201

Odp: SNG - szansa na rozwój czy zagrożenie dla gminy

A ja z własnego doświadczenia wiem, że jak organizowałem wyjazd na Chorwację to proponowałem go moim sąsiadom, żeby obniżyć koszty i łatwiej zorganizować ten wyjazd. Poza tym było raźniej , weselej i bezpieczniej. No i atrakcyjniej. Dlaczego SNG nie pozwolono współorganizować imprezy w Kobiernicach. Przecież to oczywiste. Jeszcze by się okazało, że propozycje SNG są ciekawe , gromadzą ludzi i cieszą się widownią i co wtedy? Jak przełknąć tę żabę? Dobrowolnie przyznać się, że SNG podniosło atrakcyjność imprezy? No nie ma mowy, nie w tej gminie, gdzie wszystkie komitety organizacyjne każdej imprezy chodzą na sznurku wójta i dyrektorki z GOK. Kto z nich dobrowolnie podpisze się pod zgodą na reklamowanie SNG? Nikt , kto jest w dowolny sposób uwiązany z gminą.

A przecież SNG współorganizowało już imprezę w Kobiernicach. Czytałem o tym na ich stronie i w Kronice Beskidzkiej. Są zdjęcia i widać , jak było wesoło. Ale to się władzy nie podoba. Państwo stowarzyszeniowcy są zbyt dobrzy i mają zbyt ciekawe pomysły. Ot i cała tajemnica. Ale mi to odpowiada , bo może się zdarzyć , że kiedyś to właśnie ci państwo będą decydować o tym co się w tej gminie dzieje i to może o góry przewyższać poziom ten dzisiejszy.

202

gminniak napisał/a:

A przecież SNG współorganizowało już imprezę w Kobiernicach. Czytałem o tym na ich stronie i w Kronice Beskidzkiej. Są zdjęcia i widać , jak było wesoło. Ale to się władzy nie podoba.

Pewnie coś mi umknęło, o jakiej imprezie mówisz?

203 Ostatnio edytowany przez ares 1 (2013-09-23 06:14:02)

Z tego co czytam to atrakcje przygotowane przez SNG jak najbardziej wkomponowałyby się do tej imprezy w Kobiernicach i uatrakcyjniłyby  zabawę. Nawet głównemu organizatorowi pomysł się spodobał, no ale cóż.

204

Marta Tylza-Janosz napisał/a:

Takich osób jak ja,  które kiedyś na forum zaglądały by dowiedzieć się kilku rzeczy było więcej, obecnie z rozmów ze znajomymi, wolą nie czytać tych postów.

Zastanowiły mnie te słowa Pani Marty i sprawdziłem. Wczoraj stronę SNG odwiedziło 206 osób, ten wątek natomiast 288. Szału nie ma. Internet jest jedynie małym fragmentem informacji, musimy mieć tego świadomość.

Wracając jednak do społeczeństwa obywatelskiego. Po wyborach radny którego nazwiska boję się wymienić by nie być posądzonym o fobie, wziął się za wszystko co mogło przysporzyć kłopotów wójtowi. Na celowniku radnego znalazł się między innymi komisariat policji w Kobiernicach. W zasadzie nie sam komisariat, ale brak płaconego przez policję czynszu. Niby szczytne dzianie. Akcja znalazła wielu zwolenników w Kobiernicach. Jednak jak prawa fizyki uczą, każda akcja budzi reakcję.

Budynek, w którym obecnie znajduje się policja wybudowała Wspólnota Gruntowa wsi Kobiernice z myślą o siedzibie Urzędu Gminy. Stało się jednak jak się stało. Budynek został gminnym obiektem komunalnym i obecnie w budynku jest komisariat, poczta, apteka, fryzjer i sklepik. Wszyscy płacą czynsz a policja nie. Tak to obecnie wygląda.

Wiele samorządów wspomaga policję w ten czy w inny sposób. Nie mnie oceniać czy robią słusznie czy nie. To jest fakt. Sam traktowałem nie pobieranie czynszu właśnie jako sposób wsparcia. Kij jednak został włożony w mrowisko. O czynszu stało się głośno. Tu jeszcze w sprawę wmieszał się radny Adam Sopiak. Pojawiły się plotki, że policja chce kupić budynek. Tyle opisu sytuacji w dużym skrócie.

W maju było Zebranie Wiejskie, które opowiedziało się za utrzymaniem budynku w gestii gminy i nie wyraziło zgody na sprzedaż budynku. Wójt nie podjął rozmów w temacie. Później były różne podchody z każdej strony. Sytuacja stała się dziwna.

Wpłynęło pismo Starosty o opinię do Rady Sołeckiej. Rada nie czuła się kompetentna by taką opinię wydać i postanowiono znów zwołać Zebranie Wiejskie, które podejmie ostateczną decyzję.

Piszę o tym z dwóch powodów. Pierwszym jest wskazanie prawidłowego toku postępowania czyli pozostawienie kluczowych decyzji zebraniu wiejskiemu. Drugi powód to konsekwencje niektórych działań na pierwszy rzut oka szczytnych. Nie chcę być złym prorokiem, ale obawiam się, że jest duże prawdopodobieństwo wyprowadzki komisariatu policji z Kobiernic. Mamy sporą szansę na filię Kozubnika w centrum Kobiernic. Czas pokaże.

205

Panie Gamza o tym mozan przeczytac na stronie Kobiernic i SNG i wnioski wyciagnac-a jak policji nie bedzie to co bedzie bardziej niebezpiecznie???Watpie!!!

A w sprawie funduszy cos pan zrobila bo obawiam sie ze odp brzmi nie i nie mam zamiaru nic robic!!!

206

zapytam napisał/a:

Panie Gamza o tym mozan przeczytac na stronie Kobiernic i SNG i wnioski wyciagnac-a jak policji nie bedzie to co bedzie bardziej niebezpiecznie???Watpie!!!

A w sprawie funduszy cos pan zrobila bo obawiam sie ze odp brzmi nie i nie mam zamiaru nic robic!!!

Oczywiście, że można przeczytać. Na forum kobiernickim nie było rozmowy, ale frontalny atak na osobę wyrażającą swoje poglądy. Taki był styl tego forum. Dlatego tez zdechło i pewnie się nie odrodzi.
Na stronie SNG są prezentowane opinie SNG. Czy będzie dobrze jak policja się wyprowadzi? Moim zdaniem nie, ale każdy może mieć w tej kwestii swoje zdanie. Drugą sprawą jest sam budynek. Jeżeli nie będzie eksploatowany to popadnie w ruinę. Poczta, apteka, fryzjer i sklepik nie udźwigną moim zdaniem kosztów ogrzewania i innych związanych z utrzymaniem budynku. Ja piszę o konsekwencjach podjętych działań. Czas pokaże, chciałbym by moje obawy się nie sprawdziły.

Co do funduszu to procedowanie opisała Kamila. Czy się poddam? Nie. Czy fundusz sołecki może zaistnieć w naszej gminie? Obawiam się, że są małe szanse ponieważ nie leży on w interesie między innymi SNG.

207

No no no w gminie nic nie bedzie bo jest SNG jest radny Kocemba bla bla bla i wszystko hamuja az mnie brzuch boli ze smiechu!!!!
A kto naciska z policja przeciez widac ze Płonka...

208

Wynika z tego, że tyle lat w naszej gminie było cudownie, wręcz zaje******cie aż pojawił sie jakiś radny i jakieś szemrane towarzystwo z SNG i wszystko się zes*****ło smile)))))

No boki zrywać smile

[WYMODEROWANO]
Budynek w Kobiernicach popada w ruinę bo gmina nie ma kasy na jego remonty, a nie ma bo nie pobiera czynszów.

Jak jesteś taki dobrotliwy to wynajmij swój dom komuś za darmochę i jeszcze mu ogrzewaj.

209

Wloscianin to stary człowiek i już nie wie co sen a co jawa. Ale dobrze jest sobie wymyśleć wroga, na niego można zrzucić wszystkie porażki gminy. Bo ta kadencja to same porażki, żadnych sukcesów, a dzięki SNG mogę na ich stronie poczytać co się w gminie wyrabia. Bo w interesie SNG to jest tylko się rozwiązać, a wtedy gmina odetchnie i zaczną się cuda. [WYMODEROWANO]

210

Tym razem to Państwa: niezadowolonego oraz cieciolę proszę o powstrzymanie się od personalnych nieuprzejmych epitetów.

Pozdrawiam, admin http://czaniec.pl/forum/yaya.gif
http://www.danasoft.com/sig/118547.jpg

211

admin napisał/a:

Tym razem to Państwa: niezadowolonego oraz cieciolę proszę o powstrzymanie się od personalnych nieuprzejmych epitetów.

Cóż, tak działali właśnie forumowicze kobierniccy, forum zdechło. Z jednej strony dobrze, że admin reaguje, z drugiej strony wymoderowane wpisy pokazywały jak można wpłynąć socjotechnikom na umysły ludzi. Dla nich ktoś, kto nie pisze tego co chcieliby przeczytać staje się wrogiem.

cieciola napisał/a:

Bo ta kadencja to same porażki, żadnych sukcesów, a dzięki SNG mogę na ich stronie poczytać co się w gminie wyrabia. [WYMODEROWANO]

To akurat przewidziałam jeszcze przed wyborami. Do strony SNG jeszcze wrócimy:)

Teraz pokazuję jedynie jakie mogą być skutki nie przemyślanych działań pod publiczkę. Z jednej strony dobrze, że sprawę rozstrzygnie zebranie wiejskie. Z drugiej strony w pewien sposób zostaliśmy postawieni pod murem. Moim zdaniem nie ma tu dobrego rozwiązania. Gdyby to ode mnie zależało, wydzierżawiłbym budynek na komisariat policji za symboliczną stawkę, Jednocześnie zobowiązałbym dzierżawcę do przeprowadzenia stosownych remontów i ponoszenia kosztów mediów.

Jak będzie zobaczymy. Decyzję podejmie zebranie wiejskie.
Zobaczymy też jakie będą skutki działań radnego, którego nazwiska boję się wymienić by nie być posądzonym o fobie. Przypuszczam, że ów radny nie przewidział konsekwencji swoich działań. Chciał tylko dokopać wójtowi i ugrać parę punktów socjotechnicznych.

W najgorszym razie policja się wyprowadzi. Budynek popadnie w ruinę i tyle. Zawsze będzie można powiedzieć, że nie mamy gospodarza, czy też zwalić winę na Sopiaka. Czas pokaże co się stanie. Może być też inny powód, znany jedynie w SNG, może jakoś chcą ukręcić swoje lody na tym budynku? Tego też nie wiem, to też czas pokaże.

212

Wloscianin napisał/a:

Co do funduszu to procedowanie opisała Kamila. Czy się poddam? Nie. Czy fundusz sołecki może zaistnieć w naszej gminie? Obawiam się, że są małe szanse ponieważ nie leży on w interesie między innymi SNG.

WQ ustawie o funduszu sołeckim przeczytałem:

1. Warunkiem przyznania w danym roku budżetowym środków z funduszu jest złożenie do wójta (burmistrza, prezydenta miasta) przez sołectwo wniosku.
2. Wniosek danego sołectwa uchwala zebranie wiejskie z inicjatywy sołtysa, rady sołeckiej lub co najmniej 15 pełnoletnich mieszkańców sołectwa.
3. Wniosek powinien zawierać wskazanie przedsięwzięć przewidzianych do reali-zacji na obszarze sołectwa w ramach środków określonych dla danego sołectwa na podstawie informacji, o której mowa w art. 2 ust. 2, wraz z oszacowaniem ich kosztów i uzasadnieniem.
4. W terminie do dnia 30 września roku poprzedzającego rok budżetowy, którego dotyczy wniosek, sołtys przekazuje wójtowi (burmistrzowi, prezydentowi mia-sta) wniosek celem uwzględnienia go w projekcie budżetu gminy.
5. Wójt (burmistrz, prezydent miasta) w terminie 7 dni od dnia otrzymania odrzuca wniosek niespełniający warunków określonych w ust. 2–4, informując jednocześnie o tym sołtysa. Sołtys może w terminie 7 dni od dnia otrzymania tej infor-macji podtrzymać wniosek, kierując go do rady gminy za pośrednictwem wójta

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? … 0090520420

Pytanie moje jest następujące. Czy którykolwiek sołtys, rada sołecka lub 15 mieszkańców wystąpiło z wnioskiem? Ja nigdy o tym nie słyszałem. Jeżeli Piotr Gamza tak o to walczy to dlaczego tego nie zrobił/
Przeszukałem cała stronę SNG i nigdzie nie znalazłem, nawet słowa na ten temat, a tym bardziej, że jest przeciw.
Panie Gamza, ma pan jeszcze kilka dni czasu niech pa siedzie i przygotuje wniosek, proste.
Przecież KWW Rodzina Prawo Wspólnota ma większość w radzie gminy to jaki problem aby radni powolni wójtowi do granic śmieszności uchwalili co on chce. W czy problem?

213

A ja wam chopy napisze tak-mam wrazenie ze u niektorych osob glowa sluzy tylko jako element dekoracyjny.

Pani Marta dobrze napisala szkoda czasu na te brednie

214 Ostatnio edytowany przez Wloscianin (2013-09-23 20:31:41)

wyborca5 napisał/a:

Pytanie moje jest następujące. Czy którykolwiek sołtys, rada sołecka lub 15 mieszkańców wystąpiło z wnioskiem? Ja nigdy o tym nie słyszałem. Jeżeli Piotr Gamza tak o to walczy to dlaczego tego nie zrobił/
Przeszukałem cała stronę SNG i nigdzie nie znalazłem, nawet słowa na ten temat, a tym bardziej, że jest przeciw.

Gdy został na Radzie Sołeckiej poruszony temat funduszu sołeckiego, radny którego nazwiska boję się wymienić by nie być posądzonym o fobie, zanim zdążyłem cokolwiek powiedzieć, naburmuszył się, nadął jak pawian i krzyczał, że nie przeczytałem niby ustawy. Słowa te padły po stwierdzeniu, "proszę państwa jest takie coś jak fundusz sołecki". Skąd gość wiedział czy przeczytałem czy nie jak powiedziałem dopiero kilka słów,  tego nie wiem. Facet wie co czytam a czego nie i to mnie niepokoi bo pewnie inwigiluje moją chałupę:(
Następnie wywrzeszczał, że tan cały fundusz jest bez sensu bo to kupa papierów a zysk znikomy. Tym przekonał resztę rady. Dalej nie podejmowałem tematu bo były pilniejsze sprawy.

Fundusz sołecki daje duże możliwości. Nie chodzi tylko i finanse. Ważniejsze jest zaangażowanie mieszkańców w podejmowanie kluczowych decyzji. Pisał o tym Zenon, można sprawdzić.

Zobaczymy jak będzie, czy ludzie są zainteresowani braniem spraw w swoje ręce. Papierkiem lakmusowym będzie najbliższe zebranie wiejskie w Kobiernicach a szczególnie frekwencja.

Dla mnie najważniejszą sprawą jest udział mieszkańców w podejmowaniu kluczowych decyzji. To jest cel do którego powinniśmy dążyć. Obojętnie czy to będzie fundusz sołecki, czy w pierwszej kolejności budżet obywatelski, czy jakakolwiek inna metoda. To ludzie mają brać sprawy w swoje ręce a nie uzurpatorzy posługujący się socjotechniką na poziomie podstawowym!

215

Wloscianin napisał/a:

Gdy został na Radzie Sołeckiej poruszony temat funduszu sołeckiego, radny którego nazwiska boję się wymienić by nie być posądzonym o fobie, zanim zdążyłem cokolwiek powiedzieć, naburmuszył się, nadął jak pawian i krzyczał, że nie przeczytałem niby ustawy. Słowa te padły po stwierdzeniu, "proszę państwa jest takie coś jak fundusz sołecki". Skąd gość wiedział czy przeczytałem czy nie jak powiedziałem dopiero kilka słów,  tego nie wiem. Facet wie co czytam a czego nie i to mnie niepokoi bo pewnie inwigiluje moją chałupę:(
Następnie wywrzeszczał, że tan cały fundusz jest bez sensu bo to kupa papierów a zysk znikomy. Tym przekonał resztę rady. Dalej nie podejmowałem tematu bo były pilniejsze sprawy.
!

Ale się człowieku zamotałeś. Kilka postów wcześniej pisałeś o budżecie obywatelski. Najbardziej zabawne jest to, że gość przekonał resztę rady. Widocznie miał argumenty. Biedak Gamza podwinął więc ogon i teraz się użala, że rada sołecka nie chciała go słuchać. To mi się podoba.

216 Ostatnio edytowany przez Wloscianin (2013-09-23 22:51:56)

wyborca5 napisał/a:

Ale się człowieku zamotałeś. Kilka postów wcześniej pisałeś o budżecie obywatelski. Najbardziej zabawne jest to, że gość przekonał resztę rady. Widocznie miał argumenty. Biedak Gamza podwinął więc ogon i teraz się użala, że rada sołecka nie chciała go słuchać. To mi się podoba.

Budżet obywatelski to jakby przedsionek funduszu sołeckiego. Faktycznie we wpisie nie sprecyzowałem  dokładnie, że na Radzie Sołeckiej poruszyłem temat funduszu sołeckiego. Czy podwinąłem ogon? Nie, po prostu odpuściłem temat na tym posiedzeniu rady. Jak pisałem były ważniejsze tematy.

To ci się podoba? No cóż, jeżeli podoba ci się, że ktoś odbiera ci prawo decyzji co się w twoim sołectwie dzieje i uzurpuje sobie prawo do wypowiadania się jako ty, to po prostu żal mi ciebie człowieku:(
Postawiłeś się w roli marionetki w grze SNG, taka kukła, co łapkami macha jak się za sznurki ciągnie!

To jest właśnie przyczyna dla której SNG we wszystkich sprawach zwraca się na zewnątrz, do RIO, wojewody, sądów itd. Nie zwracają się do zebrania wiejskiego, bo mają cię za wała, potrzebny jest twój głos a nie mózg. Czyżby myśleli, że nie masz mózgu? Może wystarczy trochę socjotechniki by z ludzi zrobić marionetki i ciągnąć za sznurki?

217

Wloscianin napisał/a:

To ci się podoba? No cóż, jeżeli podoba ci się, że ktoś odbiera ci prawo decyzji co się w twoim sołectwie dzieje i uzurpuje sobie prawo do wypowiadania się jako ty, to po prostu żal mi ciebie człowieku:(
Postawiłeś się w roli marionetki w grze SNG, taka kukła, co łapkami macha jak się za sznurki ciągnie!
To jest właśnie przyczyna dla której SNG we wszystkich sprawach zwraca się na zewnątrz, do RIO, wojewody, sądów itd. Nie zwracają się do zebrania wiejskiego, bo mają cię za wała, potrzebny jest twój głos a nie mózg. Czyżby myśleli, że nie masz mózgu? Może wystarczy trochę socjotechniki by z ludzi zrobić marionetki i ciągnąć za sznurki?

Nie będę się zniżał do twojego poziomu, okazuje się, że nie masz ani wiedzy ani autorytetu. Przyłapany na kłamstwach motasz się, wijesz i chcesz obrażać innych. To twój rozpoznawalny styl. Nie jestem niczyją kukłą, jeżeli miałbyś odrobinę ogłady to nie to nie wypisywałbyś tych bzdur.
Jesteś gorącym i zagorzałym zwolennikiem KWW Rodzina Prawo Wspólnota i to już jest wystarczające  aby na żadnego kandydata z tego komitetu nie głosować.
Myślę, że członkowie SNG siedzą i zacierają ręce. Nikt tak wiele nie uczynił jak Piotr Gamza aby to stowarzyszenie spopularyzować w świadomości mieszkańców gminy. Zastanawiam się czasem czy aby nie jesteś jakim Wallenrodem.

218 Ostatnio edytowany przez Wloscianin (2013-09-24 09:00:07)

wyborca5 napisał/a:

Nie jestem niczyją kukłą, jeżeli miałbyś odrobinę ogłady to nie to nie wypisywałbyś tych bzdur.

A jak nazwać człowieka, który cieszy się z tego, że nie rozmawia się o wzmocnieniu zebrania wiejskiego? Tym właśnie dałeś wyraz, że w twojej opinii nie liczy się mieszkaniec, nie liczy się to, że powinien rozstrzygać o sprawach go dotyczących. Liczy się tylko SNG i to co napiszą.

wyborca5 napisał/a:

Jesteś gorącym i zagorzałym zwolennikiem KWW Rodzina Prawo Wspólnota i to już jest wystarczające  aby na żadnego kandydata z tego komitetu nie głosować.

A jak ty do tego doszedłeś, że jestem zwolennikiem jakiegokolwiek ugrupowania? Jestem gorącym zwolennikiem demokracji. Jestem też zwolennikiem rozwoju i porozumienia. Demokracja w znaczeniu sołectwa to zebranie wiejskie, które ma decydujący głos.

SNG jest jawnym zaprzeczeniem wartości, które wyznaję. Nie odwołują się do zebrania wiejskiego a do wojewody, RIO czy sądów. Ośmieszają nas w populistycznych sprawach na facebooku. Nie mają żadnego pomysłu na przyszłość a udało im się storpedować teraźniejszość.

Stosując socjotechnikę i populizm osiągają swoje cele. Prosty przykład. Tyle krzyczą w wątku o śmieciach, że coś jest wg nich nie tak. Mnóstwo słów, permanentny atak. Chyba trzy razy pytałem o ich koncepcję jak to powinno wyglądać i ile wg nich powinni mieszkańcy płacić. Cisza zapadła grobowa, bo na te pytania nie potrafią odpowiedzieć. Takich przykładów jest sporo, gdzie gra sie tylko na uczuciach nie mając nic do zaproponowania:(

219

Wloscianin napisał/a:

SNG jest jawnym zaprzeczeniem wartości, które wyznaję. Nie odwołują się do zebrania wiejskiego a do wojewody, RIO czy sądów. Ośmieszają nas w populistycznych sprawach na facebooku. Nie mają żadnego pomysłu na przyszłość a udało im się storpedować teraźniejszość.

Ja tam w paragrafach oblatany nie jestem ale od kiedy to kontrolę nad uchwałami sprawuje zebranie wiejskie?

Gamza nie rób ludziom wody z mózgu!!

Ty nie masz żadnych wartości bo plujesz na ludzi jadem i sam ośmieszasz nas pisząc takie bzdety.

Poczytaj sobie w końcu jakieś ustawy.

Z tego co ja wyczytałem właśnie wojewoda jest od tego, żeby kontrolować uchwały rady gminy a nie zebranie wiejskie.

220

Wloscianin napisał/a:

Demokracja w znaczeniu sołectwa to zebranie wiejskie, które ma decydujący głos.

No to mamy nowa definicję demokracji. Takich bzdur to już dawno nie czytałem. Bułka ma gdzieś głęboko uchwały zebrania wiejskiego, czy mieszkańcy usłyszeli chociaż raz jak zostały zrealizowane?
Ludzie maja prawo się odwoływać, prawem przewidziane skargi to przejaw demokracji. Robili to nawet chłopi pańszczyźniani pisząc skargi do króla.Jak byś był chociaż trochę oczytany to byś to wiedział.
Najwyższy czas, że ktoś się zabrał za tylną część ciała tego układu. Jakie jest dziadostwo w gminie zauważył nawet PiS i poparł kandydatkę SNG na radną. Ta partia odwróciła się od dotychczasowych układów. Panie Gamza! Czy PiS też powinien pisać do zebrania wiejskiego?

221

Wloscianin napisał/a:

Pewnie coś mi umknęło, o jakiej imprezie mówisz?

http://www.sng.org.pl/index.php?option= … Itemid=143

http://www.sng.org.pl/index.php?option= … Itemid=156

Starość nie radość.

222

kobierniczanin napisał/a:

Ludzie maja prawo się odwoływać, prawem przewidziane skargi to przejaw demokracji. Robili to nawet chłopi pańszczyźniani pisząc skargi do króla.Jak byś był chociaż trochę oczytany to byś to wiedział.

No brawo. Wypowiedział się ekspert historii całkiem jak z bajki o Maciarewiczowych ekspertach. Tamci sklejali samolociki, ten widział jakąś książkę, ale do niej nie zajrzał:(

Po pierwsze chłop pańszczyźniany nie pisał do króla bo pisać nie umiał.
Po drugie oczywiście, że się skarżono, ale głównie w formie konfederacji, czyli tego co robi SNG. Najlepszym przykładem była targowica, gdzie skarżono się na konstytucję 3 maja u samej carycy Katarzyny. Co z tego wynikło człowiek oczytany wie:(

223

Wloscianin napisał/a:

Po drugie oczywiście, że się skarżono, ale głównie w formie konfederacji, czyli tego co robi SNG. Najlepszym przykładem była targowica, gdzie skarżono się na konstytucję 3 maja u samej carycy Katarzyny. Co z tego wynikło człowiek oczytany wie:(

No proszę, zostałem oświecony. Jaki oczytany, a lud kobiernicki się na nim nie poznał. Widoczne miał po temu swoje powody.

224

Wloscianin napisał/a:
kobierniczanin napisał/a:

No brawo. Wypowiedział się ekspert historii całkiem jak z bajki o Maciarewiczowych ekspertach. Tamci sklejali samolociki, ten widział jakąś książkę, ale do niej nie zajrzał:(

To sie nazywa socjotechnika....
walnąłeś byka i już cisza, zero odpowiedzi, tylko zamydlanie i próba wyszydzenia kogoś innego.

To jak to jest z tą kontrolą uchwał rady gminy?
Zebranie wiejskie czy wojewoda?

Mam ochotę żeby napisać ci to i owo o twoim braku wiedzy ale mi admin wywali to......

A jak już tak bardzo chcesz stawiać pod ścianą ludzi z SNG to napisz ładnie forumowiczom co zrobił radny sołecki Piotr Gamza od 2010 roku?

Jakie ma zasługi wioskowy krytyk dla społeczności która go wybrała?

Wszędzie wsadzasz swoje łapy, w każdy temat a jakoś nigdzie nie wyczytałem o sukcesach radnego Gamzy, no chyba że w jeździe na rowerku hehehe

225

Marta Tylza-Janosz napisał/a:

Muszę przyznać, że poziom dyskusji bardzo zniechęca do czytania forum. Zresztą sama ostatnio pomijam szczegółowe czytanie "tzw. bredni w stylu faktów ad persona", a tych tu najwięcej, co tylko świadczy o słabym poziomie dyskusji.

Panowie, panowie, no jak przekupy na jarmarku. Tylko wziąć się za łby i kudły wyrywać.  Pani Marta ma oczywiście rację. Wydzieliny zwierzęcia krowiego nie mogą zastąpić inicjatyw zwierzęcia ludzkiego.  A ja podumałem i mam propozycję nie do wzgardzenia. Weźmy taki fundusz sołecki, albo najlepiej jakiś temat z Portalu SNG. Weźmy na tapetę najnowszy komentarz radnego IK pt „Zarządzanie mieniem komunalnym w Gminie Porąbka” i podyskutujmy na zawarte tam doniesienia. Proponuję zresetować emocje, wyczyścić zawadiackie umysły, zasiąść przed klawiaturami jak komentatorzy TVN 24 i rozpocząć merytoryczno – edukacyjną dyskusję. Rozdzierajmy pazurami temat, rozbijajmy go na czynniki pierwsze powstrzymując się od prywatnych wycieczek . Kto jest przeciw? Nie widzę. No to zaczynamy.

Moja pierwsza wątpliwość a propos wywołanego tematu brzmi następująco: jaki jest faktyczny cel sprzedaży budynku policji w Kobiernicach, w kontekście przyszłorocznych wyborów? Inteligencjo Gminy Porąbka łączmy się.