Odp: PODATEK ŚMIECIOWY
Zgodnie ze Statutem Gminy Porąbka
Jawność działania organów gminy obejmuje:
d) dostęp do zarządzeń Wójta, protokołów z posiedzeń Rady, posiedzeń Komisji, podejmowanych
uchwał Rady, a także do innych dokumentów wynikających z wykonywania zadań publicznych,Wolę bazować na słowie pisanym w postaci protokołu. Słowo pisane oparte na informacjach zasłyszanych może ulec zniekształceniu, nadinterpretacji, niedoszacowaniu. Proszę o podpowiedź jak mam wejść w posiadanie protokołu lub innej relacji z posiedzenia komisji. Uważam, że obrady komisji są podstawą do określenia kompetencji poszczególnych radnych w starciu z „wyczerpującymi wystąpieniami pań urzędniczek”. Tam ścierają się poglądy lub ich brak na tematy ważne dla mieszkańców gminy, dlatego ważne jest dla mnie to, kto jakie stanowisko zajmuje w sprawie np. uchwały śmieciowej.
Szanowny "rodzicu" na poprzedniej sesji zgłosiłam interpelację o umieszczanie projektów uchwał i protokołów z komisji w BIPie, żeby społeczność gminna mogła zapoznać się zarówno z propozycją rozwiązań, kierunkiem podejmowanych decyzji, jak i przebiegiem posiedzeń komisji. Na sesji otrzymałam odpowiedź Pana Wójta, że się zastanowi i odpowie mi w innym czasie. W związku z faktem, że w punkcie wolne wnioski na komisji w dniu 21.XI Pana Wójta już niestety nie było, ponowiłam pytanie, zadając je Przewodniczącemu Rady. Pan Przewodniczący odpowiedział, że nie ma takiego obowiązku, więc nie będą publikowane. Odpowiedź przyjęłam ze zdziwieniem, po pierwsze ponieważ jakieś kilka minut wcześniej usłyszeliśmy argumentację urzędników, że powołanie Rady Oświaty (wniosek Pana Kocemby z poprzedniej komisji) jest niekonieczne, bo w innych gminach tego organu nie ma. Analogicznie (tu moje zdziwienie, ponieważ) - projekty uchwał i protokoły z komisji w innych gminach są publikowane w BIPie, a w Porąbce nie można tego publikować. Po drugie jakie są argumenty, by ich nie publikować, skoro są informacją publiczną, więc dla rozwoju samorządności jest to zalecane ?! Jeszcze jedno odnośnie protokołów z komisji, jeżeli są - to kto weryfikuje ich poprawny zapis, bo komisje nie mają w porządku obrad punktu dotyczącego ich przyjęcia i zatwierdzenia jako wiernie odzwierciedlających przebieg posiedzeń, jak to ma miejsce z protokołami z sesji. Poza tym dziwny tryb pracy naszej Rady, gdzie wnioskodawca przedstawia założenia uchwał tylko na komisji, (na sesji radni czytają projekt, bez jakiegokolwiek uzasadnienia wnioskodawcy dlaczego się go podejmuje) według mnie nie jest odpowiedni. Nie każdy radny jest we wszystkich komisjach, nie każdy radny może więc poznać te przesłanki, nie mówiąc już o mieszkańcach przychodzących na sesje. I znów w innych gminach - jest inaczej (ale ten argument wykorzystuje się tylko tam gdzie to jest wygodne, skądinąd jest nam daleko do innych gmin).
Jeżeli chce Pan uzyskać protokoły, czy projekty należy złożyć w Urzędzie wniosek o udostępnienie informacji publicznej.
Moje osobiste odczucie - nie znam argumentów, ani nie wiem o takich, które by stały na przeszkodzie publikacji tych dokumentów - tak jak w innych gminach.