Odp: Wpływ polityki na życie w gminie.
Oczywiście mówimy o bieżącej sytuacji. Jesteśmy tu i teraz a przed sobą mamy przyszłość, którą możemy kształtować. Przeszłość już się dokonała i na nią wpływu nie mamy!
Możemy rozważać co by było gdyby, ale to czyste dywagacje. Możemy nawet cofnąć się do powstania Chmielnickiego i koncepcji Rzeczypospolitej Trojga Narodów. Gdyby nie wielkopańskie podejście do Ukraińców a w zasadzie Rusinów bo tak ich wtedy nazywano, ta koncepcja miała szanse powodzenia. Dzisiaj Rzeczypospolita byłaby od morza do morza, nie byłoby Rosji, nie byłoby rozbiorów. Koncepcja była bardzo popularna, nawet na rynku w Kętach jest herb Rzeczypospolitej Trojga narodów.
Wysłuchałem gadaniny, którą nam zaserwowałeś Jaśku. Gadająca głowa pielesiła co jej na jęzor przyniosło. Pominę to, że gość twierdzi, że z Gliwic do następnej fabryki Opola w Niemczech jest 150 km. To bliżej niż Wrocław czyli facio nie zna nawet aktualnej mapy Europy.
Gada o kolonialiźmie i planie dla państw afrykańskich, który realizowała Polska. Super, niech ten mądrala powie mi w jakim państwie afrykańskim ten plan zrealizowano, w którym państwie afrykańskim jest lepiej niż w Polsce? A może Ty Jaśku mi to uświadomisz?
Facet gada o okrągłym stole. Fakt, był wybór, albo się dogadać albo walczyć. Wybrano porozumienie. Gdyby wybrano walkę to do dzisiaj partyzanci grasowaliby po lasach. Niektórym ludziom całkiem się we łbach poprzewracało. Zdrajcę narodu chce się awansować na generała. Facet podał ówczesnemu nieprzyjacielowi lokalizację naszej armii. Byłem wtedy w wojsku. Gdyby doszło co do czego zniszczono by nasze rakiety, ale ja też bym zginął.
Prawdziwego bohatera tamtych czasów mali ludzie starają się zniszczyć. Nie ważne jaką miał przeszłość, ważne co dla kraju zrobił. Jego nazwisko jest znane na całym świecie. Tak szanujemy swoją historię o wyciąganiu nauki z historii nie wspomnę:(
Pewnego kurdupla nie tylko nie internowano w stanie wojennym, ale nawet lojalki nie kazano mu podpisać tak mało znacząca była to wówczas kreatura.
Gadająca głowa coś gadała o hipermarketach, trzeba je bojkotować. OK, ale gdyby nie wielkie demonstracje polskich kupców pod sejmem restrykcjami objęto by małe sklepy zrzeszone w sieciach franczyzowych. Sklepy z czysto polskim kapitałem! Zobaczymy co w końcu wymyślą bo ustawa, którą proponowano byłaby końcem PISu.