Temat jest bardzo skomplikowany. Sprawdziły się moje złe przeczucia z chwili gdy zakładałem ten wątek.
Co do projektu uchwały. Zachowanie wójta podczas uchwalania tak ważnych dla mieszkańców przepisów prawa miejscowego obnaża skrajną nieodpowiedzialność wobec mieszkańców. Poza tym wójt lekceważy radnych nakłaniając ich do głosowania nad przysłowiowym kotem w worku. W worku Albo jest kot albo go nie ma, albo jest pies...
Uważam, że dla biedniejszych mieszkańców wprowadzona opłata będzie stanowić poważny ciężar. Ci ludzie po prostu nie będą w stanie płacić takich kwot, a jeżeli będą zmuszeni stanie się to kosztem np. ich dzieci. Zwłaszcza rodziny wielodzietne będą potraktowane gorzej. Trzeba przy tym mieć na uwadze to, że w rodzinach mniej zamożnych z powodu mniejszej konsumpcji powstaje mniej odpadów. Do tego dojdzie jeszcze koszt zakupu pojemników. Tymczasem ludzie ci będą faktycznie zmuszeni płacić więcej na rzecz systemu zbierana odpadów - tzw. podatku śmieciowego. I tutaj zabrakło wójtowi co najmniej wyobraźni.
Poza tym. Czy wójt oszacował jaki jest koszt odzyskania w drodze egzekucji zaległej opłaty w kwocie np. 54 zł (4 osobowa rodzina zalega z opłatą za śmieci segregowane)?
Podzielam zdanie Pana Kocemby, że zaproponowany system opłat jest nie do przyjęcia.
Chciałbym też poznać Analizę ekonomiczno-finasową nowego systemu gospodarki odpadami komunalnymi na terenie gminy, Porąbka, wraz z oszacowaniem opłaty za gospodarowanie odpadami – DRAFT? oraz ile nas kosztowała.
Poza tym trwają prace nad zmianą ustawy. http://www.tvpparlament.pl/aktualnosci/ … na/9870048
Sejm uchwalił ponadto zmianę ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Nowelizacja wprowadza rozwiązania umożliwiające gminom racjonalną i elastyczną politykę w zakresie ustalania opłat za odbieranie odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości. Ma też pomóc w racjonalnym gospodarowaniu tymi odpadami. Projekt daje gminom m.in. możliwość wyboru różnych metod ustalania opłat dla poszczególnych części obszaru gmin. Ponadto zmiany ułatwią gminom pobieranie opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, a właścicielom nieruchomości uiszczanie jej. Wniesiony przez Senat projekt wpłynął do Sejmu 13 grudnia 2012 r. Pierwsze czytanie odbyło się 3 stycznia br. na wspólnym posiedzeniu Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa oraz Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej. Uchwaloną ustawą zajmie się teraz Senat.
Dodałem.
Jestem po lekturze przebiegu prac (w sejmie) nad poprawkami zaproponowanymi przez senat. Tak na gorąco. Utwierdziłem się w przekonaniu, że wójt lekceważy radnych i mieszkańców. Proponuje uchwałę, która nie bierze pod uwagę zmian ustawy, które są bardzo istotne.
Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.