galler napisał/a:Przekładanie swoich osobistych antypatii w merytorycznej rozmowie jest przejawem braku obiektywizmu i mnie osobiście przeszkadza.
Przyznam szczerze, że twoja wypowiedź jest dla mnie druzgocąca.
Nie zniechęca mnie to jednak i postaram się rzeczowo wyjaśnić w czym tkwi (być może) problem, przez który nie dostrzegasz dość oczywistej kwestii, a mianowicie tego, że organy gminy pełnią ściśle określone funkcje i wykonują zadania dla wspólnoty jaką tworzą mieszkańcy gminy. Dla ich dobra ? po to żeby im żyło się lepiej. Nie żyją same dla siebie lecz powołane są do służb publicznej. Stąd mogę wymagać ja, możesz i ty.
Z pewnością nie jestem obiektywny. Staram się tylko na forum pobudzić do krytycznego myślenia, bo uważam, że w taki sposób mogę wywierać pozytywny wpływ na władze i przyczyniać się do tego, żeby działała sprawniej. Żeby w ogóle działała i reagowała w sposób prawidłowy na problemy sygnalizowane przez członków wspólnoty gminnej, czego jak powszechnie wiadomo nie czyni należycie.
Wracając do tematu.
Obywatele dzięki swojej aktywności zasilają budżet, który z kolei umożliwia funkcjonowanie osób i instytucji wykonujących zadania na rzecz wspólnoty. To oczywiste.
Kto odpowiada za zieleń przydrożną, kosze na śmieci i sprzątanie ulic ? ogólnie utrzymanie czystości i porządku w gminie? Kto może i powinien egzekwować kary od osób, które nie utrzymują czystości i porządku? Kto ma do tego narzędzia?
Starosta Powiatu Bielskiego jest zarządcą dróg powiatowych w Gminie Porąbka. Na mocy art. 20 pkt 16 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych do zarządcy drogi należy w szczególności utrzymywanie zieleni przydrożnej, w tym sadzenie i usuwanie drzew oraz krzewów. Z kolei ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, w art. 5 ust. 4 stanowi, że obowiązki utrzymania czystości i porządku na drogach publicznych należą do zarządu drogi.
Wójt jako organ zapewniający utrzymanie czystości i porządku w gminach (art. 3 ust. 1 i ust. 2 ustawy) jest właściwy do egzekwowania tych obowiązków (i karania).
Art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach stanowi, że kto nie wykonuje obowiązków wymienionych w art. 5 ust. 1 (przyp. nie dba o czystość i porządek) - podlega karze grzywny.
Postępowanie w sprawach, o których mowa w ust. 1 i 2, toczy się według przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (art. 10 ust. 3 ustawy).
Przepisy nie budzą wątpliwości. Dbanie o zieleń przydrożną należy do obowiązków zarządcy danej drogi.
Z kolei egzekwowanie przepisów ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach leży w kompetencji wójta, który nie tyle może, a musi w sytuacji niewywiązywania się określonych osób z obowiązków karać grzywną.
PS
W ustawie o drogach publicznych na którą się powołujesz nie znajdziesz tego wszystkiego.
Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.