251 Ostatnio edytowany przez Mieszkaniec1 (2014-11-14 10:15:48)

Odp: Wybory 2014

Wracając dzisiaj z pracy zauważyłem zerwane plakaty na płocie Pana Duszy. Nawieszał ich sporo a wszystkie diabli wzięli. We wpisie 212 Pan Dusza napisał "PS. Na moim prywatnym płocie wiszą plakaty i są zamontowane 2 kamery WiFi na podczerwień z detektorem ruchu. To tak jakby komuś wpadło do głowy, żeby je zerwać lub powiesić inne bez mojej zgody"
Obawiam się, że następnym razem musi Pan Dusza zamontować jeszcze kamery na ultrafiolet a najlepiej zaminować płot. W innych miejscach plakaty wiszą nie naruszone. Jak widać prowokacja nie popłaca.

Pan wyborca5 czy Pan Kocemba jak sugeruje Kamila napisał "Mam i Kurier i gminne pisemko. Kurier metoryka i konkrety. Gminne pisemko to frustracja i nienawiść."
Co prawda nie znam słowa "metoryka", ale na naukę nigdy nie jest za późno. Wstąpiłem więc do sklepu by porównać gminne pisemko do poważnego periodyku jakim jest Kurier. Faktycznie zionie z gminnej gazetki nienawiścią, szczególnie do strony 4 do 8. Od strony 12 do 34 jest sama frustracja.
Przeglądnąłem wszystko i dalej nie wiem o co chodzi z tą "metoryką", nawet wujek Google nie wie:(
Może chodzi o to, co jest napisane od strony 40 do 42?
Śmieszy mnie już stwierdzenie "To co wszyscy wiedzą, BUłka nie zażądał ani jednego sprostowania, nie pozwał nikogo do sądu o napisanie nieprawdy". Przecież pisałem o tym we wpisie 236.

Obserwatorze, faktycznie wypowiedź na stronie 2 opisuje wszystko. Świetny tekst. Nie dziwię się Włościaninowi, że walczył z nimi przez cztery lata. Szkoda, że został zbanowany.

252

Jak trzeba być zdemoralizowanym, żeby cieszyć się z wandalizmu, niezależnie kto niszczy materiały wyborcze.

253

Panie Aresie, gdzie Pan się doczytał,  że cieszę się z wandalizmu?
Nie cieszę się również z tego, że komitet XXI nie potrafi odpowiedzieć na kluczowe dla Kobiernic pytania dotyczące ich programu wyborczego!

254

Dziękuję Panie Zenonie za wyjaśnienie sytuacji z Zebraniem Wiejskim. Po części się z Panem zgodzę, jednak uważam, iż jawności to boi się każda władza w Polsce. Moim skromnym zdaniem uważam, że powinniśmy postrzegać i wydawać różne opinie na temat kandydatów po tym jak działali i zachowywali się w różnych sytuacjach przez ostatnie lata, a nie przez pryzmat ostatnich tygodni, w których każdy kandydat chce się przypodobać (w sposób dla jednych dobry dla innych już nie za bardzo) przed zbliżającymi się wyborami. Jako, że cisza wyborcza już coraz bliżej chciałbym zachęcić Was, drodzy forumowicze, do podzielenia się Waszymi kandydatami, na których zamierzacie oddać Wasz głos. Nie ma już sensu na kłótnie o Zebranie Wiejskie w Kobiernicach, sądzenie zostawmy sądom i nie zapominajmy, że Wybory powinny łączyć mieszkańców we wspólnej sprawie, a nie dzielić tym, że ktoś ma odmienne zdanie od Nas. Poprostu NIECH WYGRA LEPSZY!

Szanowni Państwo, korzystając z ostatnich chwil przed ciszą wyborczą, życzę wszystkim kandydatom powodzenia. Jedno jest pewne - 17 listopada Gmina Porąbka nie będzie już ta sama, będziemy mieć całkiem odmienioną Radę Gminy.
Dziękuję za okazane do tej  pory wsparcie oraz również krytyczne uwagi. Proszę tylko o jedno, by nie być obojętnym i iść do wyborów. Korzystajmy z tego, tak ciężko wywalczonego przez pokolenia, naszego prawa. Spotkajmy się 16 listopada przy urnach.

256

Wszystkim kandydatom na wójta, radnych powiatowych i sołeckich życzę również powodzenia w głosowaniu.
Gorąco zapraszam do wzięcia udziału w głosowaniu - zachęćcie także swoich znajomych, sąsiadów i rodziny - nie bądźmy obojętni!

[size=6]!!!OD PÓŁNOCY OBOWIĄZUJE CISZA WYBORCZA!!![/size]

Pozdrawiam, admin http://czaniec.pl/forum/yaya.gif
http://www.danasoft.com/sig/118547.jpg

257

Młody Wyborca napisał/a:

jawności to boi się każda władza w Polsce.

Niestety to prawda.

Ale to od nas zależy ile tej jawności będzie w naszej gminie. I czy jej wystarczy do zbudowania nowego społeczeństwo na miarę XXI wieku, zdolnego do kontrolowania naszej lokalnej władzy.

Uczestnicząc w tym forum od 2005 r. konsekwentnie namawiam was do korzystania z praw obywatelskich, do czytania gminnego BIP-u (i jego ważności w naszej przestrzeni publicznej), do funduszu sołeckiego, do krytycznego spojrzenia na bardziej ważne sprawy, takie jak choćby głosowane w RG uchwały (w sprawie śmieci, funduszu sołeckiego), czy mniej ważne jak choćby przyzwolenie wójta do sypania na nasze zimowe drogi brudnej i trującej szlaki zamiast piasku. Bo aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.

I mijają kolejne wybory a ja sobie tak tutaj o różnych sprawach piszę (chwała adminowi! z to forum). I będę nadal to robił w ten sam sposób obserwując poczynania nowej władzy, niezależnie kto będzie ją dzierżył - stary układ czy nowi ludzie.  

Idąc do wyborów zdecydujemy czy chcemy zmian, czy stracimy kolejne 4 lata.

Pani Marta nie obawia się jawności. Jest przy tym niezależna i ma precyzyjną wizję gminy, w której centralne miejsce zajmuje obywatel.

Panu Tadeuszowi również życzę powodzenia
.

PS
O zasadach dotyczących ciszy wyborczej w tym Internetu warto doczytać np. tutaj:
http://www.nowa-wies-kety.pl/o-ciszy-wy … da-2014-r/
Autor artykułu w prosty i zrozumiały sposób wyjaśnia co i jak, i dlaczego. Dla ciekawych podaje też linki do kolejnej porcji wiedzy.

Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.

258

Już niedługo cisza wyborcza więc i koniec debaty. Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli wymienić poglądy ze mną, mimo że czasem nie były zbieżne z moją wizją.  Przepraszam tych, którzy mogli się poczuć urażeni moimi wpisami, nie było to moją intencją. Mam nadzieje że wszyscy spotkamy się przy urnach i zagłosujemy na tych najlepszych pamiętając że lepsze jest wrogiem dobrego. Nie mówię, że teraz jest dobrze ale wiem że gorzej jeszcze może być. Pozdrawiam wszystkich Obserwator

tyle mądrych slow że nie wiem od której strony zacząć czytać

259

Również szczerze zachęcam do wzięcia udziału w głosowaniu.
Zgadzam się z "przedmówcą" , że może być gorzej, może jeżeli nie wykorzystamy szansy na zmianę bo trwanie w stagnacji kiedy inni idą do przodu to jakbyśmy się cofali.Pozdrawiam serdecznie.

260

Obserwatorze - a także pozostali forumowicze - nie żegnajmy się jeszcze. Czas kampanii wyborczej dobiega końca, ale to jest pierwszy epizod. Wróćmy tutaj w poniedziałek i dyskutujmy nadal - omówmy nazwiska osób, które będą na kolejne lata nas reprezentować. Już teraz zapraszam do dyskusji.

261

oczywiście podyskutujemy, chyba już z mniejszymi emocjami

262

Wszyscy składamy sobie życzenia. Tak, wybory to wielkie święto demokracji. Weźmy wszyscy udział w tym święcie. Wybierajmy dobrze. Żyjmy w pokoju, bez kłótni i sporów. Wybierzemy tych, którzy będą nas reprezentowali przez najbliższe 4 lata. W ich ręce złożymy rozwój naszej małej Ojczyzny. Świętujmy wspólnie przy urnach:)

263

Głosowanie za nami. Frekwencja, przynajmniej w Bujakowie była spora - dawno tylu ludzi w kolejce do urny nie widziałem. Niepokoją mnie tylko widoki kilku starszych pań wspólnie wypełniających karty - ale miejmy nadzieje że właśnie beton pęka i będzie druga tura....

Masz inne zdanie niż ja? Chętnie posłucham: dziedzic.grzegorz@gmail.com

264 Ostatnio edytowany przez kamila (2014-11-16 23:57:00)

Podana przez Zenona strona:
http://pe2014.pkw.gov.pl/pl/frekwencja/ … 2402/17_30
wydaje mi się, że dotyczy wyników wyborów do Parlamentu  Europejskiego z dnia 24 maja tegoż roku.

265

Godz. 12.00 frekwencja w gminie Porąbka - 21,58%

Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.

266 Ostatnio edytowany przez Mieszkaniec1 (2014-11-17 09:13:20)

W Kobiernicach do rady weszli Zbigniew Drabek i Adam Sopiak z komitetu Pana Bułki, oraz Ignacy Kocemba. W głosowaniu na wójta Czesław Bułka miał 14 głosów przewagi nad Panią Matrą Tylza Janosz, ale nie uzyskał 50% głosów.

267

Jeszcze tylko troszeczke i ten beton runie!!!

No Panie Chwala teraz Pana ruch!!

268

Z tego co mi się o uszy obiło, Pan Kubiś w Porąbce poniósł spektakularną klęskę.

269

Niewątpliwie sukcesem naszej demokracji jest druga tura wyborów.
Jestem pod wrażeniem wyniku Pani Marty Tylzy-Janosz i serdecznie jej gratuluję.
Cieszę się,że również mieszkańcy,którzy obdarzyli mnie zaufaniem ,przyczynili się do drugiej tury wyborów i za to im dziękuję.
Moje stanowisko jest niezmienne.Jestem za zmianami.

270

Teraz trzeba się spiąc i po oficjalnych wynikach działać na rzecz zmian.

Ma ktos przecieki z Bujakowa?

Masz inne zdanie niż ja? Chętnie posłucham: dziedzic.grzegorz@gmail.com

271 Ostatnio edytowany przez zapytam (2014-11-17 10:38:26)

Czyli mamy to rozumiec tak-Ci ktorzy glosowali na mnie powinni teraz swoj glos oddac na Pania Marte.
Zmiany sa konieczne i zrozumieli to mieszkancy Ket!!

Bujakow niestety nie obudzil sie z letargu podobno nie ma zmian

272

W Bujakowie też podobno zmiana bo do pana Filarskiego dołączył drugi pan z jego komitetu i nie ma już pana Tomiczka w radzie. Tak słyszałem.

273 Ostatnio edytowany przez Wyborca44 (2014-11-17 12:19:03)

------------------------------
Szkoda że  Chwała odpadł

274

Na oficjalne wyniki wyborów przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Będą dostępne pod linkiem:
http://czaniec.pl/czaniec.php?subaction … ktualnosci
Tymczasem pod tym samym linkiem dostępne są nieoficjalne wyniki głosowania na wójta.

275

Slowa wyborcy44 swiadcza tylko o tym ze brudna,chamska,swinska,oparta na plotach kampania wlasnie sie zaczela mielismy namiastke przed wyborami teraz bedzie jeszcze gorzej!!!
Dowodzi to tylko tego ze pojawil sie strach!!!

P.Chwala moze pora powiedziec czyj to syn jest taki pewny siebie!!