Szanowny Panie Wieszczu,
Urząd Gminy wychodzi z założenia, że deklaracja jest pod każdym względem OK.
Urzędowi społeczeństwo ma ufać bo chce dla niego dobrze.
Ale ja mam taki brzydki nawyk, że ufam ale sprawdzam.
Życie pokazuje, że urzędy i urzędnicy się mylą.
Myślę, że problem z deklaracją jest taki, że urzędnicy wzorowali się na innych ale niekoniecznie na dobrych wzorcach.
Tak np deklaracja naszego sąsiada Gminy Czernichów wygląda tak http://www.czernichow.com.pl/wiecej-609-1.htm
I nikogo w UG Czernichów nie interesuje moja studnia, nikt też nie wymaga ode mnie posiadania pojemników ( bo jest odwołanie do zasad regulaminu, a tam jest jasny wybór kto co ma mieć lub chce)
i nikt nie straszy pozbawieniem wolności do lat 3.
Myślę, że problem jest taki, że nasz urząd wydrukował tysiące deklaracji i teraz ma dylemat czy wprowadzić zmiany czy nie.
Semantyka języka polskiego ma swoje prawa i jeżeli urząd każe mi podpisać taką treść:
E. SPOSÓB ZBIERANIA ODPADÓW KOMUNALNYCH *)
(właściwe zaznaczyć)
odpady zbierane selektywnie i obowiązek posiadania min. 3 pojemników (odpady SUCHE, MOKRE, SZKŁO)
To oznacza, że minimum 3 pojemniki muszę mieć,
tłumaczenie werbalne Pana Sekretarza, że worek też pojemnik jest słuszne ale ja nie składam deklaracji na "gębę" tylko pisemnie pod rygorem odpowiedzialności karnej.
Za 2 lata może będzie inny sekretarz i zapyta: gdzie masz pan 3 pojemniki?
Rozwiązania:
- dodać dwie ** - odwołanie do regulaminu
- dopisać: lub worki
- lub wprowadzić zapis odpady zbierane selektywnie zgodnie z regulaminem
Jak dziś pamiętam słynną aferę Rywina z powodu 2 słów lub czasopisma
Słowa mają znaczenie drodzy urzędnicy.
K. INFORMACJE DODATKOWE
WYPOSAŻENIE NIERUCHOMOŚĆI: - pisownia oryginalna z deklaracji
(właściwe zaznaczyć)
zbiornik bezodpływowy (szambo)
przydomowa oczyszczalnia ścieków
podłączono do kanalizacji sanitarnej
studnia kopana
studnia głębinowa
Tak jak pisałem wcześniej brak jest jasnego odwołania na jakiej podstawie urząd łaknie tych informacji.
Brak jest również informacji o tym, że punkt K jest dobrowolny.
W mojej opinii te dwie wady dyskwalifikują ten druk i mam nadzieję, że zostaną szybko i sprawnie poprawione.
Nie jest moją intencją wchodzenie w spór z UG i obrona moich racji w SKO.
Jestem całym sercem za ekologią i poprawą stanu naszego zaśmieconego i zadymionego środowiska ale wszystko musi odbywać się zgodnie z poszanowaniem moich praw obywatelskich.
Pozdrawiam
PD
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere
Miejcie odwagę!... Nie tę jednodniową, Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska,
Lecz tę, co wiecznie z podniesioną głową Nie da się zepchnąć z swego stanowiska.