26

(569 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Ignacy Kocemba napisał/a:

Dostęp do informacji publicznej w społeczeństwach demokratycznych ma taką samą wartość jak wolność czy inne prawa człowieka.

A ja mam prawo do świętego spokoju, a jak chcę się czegoś dowiedzieć idę do urzędu, albo sobie przeczytam ogłoszenie na tablicach, są też na drzwiach domu kultury. I mnie to wystarczy. Bełtanie w głowach ludziom nikomu nie służy. Im mniej się wie, tym jest się spokojniejszym. Kłótnie są aż nadto widoczne.

27

(521 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

galler napisał/a:

To, że po pijanemu jechał autem to jedno. I ma za to ponieść konsekwencje. Ale dalej jest człowiekiem i jak każdy człowiek zasługuje na szacunek.

Pamiętasz pachnący taki wpis, bo może jesteś cuchnący i nie stać Cię na szacunek i takt wobec doświadczonego życiem człowieka. Obrzydzenie bierze.
Pan Sławek wyraził ubolewanie i skruchę swoim postępkiem i po sprawie. Poniżające jest to co sie tutaj wypisuje. Pan Małolepszy widzę dobrze poinformowany, ciekawe, czy ma odwagę przyznać się kim jest, którym to kolegą, który doniósł na Sławka.

28

(820 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Kolega Zenon zaczyna rakiem wycofywać się z niestety nietrafionych i drogich pomysłów. Załóżmy, że „kostki” pojawią się na terenie gminy. Pierwsze pytanie gdzie? Drugie ile? Trzecie kto je będzie obsługiwał i ile to będzie kosztowało? Nie ma odpowiedzi? Bo to bzdura! System proponowany jest może nie dla wszystkich sprawiedliwy, ale na pewno bezpieczny i wygodny. Dlatego będę go popierać. Za kilka złotych mam dom i podwórko wysprzątane. Demagogia niczego nie zmieni.

29

Wpierw Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny. Czy ktoś chce mi udowodnić, że stan techniczny SP w Porąbce jest tragiczny z powodu nieodpowiedniego stanu technicznego podłóg i okien na korytarzach i salach lekcyjnych? Czy projekt na wymianę podłóg i stolarki okiennej, które już dawno się odbyły kosztował 300.000 zł? To śmieszne. A 100 – lecie szkoła obchodzi w obecnym roku .

Jeśli chodzi o BIP to jak widać, a innego wytłumaczenia nie ma kanapowa opozycja nie może się pogodzić, że świetne Kęty(11) są daleko w tyle za Porąbką(18). 7 pkt. różnicy to przepaść, zwłaszcza, gdy się weźmie pod uwagę punkty zdobyte przez zwycięzcę rankingu – Jastrzębie Zdrój – 30 pkt.

Czy będę oglądał nagrania z posiedzeń Rady Gminy w Internecie? A po co? Znam wększość z radnych, patrzę na nich przez pryzmat zaufania. A na gęby harcerzyków nie mam ochoty patrzyć. Niech się wezmą do czegoś rzeczywistego, produktywnego i przestaną zajmować się demagogią.

30

bibi napisał/a:

Mam wątpliwości, co do rzetelności wypełnienia formularza ankietowego w gminie Porąbka. Jeżeli wójt okłamał mieszkańców Porąbki odnośnie stanu szkoły podstawowej w Porąbce to, dlaczego nie miałby tego robić w innych sprawach. Wystarczy poczytać list do wyborców i wszystko wiadomo.

Człowieku oskarżasz publicznie wójta gminy o kłamstwo! Masz dowody, czy tylko tak sobie rozważasz? W trakcie wyborów w 2010 roku wiadomo którzy panowie dyskutowali publicznie za pomocą listów. I pamiętam, choć listy już dawni spalone, że to kandydat na radnego i wójta jednocześnie straszył mieszkańców Porąbki stanem technicznym szkoły, gdzie uczęszczały ich dzieci. Szkoła stała, stoi i będzie stała i nie straszcie ludzi, a zwłaszcza dzieci.

31

INNAG napisał/a:

.WSTYD ........................

WSTYD? Jaki wstyd! To, że dobry gospodarz szuka oszczędności, żeby było więcej na inwestycje jest wstydem? Ulica Karola Wojtyły jest gminna czy powiatowa? Kto ma więc partycypować w jej oświetleniu? Gmina? 
Jak ktoś chce umieszczać a Internecie nagrania z sesji lub komisji to niech umieszcza. Będzie BIP na wideo, które niewielu będzie chciało oglądać. Kanapowa opozycja mnie nie interesuje i tak wiadomo kto tam zasiada. Na forach też się wypowiadają, tylko że niewielu chce z nimi dyskutować. Mają pachołków, którymi się wysługują, którzy obrywają za sianie nienawiści i mącenie gminnego spokoju. Tak panowie nauczyciele, biznesmeni, emeryci. Mieszacie w tyglu i coraz bardziej grząsko wokół was. A każdy kto się zbliży wpada po szyję, bryzga szlamem i beszta porządnych ludzi. Mdłości ogarniają.

32

Zenon napisał/a:

Jeżeli nickt jeszcze nie łapiesz o co tu chodzi, to ja nic tobie na to nie poradzę. A może wiesz dużo lepiej? I tylko ściemniasz?

Ktoś promuje siebie i swoją firmę, czyli chce zarabiać naszym kosztem. Komu to potrzebne. Wystawiam śmieci przed bramę, ktoś to odbiera w odpowiednim momencie i mam święty spokój. A że muszę za to zapłacić? To oczywiste i nie wiem o co się toczy gra? Za te „kostki” trzeba będzie zapłacić, opłacić nowego pracownika, gdzie tu zysk? I co, wydaje się komuś, że postawi się „kostkę” np. w Porąbce a mieszkańcy z Czańca, Bujakowa, Kobiernic i Wielkiej Puszczy będą wozić śmieci w swoich samochodach? To śmieszne.
Kto ma w imieniu mieszkańców podejmować ważne decyzje? Ja, a może Zenon. Po to jest wójt, żeby to robił i dlatego dostaje pełnomocnictwa. Przecież to oczywiste, ja łapię a Zenon?

33

Aaaa no i właśnie. Cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie.

34

Zenon napisał/a:

Odpowiedź jest prosta. Nie są. Poza tym, to nieci głupie pytanie. Dlaczego? Ponieważ wójt takich danych nie posiada.

I to jest podejście, którego nie jestem w stanie zaakceptować. Jeśli nie publikuje znaczy, że nie ma? Jak w styczniu nie ma śniegu, znaczy, że w styczniu nie ma zimy? Panowie nie osłabiajcie. Nikomu z was nie przyszło do głowy, że to są dane objęte tajemnicą handlową, a może wójt nie chce przecieków, żeby nie przygotowywać firm stających do przetargu? Pograjcie kiedyś w szachy, wtedy zaczniecie przewidywać na kilka ruchów do przodu.

35

bibi napisał/a:

Mamy prawo wiedzieć za co mamy płacić i ile. Jeżeli to odpowiada nicktosiom, włoscianinom, gallerom i innym niech płacą.

Proszę mnie do jednego wora z obywatelami, a którymi się może i zgadzam, ale jednak nie identyfikuję nie wrzucać. Ja też jestem zwolennikiem sprawiedliwych rozwiązań, ale sugeruję, że tu na forum to harcerzyki z halabardami nic nie wskórają. Czy radni są w stanie spowodować opublikowanie podstaw do wyliczenia stawek opłaty śmieciowej? Bez demagogii i przywalania sobie nawzajem.

36

Panie Kubiś i panu się wydaje, że mieszkańcy będą chcieli oglądać kilkugodzinny film z sesji?

37

Zenon napisał/a:

Nie chrzań więc o tym, że w naszej gminie decyzje podejmowane są transparentnie, że każdy może przyjść... bo wcale tak nie jest.

Panom harcerzykom wydaje się, że mają jakiś wpływ na gminę. Ślinicie się przed klawiaturami, przerzucanie epitetami i zapominacie, że wasze założenia mijają się obok siebie.  Społeczeństwo chce spokoju, 99 % nie ma pojęcia, co to BIP i czy może wejść na sesje gminy, czytać nie czytają, bo chcą mieć spokój.  Ludzie patrzą na partyjne kłótnie w telewizji i przenoszą je na nasze gminne podwórko. Innymi słowy odbierają władze gminne przez pryzmat ogólnopolski i mają dość.  Tylko harcerzykom z Gminy Porąbka wydaje się, że decydują o wysokości podatku śmieciowego, o tym, co na BIP albo o treści propozycji uchwał. W samej Radzie Gminy nie ma zgody na nic, bo tam tylko kłótnie. I po co mieszkańcy mają tam chodzić, po to żeby oglądać awantury?

38

Po co debatować o propozycjach z Kęt i Sulejówka, skoro nas nie dotyczą.  Trzeba po ziemi twardo stąpać. Jest pomysł wójta i nad tym radni niech debatują.  Z resztą wójt z sekretarzem swoje pomysły przedstawili już dawno temu i konsekwentnie się ich trzymają, czyli mają powody. Dajcie zafunkcjonować systemowi, bo na razie nie mamy żadnego, więc nie ma czego poprawiać.

bibi napisał/a:

O Nowy nick,dopiero 4 posty ale retoryka jakby znana , jakby duch ten sam.

A jakie ma znaczenie ilość postów? Znam biblię i nie o milczenie chodzi, tylko o słowa, które mogą spustoszyć ducha. Zbyt wiele krzywd wyrządza się słowami, zbyt wiele nieprawości wobec ludzi, którzy może i błądzą, ale na szacunek sobie zasługują. Zgoda w narodzie to jest wartość, którą trzeba pielęgnować, a nie szukać potknięć, żeby zniszczyć, dokopać i czekać, aż się wykrwawi.

niezadowolony napisał/a:

Co do referendum to uważam, że Bułka musi być do końca kadencji, musi nam odpowiedź na wiele pytań. Musi za dwa lata rozliczyć się ze swoich obietnic, a my rozliczymy jego.

Taaaaak? I niby w jaki sposób chcesz człowiecze rozliczyć kogokolwiek z obietnic? Nam, czyli komu? Tym kilku narwańcom wymachującym szabelkami, którym się wydaje, że mają jakikolwiek wpływ na dzieje gminy? Samozwańczy ruch skautów w króciutkich majteczkach, co to bawi się w pisemną opozycję nic nie znaczy.  Propozycje, protesty, słowa nawet nie na papierze i bez podpisu. Radni ze swoimi racjami, troską o ludzi, wspierający pokrzywdzonych i znienawidzeni. A za co tych, co mącą lubić, jak nie widać efektów ich pracy. Słowa, słowa, słowa. Bez pokrycia, bez skutku, bez sensu. Załatwcie coś dla ludzi, coś namacalnego, coś, co się spotka z poparciem. Nic tylko słowa, słowa, słowa. Bo tylko gadać i niszczyć ludzi potraficie.

41

xnoname napisał/a:

Popieram wypowiedź admina.  Na pewno czyn jakiego dopuścił się radny zasługuję na potępienie i musi ponieść jego konsekwencje, natomiast w mojej ocenie niektóre wypowiedzi zakrawają już na pastwienie się i nie uogólniam tu, niech każdy sobie sam odpowie czy potępia czy już się pastwi z takich czy innych pobudek.

O to chodzi. Dajcie człowiekowi żyć, bo w dramatycznych sytuacjach życiowych różne myśli przychodzą do głowy. Zauważcie, że przez nagonkę, która była, jest i będzie organizowana na dowolnego człowieka tworzycie ogromny problem. Ilu mieszkańców Czańca ma tak twardą skórę, żeby kandydować na radnego i wytrzymać falę krytyki, która na niego spadnie. Teraz to każdy będzie się bał, że wywleczecie problemy domowe, zawodowe lub błędy osobiste. Bo kilka osób tu piszących (wieszczu, niezadowolony, bibi, Zenon, sąsiad) jest idealnych, nie popełnia omyłek. I tylko galler próbuje obiektywnie widzieć problemy.

42

Prawdą jest, że wielu mieszkańców czyta wypowiedzi na forum i o nich dyskutuje, prawdą jest, że wiele racji mają krytycy gminnych władz, ale to w jaki sposób wyżywacie się na nieszczęściu człowieka woła o pomstę do nieba. Tyle osób rzuciło się jak wygłodniałe bestie na żywego człowieka, który przeżywa prywatny dramat, poniżając nie tylko Jego, ale niszcząc rodzinę. To obrzydliwe. Te kpiny, ironia, widać jaką macie satysfakcję mogąc dokopać komuś o politycznie odmiennych poglądach. Może i Pan Sławek nie jest wygadany, ale nikt nie ma prawa obciążać Go za wszystkie porażki tej gminy. Opamiętajcie się.

A za Panią Alę to w gimnazjum kto pracował?