Jak ja rozumiem społeczeństwo obywatelskie
To przede wszystkim zachęta do tego aby Pan Zenon z Panem X i Y mieli możliwość i szansę założenia np Stowarzyszenia miłośników Czańca i w tym stowarzyszeniu aktywnie działali, ba nie tylko działali lecz byli wspierani przez gminę a nawet nie tylko wspierani lecz wysłuchani np na specjalnych sesjach.
Gmina to 15020 ludzi i nawet najwspanialszy wójt nie będzie wiedział czego oczekują mieszkańcy ul Zielonej jeżeli ci mieszkańcy ( np. stowarzyszenie ulica Zielona) nie powie mu o tym.
W obecnej chwili Wójt w raz z Radą G nie popularyzuje takich inicjatyw, a wręcz zniechęca, nie wykonuje uchwał zebrań sołecki, nawet nie raczy odpowiadać na zapytania.
Społeczeństwo obywatelskie to oddolne inicjatywy małych społeczności na rzecz jakiś idei, gmina ma wręcz obowiązek wspierania takich inicjatyw bo ludzie najlepiej wiedzą czego im trzeba.
Co do Ekonomii hmm Zenonie przecież każdy to wie, że jak nie ma "bambu" w kasie to chociażbyśmy przyszli z najlepszą inicjatywą to gmina nam w tym nie pomoże no chyba że mieszkaniec Zenon przyjdzie do Wójta i powie : mamy inicjatywę podnieśmy podatki" he he ale w to wątpię
Stan kasy w Gminie Porąbka jest nieznany nikomu z nas, chodzą słuchy, że to manko na 6 baniek, a może więcej lub mniej. Jak sam zauważyłeś prawie wszystko w Gminie jest tajne / poufne.
W ostatnim wydaniu Kroniki Beskidzkiej jest tylko lakoniczna wzmianka, że Gmina Porąbka zadłuża się rocznie o 7%, a tu już bardzo niepokojąca informacja.
Nowy wójt zastanie na pewno kasę pustą, ponieważ obecna ekipa punkt I ekonomia miał w szczerym poważaniu (Szczególnie inwestowanie w infrastrukturę gminy z pieniędzy pozyskanych z UE).
Co do tego:
art. 304
§ 1. Każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję. Przepis art. 191 § 3 stosuje się odpowiednio.
§ 2. Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa.
Nie widzę innej możliwości jak tylko takiej, że nowa ekipa natychmiast wezwie kontrole z RIO i wykona tzw. bilans otwarcia!
Reasumując, ja osobiście uważam, że właśnie dobrze, że ekonomia jest stawiana na 1 miejscu bo przecież na pewno sam wiesz że z próżnego i Salomon nie naleje.
A tak na marginesie uważam, że to musi wszystko razem współgrać te 4 moduły muszą się zazębiać bo znowu jak nie będzie bezpieczeństwa szeroko pojętego to ludziom też będzie się źle żyło. Wszystko to musi w zrównoważonym stopniu współgrać.
Czego ja bym sobie życzył to tylko chyba tego, żeby nowi radni z wójtem słuchali ludu 4 lata a nie tylko 2 miesiące przed wyborami. Myślę, że KWW Nowa Gmina to tacy ludzie. Innych nie znam, a wszyscy którzy już byli, a startują ponownie nie mają u mnie szans.
Dlaczego? To pisałem już po wielokroć. Dziś startują z różnych komitetów ale przez wiele lat podnosili Kasztelanowi łapki jak chciał i żaden z nich nigdy nie napisał na tym forum, ani nigdzie, że się nie zgadza na ten śmietnik jak panuje w Gminie.
Diety brali, rodziny wcisnęli na stołki i aprobowali ten stan rozkładu.
''Ludzie czasami myślą, jak zabić czas, a to czas ich zabija.''