Za komuny było wszystko wspólne - głównie polegało to na tym, że każdy coś wyniósł z zakładu pracy, załatwił, zakombinował. Żyło się w biedzie ale bieda była równa i dotykała każdego.
Szczytem marzeń nastolatków było posiadanie butów Relax i walkmana marki Crown na kasety.
Wtedy wszystko było dla działaczy PZPR, oraz Pewexy dla tych, którzy mieli rodziny w USA lub pracowali na kontraktach.
Każdy kto wychylił głowę poza standard był z miejsca uwalony lub nazwany kułakiem.
Te czasy minęły i mam nadzieję, że już nigdy nie powrócą, ale....
Dziś również nie brakuje tych równych i równiejszych którym się wydaje, że dużo mogą bo maja koneksje, bo coś załatwią, bo maja wujka w gminie, powiecie, województwie.. ...
Ale dziś prawo jest tak skonstruowane, że daje nam do rąk konkretne narzędzia i my obywatele musimy nauczyć się z tych narzędzi korzystać.
Nie ma się czego bać bo urząd, urzędnik już dzisiaj nic nam nie może zrobić... ba to urzędnik ma się bać obywatela...
To z jego (obywatela) łaski jest wybierany wójt (pracodawca) i ten wójt tak ma zorganizować pracę urzędników aby mieli świadomość ich służalczej roli wobec obywatela.
Proszę Państwa 10 maja 2013 roku złożyłem pismo w sprawie zalewania mojej posesji przez źle zaprojektowaną i wykonaną drogę gminną.
dopiero po moich interwencjach telefonicznych w 24 lipca 2013 łaskawie wójt Czesław Bułka wysłał do SKO pismo w sprawie wyznaczenia organu zastępczego. Zgodnie z ustawą miał na to 30 dni, a wykonał to po 74 dniach.
Oczywistym jest, że nie wójt Czesław Bułka powinien rozpatrywać każde pisemko, które wpływa do UG bo ma od tego odpowiednie osoby i referaty, a w tym przypadku referat za który odpowiada pan Tomasz Sordyl jako kierownik.
W związku z tym, że przez zaniedbanie ustawowy termin 30 dni na udzielenie odpowiedzi lub podjecie decyzji został przekroczony o 44 dni będę oczekiwał wyjaśnień od wójta co przedstawię w swojej skardze na przewlekłe postępowanie z winy pracownika UG.
Będę również oczekiwał informacji w jaki sposób wójt ukarał odpowiedzialne osoby za zaistniały bałagan.
Z poważaniem
Piotr Dusza
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere
Miejcie odwagę!... Nie tę jednodniową, Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska,
Lecz tę, co wiecznie z podniesioną głową Nie da się zepchnąć z swego stanowiska.