Panowie Bojownicy o Wolność i Demokrację jeżdżąc na nartach ma się wiele czasu na przemyślenia, oto one.
Forumowicza o nicku NowaWiesWgminieKety rozpoczął procedurę, po zakończeniu której należy się spodziewać upublicznienie danych dotyczących kontaktu do radnych gminy Porąbka, wykaz osób prawnych i fizycznych oraz jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej, którym w zakresie podatków lub opłat udzielono ulg, odroczeń, umorzeń lub rozłożono spłatę na raty w kwocie przewyższającej łącznie 500 zł, wraz ze wskazaniem umorzonych kwot i przyczyn umorzenia, wykaz osób prawnych i fizycznych oraz jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej, którym udzielono pomocy publicznej w 2012 roku.
SK toczy walkę o udostępnienie niewygodnych dla DyrA protokołów i zaleceń z kontroli raz po raz nawiedzających NZGwG.
Ale również. bibi wspominał o pisemku strażackim, gdzie jak przysłowiowy wół napisano, że OSP mają obowiązek prowadzenia BIP-u, a szczegółów tematu brak. W związku z mam pytanie, gdzie mogę, poza WSA złożyć skargę w formie elektronicznej na działania organów gminy, kierowników JST albo organizacji pożytku publicznego, które łamią ustawę o dostępie do informacji publicznej?
Ale nawet jeśli złożę i otrzymam stosowne odpowiedzi to pojawia się kolejna trudność i to tym razem na naszym forum. W poście 169 mamy: „Odpowiedź na wniosek o udostępnienia BIP PG 4.jpg”, który nigdy nie został otwarty, a w poście 174 „Protokół z kontroli KO z BB w PG JP2.pdf 1.26 mb, 7 pobrań od 2012-12-22”. To znaczy, że dostęp do pism mają tylko zalogowani użytkownicy forum, a przeciętny czytelnik już nie. Można oczywiście linkiem umieścić pisma na forum kobiernickim, ale to jest tylko pewne obejście. Mam więc pytanie do administratora Forum Czaniec: czy na naszym forum można stworzyć warunki do otwierania plików graficznych lub PDF na takich zasadach, jak w Kobiernicach, gdzie każdy czytelnik może odczytać treść załączników, bez logowania się do forum?