Temat: Literatura
Witam wszystkich! postanowiłem stworzyć owy wątek z ciekawości, mianowicie jestem ciekaw czy ktoś jeszcze czyta książki??? czy też może czytanie zanikło już całkowicie...a jeśli tak to jakie polecacie? Czekam na posty:)
Zamknięte Forum dyskusyjne czaniec.pl
Zamknięte Forum dyskusyjne regionalnego portalu informacyjnego Czaniec.pl - Czaniec Gmina Porąbka
Zamknięte Forum dyskusyjne czaniec.pl » Tematy wolne » Literatura
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam wszystkich! postanowiłem stworzyć owy wątek z ciekawości, mianowicie jestem ciekaw czy ktoś jeszcze czyta książki??? czy też może czytanie zanikło już całkowicie...a jeśli tak to jakie polecacie? Czekam na posty:)
Jeżeli pytasz gregor o czytlenictwo to ilościowo napewno się zmniejszyło, ale to nei jest coś co może zaniknąc:)
Jaka literatura cie interesuje, bo nie wiem co ci polecac?
lubię fantasy oraz wojenne
a jeżeli, wojenne to powieści, czy jakies takei popularnonaukowe? sam dysponuje pewnym zbiorkiem książek n/t wojny, strategii i taktyki oraz uzbrojenia, dot. wojen dawnych jak i II WŚ Poza tym polecam biblioteke w...Andrychowie. można sie zapisac nawet mieskzajac w Czańcu, a dział historyczny mają bardzo bogaty, pełen ksiażek n/t wojskowe
lubię czytać właśnie opisy broni i o II wojnie światowej ostatnio czytałem też GROMOWŁADNEGO bardzo dobra książka R.Polki
Jeżeli lubisz zarazem opis broni i strategii wojskowej, a jednocześnie archaiczny jezyk ci nie przeszkadza, chciałbym ci polecić 2 pozycje:
Tadeusz Kutrzeba Stefan Mossor"Studium planu strategicznego Polski przeciwko Niemcom" (1938)
Władysław Sikorski"Przyszła wojna, jej mozliwości i charakter oraz związane z nim zagadnienia obrony kraju"(1934)
Ciekawy pryzmat spojrzenia na Kampanię Wrześniową i IIWŚ ogólnie
Pierwszą z tych książek posiadam we własnym zbiorze
no to muszę się w to zaopatrzyć:) dzięki za propozycje:) a czytałeś "Hitler i Stalin -Wojna stulecia" Laurencea Ressa? dokładnie opisana operacja barbarossa i blau
nie czytałem tego akurat. wogóle to ni przepadam za frontem wschodnim musze powiedzec.
Front zachodni i front pacyfiku bardziej mnie wciagają.
Tą którą mam mógłbym ci pożyczyc, a jakbyś chciał tez byś mi coś pozyczył
Odnośnie rosji stalinowskiej, czytałes Gułag Anne Appelbaum?
nie czytałem a fajne? z tytułu wnioskuje że pewnie o więźniach coś...
To jest podsumowanei wszystkich ważneijszych ksiązek na temat obozów radizeckich, bardzo realistyczne i ciekawe
hmm może być ciekawe tym bardziej że wiele o radzieckich obozach słyszałem... osobiście jednak wole jak są jakieś momenty batalistyczne
Jest ciekawa książka o SS- Guido Knopp, SS przestoga histori. jest i o obozach koncentracyjnych, i o siłac zbrojnych SS, także są i obozy(niemieckie) i batalistyka
no to musi być ciekawe... a co sądzisz o wojenno-historycznych? mam tu na myśli np. trylogie Sienkiewiczowską?
chodzi ci o powieści historyczne z tego co rozumiem
wiesz jak to powiedział Gombrowicz o Sienkiewiczu:
"Pierszorzędny pisarz drugorzędny"
Trylogia to jest wielka robota ze strony autora, wspaniałem odwołanie do tradycji, czasami wręcz reporterskei opisy wojen i bitew, ale z pkt widzenia fabuły, to mało odkrywcze, przwidywalne i małobarwne.
Przeciez wiesz ze kolejne pwoiieści trylogii, były wydawane w prasie jako powieść w odcinkach- to był taki uwóczesny serial- o, taki ówczesne "Na dobre i na złe"jesli pozwolę sobie porównac :
no wg mnie to niebo a ziemia jeśli chodzi o porównanie trylogi a telenoweli:) a znasz jakąś bardziej ambitną w takim razie powieśc utrzymaną w podobnych klimatach?
nie zrozumiałes mnie gregor:)
Czy coś musi byc ambitne żeby było fajne?:)
Na ogół tak jest że żeby coś było fajne musi być ambitne, jeżeli ktoś jest wymagającym czytelnikiem chyba że ktoś lubi kicze bezsensowne czytać
GTregor, no ale sam sobie teraz zaprzeczasz:)
dlaczego?
czytałem trylogie bo wg mnie każdy polak powinien ją przeczytać ale nie mówiłem że jestem tym dziełem zachwycony
No i to ja rozumiem, żółwik:)
ale jak widać tylko my w całym Czańcu nie boimy się zębów książki haha
tylko my chyba tu zostaliśmy:(
może jakaś pani zabierze głos ???
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zamknięte Forum dyskusyjne czaniec.pl » Tematy wolne » Literatura
Forum oparte o: PunBB