rodzic napisał/a: Czy ktoś zauważa w tej ulotce zapisy, które mogą budzić wątpliwości?
Mam dwie wątpliwości.
1) O ile mnie pamięć nie myli za pojemniki na odpady komunalne uważa się kontenery, kubły i worki foliowe. W Regulaminie utrzymania czystości porządku w gminie czytam, co następuje:
Rozdział 1.
Wymagania w zakresie utrzymania czystości i porządku na terenie nieruchomości
§ 1.
Powstające na terenie nieruchomości odpady komunalne należy zbierać i gromadzić w sposób selektywny.
Przed zgromadzeniem odpadów komunalnych w pojemnikach, workach lub w wydzielonych miejscach na terenie nieruchomości należy je poddać segregacji mającej na celu oddzielne gromadzenie:
• przeterminowanych leków i chemikaliów,
• zużytych baterii i akumulatorów,
• zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego,
• mebli i innych odpadów wielkogabarytowych,
• odpadów budowlanych i rozbiórkowych,
• zużytych opon,
• odpadów biodegradowalnych (tzw. mokrych) - obejmujących: odpady zielone, odpady komunalne ulegające biodegradacji, w tym odpady opakowaniowe ulegające biodegradacji,
• odpadów surowcowych (tzw. suchych) - obejmujących: papier, metal, tworzywa sztuczne i opakowania
• wielomateriałowe,
• szkła,
• popiołu.
Rozdział 2.
Rodzaje i minimalna pojemność pojemników przeznaczonych do zbierania odpadów komunalnych na
terenie nieruchomości i na drogach publicznych oraz warunki rozmieszczania tych pojemników i ich
utrzymania w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym
§ 4.
Ustala się następujące rodzaje pojemników, z zastrzeżeniem ust. 4, przeznaczonych do zbierania odpadów komunalnych na terenie nieruchomości oraz na drogach publicznych:
pojemnik z tworzywa sztucznego lub metalowy o pojemności 0,055 m3 (55 litrów),
pojemnik z tworzywa sztucznego lub metalowy o pojemności 0,06 m3 (60 litrów),
pojemnik z tworzywa sztucznego lub metalowy o pojemności 0,08 m3 (80 litrów),
pojemnik z tworzywa sztucznego lub metalowy o pojemności 0,11 m3 (110 litrów),
pojemnik z tworzywa sztucznego lub metalowy o pojemności 0,12 m3 (120 litrów),
pojemnik z tworzywa sztucznego lub metalowy o pojemności 0,24 m3 (240 litrów),
pojemnik z tworzywa sztucznego lub metalowy o pojemności 1,1 m3 (1100 litrów),
kontener o pojemności 1,5 m3,
kontener o pojemności 5,0 m3,
kontener o pojemności 7,0 m3,
kontener o pojemności 10,0 m3,
kosze uliczne o pojemności od 0,01 m3 do 0,07 m3 (od 10 do 70 litrów).
2. Pojemniki rozmieszcza się na terenie nieruchomości, której służą.
3. Pojemniki poddaje się obligatoryjnemu czyszczeniu i myciu, nie rzadziej niż 1 raz na 3 miesiące oraz naprawie lub konserwacji, nie rzadziej niż 1 raz na rok.
4. Pojemniki muszą spełniać wymagania określone w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
5. Dopuszcza się stosowanie worków o pojemności dostosowanej do ilości i rodzaju odpadów, przy czym
odpady biodegradowalne (tzw. mokre) winny być gromadzone w workach wykonach z materiałów ulegających biodegradacji.
Rozumiem więc, że kubły - pojemniki, które aktualnie są w moim posiadaniu powinny być wykorzystane do selektywnej zbiórki np. frakcji suchej i szkła. Zwłaszcza, że podstawowym pojemnikiem jest pojemnik z tworzywa sztucznego, a worki dopuszcza się do użytkowania. Jednak w ulotce firmy REMONDIS jest napisane, że:
Pojemniki (własność właścicieli posesji) przeznaczone są na popiół”. Wnioskuję z tego, że frakcję suchą i szkło mogę gromadzić tylko w workach. To budzi moje wątpliwości, bo co, jeśli będę je chciał zbierać w plastikowych kubłach? Czy wtedy odpady nie zostaną odebrane?
Właściciele nieruchomości, którzy w złożonych do Gminy deklaracjach nie zadeklarowali selektywnej zbiórki odpadów gromadzą zmieszane odpady komunalne w pojemnikach – tyle ulotka. Czy to oznacza, że w pojemnikach mogę gromadzić tylko odpady zmieszane? Ale ja nadal chcę szkło gromadzić w plastikowym kuble. Co się stanie przy odbiorze?
2) Kolejną wątpliwość wzbudza zapis z ulotki: „W przypadku złego wysegregowania odpadów Wykonawca pozostawia odpady bez odbioru z informacją dla właściciela nieruchomości o konieczności ich posegregowania i odbiera je w terminie kolejnego odbioru zgodnie z harmonogramem (pod warunkiem ich prawidłowego posegregowania)”.
Regulamin utrzymania czystości porządku w gminie:
§ 10.
Od właścicieli nieruchomości będzie odbierana każda ilość odpadów komunalnych.
Nie znalazłem w Regulaminie zapisów, na podstawie których firma wybrana przez Gminę Porąbka w przetargu do odbioru odpadów komunalnych ma prawo do pozostawienia odpadów w udostępnionych w „pojemnikach przeznaczonych do zbierania odpadów komunalnych, na czas odbierania tych odpadów, w szczególności poprzez ich wystawienie poza teren nieruchomości, w miejsce umożliwiające swobodny do nich dojazd specjalistycznym pojazdom – pojazdom z zabudową bezpyłową (tzw. śmieciarkom), hakowcom itp.”.
Możliwe, że Regulamin przeczytałem nieuważnie.