GREGOR napisał/a:panie geronimo jak już mówimy o IQ to nasze forum nazywa się Forum czaniec.pl jak sama nazwa wskazuje nie jest to forum gmina porąbka albo 4 sołectwa... więc poruszamy tu sprawy ważne dla Czańca, natomiast wątek Kandydat Na Wójta może ewentualnie dotyczyć całej gminy i teraz ja pana pytam jaki trzeba mieć IQ żeby pod nazwą Czaniec.pl rozumieć 4 sołectwa?
Ale Czaniec to nie osobne księstwo tylko składnik gminy nie można w przypadku wójta wyodrębniać tylko jednej wsi.
Poza tym nie istnieje forum gminne, a na forum czaniec.pl wypowiadają się nie tylko mieszkańcy Czańca.
Dobrze jest, że mieszkańcy Czańca postarali się o takie forum, jeżeli razi Cię to, że ważna jest dla mnie cała społeczność moich współmieszkańców, a nie tylko sprawy jednej z czterech wsi to sorry
Nie dzielę tego w ten sposób. Dla mnie jest jedna Polska, i jedna Gmina.
Rozumując tym tokiem podziel Czaniec na 2 rożne obozy Górny i Dolny, a potem na ulice i domy
bo każdy chce zawsze czegoś innego.
Takie rozgraniczenie prowadzi Gregor do tego, że jako gmina nic nie potrafimy osiągnąć bo zawsze odzywają się w kimś mikro nacjonalizmy, każdy chce czegoś innego.
Trzeba było napisać wielkimi literami TO JEST FORUM DLA CZAŃCA INNI NIE MAJĄ PRAW SIĘ WYPOWIADAĆ.
Apeluje o zaprzestanie walki słownej o to kto jest lepszy, fajniejszy, itp. Każdy mieszka tam gdzie mieszka czasem z wyboru, a czasem bo tak wybrali jego rodzice czy dziadowie.
Apeluje o zrozumienie, że wybierając opcję MY GMINA PORĄBKA osiągniemy dużo wiecej niż wybierając ja mieszkaniec Czańca czy ja mieszkaniec Bujakowa.
Do 21 listopada już niedaleko i życie pokaże czy wygra opcja My czy Ja.
Stare porzekadło mówi: zgoda buduje, niezgoda rujnuje.
Ja wybieram zgodę i opcje My mieszkańcy gminy. Ty możesz wybrać opcję Ja mieszkaniec Czańca.
To tak jak z poczuciem większej społeczności Ja jestem obywatelem Europy, a inni wolą być tylko Polakami, albo Ślązakami.
Na tym polega demokracja i wolność, że każdy może być tym kim chce ale mając prawo wyboru czasem warto się zastanowić czy więcej może jednostka czy grupa, a im większa grupa tym jej siła większa.
Jeżeli zakopiemy lokalne antagonizmy na pewno uda nam się zbudować silną i bogatą gminę, a jeżeli nie to będzie tak jak było przez 12 lat. Jak było to już wiemy
Konflikty o drogi, chodniki, szkoły i przedszkola, konflikty miedzy lokalnymi OSP o dotacje, sprzęt, itp. Brak udziału naszej gminy w program dostosowawczych i pomocowych z UE.
Czy to jest dobra droga ?
''Ludzie czasami myślą, jak zabić czas, a to czas ich zabija.''