Rola, jaką ustawodawca przypisał przewodniczącemu rady gminy, sprowadza się do organizowania jej pracy oraz przewodniczenia obradom. Czyli mówiąc wprost, sprowadza się jedynie do administracyjnego kierowania radą.
To Rada Gminy wybiera spośród radnych przewodniczącego i powierza mu rolę organizatora pracy RG.
Pyta Pan co dalej?
My też pytamy co dalej RG zrobi z tym wszystkim?
RG nie podjęła uchwały żeby zamówić opinię prawną w sprawie nagrywania i emitowania jej posiedzeń!
Pan Wawak zamówił i przekazał opinię prawnika radzie i poinformował, że będzie dyskusja w tej sprawie.
Ile taka opinia kosztowała? - My nie wiemy ale wiemy ile Urząd Gminy wydaje na obsługę prawną.
Nasza opinia nic nie kosztowała i również została przedstawiona RG.
Nie wiemy co RG zrobi z tym "pasztetem" ma kilka możliwości:
1. nic nie zrobi
2. podejmie jakąś uchwałę
3. odwoła Pana Wawaka ze stanowiska przewodniczącego RG ?!?
Nasza rola jako SNG kończy się na przedstawieniu opinii społecznej tego zdarzenia, przedstawienia kontropinii.
Cokolwiek RG nie zrobi to w końcowym rezultacie w październiku 2014 roku to Pan podejmie decyzje co zrobić, żeby takie i inne sytuacje już się w gminie nie zdarzały.
Ja wiem co należy zrobić i chętnie podzielę się moją receptą z innymi
Pozdrawiam
Piotr Dusza
SNG
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere
Miejcie odwagę!... Nie tę jednodniową, Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska,
Lecz tę, co wiecznie z podniesioną głową Nie da się zepchnąć z swego stanowiska.