Jak wiadomo nie mam w zwyczaju komentować pewnych wpisów.
Lubię prowadzić merytoryczne rozmowy w których każda ze stron w sposób przyjęty wśród kulturalnych ludzi jest zawsze budująca i ciekawa.
Odnoszenie się do ludzi używających publicznie plugawego języka uważam za uwłaczające i niegodne.
Wiele lat temu na zajęciach mój profesor powiedział ważne słowa, że ludzie prymitywni i niczego nie wnoszący do dialogu lub dyskusji uciekają się tylko i wyłącznie do plugawej retoryki.
Miał rację bo na naszych oczach pojawiają się ludzie którzy nie maja niczego do zaoferowania, nie pojmują sprawy, nie potrafią ogarnąć pojęć, a za wszelką cenę starają się zaistnieć w wirtualnym świecie forumowych stron.
Brak pojmowania istoty sprawy nie zwalnia ich od nieprzepartej chęci wypowiadania się za wszelką cenę.
Pragnę zatem uspokoić tych, którzy wraz ze mną podjęli decyzję o nie wypełnianiu deklaracji, że podstawą prawną do działań Pana Wójta jako organu jest li tylko ustawa, a ta przewiduje jedynie obowiązek wydania decyzji przez organ. Organ nie może i nie ma prawa nałożyć w myśl ustawy jakichkolwiek dodatkowych restrykcji finansowych na obywatela.
Straszenie i cytowanie gazet nie stanowi ładu prawnego w RP.
Poza tym każdy może w każdej chwili deklaracje taką złożyć i poprawić złożoną wcześniej.
Namawiam również o merytoryczną dyskusję w sprawach znaczących dla naszej społeczności.
Nie warto odpowiadać na głupie zaczepki plugawych ludzi bo powodują tylko bezcelowe utarczki słowne.
Szkoda czasu dla ludzi, którzy nawet nie potrafią przeczytać ustawy, nie pojmują co to jest ochrona danych osobowych i czym jest Konstytucja RP.
Po raz kolejny deklaruję, że jeżeli UG Porąbka poprawi wady prawne deklaracji pierwszy ją złożę bo nic mnie tak nie wnerwia jak palenie plastików i walające się śmieci przy drogach.
Ja protestuję nie dlatego, że jestem przeciw ustawie ale dlatego, że deklaracja posiada wady prawne, a więc nie mogę jej podpisać ze świadomością, że odpowiadam pod rygorem KK.
Z poważaniem
Piotr Dusza
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere
Miejcie odwagę!... Nie tę jednodniową, Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska,
Lecz tę, co wiecznie z podniesioną głową Nie da się zepchnąć z swego stanowiska.