Temat: System oceny pracowników UG.
Mam pytanie do osób zorientowanych. Czy w naszym UG istnieje jakiś system oceny pracownika (urzędnika), a jeżeli tak to jakie są jego założenia? Mam nadzieję na jakąś konstruktywną dyskusję w tym temacie, która, kto wie, może zaowocuje jakąś inicjatywą legislacyjną naszych radnych.
Nie może być przecież tak, że gmina rocznie pozyskuje 20 tys zł środków UE i to na jakiś marny festiwal, który ma być laurką dla organizatorów. To znaczy, że w gminie nie ma pracownika, który umiał by to zrobić. Albo jest i nie robi nic... Kiedyś dowiedziałem się że w gminie jest 3 pracowników przeszkolonych w tym zakresie. 20 tys. / 3 rachunek jest prosty. Nawet na swoje pensje nie zarobili.
Nie może być również tak, że urzędnik podejmuje decyzje w materii na której się nie zna. Wtedy dęby i kasztanowce nagle stają się topolami, a jak ktoś się przyczepi to kary musi płacić UG a nie inwestor, który powinien był ponieść znacznie wyższe opłaty za wycinkę (kara zasądzona ponoć wynosiła 100 tys. zł - 5 lat ciężkiej pracy trzech osób pozyskujących środki UE). W tej sprawie to wogóle podejżewam istnienie jakiegoś układu. Ów inwestor do dziś zwalniany jest z płacenia podatków gminie (choć obroty ma niezłe i na biedę napewno nie narzeka - chyba, że to niejaki poseł Dochnal, to możliwe) ...
Tak, że drodzy forumowicze "do piór" a raczej klawiatur. Piszcie a może coś z tego wyjdzie. Przewodniczący pewnie śledzi...
Pozdrowienia dla przewodniczącego RG.