Orszak trzech Króli w Czańcu- gmina Porąbka- kilka informacji:
#Czym jest Orszak?-to szkolne jasełka, które wyszły 6 lat temu na ulice-można o tym dokładnie przzeczytać na ogólnopolskiej stronie Orszaku, oraz o tym, że odwołują się do starych tradycji, że zapraszaja każdego,...
#Skąd Orszak w naszej gminie Porąbka? - miałem przyjemność być na spotkaniach organizacyjnych i uczestniczyć w I Orszaku Trzech Króli w Bielsku Białej . Dla mnie super idea i chciałem to u siebie tzn.w gminie,w której mieszkam. Zapraszałem kogo się da.
# Zaproponowałem formułę, by był to Orszak Gminny a nie jednej miejscowości, aby ludzi łączyć. W pierwszej edycji pomogło mi głównie kilka osób z TMZŻ. To nie tylko zebranie ludzi,zle musi być w zgodzie z ustawą o zgromadzeniach publicznych.
# W przygotowanie drugiej edycji włączyło się część osób z pierwszej oraz inne osoby prywatne i różnych organizacji - (TMZŻ, SNG, TPP, KGW Czaniec, Straż Honorowa NSPJ Czaniec,Koło Rodziny Radia Maryja,kilkoro nauczycieli, wytypowanych przez dyrektorów do koordynowania działań szkół ze mną, osoby prywatne tzn.bez określania jakiejkolwiek przynależności) w sumie systematyczna praca ok. 50 (pięćdziesięciu0 osób pracujących za darmo; do tego sponsorzy; osoby, które tak pieknie poprowadziły nasz śpiew ze swoimi instrumentami również zrobiły to gratis - nie wszyscy zarówno z grających, czy innych wpomagających nas osób są mieszkańcami tej gminy- tym bardziej dziekuję
# WSZYSTKIM PRZYGOTOWUJĄCYM ORSZAK I BIORĄCYM W NIM UDZIAŁ SERDECZNIE JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ
# Dziękuję Księdzu Prałatowi Stanisławowi Śmietanie zarówno za udostępnienie miejsca na spotkania organizacyjne a co ważniejsze za przygotowanie wszystkich pism, które trzeba było do wielu urzędów wysłać. Podpisywał się Ksiądz Proboszcz i ja. Dziękuję.
# Czy wszystkim będzie odpowiadała taka forma? Myślę,że nie. I traktuję to jak coś oczywistego. Dziwne byłoby gdyby wszystkim wszystko odpowiadało. Mi podoba się to, że : *Orszak choć religijny, otwarty jest na KAŻDEGO, *pokazał, że mogą razem współpracować ludzie o przeróżnych poglądach - ja wyznaję zasadę, że JEŚLI SĄ SPRAWY, KTÓRE ŁĄCZĄ -ŁATWIEJ ROZMAWIAĆ O TYCH, KTÓRE DZIELĄ ; *to,że nie jesteśmy tu tylko widzami, ale wspólnie go tworzymy; * piękne świadectwo rodzinności takiego świętowania, kedy nie tylko dzieci, ale wszyscy się przebieraliśmy do królewskiego Orszaku - rodzice z dziećmi, dziadkowie z wnuczętami,... - dla mnie to było coś wspaniałego, o czym się często zapomina
# Poprosiłem SNG o podpisanie umowy ze Stow.Orszak Trzech Króli w Warszawie i udostępnienie konta. Dzięki temu :^ Byliśmy ubezpieczeni nie wydając pieniędzy ^mogliśmy rozdać dzieki ogólnopolskim sponsorom korony (600sztuk) śpiewniki (300 sztuk), ^mieliśmy kilka flag orszakowych ^ będę mógł rozliczyć wszelkie wpłaty i pokazać, że żadna złotówka, którą ktokolwiek ofiarował nie została zmarnowana; otrzymaliśmy też miejsce na ogólnopolskim portalu Orszku, dzieki czemu mogliśmy jeszcze bardziej rozsławiać Gminę Porąbka
# dzięki sponsorom mogliśmy obdarować uczestników słodyczami, kupić materiały na stroje orszaku
# trzy kolory orszaku symbolizuja trzy kontynenty
#Tak jak w poprzedniej edycji, jesienią byłem w każdej szkole naszej Gminy - Państwo Dyrektorzy wskazali koordynatorów szkolnych, którzy byli na spotkaniach organizacyjnych, co mam potwierdzone listami obecności; dlaczego jeszcze w czwartek 2 stycznia szkoły szły w Orszaku a 3stycznia w piątek od określonej tej samej godziny wszystkie szkoły nagle nie/ Nie wiem. Mnie zaskoczyła informacja i masa telefonów zdezorientowanych osób.. Czy będę dociekał odpowiedzi? NIE. Natomiast będę prosił i szukał sposobów na równoległy, niezależny od szkoły kontakt z rodzicami i dziećmi
# Autobus. 31grudnia otrzymałem pisemną odpowiedź Pana Wójta,że autobusu nie dostanę powołującą się na uchwałę z 2004r. Czy będę dochodził dlaczego Orszak mógł być obsłużony bezpłatnie w poprzednim roku? NIE. Przyjąłem wiadomość do wiadomości. W tym roku bezpłatnie pojechał przewoźnik z Czańca i w przyszłym roku też będę od początku szukał alternatywnych środków transportu dla młodzieży.
# cieszę się, że znajduje się coraz więcej osób, którym - podobnie jak mi - spodobała się ta idea i ta forma
LICZĘ, że kolejne osoby włączą się w przygotowania przez co kolejna - Trzecia edycja Gminnego Orszaku Trzech Króli - tym razem w Kobiernicach - będzie jeszcze piękniejsza i radośniejsza. Zapraszam WSZYSTKICH. Przygotowujących tegoroczny Orszak, i tych którzy z jakis przyczyn jeszcze tego nie robili
#Trzeba pomyśleć jak jeszcze bardziej dotrzec z informacją do ludzi. Zobaczymy. Państwo tutaj się wypowiadający pewnie też mają wiele pomysłów i z dyskusji na tym forum wnoszę, że zainteresowani są Państwo orszakiem. Jak ktoś tu napisał, wszystko to robione jest pro publico bono.
# Jeszcze kolejna Prośba - w 1914 r. utworzono Legiony Józefa Piłsudskiego. Na przelomie stycznia i lutego 1915r I Brygada Legionów stacjonowala w pobliskich Kętach, ale też byli w Czańcu i Kobiernicach. Podobno w Kobiernicach Józef Piłsudski obchodził swoje imieniny. Jefsli ktos dysponuje pamiatkami, dokumentami, relacjami, itp. bardzo proszę o kontakt. Myślę ,że warto byłoby z okazji 100 rocznicy jakos te Legiony uczcić.