Mamy więc taką sytuację. W UG zostało utworzone stanowisko ds. promocji gminy, w budżecie zabezpieczono środki na promocje gminy, mamy BIP, którego funkcjonowanie także kosztuje i do którego obsługi zostali zatrudnieni urzędnicy. Mamy też stronę WWW urzędu gminy, mamy fanpage na Facebooku. A gdzie mogę zapoznać się z zasadami funkcjonowania tych wszystkich miejsc? W jaki sposób mogę zorientować się czy prowadzone są dobrze? W miarę jasny jest status BIP-u choć do jego funkcjonowanie mam wiele zastrzeżeń. A czy potrzebne są instrukcje i regulaminy. Uważam, że tak, ponieważ w jaki sposób można sprawdzić i skontrolować wywiązywanie się poszczególnych osób (od wójta po urzędnika w UG), ze swoich obowiązków? Bez instrukcji, bez regulaminów, bez umów zawartych z poszczególnymi podmiotami nie mogę sprawdzić, czy zakres działania osób jest adekwatny do przepisów. - Czy odpowiada potrzebom naszej gminy. Podstawową zasadą zarządzania jakimkolwiek systemem jest rozliczalność, a tu nie mogę sprawdzić, czy osiągany jest oczekiwany efekt działania.
Prowadzenie stron podmiotowych UG w kraju jest powszechne. Tak samo powszechne jest korzystanie z mediów społecznościowych przez organy samorządowe. Trudno jest spodziewać się, że gminy nie będą korzystały z serwisów społecznościowych. Chodzi mi tutaj przede wszystkim o to, że musi temu korzystaniu towarzyszyć jasne określenia zasad. Każdy mieszkaniec gminy powinien mieć równy dostęp do fan page UG. Powinien wiedzieć na jakich zasadach może tam publikować, jakie są zasady ochrony danych osobowych, jakie są zasady usuwania informacji. Każde działanie organów samorządowych zakreślone jest określonymi przepisami. Od Konstytucji i ustaw po regulaminy i instrukcje. Mieszkaniec powinien mieć szanse dowiedzieć się, kto jest odpowiedzialny i w jakim zakresie za funkcjonowanie urzędu gminy, także i w tych mediach.
Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.