Też byłem w szoku jak w południe widziałem ekipę montująca lustro. Uśmiech samoistnie pojawił się na twarzy
Strony 1
Zamknięte Forum dyskusyjne czaniec.pl
Zamknięte Forum dyskusyjne regionalnego portalu informacyjnego Czaniec.pl - Czaniec Gmina Porąbka
Zamknięte Forum dyskusyjne czaniec.pl » Posty przez arttas
Strony 1
Też byłem w szoku jak w południe widziałem ekipę montująca lustro. Uśmiech samoistnie pojawił się na twarzy
Ostatnio rozmawiałem z dzielnicowym.
Dowiedziałem się, że KP w Kobiernicach wystosuje pismo do powiatu w sprawie wyjazdu.
szanowni mieszkańcy z moich informacji radny waligóra złożył interpelację na sesji powiatu w sprawie organizacji ruchu w centrum Czańca przedstawił DWA ROZWIĄZANIA od strony andrychowa sygnalizacja świetlna od strony kęt wałek zwalniający.MYŚLĘ IŻ 8 maja na zebraniu waligóra przedstawi państwu odpowiedż na interpelację zarządu drogi powiatowej a projektował drogę pan Zaniat
Zobaczymy co p.Waligóra w tej sprawie zadecyduje.
Obiło mi się o uszy, że Pan Makowski chce wynająć budynek dla Biedronki. Powiem, że to w dosyć wiarygodne osoby wspominały o tym.
Może ktoś to potwierdzić?
Uważam, że zdanie policji może pomóc wyjaśnić pewne kwestie. Opinia służb potwierdzająca nasze zdanie może pomóc w sprawie. W tym celu przydałby się kontakt z dzielnicowym, którym jest mł.asp. Paweł Botko, który odpowiada za swój rejon. Postaram się z nim porozmawiać w najbliższym czasie i napiszę o tym na forum.
W sprawie podpisów można zrobić małą akcję bezpośrednio przy wyjeździe z parkingu i prosić o opinie (oraz ewentualny podpis) mieszkańców/użytkowników opisywanego wyjazdu.
Zenon napisał:
Ważniejszą kwestią jest dołączenie do niego jak najwięcej podpisów. Wniosek powinien odzwierciedlać opinię możliwie szerokiego kręgu osób, w tym lokalnych notabli.
I na to mam pomysł - petycja online + zainteresowanie społeczeństwa przez publikację na czaniec.pl i zachętę do podpisywania petycji "na klik".
Zgadzam się, bo to na pewno przyśpieszy zbieranie głosów.
Ale w ten sposób nie trafimy do wszystkich, którzy mogą być zainteresowani tematem (osób nie korzystających z dobra internetu)
Niestety jestem zmuszony do codziennego korzystania z objazdu . Od wczorajszego popołudnia most jest zamknięty w obu kierunkach - szlabany z każdej strony wraz z odpowiednim oznaczeniem.
Widzę, że nie jestem jedyny, który zauważyła błędy projektowe.
Z tymi światłami to idealny pomysł, tylko teraz jak przekonać podmioty publiczne do postawienia sygnalizacji na tym skrzyżowaniu?
Ze swojego doświadczenia z jazdy po Czańcu ( a kręcę się tam dośc dużo w celach zawodowych) jak widzę rejestrację KWA lub KR to wolę się usunąc z drogi ( POZDROWIENIA DLA LAJKONIKÓW)
W KR chyba mają inne priorytety nauki jazdy bo faktycznie KRki często jeżdżą brawurowo.
Cóż, trzeba było na to jednak wpaść na etapie projektu.
Masz całkowitą rację, projektant dał delikatnie mówiąc "ciała". Teraz jedynie można zrobić elementy pomagającego w użytkowaniu rozjazdów.
Oznakowanie o którym wspominasz byłoby idealne, natomiast wątpię aby u nas powstało (powiat będzie się wykręcał od dodatkowych kosztów).
Sądzę, że najlepiej byłoby napisać wniosek do Powiatowego Zarządu Dróg w B-B, w który odpowiednia argumentacja powinna przynieść oczekiwany efekt.
Pozdrawiam,
Witam forumowiczów,
Często przebywam w centrum Czańca (taka praca) i zauważyłem, że po przebudowie panuje mały bałagan komunikacyjny.
1) Wyjazd z parkingu jest źle zaprojektowany - wyjeżdżając z parkingu w kierunku krzyżówki nie widać samochodów nadjeżdżających od strony Górnego Czańca (sukcesywnie zasłaniają widok samochody zaparkowane na parkingu). Trzeba podjechać i wystawić przód samochodu na jezdnie, aby dostrzec czy coś nie jedzie.
2) Kierowcy jadący od dołu, często nie zauważają wysepki i jadą po jej lewej stronie (pasem przeznaczonym do skrętu na parking). Można się tylko domyślić jakie mogą być konsekwencje takiego manewru na położonym dalej przejściu dla pieszych.
W ciągu dnia można średnio naliczyć ok 5-7 sytuacji wymuszenia pierwszeństwa przez wyjeżdżających z parkingu.
Natomiast w sprawie wysepki rekord jaki naliczyłem to 7 kierowców. Codziennie jakieś 2-3 samochody "lecą" przeciwnym pasem.
Konsekwencje mogą być różne, miejmy nadzieje, że do niczego poważnego nie dojdzie
Propozycje poprawy:
Ad. 1) Postawienie lustra, które w miarę ułatwiłoby wyjazd z parkingu.
Ad. 2) Wcześniejsze poinformowanie znakiem ostrzegawczym o "wysepce" (coś takiego jak w Bieruniu bądź Skomielnej białej).
Pozdrawiam,
arttas
PS. Wybaczcie za mały elaborat.
Strony 1
Zamknięte Forum dyskusyjne czaniec.pl » Posty przez arttas
Forum oparte o: PunBB