Odp: PODATEK ŚMIECIOWY
A do radnego Kocemby to mam pytanie o ten Urząd Zamówień Publicznych? Nie wiem co to za maszyna i jak może w gminie pomóż. Może troche jaśniej.
Nie jestem radnym IK, ale na Wikipedii znalazłem to:
"Urząd Zamówień Publicznych – urząd powołany ustawą z dnia 10 czerwca 1994 r. o zamówieniach publicznych[1].
Na czele Urzędu stoi prezes, który jest centralnym organem administracji rządowej. Nadzór nad Prezesem Urzędu sprawuje Prezes Rady Ministrów. Organem doradczym i opiniodawczym Prezesa UZP jest Rada Zamówień Publicznych, której członków powołuje i odwołuje Prezes Rady Ministrów.
System zamówień publicznych jest zdecentralizowany, zatem Prezes UZP nie dokonuje zamówień w imieniu innych podmiotów, nie zatwierdza ani nie unieważnia przeprowadzonych przetargów oraz zawartych umów. Do jego obowiązków należą natomiast m.in.:
opracowywanie projektów aktów normatywnych dotyczących zamówień,
podejmowanie rozstrzygnięć w indywidualnych sprawach przewidzianych ustawą,
wydawanie Biuletynu Zamówień Publicznych,
dokonywanie kontroli procesu udzielania zamówień w zakresie przewidzianym ustawą,
dokonywanie analiz funkcjonowania systemu zamówień oraz działalność szkoleniowa,
współpraca międzynarodowa w sprawach związanych z zamówieniami.
Przy Urzędzie działa Krajowa Izba Odwoławcza orzekająca w sprawach odwołań wnoszonych w toku postępowań o udzielenie zamówień publicznych."
Ciekawa byłaby opinia kompetentnego organu.