601

(569 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Morlinek napisał/a:

Uważam że jest jedno wyjście aby połączyć siły a więc założyć gabinet cieni nieformalne zebranie ludzi myślących inaczej jak bułkowcy oczywiście grupa musi działać w pełnej konspiracji jak AK podczas okupacji smile
Do grupy nie wolno wpuścić kapusiów i bułkowców smile

Jakieś propozycje tajnych kompletów ? smile

Ciekawa propozycja. Jestem za. Zwłaszcza wtedy, gdy dzięki forum osiągnie sie wymierny sukces w postaci ożywienia trupa z szafy p. Koniorczyk i pochowania go w godnej atmosferze tuż po całkowitym oczyszczeniu z niedomówień, zafałszowań i kłamstw. A szanse na to są coraz większe.

602

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Zenon napisał/a:

A dlaczego sądzisz, że cierpię z tego powodu?
(...)
Jawność będzie ograniczała patologie i wymuszała wyższą jakość relacji władza-społeczeństwo, społeczeństwo-władza.
Kto się boi jawności?

Bezsilność straszna rzecz. Powodować może ubytki w tkance ego. Chciałbym wiedzieć, czy żyjemy w momencie, w którym zaczynają pękać mury gminnej znieczulicy, czy prowadzimy sobie pouczającą pogawędkę.

Co do jawności? Wszystkim nam wygodniej i bezpieczniej uprawiać krytykę chowając się za nickiem. Jawność trudna rzecz. Mozna byc posądzonym o chorobę psychiczną, o rewoltę samorządową albo o zanik umiejętności intelektualnych.

Na sąsiednim wątku edukacyjno - kozubnickim zapanowała irytująca cisza. Nastał czas oczekiwania, na co? Pojawiają się przecieki o tym, jakoby Rada Gminy łaskawie zechciała zabrać się do konstruktywnych działań. Chyba po raz pierwszy w swej historii. I niech to będzie precedens do wyjścia z cienia wszystkich, którzy mają odwagę kontestować poczynania wójta, wielu panów nieporadnych i innych podległych jednostek, których działanie oparte jest na tych samych patologiach.

603

(349 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

zatroskany napisał/a:

Ważną rzeczą na forum /i nie tylko/  jest jedność oraz wspólne zrozumienie i poszanowanie.
Za kogo Ty się uważasz?!
Pomyśl.
Ludzie patrzą.

Pachnący wyraził swoje zdanie, bo nawet pachnący ma do niego prawo. Może jest tylko trochę bardziej nie cierpliwy niż przeciętny zjadacz chleba. W jego wypowiedzi dostrzegam znamiona prowokacji i tęsknotę za konkretnym działaniem, a nie pustym gadaniem. Poszanowanie należy się każdemu, zwłaszcza gdy jest pachnący.

604

Ignacy Kocemba napisał/a:

Odrobina cierpliwości nam nie zaszkodzi.

Radny Kocemba stanął na wysokości zadania, jak zwykle wypada powiedfzieć. A inni? Mamy n a prawdę tylko jednego radnego w gminie?

605

zatroskany napisał/a:

Osobiście nie widzę innego wyjścia jak zaprosić środki masowego przekazu nawet jeśli będzie próba załatwienia sprawy w obrębie Gminy/ w co i tak nie wierzę/.
Przedmiotowa sprawa a sądzę,że i inne tematy będą pikantne dla TVN.
Ladies and Gentlemen, let's begin.
Gwiazdy z Kozubnika będą miały okazję wystąpić w TV.
Kto jest za?

Milczenie Rady Gniny jest rzeczą niebywałą. Trudno pogodzić się z takim poziomie ignorancji i arogancji. Nie dziwię się ze zatroskany zawiadomił TVN, jeśli faktycznie zawiadomił. Bo to chyba nie ściema. Gorący kartofel jaki mają nasi wybrańcy nieporadni jest coraz bardziej hot. I nawet radny Kocemba nic nie może zdziałać? NIEPRAWDOPODOBNE.

606

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

ZENON to nie byle kto. Cytuje przepisy prawa, rozumie je i potrafi trafnie interpretować.  wyrażam głębokie uznanie. ale mam pytanie. Jak sobie radzisz z bezsilnością?

607

Zenon napisał/a:

a my jesteśmy. Tutaj na forum. I patrzymy na to co się dzieje z naszej perspektywy forum. I badamy czym umiemy. My tu niczego nie uzgadniamy, tu wszystko dzieje się publiczne. Ale zarazem nie istnieje żadna grupa osób, która byłaby w stanie ogarnąć to wszystko, bo każdy komentuje to, co chce, pojawia się kiedy chce, ujawnia to co chce.

Co do aktualnych radnych zdecydowanie się zgadzam. Ale gdy przeglądam forum kobiernickie to odnajduję tam nazwiska osób, które czuły w sobie potencjał do zmian w gminie i startowały w ywborach w 2010 roku.

Jeśli przejrzeć posty w sąsiednim wątku dotyczącym odpowiedzialności wobec prawa to też pada nazwisko kogoś, któ startował w wyborach i właściwie już prowadzi kampanię przed koljnymi, próbując zmienić układy w swoim zajkładzie pracy.

Dobre, że byli kandydaci chcą być nadal kandydatami i nie pochowali się pod pierzynami. apel do pozostałych kilkudziesięciu nie wybranych. Panie i panowie macie okazję powalczyć o zmiany. Na razie na forum, ale może już w niedalekiej przyszłości w realu.

608

galler napisał/a:

W moich oczach zdecydowanie zbliżony.

Kilka komitetów wyborczych. Kilkudziesięciu kandydatów na radnych i wójta. Trudno w sile wyrazu i przekazu porównywać komitet "bułkowców" i komitet" kocembowców". Pierwsi to skamielina drudzy opozycja. Choć uczciwie trzeba stwierdzić, że z przedwyborczej opozycji pozostał tylko p. Kocemba. Reszta gdzieś się pochowała i nie zamierza mrówczą pracą zmieniać gminę. Szkoda.

609

V-Unit napisał/a:

ARABKA to na pewno nie Dyrektorka. Gdyby to była ona broniłaby się teraz.

ARABKA, ciekawe nick w kontekście z Tunezją, broniła się w swoich dwóch postaw. Broniła się w sposób nieudolny, prostacki i prymitywny. Dobrze, że się jak na razie wycofała z rozmowy. Trudno będzie pokonac taki wstyd.

610

V-Unit napisał/a:

To co tu czytam to mnie to przeraża... Jedynie co zrobię to będę się z tego śmiać.! ARABKA to na pewno nie Dyrektorka. Gdyby to była ona broniłaby się teraz.

Programy kabaretowe miałyby z czego czerpać do skeczów. Tylko, że to wszystko jest i straszne i śmieszne. Bo oto jest konkretny problem, pewnie wierzchołkowy z góry problemów, które zafundowali nam porąbscy rajcowie, a dyr Anna nauczycielom w szkole w Kozubniku. Przypuszczam, że juz kilku z nich pojawiło się na forum, choć z imienia i nazwiska znamy tylko jednego. Jestem ciekaw końca tej afery, ale jestem też przerażony nieudolnością władz gminnych. To jest nienaturalne, by po ponad 18 miesiącach od zdarzenia Rada Gminy, Sekretarz, Wójt nie potrafili zebrać w sobie siłę, o którą przecież walczyli w listopadzie 2010 roku i jedną decyzją zamknąć sprawę.

Śmiać się możemy do woli. Choć tak na prawdę ile osób zauważyło, że wszyscy forumowicze chcą temat załatwić tu u nas, w gminie. Panie i panowie przy władzy. Apeluję do waszego rozsądku i przyzwoitości. Nie nakłaniajcie tubylców do podzielenia się informacjami lokalnymi z TVN 24, Telewizją Polsat, czy TV Trwam. Stańcie na WYSOKOŚCI ZADANIA i załatwcie to raz na zawsze tutaj, w naszym grajdołku. Bo wtedy już nikt nie obroni dyr Anny i was.

611

Od dawna czekałem na posty obronne. Są i to jakie!!! Brednie, krętactwa i banialuki. Tłumaczenia godne dziecięcia w przedszkolu. Jak to szło? "Uważam, że jeżeli nauczyciele mieli nadrobiony program dydaktyczny mogli  pojechać".  Rewelka. Coś mi mówi, że w ten sposób zaczyna tłumaczyć się dyrektorka szkoły. Panie Sławomirze jestem z panem. Trzymam kciuki i czekam na konkretne decyzje Rady Gminy. Ten wątek naprawdę może w gminie wiele zmienić.

612

Paranoja sytuacji zaczyna się udzielać. Wstałem dziś rano jak zwykle o 5.30 i przy goleniu coś mnie tknęło. Kto tu jest idiotą? Przecież jeżeli połowa ciała bardzo pedagogicznego wyjechała na plażę to druga połowa wzięła na swoje barki odpowiedzialność za funkcjonowanie szkoły. A wszystko w trakcie powodzi i wszystkich niebezpieczeństw z tym związanych. To znaczy, że są w gimnazjum osoby świadome wymagań etycznych wobec swojego zawodu, ale z jakiś tylko sobie znanych powodów nie mogą wyrazić opinii. Smutne to. Czyżby w gimnazjum panoszył się drastyczny zamordyzm, terroryzm czy licho wie co jeszcze?

613

Proszę o odpowiednie paragrafy jeżli to co czytam powyżej swojej wypowiedzi jest prawdą.  Proszę również o podpowiedź gdzie należy złożyć doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa oraz wskazać odważnego, który to zrobi.

614

zatroskany napisał/a:

To co się u nas dzieje ociera się o obszar przenikania dobra ze złem.
To po prostu grzech.

Groteskowo brzmi grzeszność w gimnazjum im. Jana Pawła II.  To nie grzech to nadużycie władzy i brak kontroli ze strony organu prowadzącego.

615

Ale ty circus głos zabrałeś szkoda, że półtora roku po tunezyjskim incydencie. Rozumie atmosfera w pracy ważna rzecz, spokój wewnętrzny ważna rzecz. Ale w tym przypadku jesteście nauczycielskimi ignorantami, którzy każdego dnia pouczają młode pokolenie jak mają żyć, nie mając do tego żadnego moralnego prawa. Mamy XXI wiek i warto wreszcie zauważyć, że opozycja do władzy jest trendy, więzienia nie są wypełnione egzemplarzami politycznie niepoprawnymi, a sumienie i inteligencję ma się raz na zawsze. Dobre imię przydaje się przez całe życie.

616

Ignacy Kocemba napisał/a:

Odnośnie gimnazjum w Kozubniku, wydaje mi się, że posiadam wystarczającą wiedzę aby wystąpić ze stosowną interpelacją. Rada Gminy posiada stoswny potencjał aby sprawę tą wyjaśnić.

Jak to możliwe, że radny z Kobiernic jest bardziej zainteresowany wyjaśnieniem bajzlu w Kozubniku niż radni z Porąbki? Panowie radni porąbscy ruszcie swoje cztery litery i raczcie zainteresować się sprawą, koniec arogancji "władzy". A może sami jesteście uwikłani w niejasne relacje z dyrektorką gimnazjum. Jak czytam radny Wawak ma informacje z pierwszej ręki od żony. Nie możliwe, że o niczym nie wiedział. A może też się z małżonką wybrał na tunezyjskie plaże, a teraz strach go obleciał przed konsekwencjami? Panowie tchórze coś mi mówi, że wasze godziny w Radzie Gminy są policzone. Oby wieszczu miał rację.

617

Witamy w dyskusji radnego, który nosi miano ostatniego sprawiedliwego. Czekamy jeszcze na nauczycieli, zwłaszcza spoza gimnazjum w Kozubniku. Nie wierzę, że nie mają w tej sprawie zdania. Chyba, że z głową w zmarzniętym piasku jest im wygodnie.

618

pachnący napisał/a:

Przyglądam się temu wątkowi i dziwi mnie fakt czemu spojrzeń jest 617 a wypowiada się tylko kilka osób reszta woli być anonimowa ??. kilka wątków zaczęte nic z tego nie wiem Te kilka informacji to trochę za mało Napewno są tu jeszcze osoby które coś wiecej wiedzą ujawnijcie się

Pachnący ma rację. Ferie w szkołach a nauczyciele chyba wszyscy wyjechali na sanki. Narty są dla dorosłych. Ilu nauczycieli pracuje na Kozubniku? Pobudka, koniec zimowego snu.

619

Podsumujmy to, co dotychczas udało się zebrać i porównajmy z przypadkiem skoczowskim.
Skoczów ? dyrektorka ZSO poleciała do Egiptu, sama,
Kozubnik ? dyrektorka gimnazjum poleciała do Tunezji z kilkoma nauczycielami
Skoczów ? wyjazd na jeden dzień przed feriami, dyrektorka ma mniej lekcji niż etatowy nauczyciel
Kozubnik ? wyjazd na tydzień z przyjmijmy 5 nauczycielami = 80 niezrealizowanych godzin
Skoczów ? dyrektorka ?przedłożyła podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron, a także rezygnację ze stanowiska. Później zmieniła jednak zdanie i dostarczyła zwolnienie lekarskie?.
Kozubnik ? czy komuś wiadomo co zrobiła dyrekcja gimnazjum?
Skoczów ? ?Oburzone władze powiatu postanowiły zwolnić dyrektorkę. - To sytuacja zupełnie nielicująca z etyką nauczyciela?.
Kozubnik ? co zrobiły władze gminy oprócz zamiecenia pod dywan
Skoczów ? ?Dyrektorkę popierają również Związek Nauczycielstwa Polskiego, nauczyciele i rodzice uczniów. Przypominają, że tworzyła placówkę i kierowała nią przez 20 lat. - Nie można z powodu jednego zdarzenia przekreślić człowieka
Kozubnik ? Kto popiera dyrektorkę gimnazjum? Jakie w tej sprawie jest stanowisko związków zawodowych? Co sądzą nauczyciele i gdzie się oni w całej sprawie podziali?
A może dyrektorka cieszy się nie słabnącym poparciem Rady Pedagogicznej, Komitetu Rodziców, społeczeństwa, władz gminnych. Budzi zaufanie, szacunek, a my tu wszyscy się tylko czepiamy?
Skoczów ? ?Radni jednogłośnie nie zgodzili się na odwołanie dyrektorki?
Kozubnik ? Co Rada Gminy Porąbka wie o sprawie i dlaczego nie stara się raz na zawsze temat zakończyć? Komu zależy na plotkach, a nie na konsekwencjach?
Im dłużej trwa wątek tym więcej pytań niż odpowiedzi. A jeśli w Radzie Gminy jest jeden radny, co potwierdzają protokoły, to panie Kocemba ma pan pole do popisu i szanse na pierwszy punkcik w meczu Ignacy : Czesław. Zachęcam.

620

Klan Gałuszków? Słyszałem co nieco. Ale jakie możliwości ma klan, wójt, czy inny ważniak wobec prawa? Znacie jakiś nauczycieli z Kozubnika? Szkoda czasu na rozważania, może czas na kolejną prowokację?

621

Oj kolego zatroskany, nie jesteś zbyt wylewny. Tyle ważkich słów na rozpoczęcie wątku a teraz posucha. Postaraj się trochę bardziej. Rozpocząłeś ważną dyskusję i na tym koniec? Takie lakoniczne odpowiedzi nie przystoją sprawcy całego zamieszania. Dobrze było by też gdybyś miał podstawy do oskarżeń. A jeśli je masz dawaj na forum, "uważam rze" Porąbka już żyje wieściami z gatyunku plotek. Dawaj konkrety i na ruszamy na gminę.

622

Drogi Morlinku, czytam i sam lepiej nie podsumowałbym gminnej patologii. Czujesz, rozumiesz, warto z Tobą gadać, zwłaszcza, że w swoim tonie jesteś już bardziej wyważony i odczuwam z Twojej strony większy szacunek do naszych rozmów. Obywatelski sprzeciw godny naśladowania. To dobry pomysł i dobry początek. A tak jeszcze prywatna prośba, w jaki sposób cytujesz w postach wcześniejsze wypowiedzi forumowiczów? Z racji wieku nie jestem w tym biegły i proszę o podpowiedź.

623

I jeszcze pytanie do zatroskanego. Gdzie jesteś drogi zatroskany? Założyłeś nowy wątek, sensownie się wypowiadasz, ale zniknąłeś. Połamałeś się na nartach? Żyj.

624

Wielki9e dzięki za słowa drogi Morlinku. Prowokacja się udała i wszystkich, którzy czytają moje wcześniejsze posty pytam, która maska jest wam bliższa? Maska kpiarza, moralisty czy idealisty. Napisałem już wcześniej, że ja też chowam się za fasadą anonimowości z oczywistych powodów. Każdy, który w najmniejszym nawet stopniu kontestuje działania gminy działa na pograniczu folkloru. Jest jeden układ rządzący, który mackami oplata wszystkie jednostki organizacyjne gminy i samą gminę. Może jestem pracownikiem urzędu gminy, może działam w gminnej kulturze, może jestem zatroskanym rodzicem, a może w jakikolwiek inny sposób zależny od wójta. Więc może mam wiele do stracenia i forum jest jedynym miejscem, gdzie mogę dać upust swoim oczekiwaniom i frustracjom.

Od lat nie jestem obojętny na działalność gminy i jednostkom jej podrzędnym i dlatego tak bliskie sa mi Twoje słowa Morlinku. W 100% się z Tobą zgadzam, ale to nie znaczy, że zadowala mnie patrzenie na ręce władzom i wyrażanie swoich opinii na forach internetowych.

Sprawa wyjazdu do Tunezji raz po raz odbija się echem od okolicznych gór. Czyli jest ciągle żywa, będzie się pewnie jeszcze często pojawiać, bo nikt przed prawem nie odpowiedział i nie ma widoków na to ,by ktoś beknął. Prawo musi wygrać, ale we mnie ciągle tkwi przekonanie, że szary obywatel nic tu nie może zrobić. Jeśli się mylę zaproponuj coś i zróbmy to. Wszyscy ci, którym zależy na prawie, przestrzeganiu przepisów i rozwiązywaniu konkretnych sytuacji raz na zawsze zaproponujmy ton konkretnych działań, decyzji, wniosków i nie dajmy się wodzić za nos bandzie niekompetentnych urzędasów.

Od dziś można już wierzyć, że będę bardzo konsekwentny w swoich wypowiedziach i działaniach.

625

No i co panie i panowie forumowicze. Morlinek, guru, zatroskany. Tyle macie do powiedzenia, bo kryjecie się, ja też, za fasadą anonimowości. Tam bezpieczniej, ale jakoś nie widze, by ktoś z was miał ochotę coś wyjasnić do końca. Piana, piana i piana. Macie całe beczki krytyki lub doskonałych rozwiązań na forum, A CO MOŻECIE ZROBIĆ W REALU. I właściwie o co wam chodzi? Kogo chcecie zgilotynować? Przeciwko komu występujecie?  Przeciwko szkole, dzieciom, ciału pedagogicznemu - w zestawieniu z Tunezją brzmi groteskowo, przeciwko gminie, wójtowi? O co tu chodzi? Co chcecie osiągnąć? Milczycie. Przecież ktoś się na tę wycieczkę musiał zgodzić. Przeciez ktoś lekcje prowadził. Nie zauważyłem doniesień w prasie w telewizji. wiec jest dobrze. Panowie, a może Panie - czego wy chcecie??? Chcecie zlikwidować szkołe, która w tym roku ma być ocieplona za milion złotych. Ilu tam może być uczniów, 150? I co poupychacie ich w innych szkołach, gdzie pracuje się na dwie zmiany. A może zorganizujcie im tajne komplety, stwórzcie zastępy wiernych druhów, którzy zrealizują Waszą czczą gadaninę. Bo tak na prawdę nic nie możecie, prócz zaszkodzenia szkole.