To oznacza, że ksiądz z Czańca dodał coś od siebie.
A raczej od osoby duchownej można oczekiwać prawdy i całej prawdy
Zgodnie z literą prawa, a więc ustawy nie ma możliwości prawnych nakładania jakichkolwiek kar finansowych.
Wójt jako organ musi postępować w granicach prawa.
A jeżeli Pan Wójt wyda decyzje z pominięciem dojścia do prawdy i nałoży na wszystkich górną granicę opłat czyli założy, że mieszkańcy będą oddawać odpady niesegregowane popełni wielki błąd bo nie złożenie deklaracji wcale nie oznacza, że nie mam zamiaru segregować odpadów.
Pan Wójt powinien poprzedzić wydanie każdej decyzji postępowaniem administracyjnym w którym ja oczywiście zgodnie z moim przekonaniem oświadczę, że segregować będę.
Zresztą jako dowód w już toczącym się postępowaniu (nie złożyłem deklaracji do 30 kwietnia) na niniejszym forum oświadczam publicznie z imienia i nazwiska, że ja wraz z moją rodziną (3 osoby) mam zamiar segregować odpady zgodnie z Ustawą o utrzymaniu czystości i porządku w gminach.
Oto pierwszy dowód w postępowaniu administracyjnym Panie Wójcie.
Publiczne oświadczenie, żeby potem nie było argumentu w WSA, że Pan nie wiedział czy ja mam wolę segregowania lub nie.
Otóż mam wolę ku temu by odpady sortować ale nie mam woli żeby składać deklarację pod rygorem 233 KK
art. 233
§ 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Warunkiem odpowiedzialności jest, aby przyjmujący zeznanie, działając w zakresie swoich uprawnień, uprzedził zeznającego o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznanie lub odebrał od niego przyrzeczenie.
§ 3. Nie podlega karze, kto, nie wiedząc o prawie odmowy zeznania lub odpowiedzi na pytania, składa fałszywe zeznanie z obawy przed odpowiedzialnością karną grożącą jemu samemu lub jego najbliższym.
§ 4. Kto, jako biegły, rzeczoznawca lub tłumacz, przedstawia fałszywą opinię lub tłumaczenie mające służyć za dowód w postępowaniu określonym w § 1,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 5. Sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli:
1) fałszywe zeznanie, opinia lub tłumaczenie dotyczy okoliczności nie mogących mieć wpływu na rozstrzygnięcie sprawy,
2) sprawca dobrowolnie sprostuje fałszywe zeznanie, opinię lub tłumaczenie, zanim nastąpi, chociażby nieprawomocne, rozstrzygnięcie sprawy.
§ 6. Przepisy § 1-3 oraz 5 stosuje się odpowiednio do osoby, która składa fałszywe oświadczenie, jeżeli przepis ustawy przewiduje możliwość odebrania oświadczenia pod rygorem odpowiedzialności karnej.
Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach nie przewiduje możliwości odebrania oświadczenia pod rygorem odpowiedzialności karnej.
I cytat z Ustawy
Art.6n.1.Rada gminy, uwzględniając konieczność zapewnienia prawidłowego obliczenia wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, określi, w drodze uchwały stanowiącej akt prawa miejscowego, wzór deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi składanej przez właścicieli nieruchomości, obejmujący objaśnienia dotyczące sposobu jej wypełnienia oraz pouczenie, że deklaracja stanowi podstawę do wystawienia tytułu wykonawczego. Uchwała zawiera także informację o terminach i miejscu składania deklaracji.
2.Rada gminy w uchwale, o której mowa w ust. 1, może określić wykaz dokumentów potwierdzających dane zawarte w deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.
Art.6o. W razie niezłożenia deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi albo uzasadnionych wątpliwości co do danych zawartych w deklaracji wójt, burmistrz lub prezydent miasta określa, w drodze decyzji, wysokość opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, biorąc pod uwagę uzasadnione szacunki, w tym średnią ilość odpadów komunalnych powstających na nieruchomościach o podobnym charakterze.
Art 233 mówi o składaniu ZEZNANIA, a ustawa o DEKLARACJI
Trochę się chyba zagalopowali prawnicy gminni ale może Pani Kamila ma inne zdanie na temat prawa i wyprowadzi mnie z błędu.
Ja jednak twierdzę, że Art 233 ma się tak do ustawy śmieciowej i deklaracji jak ..... i tu pada szereg znanych polskich powiedzonek.
Pozdrawiam
Piotr Dusza
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere
Miejcie odwagę!... Nie tę jednodniową, Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska,
Lecz tę, co wiecznie z podniesioną głową Nie da się zepchnąć z swego stanowiska.