1

Temat: Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego Gminy Porąbka

W siedzibie Urzędu Gminy Porąbka jest wyłożony do publicznego wglądu projektu miejscowego
planu zagospodarowania przestrzennego. W dniu 8 kwietnia 2008 r., od 10 do 14 wyjaśnień w sprawie projektu planu będzie udzielać zespół projektantów planu.

Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.

2

Odp: Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego Gminy Porąbka

W dniu 24.11.br. w Domu Kultury w Porąbce, Rynek 22, w godzinach 10:00 ÷ 17:00 odbędzie się prezentacja publiczna rozwiązań projektowych przedsięwzięcia pn.: Budowa drogi krajowej nr 52 Bielsko-Biała - Głogoczów (Beskidzka  Droga Integracyjna - BDI).

Więcej informacji znajdziecie TUTAJ:

Informacja na stronach Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Krakowie

Szczegółowy opis drogi, mapki, itp ...

Mapa - wariant I

Mapa - wariant II

Mapa - węzeł Bujaków

Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.

3

Nie widzę zainteresowanie - pogadam więc sam ze sobą.

Kilka słów o drodze.

Beskidzka Droga Integracyjna to projekt sięgający kilku lat wstecz, a jej koncepcja sporo, sporo dalej. W projekcie zaangażowane są gminy położone na planowanej trasie jej przebiegu zorganizowane bodajże w stowarzyszenie. Ostatecznie w 2007 r. projekt nabrał realnego kształtu, a prace budowlane miały ruszyć w 2011 r.

Nowa droga ma zastąpić dzisiejszą DK 52, która przebiega przez centra miast: Kęt, Andrychowa, Wadowic i Kalwarii Zebrzydowskiej. BDI ma być dwujezdniowa (na każdej jezdni dwa pasy ruchu), bezkolizyjna, ogrodzona. Wjazd na BDI będzie możliwy tylko poprzez specjalne węzły w kilku wyznaczonych punktach, obok każdej miejscowości (patrz linki w poprzednim wpisie). Poza tym całą BDI miały uzupełniać nowe drogi lokalne, ułatwiające poruszanie się wokół niej i pod nią, aby nie utrudniała życia mieszkańcom w ruchu lokalnym. Pieniądze są w zasięgu ręki, ponad dwa miliardy złotych. Pozostawało tylko ostateczne uzgodnienie przebiegu trasy. Największe kontrowersje pojawiły się Wadowicach (ludzie w protestach zorganizowani są w co najmniej II komitety).
BDI ma zostać wpisana w paneuropejską sieć dróg tranzytowych (stąd środki unijne).
Jej powstanie prawdopodobnie przyczyni się do ostatecznego zarzucenia budowy i rozwoju Zakopianki - straci ona ostatecznie na znaczeniu jako droga tranzytowa. Jej funkcję ma przejąć właśnie BDI, która przez Bielsko pobiegnie dalej (m.in. przez tunel w Lalikach) na południe Europy.

Uważam, że to bardzo ważny temat dla naszej gminy.

PS.
Mój pierwszy głos w dyskusji (mam nadzieję, że już teraz nie ze samym sobą).

Uważam, że powinniśmy grać w negocjacjach z wszelkiej maści władzami i przy tej okazji w rozwój sieci ścieżek rowerowych. Przegapiliśmy to przy okazji remontu ul. Kardynała Karola Wojtyły. Każda nowo budowana droga powinna uwzględniać interesy cyklistów. Mam nadzieję, że nie muszę nikomu wyjaśniać zalet takiej drogi, choć jak będę musiał, to się z tym zmierzę.

4

Panie Zenonie.
Temat BDI obserwuję od dawna, głównie w kwestii "Co nowego w Wadowicach" - wtajemniczeni wiedzą w czym rzecz. Na łamach czaniec.pl w dziale aktualności zamieszczaliśmy już kilka informacji dotyczących BDI - ostatnia ma już ponad 2 lata i żadnej wzmianki już później nikt nie znajdzie. Dlaczego? Po prostu w temacie BDI nie pojawiły się żadne istotne dla naszej miejscowości informacje.
Myślę, że teraz już nadszedł czas, by pomyśleć nad zredagowaniem kolejnej notki (zadałem Panu również pytanie na e-mail).

Pozdrawiam, admin http://czaniec.pl/forum/yaya.gif
http://www.danasoft.com/sig/118547.jpg

5 Ostatnio edytowany przez Zenon (2010-11-18 23:57:21)

BDI została zaproponowana do wpisania w Transeuropejską Sieć Transportową jako droga S 7 Warszawa ? Kraków i dalej na południe do Bielska-Białej. Konsultacje prowadzone przez Komisję Europejską miały potrwać do 15 września. Nie znam wyniku.
W lipcu 2011 r., kiedy Polska będzie sprawować przewodnictwo w UE, mają zapaść ostateczne decyzje w sprawie przebiegu Transeuropejskiej Sieci Transportowej (TEN-T)

http://www.mi.gov.pl/files/0/1792084/DrogaS7naodcinkuWarszawa8211Radom8211Kielce8211Krakw8211BielskoBiaa.pdf]Mapa sieci TEN-T

Skanska wybuduje pierwszy odcinek zachodniej obwodnicy Kęt

http://www.kety.pl/dokumenty/2010/obwodnica.pdf]

. Powstanie 1,5 km odcinek obwodnicy wraz z zatokami autobusowymi, chodnikami i ścieżkami rowerowymi. Prace pochłoną ponad 13 mln zł i potrwają dwa lata - do końca listopada 2012 r. Przebudowany zostanie również rurociągu odprowadzający do oczyszczalni ścieki z Grupy Kęty SA.

źródło: wnp.pl

6

Panie Zenonie,

Moze zasadnym byloby powalanie stosownego komitetu obywatwlskiego, na wzor komitetow wadowickich, oczywiscie na "za"  a nie "przeciw". Mogla by to byc pierwsza i bardzo wazna incjatywa spoleczna w ramach " Spoleczenstwa Obywatelskiego " w Gminie Porabka o ktorego zaletach i koniecznosci zaistnienia Pan juz tak wiele napisal.

Z glebokim Szacunkiem,
guru

Principles of surviving:       " You have only one truthful friend in the world.
                                                            And that friend is, yourself ".

7

guru napisał/a:

Moze zasadnym byloby powalanie stosownego komitetu obywatwlskiego, na wzor komitetow wadowickich,

Idea niczym z filmu Barei, kojarzy mi się ze społeczeństwem czasów komunizmu. A że powoływanie takich komitetów jest złe, mamy przykład we wspomnianych Wadowicach.

8

Szanowny Panie Galler,

Jestem prawie pewien, ze jezli pomysl "komitetu obywatelskiego" w Gminie Porabka wyszedl by od innego forumowicza bylby Pan neutralny albo "za". Co ja mysle o Panskich postach i Panskich "postawach" to z cala pewnoscia juz Pan wie. I tu sie zatrzymam. Pomysl Spoleczenstwa Obywatelskiego nie jest pomyslem nowym ani nowatorskim. Z wielkimi sukcesami dziala on juz od dawna w Europie Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych Ameryki Polnocnej.
Przypominal nam o tym , na tym Forum w sposob bardzo przekonywujacy i merytoryczny Pan Zenon. Podjalem temat gdyz uwazam go za zasadniczy w współtworzeniu spojnosci i dobrobytu Gminy.  Szanowny Panie prosze przesledzic ciekawe wypowiedzi Pana Zenona i poczytac odrobine, chociazby w internecie na temat zasad tworzenia Spoleczenstwa Obywatelskiego aby raz na zawsze przestal Pan porownywac ten fantastyczny model zarzadzania do czegokolwiek z czasow komuny.

Zatroskany,
guru

Principles of surviving:       " You have only one truthful friend in the world.
                                                            And that friend is, yourself ".

9

Wadowice to nie jest dobry przykład. Tam ludzie się kłócą pomiędzy sobą. Komitet północny powstał pośrednio w odpowiedzi na inicjatywę południa.

Złe wspomnienia. Porównanie inicjatyw obywatelskich tworzonych w warunkach działających mechanizmów demokratycznych do komitetów znanych z filmu Barei może świadczyć tylko o tym, że masz jakiś problem. Mam nadzieję, że z czasem zmienisz nastawienie. Obecne warunki są na pewno inne.
Gdyby cofnąć się w czasie to guru np. nie dostałby pisma tylko miałby wizytę smutnych panów albo pojechałby z nimi na wspólną, pouczającą  wycieczkę.

10

guru napisał/a:

Jestem prawie pewien, ze jezli pomysl "komitetu obywatelskiego" w Gminie Porabka wyszedl by od innego forumowicza bylby Pan neutralny albo "za".

Po raz kolejny się mylisz.
Mam prawo do swojego zdania i go obiektywnie przedstawiam, nikogo nie próbuję na siłę przekonywać wyzywając go że ma problem. Moje osobiste zdanie jest takie, jakie przedstawiłem. Uważam, że za budowę tej drogi jak również za projekt odpowiadają wykwalifikowani ludzie posiadający wykształcenie i wiedze do tego niezbędną, a tworzenie komitetów jedynie utrudnia realizację. Uzasadnienie podałem w przykładzie Wadowic. Rzeczywiście Wadowice się kłócą między sobą i według mnie jest to spowodowane tym, że bierze się pod uwagę opinie komitetów, zamiast ludzi do tego odpowiednich, biorących pod uwagę ważniejsze argumenty niż członkowie komitetów. Członkowie takich komitetów rzadko posiadają odpowiednie kompetencje i najczęściej są subiektywni, bo sprawa mniej lub bardziej bezpośrednio ich dotyczy np. droga ma iść niedaleko miejsca zamieszkania szwagra, siostry itd. Opinie mieszkańców zbiera się w formie wywiadu i bierze pod uwagę, ale nie buduje się drogi wyłącznie o ich opinie.

11

Rząd planuje wpisanie BDI do sieci TEN-T. Droga będzie miała przez to charakter międzynarodowy o znaczeniu europejskim. Być może przyspieszy to realizację inwestycji.

Ale co to oznacza dla Gminy i jej mieszkańców?
Jakie i czy przyniesie korzyści? (nowe miejsca pracy, rozszerzenie rynku pracy - skrócenie dojazdu, nowe usługi)
Jakie straty i zagrożenia? (zanieczyszczenie gleby, roślin, emisja spalin, hałas, przecięcie szlaków komunikacyjnych ludzi i migracji zwierząt).

12

Prace nad projektem trwają. O aktualnie prowadzonych prezentacjach społecznych rozwiązań projektowych dla BDI można dowiedzieć się tutaj:

http://www.gddkia.gov.pl/article/8556/beskidzka--droga-integracyjna

Najnowsza mapa z planowanymi wariantami przebiegu drogi:

http://krakow.gddkia.gov.pl/images/stories/i_wydarzenia/2010/BDI/bielsko/PDF_ORIENTACJA.pdf
Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Klu