Mam również pytanie otwarte do osób dobrze zorientowanych.
W Załączniku nr 9 do projektu Uchwały Budżetowej Gminy Porąbka na 2010 (dostępny na BIP-ie Gminy) można zapoznać się z zestawieniem wydatków na programy i projekty realizowane ze środków pochodzących z funduszy strukturalnych i funduszy spójności w latach 2008-2010.
Widzę, że całkowita wartość realizacji projektu pt. Wdrożenie zintegrowanego systemu komunikacji publicznej w gminie Porąbka opiewa na kwotę 314.353,30 PLN. Dla porównania, nieszczęsny projekt rewitalizacji centrum Czańca pochłonął - 95.121,04 PLN. Spora kasa. Niestety jakoś nie widać ani nie czuć, że gdzieś w gminie działa system komunikacji publicznej i to z czymś zintegrowany.
Co stało się z tą kupą kasy? Co zostało zrobione?
Nie bez przyczyny zwracałem niedawno uwagę na Indeks przejrzystości Biuletynów Informacji Publicznej gmin woj. śląskiego. Nie widzę wzrostu jakości komunikacji publicznej w naszej gminie.
Uważam, że w naszym dobrze pojętym interesie jest właśnie transparentność działania władzy samorządowej.
Kandydatom przypominam również o tym, że:
1) mamy ustawę z dnia 6 września 2001 r. o dostępnie do informacji publicznej
2)materiałem urzędowym jest to, co pochodzi od urzędu lub innej instytucji państwowej, bądź dotyczy sprawy urzędowej, bądź powstało w rezultacie zastosowania procedury urzędowej
Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.