Odp: PODATEK ŚMIECIOWY
Problem leży w metodach wykorzystywanych do osiągnięcia celu czyli koryta. (
Drogi Panie Piotrze, widzę, że ma Pan wyraźny problem z rozszyfrowaniem celu powstania Stowarzyszenia Nasza Gmina. Cel jest bardzo prosty, wyraźnie artykułowany. Nie ukrywamy go przed nikim, jest dostępny dla każdego. Jest oparty o przepisy prawa, żaden Organ Gminny, ani inna instytucja z KRS włącznie celu nie zakwestionowała. Jest przyjazny dla ludzi, w wielu budzi szacunek. Tym bardziej więc nie dostrzegam pola do polemiki opartej na insynuacjach, mijaniu się z prawdą lub zwykłych kłamstwach pojawiających się z Pana strony. Cele i formy działania są wypisane wyraźnie, biało na granatowym w Statucie Stowarzyszenia Nasza Gmina.
http://www.sng.org.pl/index.php?option= … Itemid=129
Cel i formy działania Stowarzyszenia Nasza Gmina są dobrem członków Stowarzyszenia. Znam ich, z całą więc pewnością mogę stwierdzić, że Pana wśród nas nie ma. Z tego powodu nie ma Pan żadnych podstaw do zarzucania nam, że prowadzimy jakąkolwiek działalność pozastatutową. Wszystkie Pana oparte o fantazje opinie nie mają żadnych merytorycznych podstaw. Zapewniam Pana, że wszystkie nasze działania były, są i będą podporządkowane przepisom wszelakiego prawa: karnego, wyborczego, o samorządzie gminnym itd. itp.
Można wykazać się działalnością polegającą na dogadaniu się i przekonaniu innych do swoich racji. Tu wielki szacun dla takich osób. Można też zrobić tak jak wy. Sparaliżować rozwój gminy przez pisanie pozwów czy donosów. Tutaj Skarżypyci są bardzo skuteczni. Zero możliwości porozumienia wewnątrz gminy a wywlekanie wszystkiego na zewnątrz.
Gdyby Organy Gminy przestrzegały zapisów ustawy o dostępie do informacji publicznej nie potrzebne byłyby żadne skargi. Gdyby RGP usłyszała głos Stowarzyszenie Nasza Gmina, nawołujący do zmiany niezgodnych z prawem zapisów w uchwale o utrzymaniu porządku i czystości w gminie i Deklaracji o wysokości opłat nie byłoby żadnej potrzeby składania wniosku o rozstrzygnięcie nadzorcze. My chcemy rozmawiać, lecz, niestety nasze chęci rozbijają się o mur niezrozumienia ze strony Organów Gminy. Jeśli Pan nie wierzy proszę uważnie czytać felietony i komentarze na Portalu SNG. Treści tam zamieszczone, nazwane przez Pana bzdurami, dla nas są śmiertelnie poważne. Zwłaszcza, że podpisane z imienia i nazwiska.
Można też zrobić tak jak wy. Sparaliżować rozwój gminy przez pisanie pozwów czy donosów. Tutaj Skarżypyci są bardzo skuteczni. Zero możliwości porozumienia wewnątrz gminy a wywlekanie wszystkiego na zewnątrz.
Z wieloma Pana opiniami się zgadzam, z wieloma kategorycznie się nie zgadzam. Jednak ta powyżej jest opinią, która w moich oczach stawia Pana w szeregach, przepraszam – oszołomów. Wg Pana wolność decydowania o samych sobie i wpływania na otoczenie, w którym żyjemy, dostęp do informacji, troska o doskonalenie i kształtowanie nowej jakości społeczności lokalnej paraliżuje rozwój gminy. Nie mam na to odpowiedzi, ale mam radę – zawsze może Pan rozpocząć zdecydowane działania zmierzające do delegalizacji Stowarzyszenia, zwłaszcza, jeśli, jak Pan twierdzi, kilkoma pismami można sparaliżować rozwój gminy. To naprawdę ciekawe, muszę to przemyśleć. Czuję, że będzie kolejny felieton.
Panie Sławku, proszę podać mi jedną inicjatywę, którą doprowadziliście do końca bez samarowania donosów czy pozwów! Nawet w tak banalnej sprawie jak worki na śmieci nie byliście w stanie się dogadać. To jest przyczyna, że SNG uważam za zarazę niestety zagrażającą Naszej Gminie(
Drogi Panie Piotrze nie potrafię trafnie nazwać Pana deficytów, natomiast trafnie przytaczam przykłady zmian, które już nastąpiły, które usprawniają życie mieszkańców, a które stały się za przyczyną Stowarzyszenia Nasza Gmina. Foliowe worki są tego potwierdzeniem. Nie potrafię Panu przetłumaczyć słów z nagrań połączonych komisji z 21 listopada 2012 roku, gdyż nadal liczę, że posługujemy się tym samym językiem słowiańskim. Worki foliowe zapisane są w Regulaminie, mieszkańcy mają prawo gromadzić odpady komunalne w nich właśnie i to jest niezbywalną zasługą Pana Ignacego Kocemba – członka Stowarzyszenia Nasza Gmina. Czy to się Panu podoba, czy nie. Inicjatyw zakończonych sukcesem jest już kilka. Po raz kolejny zachęcam do odwiedzenia Portalu SNG - tam jest wszystko. Są też inicjatywy, które nabierają tempa, ale i onich wkrótce się Pan dowie. Proszę mi wierzyć pomysłów i determinacji nam nie brakuje. Wierzę również, że przeinaczy Pan moje słowa.
A na koniec pragnę się z Panem podzielić cudowną wiadomością: o godz. 18.32, w środę 7 sierpnia 2013 roku Portal Stowarzyszenia Nasza Gmina odwiedziło 1118 osób. Mamy nowy rekord.