Chciałoby się rzec jak władza taka tuba, ale....
Pomimo tego, że moje poglądy są skrajnie odmienne od poglądów Pana Wójta i odważnie mówię, że jestem w opozycji to po stokroć wolę polemizować z Panem Czesławem Bułką niż z takimi osobliwościami o dwulicowej moralności jak Gamza.
Ale wróćmy do ustawy śmieciowej:
Ustawa sama w sobie jest niedoskonała ale daje możliwości ogarnięcia problemu zaśmiecania naszego kraju.
Moje wątpliwości nie wynikają z faktu niechęci w ponoszeniu kosztów nowego systemu ale faktu źle sformułowanej deklaracji, braku rzetelnych wyliczeń i kalkulacji, braku informacji z czego wynika, że to będzie 8, a nie 5 lub 12 złotych.
I co najbardziej mnie dziwi braku prospołecznego podejścia do rodzin ubogich i wielodzietnych lub wielopokoleniowych mieszkających w tym samym domu.
W cenę 8 złotych jest wkalkulowany również koszt logistyczny czyli fizycznego odbioru śmieci od danego mieszkańca.
Dlaczego nie uwzględniono tego w kalkulacjach i cenie?
Urząd i RG (część głosująca za stawkami) jakby zupełnie zapomnieli, że na terenie naszej gminy żyją ludzie biedni, są rodziny wielodzietne, którym już teraz jest ciężko wiązać koniec z końcem
Zawsze zadawałem sobie pytanie dlaczego ludzie palą śmieci w piecach?
Przecież nie dlatego, że takie mają hobby i sprawia im to radość.
Palą śmieciami bo to tanie paliwo, bo nie maja na opał i szkoda im płacić za każdy m3 wystawionych śmieci przed domem.
Palą te które można spalić a inne wywożą do lasu.
Czy ktoś się zastanowił nad tym faktem, że ci którzy palili śmieci z biedy przestaną je palić? NIE
Bo jak zapłacą (jeśli zapłacą) podatek za każdego mieszkańca swojej posesji będą jeszcze biedniejsi.
Dalej nie będą wystawiać plastików i papierów tylko je spalą.
Urząd Gminy wprowadza ustawę bo taki ma obowiązek ale nie korzysta z możliwości jakie daje ta ustawa.
Radni powinni służyć mieszkańcom, są ich reprezentantami, są głosem społecznych nadzorującym pracę wójta i UG.
Czy te 11 głosów, które poparło uchwałę i regulamin jest w 100% przekonane, że ich wyborcy tego właśnie oczekiwali ???
Bardzo w to wątpię ale o tym przekonamy się podczas następnych wyborów w 2014 roku.
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere
Miejcie odwagę!... Nie tę jednodniową, Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska,
Lecz tę, co wiecznie z podniesioną głową Nie da się zepchnąć z swego stanowiska.