu wiele dobrego zrobić dla naszej małej miejscowości 4) kandydatach do Sejmiku Wojewódzkiego - tu akurat zrozumiem brak postów, gdyż ten temat ma chyba najmniejsze znaczenie dla wyborców. W chwili obecnej nie wiem na kogo zagłosuję i dlaczego akurat na tego kandydata. Najbliżej jednak jest poparcia dla któregoś z kandydatów z PiS - u, Porozumienia Prawicy lub Ruchu Narodowego.
[/size]
[size=2]Zamiast tego forumowicze dyskutują o tym co działo się na Zebraniu Wiejskim, kto kogo nagrywał, czy miał prawo, o interwencji policji itd. Czy to dotyczy tematu Wyborów? W jakimś małym stopniu pewnie tak, bo w tym Zebraniu brali udział kandydaci na różne stanowiska, ale czy to w jakimś stopniu pomoże niezdecydowanym mieszkańcom podjąć decyzję? Czy te nagrania wniosą coś w kontekście wyborów? Czy może przyczynią się do dalszej kłótni o to czy można było zebranie nagrywać czy też nie, czy ktoś postąpił właściwie czy nie? Według mnie ta sprawa powinna być poruszana pod szyldem Zebrania Wiejskie, a nie Wybory. Następnie dziwi mnie to, że parę osób żąda "krwi" w postaci nazwisk osób, które zrywały materiały wyborcze Komitetu Pana Chwały. Przecież wiemy, że są to osoby, które związane są w jakimś stopniu z KWW Bezpartyjni RPW. I po co Nam mieszkańcom więcej informacji. Przecież to nie My będziemy ich sądzić i nie nam dane jest wykonywanie wyroków na tych osobach. A w wersji ogólnej co do zrywania, zaklejania czy innego rodzaju niszczenia materiałów wyborczych to moim zdaniem nie tylko grupa rządząca chwyta się tej brudnej zagrywki. Wierzcie mi, iż prawie na każdej tablicy można zauważyć zaklejanie jednego kandydata przez drugiego czy zrywanie jakiś kandydatów. Można to łatwo zauważyć spoglądając co jakiś czas na tablicę, że w jeden dzień wisi jakiś kandydat, a za parę dni już wiszą inni, a tablica jest, aż gruba od ilości tej makulatury. Także uważam, że nie stawiajmy przedwcześnie wyroków, gdyż jak można przeczytać u Źródła "nie sądźmy abyśmy nie byli sądzeni". I na koniec chciałbym się jeszcze odnieść do insynuacji jakoby Pan Waligóra z Panem Sopiakiem chcieli zniszczyć Polimed. Osobiście uważam, jako młody wyborca planujący studia w kierunku ekonomi i zarządzania, że konkurencja jest jednym z elementów rynku i dobrze, że obywatel (jeśli to prawda o podobnej jednostce mającej powstać w Kobiernicach) będzie miał prawo do wyboru dla siebie lepszej placówki. Według mnie genialnym posunięciem było otwarcie w Kobiernicach Opieki Nocnej i Świątecznej. Dlaczego? Nie trzeba jeździć do Bielska z problemami zdrowotnymi, można to załatwić szybko i miłej atmosferze (wiem, bo byłem) w Kobiernicach. Dlatego tutaj stawiam plusa dla Pana Bułki za to, że udostępnił nieużywane pomieszczenia (gdzieś tak wyczytałem, nie wiem czy to prawda) Bielskiemu Pogotowiu i dla Pana Waligóra za sam pomysł realizacji takiej placówki. A co do Polimedu i mającej podobno powstać podobnej jednostki w Kobiernicach, to jeśli ktoś uważa, że powstająca jednostka zniszczy tą istniejącą to musi to oznaczać, że istniejąca jednostka nie wykonuje swoich usług na odpowiedni poziomie skoro boi się konkurencji. Dla mnie lekarzy i ośrodków nigdy za wiele, może zmniejszą się kolejki, a konkurencja sprawi, że obie jednostki będą się nakręcać i jakość świadczonych usług wzrośnie czego sobie i Wam życzę! To już koniec moich rozważań i pozwolę sobie zacytować polskiego powieściopisarza Witolda Gombrowicza "Koniec i bomba a kto czytał ten trąba". big_smile
[/size]