226

Odp: SNG - szansa na rozwój czy zagrożenie dla gminy

wieszczu napisał/a:

Moja pierwsza wątpliwość a propos wywołanego tematu brzmi następująco: jaki jest faktyczny cel sprzedaży budynku policji w Kobiernicach, w kontekście przyszłorocznych wyborów? Inteligencjo Gminy Porąbka łączmy się.

Poprzednie zebranie wiejskie kategorycznie stwierdziło, że nie chce sprzedawać budynku. Przypuszczam, że na nadchodzącym nic w opinii mieszkańców się nie zmieni. Zdziwiłbym się gdyby przegłosowano sprzedaż, zwłaszcza za jakąś śmiesznie niską cenę. Już raz próbowano sprzedać kiedyś budynek ośrodka zdrowia. Też nic z tego nie wyszło. Tak wtedy jak i teraz będę przeciwnikiem sprzedaży a nie słyszałem żeby ktoś był za. Na ostatniej Radzie Sołeckiej też nie było głosów za sprzedażą, ale oczywiście decyzja należy do Zebrania Wiejskiego. Nie przypuszczam też by radni gminni podjęli decyzję wbrew Zebraniu Wiejskiemu.

227

Wieszczu jak to jaki cel. To jasne jak słońce. Potrzebna jest wójtowi i jego komitetowi wyborczemu kasa na wybory w przyszłym roku. No to sprzedaje co się jeszcze da , a ludziom razem ze starostom wciskają kit. Proste.

228 Ostatnio edytowany przez Wloscianin (2013-09-25 10:09:14)

gminniak napisał/a:

Potrzebna jest wójtowi i jego komitetowi wyborczemu kasa na wybory w przyszłym roku. No to sprzedaje co się jeszcze da , a ludziom razem ze starostom wciskają kit. Proste.

To ciekawa teoria, ale nie mająca nic wspólnego z faktami. Po decyzji Zebrania Wiejskiego wójt napisał do policji, że nie jest zainteresowany sprzedażą budynku.

Mamy tu pewien ciąg wydarzeń. Zaczęło się od działań radnego, którego nazwiska boję się wymienić by nie być posądzonym o fobie. Radny podjął kroki by policja zaczęła płacić czynsz za wynajmowany budynek. Wiele osób powie, że intencje miał słuszne. Z drugiej strony, wiele samorządów w Polsce wspomaga lokalne komisariaty w ten czy w inny sposób. Efektem działań radnego był kij włożony w mrowisko.

W pewnym momencie pojawił się temat, że policja chce kupić budynek. Radny Sopiak zaczął badać temat. Tak dla przypomnienia, radny Sopiak nie pochodzi z komitetu wójta. Jak wynika z wypowiedzi radnego Kocemby i samego wójta radny Sopiak nie miał niczyjego upoważnienia do prowadzenia rozmów z kimkolwiek o sprzedaży budynku. Pewnie tak sobie chciał temat wybadać.

Teraz zaczyna się ciekawie. Wszystkie rozmowy prowadzone są w kuluarach i tak na prawdę nikt nie wyraża swojej opinii wprost. SNG wysyła swoich przedstawicieli w różne miejsca by wybadać teren. Ktoś jedzie do wójta Kóz, ktoś do komendanta policji. Nie ma nigdzie jednoznacznych deklaracji.

Ponieważ w kociołku cały czas jest mieszane, policja postanawia upiec przy tym ogniu własną pieczeń. Pojawiają się jakieś archiwalne wyceny obiektu na 800 tys zł. Pada pewnie nieoficjalna deklaracja, że policja kupi obiekt za 400 tys. Pojawiają się szantaże, że jak nam nie sprzedacie to wyprowadzimy się do Kóz bo tam niby ktoś chce im dać darmo działkę. Wójt Kóz nic o tym nie wie. W końcu pojawia się pismo starosty, które czytałem kilka razy i nie wiem o co w nim chodzi.

Teraz mamy w przyszłym tygodniu Zebranie Wiejskie mające podjąć decyzję czy sprzedać budynek czy nie. Z pewnością nie będzie wielu opinii by wyzbyć się budynku za grosze. Powstanie pat. Czy policja zgodzi się remontować budynek, który do niej nie należy? Czy będzie płacić czynsz? Czy faktycznie wyprowadzi się z naszej gminy? Czas pokaże.

Radny, którego nazwiska boję się wymienić by nie być posądzonym o fobie, wsadził kij w mrowisko i zamieszał. Pewnie nie przypuszczał, że jego działania doprowadzą do tego co mamy dzisiaj. Jaki będzie efekt zobaczymy.

Słyszałem już wypowiedzi owego radnego pytającego czy policja na terenie naszej gminy jest potrzebna. Tu niech każdy sobie odpowie sam. Słyszałem też jak radny mówił o rynku nieruchomości. Obawiam się, że nie ma o nim specjalnego pojęcia. Najbardziej obawiam się tego, że policja się wyprowadzi, pozostali najemcy nie będą w stanie utrzymać budynku, i też będą zmuszeni się wyprowadzić. Koszt eksploatacji jest ogromny. Przestarzałe CO, budynek nie ocieplony itd. Zobaczymy czy będziemy mieli filię Kozubnika w centrum Kobiernic? Czas pokaże.

Nieprzemyślane działania radnego, którego nazwiska boję się wymienić już kiedyś doprowadziły w swoich skutkach do rozwalenia Wspólnoty Gruntowej w Kobiernicach. Zarząd poszedł na bruk, Wspólnota do zaorania i mamy co mamy. Wójt musi wybrnąć z sytuacji. Czy tym razem będzie podobnie?

Stare przysłowie mówi, że gdzie dwóch się kłóci, tam trzeci korzysta. Tylko, że tu mogą stracić wszyscy:(

229

co za brednie sad

Ponawiam pytanie co rowerzysta -radny Gamza zrobił w tej sprawie?
Co w ogóle zrobił dla wsi Kobiernice przez 3 lata?

230

niezadowolony napisał/a:

co za brednie sad

Ponawiam pytanie co rowerzysta -radny Gamza zrobił w tej sprawie?
Co w ogóle zrobił dla wsi Kobiernice przez 3 lata?

Rozumiem, że masz problemy z percepcją. Trudno, ale ten wątek nie dotyczy mojej osoby, przeczytaj tytuł i nie trolluj!

231

Prosze w takim wypadku o usuniecie wszelkich elaboratow na temat policji P.Gamzy poniewaz temat jest o SNG
Prosze przeczytac tytul i nie trolowac !!

232

zapytam napisał/a:

Prosze w takim wypadku o usuniecie wszelkich elaboratow na temat policji P.Gamzy poniewaz temat jest o SNG
Prosze przeczytac tytul i nie trolowac !!

Temat policji wywołał radny, którego nazwiska boję się wymienić by nie być posądzonym o fobie. Ów radny jest liderem SNG. To przecież łatwo zauważyć a i zrozumieć nie trudno. Rozumiem, że w obecnej sytuacji działania radnego mogą się odbić nam wszystkim czkawką. Zobaczymy jak to wszystko się skończy.

233

Wloscianin napisał/a:

Temat policji wywołał radny, którego nazwiska boję się wymienić by nie być posądzonym o fobie. Ów radny jest liderem SNG. To przecież łatwo zauważyć a i zrozumieć nie trudno. Rozumiem, że w obecnej sytuacji działania radnego mogą się odbić nam wszystkim czkawką. Zobaczymy jak to wszystko się skończy.

Jako przedstawiciel Zarządu Stowarzyszenia Nasza Gmina pragnę oświadczyć, że Pan Radny Ignacy Kocemba, ani żaden inny radny lub radna  nie jest liderem SNG bo statut stowarzyszenia nie przewiduje takiej formy osobowej.
Pan Radny Ignacy Kocemba  ani żaden inny radny lub radna nie piastuje również jakiejkolwiek funkcji w zarządzie ani komisji rewizyjnej.

Z poważaniem
Piotr Dusza
SNG

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere
Miejcie odwagę!... Nie tę jednodniową, Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska,
Lecz tę, co wiecznie z podniesioną głową Nie da się zepchnąć z swego stanowiska.

234

Jednego nie rozumiem, jak można ze sprzedaży budynku finansować kampanię wyborczą. Przecież to nie są pieniądze wójta.

235

cieciola napisał/a:

Jednego nie rozumiem, jak można ze sprzedaży budynku finansować kampanię wyborczą. Przecież to nie są pieniądze wójta.

A skąd wiesz na pewno? Masz dostęp do kwitów księgowych i wiesz , że tak na pewno nie jest? Nikogo za rękę nie złapałem , ale w tej gminie jest tak , że nawet jak kogoś złapiesz to powie , że to ręka sąsiada.

236 Ostatnio edytowany przez Wloscianin (2013-10-04 09:55:39)

Wczoraj odbyło się Zebranie Wiejskie w Kobiernicach. Sprawa dotyczyła budynków komunalnych na terenie sołectwa, w zasadzie tematem był budynek, w którym jest obecnie policja.

Jak już wiemy, radny którego nazwiska boję się wymienić włożył swego czasu kij w mrowisko no i poszło, ale od początku.
Najbardziej pozytywną sprawą na wczorajszym zebraniu była frekwencja. Tak już dawno nie było żeby była pełna sala. To bardzo dobra wiadomość, świadczy że ludzie chcą brać aktywny udział w życiu sołectwa i decydować w jego sprawach:)

Kolejną dobrą wiadomością jest udział starosty w zebraniu, złą natomiast, że nie było nikogo z policji więc zebranie nie mogło zapoznać się z opinią czy ofertą dotyczącą chęci zakupu przez policję budynku. Trudno podjąć decyzję o sprzedaży czegokolwiek jezeli nie zna się oferty drugiej strony. Wynik był do przewidzenia i jak poprzednio pisałem moje przewidywania sprawdziły się w 100%. Nikt z obecnych na sali nie zagłosował za sprzedażą budynku.

Byliśmy jednakże świadkami żenującej awantury miedzy radnym Adamem Sopiakiem a radnym, który całą aferę wywołał, nie wymienię nazwiska by nie być posądzonym o fobie. Była to totalna porażka potwierdzająca moje przypuszczenia przedwyborcze. Jak ma coś pozytywnego zaistnieć w Kobiernicach jeżeli kobierniccy radni walczą ze sobą jak dzieciaki w piaskownicy?

Na szczęście uczestnicy zebrania mieli więcej rozumu i wypowiadali się merytorycznie. Ciekawy głos padł ze strony Pana Kołodziejczyka, byłego przewodniczącego RG. Przypomniał, że w budynku znajduje się nie tylko policja, ale apteka, poczta, fryzjer, sklep i co ważne centrala telefoniczna.
Padła propozycja sprzedaży dwóch pięter, które obecnie zajmuje policja. Byłoby to racjonalne rozwiązanie, niestety nie było nikogo z policji, kto mógłby się do takiej propozycji odnieść.

SNG czując pismo nosem, że policja może się z gminy wyprowadzić wystawiło czujki, które się darły, że jakoby policja w gminie jest zbędna, ale nie znalazło to poparcia na sali. Najbardziej aktywny był mały funkcjonariusz SNG, który kiedyś walczył ze strażakami gdy podczas powodzi podobno za daleko mu worki z piaskiem położyli.

Co będzie dalej? Zobaczymy. Policja pewnie nie zechce płacić czynszu o co zabiegał radny, którego ..... Nie ma możliwości by policja remontowała obiekt, który do niej nie należy. Cóż, jesteśmy coraz bliżej moich przewidywań, że w centrum Kobiernic będziemy mieli filię Kozubnika. Wiadomo, że nie ma chętnych do wynajęcia wielu obiektów i stoją nie zagospodarowane.

Pozostali najemcy obawiam się, że po wyprowadzce policji nie będą w stanie budynku utrzymać. Jak SNG nie chce policji to trzeba będzie szukać jakiegoś dzierżawcy. Budynek specjalnie na żadną działalność się nie nadaje, ale można podsunąć pomysł panom z SNG. Jest tam sporo pokoików, przy drogach szwenda się sporo przydrożnych ssaków leśnych. Mogliby połączyć przyjemne z pożytecznym. Ściągnąć owe panie, przebrać w mundurki i otworzyć agencję. Wystarczy wstawić do pokoiku po pryczy i kasować nawet po stówce miesięcznie za m2. A gdyby wprowadzić dla klientów dodatkowe atrakcje w postaci porażenia paralizatorem czy przylania pałą frekwencja byłaby murowana. Powstanie obok nowy parking na 70 pojazdów. Kurcze, może być mało! Ale przy takich dochodach można będzie drugi dostawić:)
No panowie z SNG, do dzieła:)

237 Ostatnio edytowany przez zapytam (2013-10-04 13:31:00)

post po wyzej to jest jakas tragedia- czy ten czlowiek faktycznie konczyl jakies szkoly.......i zona nauczycielka byla dyrektorka.....bardziej osmieszyc sie nie mozna chwala tym co odsuneli go od nauczania.....

A Wloscianin jak glosowal?

238

zapytam napisał/a:

Poczekajmy może będzie miał odwagę napisać. Z tego co wiem to ani jeden mieszkaniec Kobiernic obecny na zebraniu nie zagłosował za sprzedażą. Co za wyjątkowa jednomyślność.

239

zapytam napisał/a:

Są tylko dwie możliwości: albo był przeciw sprzedaży, albo się wstrzymał od głosu. Ta pierwsza opcja zgodna z duchem patriotyzmu lokalnego jest zrozumiała, ale jeśli się wstrzymał od głosu??? No to zabawny się. Jeśli się wstrzymał to znaczy, że każdy wyraz, każde zdanie napisane przez W. jest warte tyle, co kurz za kanapą. Choć jednak weryfikuję nieco swoje zdanie - kurz można zamieść, a wydzieliny W. lepią się jak to coś do asfaltu. Ta końcówka o "dwunożnych ssakach, pryczach i pałach" to jest poziom, jaki W. reprezentuje. Ja apeluję do admina o strzeżenia reputacji tego forum, przecież dno jest tylko jedno. Chyba, że W. już zaczyna nurzać się w wydzielinach zwierzęcia krowiego na asfalcie, o którym już kiedyś pisał. Ogólnie - obrzydlistwo. I jeśli admin usunie część mego wpisu - z czym się liczę - to proszę usuwać wszystkie wpisy W. rzutujące na dobry gust i smak czytających te słowa - czego żądam.

Komisariat policji w Kobiernicach jest i tyle o nim wiem. Ale czy o remontach, wykupowaniu i w ogóle finansowaniu posterunku policji wypowiadają się osoby kompetentne. No na pewno kimś takim nie jest W. Czy to nie jest tak, że finansami posterunku policji w Kobiernicach zajmuje się wojewódzki komendant policji? A przecież przedstawiciela tej służby w ogóle nie było. Czy zuchy z SNG nagrywały może to spotkanie? Warto posłuchać co opowiadają zaproszeni tam goście.

240

kobierniczanin napisał/a:
zapytam napisał/a:

Poczekajmy może będzie miał odwagę napisać. Z tego co wiem to ani jeden mieszkaniec Kobiernic obecny na zebraniu nie zagłosował za sprzedażą. Co za wyjątkowa jednomyślność.

Ja wstrzymałem się od głosu. Dlaczego? Po pierwsze nie znamy oferty, warunków i ceny więc trudno powiedzieć czy jest się za czy przeciw. Jeżeli by ktoś powiedział, że chce kupić twoje auto to co byś powiedział? Nie sprzedaję? Ktoś na to daję 5oo tys i jaka jest twoja odpowiedź?

Nie przekonują mnie argumenty żadnej strony więc nie mam wyrobionego zdania. Nawet jeżeli jakaś gmina da za darmo policji działkę to budowa też kosztuje. Czy policję stać na budowę komisariatu? Tego nie wiem.

Przemawia do mnie argument, że nikt nie będzie inwestował w budynek, który nie jest jego własnością a budynek wymaga remontu. Czy gminę stać na remont? Moim zdaniem nie.

Bez sprzecznym faktem jest, że poczta, apteka, fryzjer, sklep i centrala telefoniczna powinny zostać. Czy policja kupując budynek będzie chciała lokatorów? Nie słyszałem by policja dzierżawiła pomieszczenia na komisariacie, ale może się mylę.

Wiele gmin pomaga policji. U nas jest sytuacja odwrotna. SNG namieszało a do tego łże! Radny, którego nazwiska boję się wymienić by nie byc posądzonym o fobie na zebraniu usiłował wciskać kit, że policja powinna do tej pory zapłacić 1 milion czynszu.
Na stronie SNG można przeczytać
"Zakładając stawkę odpłatności za prawie 350 m2 1,50 złotego, więc stawkę symboliczną, miesięczny czynsz wynosiłby 5.250 złotych. Od 2001 roku dałoby to kwotę 756 000 złotych. Uwzględniając opłaty wnoszone przez pozostałych najemców kwota ta mogłaby przekroczyć nawet 1 mln złotych."

SNG zawsze było cienkie w rachunkach. O wyliczenie ceny śmieci nie można się doprosić.
Rachunek jest taki
350m X 1,5zł =525zł miesięcznie
525zł X 12 miesięcy= 6300 zł rocznie
6300zł X 12 lat= 75 600 zł.
Większe kwoty samorządy przekazywały policji. Wyliczenie radnego o osiągnięcu 1 miliona trzymałoby się kupy po 120 latach. No chyba, że byłyby tam ssaki leśne:)

Radny już wpuścił ludzi w kanał jak załatwiał drewno nie wiedząc ile kosztuje. Teraz jeszcze bardziej się skompromitował razem ze stronką SNG. Rachować to oni nie potrafią!!!

241

No to wszystko jasne. W. popiera sprzedaż majątku gminnego, bo jak się tego nie zrobi, to jak grzyb po deszczu drugi Kozubnik wyrośnie w Kobiernicach. Och jaki zatroskany, a jaki prorok.  Czynszu policja nie płaci, więc jak radny IK nalega, żeby płacili, to w proteście policjanci się z gminy wyniosą. A dokąd jeśli mogę spytać? Przecież ten komisariat powstał w Kobiernicach nie tylko dla naszej gminy, ale dla Kóz i Wilamowic. To może by i sąsiednie gminy, otoczone peleryną bezpieczeństwa się nieco wysiliły i zaczęły łożyć na utrzymanie bezpieczeństwa dla 44.000 mieszkańców. Czy policja w GP jest potrzebna? Zapytajmy mieszkańców Kóz i Wilamowic, czy umiejscowienie posterunku w Kobiernicach drastycznie pogarsza bezpieczeństwo w tamtejszych gminach? Czy W. ma takie dane? A co oznacza zdanie Pana starosty: „W związku z prowadzonymi od dłuższego czasu rozmowami dotyczącymi funkcjonowania Komisariatu Policji w Kobiernicach zwracam się po raz kolejny do Pana Wójta  z prośbą o ostateczne prawne i formalne uregulowanie docelowej lokalizacji oraz warunków techniczno – budowlanych dla tego obiektu”.

Tu jest całość http://www.sng.org.pl/index.php?option= … Itemid=153

Od dłuższego czasu prowadzone są rozmowy kogo z kim? Sławetnego radnego Sopiaka z policjantami na seansach spirytystycznych? Z pominięciem mieszkańców i Rady Gminy? A jak sprawę bada radny IK, to de facto szykuje zamach na budynek komunalny gminy? Ja opiniom radnego znacznie bardziej wierzę, choćby dlatego, że podjął trud dojścia do  faktów u źródła. Pojechał, popytał, wie i ja wiem też. Życzyłbym sobie 15 takich radnych, którym się chce pytać i dociekać.

Niech mi ktoś jeszcze powie, dlaczego mieszkańcy GP mają utrzymywać budynek policji? Czy to jest koszt zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom gminy, o co tak bardzo dba starosta? Bo mnie to przypomina ordynarny szantaż, już nie mówiąc o tym, że wójt Czesław hojną ręką rozdaje nasze podatki i doprowadza do sytuacji, gdzie przez kilkanaście lat czynsze do kasy gminy nie wpływają, budynek wymaga remontu, na co kasy nie ma. To co robią gospodarze gminy i powiatu? Knują jak tu podrzucić kukułcze jajko do innego gniazda i jeszcze na tym zarobić. A wszystko po cichutku, może coś skubniemy dla siebie – wybory za rok.

Mieszkańcy Kobiernic już zdecydowali i pokazali staroście i wójtowi żółtą kartkę, mieszkańcy Czańca kilka tygodni temu układowi zamkniętemu pokazali czerwoną kartkę i wybrali „świeżą krew” do RG. Strach pomyśleć ile zła rozlałoby się po tej nieszczęsnej porąbskiej gminie, gdyby nie było SNG i radnego IK i jak bardzo ludzie chcą polskiej normalności za przyczyną SNG i radnego IK.

242

wieszczu napisał/a:

Życzyłbym sobie 15 takich radnych, którym się chce pytać i dociekać.

Ale byłyby jaja:)
15 radnych pragnących stolca wójtowego jak kania dżdżu! Ci by się dopiero rozrobili, byłoby głośno w całej Polsce:)
Stosowanie demagogii i socjotechniki przynosi rezultaty. Zawsze zastanawiali mnie ludzie łykający bezkrytycznie takie manipulacje po prostych przykładach nawet finansowych, a mamy ich przynajmniej trzy!

1. Chcąc odwdzięczyć się i zdobyć popularność, radny wpuścił ludzi w kanał z drewnem. Ludzie wycieli, zwieźli i porąbali drzewa nie znając ich ceny!
2. Na forum jest 27 stron o podatku śmieciowym, mających udowodnić, że płacimy za dużo. Brak natomiast odpowiedzi ile wg SNG powinniśmy płacić!
3. Radny i SNG wyliczyli czynsz dla policji przez 12 lat na 1 milion zł. Przy tych samych założeniach do wyliczenia okazuje się, że gmina nie pobrała od policji czynszu przez 12 lat, równoważnego dziewięciomiesięcznej emeryturze pewnego emeryta zasiadającego w RG.

15 takich radnych potrafiłoby wpuścić gminę w kanał choćby na sto lat.

Mnie nie obchodzą donosy i wzajemne rozrabianie się radnych. Mnie nie obchodzi, gdzie są wysyłane czujki SNG. Mnie obchodzi chodnik, przedszkole, szkoła, stan bezpieczeństwa gminy i tak można długo. Tu działania radnego nic nie wniosły. Nie powstał ani jeden dodatkowy metr chodnika.

Metoda stosowana przez SNG jest czytelna, aż do bólu. Dać ludziom igrzyska bo to lubią a oni nam dadzą władzę, reszta się nie liczy!

243

wieszczu napisał/a:

Ja opiniom radnego znacznie bardziej wierzę, choćby dlatego, że podjął trud dojścia do  faktów u źródła. Pojechał, popytał, wie i ja wiem też. Życzyłbym sobie 15 takich radnych, którym się chce pytać i dociekać.

No i człowiecze masz rację. To takie niepolskie pytać i wiedzieć , dociekać i publikować. Plota jest solą tej ziemi w ogóle i w szczególe. Polowanie na sensacje przyjmuje już wymiar jakieś choroby. A jak ktoś napisze tekst na podstawie dokumentów i rozmów to taki Wloscianin głupieje i robi to co umie najlepiej czyli trolluje. Fakty są właśnie niebezpieczne dla naszej władzy, państwo stowarzyszeniowcy to tak widzę , że się przygotowują do napisania czegoś albo w ogóle do rozpoczęcia tematu. Gdyby jeszcze udawało im się więcej spraw kończyć to byłby ideał.

Na pierwszej stronie tego wątku jest ankieta. Uważasz, że Stowarzyszenie Nasza Gmina to...
Zagrożenie dla Gminy Porąbka
Szansa na rozwój i zmiany w Gminie Porąbka
Trudno powiedzieć

Kilkanaście ludzi zagłosowało , a wyniki ciekawe. Przeciw SNG jeden , a reszta za.  Czyli ktoś jest samotny w krytykowaniu SNG tak samo jak Wloscianin w tym obsmarowywaniu SNG. Macie przeczucie , że to ta sama osoba? Bo ja mam.

244

gminniak napisał/a:

A jak ktoś napisze tekst na podstawie dokumentów i rozmów to taki Wloscianin głupieje i robi to co umie najlepiej czyli trolluje.

Na zebraniu w Kobiernicach nie widziałem SNG, widziałem natomiast mieszkańców, którym utrudniono jak tylko możliwe udział w zebraniu.  Każde zebranie dotychczas było zawsze w niedzielę, to akurat w czwartek. Nawet nagłośnienia nie było. Bo po co? Miała być formalność, ale tak się nie stało. Cokolwiek napisze Gamza to nie zmienia to faktu, że nawet sam inicjator, Adam Sopiak nie zagłosował za sprzedażą. Więc po co była ta hucpa?
Już w trakcie zebrania Sopiak próbował przekonać zebranych, że jak nie będzie Policji to nie będzie również pogotowia.
Najważniejsze wydarzyło się jednak po zebraniu, kiedy Adam Sopiak ogłupiały z nienawiści powiedział, że idzie telefonować do dyrektora pogotowia ratunkowego aby zlikwidował placówkę zamiejscową w Kobiernicach. Słyszało to wiele osób.
Taki jest oto największy sojusznik wójta, kolega Gamzy. Nic dodać nic ująć.

245

Jak władza zobaczy, że nie ma siły na mieszkańców to faktycznie głupieje. A jak było z liniami MZK. Jestem pewna, że nagrywanie wszystkiego w internecie i zaproszenie na sesje szefa MZK pokrzyżowały plany starosty i musiał się wycofać z przejęcia. Są nagrania w internecie jak się wypowiada szef PKS i szef MZK, a za wszystkim jak zwykle stoi nasz wójt, który się na wszystko zgadza. Bo co ludzie chcą to dla niego nie jest ważne. Ważne, żeby kolega z powiatu mógł zabłysnąć. Żeby to wszystko jeszcze bardziej było wiarygodne to jeśli SNG ma nagrania to trzeba je umieścić w internecie. Wtedy wszyscy posłuchamy i będziemy wiedzieć na pewno.

Jeśli radny Sopiak tak się faktycznie odgrażał to to jest kolejny skandal. Po trupach do celu. ale to się nie uda. Dobrze, że tam w Kobiernicach jest radny Kocemba. Przynajmniej chociaż tam prawo stoi mocno na nogach.

246

Sprawa z budynkiem policji będzie powracać jak bumerang. Chyba, że budynek wreszcie zostanie sprzedany , w co wątpię. Albo nadal tam policja będzie siedzieć , bo nie ma wyjścia , nie na innego miejsca. Gdyby był to już by się tam przenieśli. Więc jeśli chcą mieś swój posterunek w Kobiernicach to muszą na niego łożyć tak jak każdy dzierżawca. Żaden starosta ani wójt  nie wybudują z niczego. Co to znaczy , że policja nie płaci za media? To oni nie muszą , ale wszyscy inni już tak!!! Gmina przez lata nie remontowała budynku i teraz się sypie , to najlepiej sprzedać niż znaleść najlepsze wyjście.
To jest tak jak pisze cieciola. Ten sam przypadek jak z PKS i MZK. Tylko , że tam się nie udało , bo SNG umieściło w internecie nagrania. To zróbcie to samo i teraz jeśli macie. Mieszkańcy Kobiernic to niech się wreszcie zastanowią kogo wybierają. Taki Sopiak to gotowy jest wszystko tam zaorać byleby się przypodobać staroście. Takich mamy radnych w większości. W Czańcu to ludzie już pokazali władzy odpowiedni palec. I właśnie dlatego władza tak zwleka z przysięgą Pani Ali , to oczywiste. Im krócej w radzie , tym mniej osiągnie. A mamy trzech radnych mocnych. Jeszcze jakby SNG znalazło haka na tego cholernego listonosza , na którego to się patrzeć nie chce i na kościelnego przymilasa o pani od elektryki nie wspomnę to może chociaż u nas byłaby solidna i rzeczowa ekipa. Chociaż trzy osoby to też potęga.

247

gminniak napisał/a:

To jest tak jak pisze cieciola. Ten sam przypadek jak z PKS i MZK.

Do komplety brakuje jeszcze kilu spektakularnych "akcji" układu gminnego.
Ja na pierwszym miejscu stawiam przypadek AQUA. Władza tak rządziła, że siedząc na wodzie mamy jedną z najdroższych taryf w Polsce.

Tymczasem mieszkańcy Kobiernic, przy dobrym zarządzani zasobami mogliby stanowić odrębną jednostkę samorządową i opływać w bogactwie. Woda jest takim samym skarbem jak inne zasoby Ziemi, a kto nie wierzy niech pozna przypadek Kleszczowa - najbogatszej gminą w Polsce - 44,29 tys. zł dochodu na osobę dzięki Kopalni Węgla Brunatnego Bełchatów i Elektrowni Bełchatów.

W naszej gminie dochód na 1 mieszkańca zapiera dech - to aż 2588 zl - dane z 2011 r. zaczerpnięte z Rocznika statystycznego dla woj. śląskiego, str. 120 - http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/kat … Y_2012.pdf

Dodam jeszcze, że to najgorszy wynik w całym powiecie bielskim.

PS
Czy w takim stanie sąsiednie gminy nie powinny partycypować w utrzymaniu naszej kobiernickiej Policji?
Czy to prawda, że radny Sopiak będzie zabiegał - czytaj załatwiał, o likwidację karetek?

Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.

248

Ignorowanie żywotnych interesów naszych oraz rozplotkowanie, miast rzeczowej analizy graniczy z absurdem.
Przecież większość czytelników forum o poruszonych tu sprawach debatuje w domach, rozprawia z sąsiadami, dyskutuje w pracy i co? I masakra!!!  Większość mieszkańców GP żyje w słodkiej niewiedzy. Co prawda marudzą i narzekają, że wójt Czesław to już by mógł sobie darować tego stołka, do którego się przyspawał. Że ci radni - jak zwykle nieporadni - za cztery stówki gotowi są zaprzedać duszę diabłu. Że w gminie syf, ubóstwo, brak perspektyw. Nawet słyszałem z ust znajomego, że radni dostają za dużo kasy. Ogólna mizeria. Ale jak pytam, czy wiedzą co to SNG to zapada taka niezręczna cisza. Bo po pierwsze – jak to możliwe, że w GP, gdzie wszyscy wiedzą o wszystkim pojawia się jakiś nieznajomy skrót. Czyli mit o wszechwiedzy roztrzaskał się na milion kawałeczków. Po drugie, kolejny mit o tym, że radny IK sam w tej gminie nic nie zmieni też się rozpadł w pył. Po trzecie czanieckie forum internetowe, z zupełnie dla mnie niezrozumiałych względów nie cieszy się dobrą prasą. O Portalu SNG jeszcze wie niewielu, więc co pozostaje? Drogie Zuchy z SNG, do wyborów samorządowych czasu coraz mniej, a przekonanie mieszkańców, że jesteście jedyną zorganizowaną, przygotowaną i solidną alternatywą dla dzisiejszego układu zamkniętego będzie niezwykle trudne. Strażacy są indoktrynowani – pokazały to niedawne wybory uzupełniające. KGW to, jak mi znajomy powiedział „żołnierze wójta Czesława” – ponoć tak się wypowiedział na jakimś festynie w Kobiernicach. Oświata pożera lwią cześć gminnego budżetu, ale państwu nauczycielom to odpowiada, bo mają zajęcie i niezłe pensyjki, choć dzieci coraz mniej, a nauczycieli coraz więcej, o GZOSiP-ie nie wspominając. W Kobiernicach sprzedają policję, HPR w Kozubniku jak został częściowo zburzony, tak nic się nie zmienia. Wyciągu narciarskiego tamże brak. Chodniki jak baktriany, drogi dziurawe, śmieci w lasach tyle, że roślinność się przebić nie może, podstawówka w Porąbce się sypie. Wójt chroni swoich najważniejszych oświatowych żołnierzy, finanse gminy w opłakanym stanie, posesje mieszkańców zalewane wodą opadową. Ludzie giną na słabo oznakowanych przejściach dla pieszych, o rondzie w Czańcu mówi się od dziesięcioleci. Aqua doi nas do ostatniej kropli, opłaty śmieciowe rujnują domowe budżety, odbiór odpadów komunalnych zorganizowany kiepsko. Organy gminy gnębią poddanych jak tylko się da, straszą więzieniem i szykanami i to pod dyktando gminnych prawników. Wielu radnych łamie prawo, komisja rewizyjna RG to absolutna fikcja. A co bardziej światłych obywateli nazywa się draniami, głupkami, bandytami i oszołomami. Czy to jest mało tematów, którymi warto mieszkańców zainteresować w Kurierze Sołeckim? Coś mi jeszcze mówi, że to nie wszystko. W Gminie Porąbka jest bardzo niewiele dziedzin, które działają poprawnie i zgodnie z prawem, więc ten kaganek oświaty jest niezbędny. Dajcie mieszkańcom szansę na zmiany!!!

249

Wieszczu dużo o działaniach gminy wiesz, też należysz do SNG? Ale nie żebym krytykowała, zgadzam się z tym wszystkim,co napisałeś i jeszcze bym wiele dorzuciła. No bo zapomniałeś o zwalnianiu za poglądy, zapomniałeś o 300.000 zł na Polimed, zapomniałeś o wypasionych pensajch urzędników gminnych i tak można i można.

250

cieciola napisał/a:

Wieszczu dużo o działaniach gminy wiesz, też należysz do SNG?

W takich sytuacjach rasowy polityk, którym nie jestem odpowiedziałby – nie potwierdzam, nie zaprzeczam. Niech sobie W. i inni oficerowie gminnego reżimu łamią głowę, jeśli nie mają nic innego do roboty.

Jeśli chodzi o budynek policji w Kobiernicach, to wiedzę mamy kompleksową. Łącząc felieton radnego IK z odwrotnością opinii W. wiemy, że budynek nie zostanie sprzedany, a więc gminna kasa nie otrzyma zastrzyku grubszej gotówki. Państwo przy władzy mają z tego powodu poważny ból głowy. No cóż, wyprzedaż polskiego majątku rozpala emocje do czerwoności, ale nic to. U nas władza garściami czerpie z wypróbowanych standardów hańby. Na szczęście lud Kobierniki nie w ciemię bity uniemożliwił niecne zamiary. BRAWO. Czy to już koniec tej epopei? Nie sądzę. Wieszczę, że wkrótce dowiemy się o nowych planach sprzedaży zasobów gminnych, bo gminna kasa nadal pusta. I z czego tu dokończyć budowę pałacu w Porąbce, przedszkola w Kobiernicach i chodników w sołectwach. A swoją drogą jeśli to są jedyne inwestycje tej kadencji to naprawdę powinniśmy się wstydzić, że zgadzamy się na taką marność.