301

(629 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

kazik.dziubek napisał/a:

Prosze zobaczyc jego doswiadczenie i osiagniecia

Najlepsza kryptoreklama, jaką można było sobie wymarzyć, to powołać się na wykształcenie zdobyte na uczelni Pana Kocemby. Daj spokój i bierz udział w konwersacji używając merytoryki. Przez moment poczułem się jakbym oglądał film na Polsacie. Oglądasz film aż tu nagle ? najzwyklejsza reklama  i to w stylu kupujcie, bo kupujcie.

302

Proponuję się trochę wysilić, świat się nie kończy na tym, co jest w internecie. A poza tym od przedstawiania programu są kandydaci, ja ewentualnie jestem od przyjmowania, porównywania i wyciągania wniosków celem wyboru kandydata, na którego będę głosował.

303

sąsiad napisał/a:

Panie Zenon!
Pozostali nie maja ani programu ani chęci działania. Po prostu chcą wygrać.

To również jest kłamstwo, nie tylko Wy macie program, ja przynajmniej się zaznajomiłem. A czy to, że chcą wygrać to coś złego? Nie rozumiem, tym bardziej, że Wy też chcecie wygrać. Boję się, że z Nową Gminą będzie jak z tą krową, co dużo muczy a mało mleka daje. Nie wierzę w wasz program, bo jest wyidealizowany i oderwany od rzeczywistości i nie będzie możliwe spełnienie takich postulatów kampanii. Więc nie ma co krzyczeć i wszystkich dookoła oskarżać. Przypomina mi się styl niegdysiejszego polityka o nazwisku Lepper. Zdobył sporą popularność wytykając błędy ludziom i systemowi.

304

geronimo napisał/a:

może Ty - Galler mi odpowiesz
7,20% to z jakiego budżetu całego czy własnego?
czy nowy kredyt 2 mln. jest ujęty w tych 7,20% ?

Te odpowiedzi powinieneś skierować do Pani Skarbnik Urszuli Legut. Zgodnie z ustawą (teraz pewno się pomylę, bo z pamięci) o jawności finansów samorządowych mają obowiązek każdemu na takie pytania odpowiedzieć. Jak tylko się dowiesz to się podziel, sam chętnie się zapoznam.

geronimo napisał/a:

I czy dobrze jest, że te pieniądze wydajemy na "bieżącą działalność" - przejadamy?

To bardzo nie dobrze. Ale czy rzeczywiście tak jest? O ile wiem to UG w Porąbce ma rezerwy finansowe, dlatego podejrzewam, że jakieś konkretniejsze przeznaczenie  pieniędzy z tego kredytu jest, tylko chyba nie wszyscy chcą ten cel ujawniać, ale podkreślam to wyłącznie moje domysły.

305

Jaqbek napisał/a:

Co sie tyczy przekretu to galler sugeruje ze Zenon wyssal to sobie z palca

Nic podobnego, wręcz przeciwnie, popieram w 100% wypowiedź Zenona. Myślałem o Geronimo, i jego wprowadzaniu nieprawdziwych informacji na temat zadłużenia. A Ci ludzie niech to będzie obojętnie kto, każde kłamstwo należy jak najszybciej prostować, zwłaszcza jeśli chodzi o tak ważną sprawę jak wybory.

306

Proponuję zostawić ?tą grupę osób? w spokoju. Uważam, że bardzo dobrze zrobili prosząc o sprostowanie. Okazało się przy tym, że jeden z forumowiczów wprowadzał w błąd ogół podając nieprawdziwe wiadomości. Ów forumowicz, jako przedstawiciel określonego komitetu wyborczego i w jego imieniu się wypowiadając wystawił całemu komitetowi odpowiednią renomę. Apeluję do wszystkich, mamy podejrzenia o (nazwę to roboczo) przekręty w UG, tym czasem jeden z komitetów wyborczych już etapie samej kampanii wykazuje zachowanie bardzo podobne do zachowania obecnego Wójta. Jeżeli podawanie nieprawdziwych informacji było podyktowane niewiedzą, to chyba nie chcemy, aby w UG zasiadali ludzie nie posiadający tak elementarnej wiedzy, jeżeli świadomie to znaczy, że była to próba oszustwa i możemy się spodziewać, że będziemy oszukiwani również jak takie osoby dojdą do władzy.

307

bezstronny napisał/a:

Wiem dużo o P. Gąsiorku bo pracuje z jego znajomymi  i dużo o nim słyszałam.

Odpowiem cytatem ?A znam kogoś, kto zna kogoś, kto był w Ameryce?.
1.    Mikołaj nie jest organizowany nie przez Pana Gąsiorka.
2.    Ilość Radnych w Radzie Sołeckiej to był pomysł zaproponowany przez Panią Sołtys, a decyzję podjęto na Zebraniu Wiejskim.
3.    Zadaje się z jak to nazwałeś ?Plebanem? i inni również. Dla mnie to nie jest jego atut, pomimo innych.
4.    Czaniec nie jest zjednoczona. Pan Gąsiorek według mnie dołożył swoje 5 groszy do podziału wewnętrznego. Wystarczy popatrzeć na sprawę podziału Gminy czy lojalności wobec wieloletnich znajomych z Rady (teraz został mu tylko PiS).
5.    A do Pani Mydlarz mu jeszcze daleko i proszę nie porównywać. Jeszcze nigdy nie słyszałem żeby Pan Gąsiorek (odwrotnie do Pani Mydlarz) miał odwagę komuś prosto z mostu się sprzeciwić.
6.    Podsumowując, jak Pan Gąsiorek twierdzi swoim sąsiadom, że nie da się zrobić wjazdu na ulicę, na której mieszka a dwa dni później robi to ktoś inny świadczy, jakim jest gospodarzem i jak się nadaje na Wójta.

308

Obserwator napisał/a:

Zależy o jakie układy chodzi bo jak chodzi o układy rodzinne to jestem przeciw.

Niejasno napisałem, za co przepraszam. Oczywiście ja jestem również przeciwny koligacjom rodzinnym. Miałem na myśli układy typu Wójt-Starosta itp. Pan Bułka w rozmowie na temat jakiejś wspólnej inwestycji wraz ze Starostwem Powiatowym może powiedzieć o wiele więcej i pewno o wiele więcej przez to załatwić, niż nowy Wójt, a to powodu już dawno ugruntowanej znajomości.

309

GREGOR napisał/a:

Panie Chwała muszę przyznać że traci pan wyborców 2 już na pewno

Od początku Pana wypowiedzi wyraźnie promowały innego kandydata, więc proszę nie kłamać, że teraz się Pan odwrócił od Pana Chwała.

guru napisał/a:

slowa: ?...nie jestescie dla mnie wystarczajaco wazni...?

Uważam, że brak szacunku do forumowiczów jest spowodowany wypowiedziami niektórych z uczestników, a szczególnie Twoich. Długo pracowałeś na naszą (forumowiczów) złą opinię.
A co do tematu to uważam, że nie można złą kondycją Gminy obarczać jedynie Wójta. W dużej mierze o ile nie głównie przyczynili się do tego Radni i według mnie to Oni winni być w pierwszej kolejności wymienieni, tym bardziej, że nie za bardzo widzę godnego kontrkandydata Pana Bułki. Może obecnemu Wójtowi daleko do ideału, ale jego obecnym kontrkandydatom jeszcze dalej.
Pan Chwała niech się poświęci całkowicie muzykowaniu.
Pan Kocemba, jako mundurowa spuścizna minionej epoki tez powinien cieszyć się zasłużoną emeryturą i nie mieszać ustrojów. Wierzę w jego i jego komitetu dobre intencje, niestety zbyt piękne to wszystko jest, przeidealizowane, niemające nic wspólnego z realiami. A jak pamiętam z historii podstawowe zasady komunizmu wywodzące się z wyspy nie na darmo nazwanej Utopia były piękne (przypomnę przede wszystkim równość) i właśnie z powodu braku odzwierciedlenia w realiach życia skończyło się jak się skończyło i Pan Kocemba, jako relikt tych czasów powinien również cieszyć się spokojem na emeryturze.
Pan Gąsiorek po tym jak nas wszystkich wykorzystał do wygrania wyborów łudząc oddzieleniem sołectwa od reszty Gminy, według mnie nie powinien mieć odwagi cywilnej spojrzeć potencjalnym wyborcom w oczy, tym bardziej, że jako Radny też niczym się nie przysłużył.
Obecny Wójt pomijając jego liczne wady ma tzw. układy i doświadczenie na stanowisku, czego inni dopiero by się musieli uczyć i dorabiać, a nie jest to łatwa sprawa.
Reasumując ważniejsze jest wybranie dobrego składu Rady, ponieważ Wójt realizuje uchwały Rady, natomiast obecny Wójt niechaj zostanie, jako tzw. mniejsze zło.

310

Jaqbek napisał/a:

Mnie najbardziej interesuje na czym bazuja P.Bułka i P.Gasiorek....

Jak Pan Gąsiorek wyskoczy o oddzieleniu sołectwa od reszty Gminy to umrę ze śmiechu.

311

banan11 napisał/a:

nie widzę, żeby ktoś jednoznacznie zaprzeczył zarzutom "Guru". Jeśli chcecie zakończyć te kłótnie, to może ktoś napisze raz a porządnie, że "Guru" pisze kłamstwa i poprze to faktami.

Banan, według mnie to działa odwrotnie. Powszechnie wiadomo, że 2+2=4 i kiedy ktoś nagle stawia tezę, że jest to 5 to do niego należy dostarczenie dowodów na poparcie swojej hipotezy obalającej do tej pory istniejący porządek.
Uważam, że na poparcie swojej tezy guru nie przedstawił dowodów, są to jedynie puste słowa, które w dzisiejszych czasach tak łatwo przychodzi wszystkim rzucać. Pan, Kocemba dostarczył życiorys, raport lustracyjny itd. i tym udowodnił, iż guru to kłamca. A w zachowaniu guru widzę więcej z SBka niż w kimkolwiek na tym forum, mam na myśli oszczerstwa, kłamstwa, próba kształtowania opinii publicznej poprzez narzucanie innym swojego zdania.

312

nika napisał/a:

A może Ci radni zrozumieli,że na razie nie ma szans na to żeby zrobić oddzielną gminę?

Nie sądzę żeby coś zrozumieli. To było wówczas po prostu hasło sposób na wygranie wyborów.

nika napisał/a:

po prostu wybierzmy mądrze z kandydatów,którzy się zgłosili

Tylko kogo? Nie wiem czy spośród tych kandydatów wszystkich udało by się sklecić jeden skład. Można by przymierzyć się do wyborów np z poprzedniej Rady niech zostanie Pan Zontek i co dalej? Jest na liście Pan Piekiełko, gość z wiedzą i na poziomie, dobry gospodarz, ale nie dość że z PiSu to w towarzystwie Pana Gawędy, więc w moich oczach stracił i to sporo. EWENTUALNIE dobierzmy Pana Kojdra i Panią Mydlarz i dalej brakuje. Cieszę się że nie ma Pana Gąsiorka, według mnie najbardziej nieudolny Radny z pośród wszystkich w Gminie. Brakuje mi jak koleżanka mądrze zauważyła młodych jak Pan Adamus. Przykro przyznać ale nie mamy nawet kandydatów, więc skąd mamy wziąć Radnych.

nika napisał/a:

Tym,którzy już byli przy władzy dziękujemy,nie sprawdzili się.Postawmy na nowych!

Zgadzam się w 100%.

313

Najpierw oświadczam, że nie podpisuję się pod słowami guru i proszę nie uogólniać mieszkańców Czańca na podstawie indywidualnych wypowiedzi. Traktujmy każdego zabierającego głos indywidualnie i przestańmy ?my, wy, oni?.
Wracając do merytoryki do Geronimo, uważam, jak najbardziej, że masz rację przytaczając te dane, niestety nic to, kiedy zamiast wykorzystywać je do stworzenia planu naprawczego zrobiłeś z nich populistyczne hasła wykorzystane do prowadzenia kampanii.
Ogólnie macie również rację, co do liczebności na zebraniach w Czańcu. Czaniec jest rozbity, jako społeczeństwo i niestety winy się dopatruję w naszych aktualnych Radnych. Tych samych, którzy kiedyś, aby wygrać wybory szerzyli ideę oddzielenia sołectwa od Gminy, a dziś za rączkę z tym samym Wójtem stają do wyborów. Skrajne zakłamanie i obłuda. Dziwne, że mają odwagę spojrzeć swoim wyborcom (wcześniej okłamanym, bo jak inaczej to rozumieć) w oczy.

314

geronimo napisał/a:
galler napisał/a:
geronimo napisał/a:

spod Wołka

U nas mówi się "spod Wołku".

Właśnie,że wiedzą:
Rzeczownik pospolity
wołek / wołka
Dopełniacz rzeczownika męskiego liczby pojedynczej posiada końcówkę : -a

Więc zanim walniesz kolejnego posta sprawdź sobie czy -a czy -u

PS. a jakie to ma znaczenie dla przyszłości gminy  czy -a czy -u?

I właśnie dlatego nie potrzebujemy takiej przyszłej gminy. Wyraźnie napisałem "u nas". Jak Wy zrozumiecie petycje petenta, skoro już na etapie kampanii macie takie braki. Mówię tutaj również o rejestracji. Naprawdę obiecująco się zapowiadacie.

315

(22 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Szansa na leprze jutro? Jutro kształtowane przez ludzi, którzy nie wiedzą czy są spod Wołka czy spod Wołku. Na pewno ?lepsze?.

316

geronimo napisał/a:

spod Wołka

U nas mówi się "spod Wołku".

317

Może kompromis pomiędzy młodym a doświadczonym? Tzn połączenie kilku osób z poprzedniej kadencji z młodymi. Ja bym widział np. Pana Kojdra, Panią Mydlarz, Pana Zontka, Pana Adamusa, ewentualnie Pana Fabra? Jakiś pomysł na uzupełnienie składu?

318

geronimo napisał/a:

Guru jest dla mnie przykładem człowieka chorego z nienawiści do wszystkiego

Mam bardzo podobne zdanie na temat guru.
Wracając do tematu to jestem lekko rozczarowany. Liczyłem, że na Zebraniu Wiejskim tak ważna sprawa jak wybory do samorządu lokalnego będą bardzo żywo poruszane, liczyłem również na zrzucenie zasłony tajemnicy z kandydatów, liczyłem na publiczne ujawnienie się. Co można oczekiwać od ludzi którzy, nie mają cywilnej odwagi publicznie się przedstawić, jako kandydat? Z tego miejsca należą się słowa szacunku dla Pana Chwała, Pana Nycza i Pana Kocemby za ujawnienie się. Nikt poza nimi do chwili obecnej nie miał do tego odwagi. W dalszym ciągu jednak uważam, że wymienieni przeze mnie kandydaci się nie nadają. Bardzo dobrze przygotowany wydał mi się Pan Zontek. Przedstawił sprawę bardzo fachowo, a ilość pochwał, jaką zebrał stawia go w moich oczach w czołówce kandydatów. Szkoda, że nie na Wójta. Zwracam honor i przepraszam za porównanie go do Pozostałych współradnych. Pan Gąsiorek zabrał głos raptem na 15 sekund, a jego wypowiedz była chaotyczna i niezrozumiała, natomiast plotka głosi że chce być Wójtem. Sami oceńcie. Bardzo rozczarowany jestem bierną postawą Pana Adamusa, uważam go za bardzo dobrego gospodarza, wykształconego i konkretnego człowieka, a co dla mnie bardzo ważne jest przedstawicielem młodego pokolenia jak Pan Nycz czy Pan Zontek. Może tacy ludzie raz na zawsze skończą z komunistyczną nomenklaturą i przestaniemy słyszeć porównania takie jak się pojawiają na naszym forum. Pan Faber próbował być aktywny, ciekawy jestem czy planuje tym razem kandydowanie do Rady lub może Sołtysa. Byłem pewny, że po Zebraniu Wiejskim w przededniu wyborów wyciągnę o wiele więcej wniosków. Pan Płonka oczywiście nie omieszkał wtrącenia kilku słów kampanii reklamując swoją osobę i Pana Waligórę i swoją ?partię?, nie wiem jak to nazwać, przepraszam za niewiedze.

319

Moje pytanie do kandydatów na Wójta tzn. Pan Chwała, Pan Gąsiorek i Pan Kocemba i oczywiście Pan Bułka, czy będziecie Państwo jutro tj. niedziela na Zebraniu Wiejskim w Czańcu celem zaprezentowania się lub swoich założeń?
Czy będą również kandydaci na Radnych powiatowych i gminnych? A może pojawi się również kandydat do wyższych instancji np. do sejmiku?

320

GREGOR napisał/a:

gdzie znajduje się opisywany plac zabaw? bo nie mam pojęcia wstyd się przyznać...

Uchwałą Zebrania Wiejskiego zlokalizowano go ? obok Ośrodka Zdrowia, Szkoły, Domu Kultury? czyli w powszechnym rozumieniu Centrum. Dla mnie było to logiczne. Realizacja uchwał Zebrania Wiejskiego jest taka, że aktualnie podmiotowy plac zabaw jest? na LKSie. Czy lokalizacja jest lepsza czy gorsza, inna bajka. Za realizację uchwał chyba Pani Sołtys odpowiada. O ile pamiętam zebranie było prawomocne, a wszystkie postanowienia na nim podjęte zobowiązujące. Z drugiej strony ciśnie mi się pytanie, jaki cel w tym był aby pomimo woli wszystkich dokonać samowolki? Oczywistym jest, że tym sposobem spekulując powiązałem wszystko z rokiem wyborczym i osobą Pana Waligóry. Ale powtarzam to jedynie moje chore domysły, które jako pierwsze mi się nasunęły.

321

a czy w tym przypadku administrator i moderator to nie przypadkiem ta sama osoba?

322

Po zastanowieniu się uważam że nie ma się co dziwić Panu Chwała że nie odpowiada. Pytania w większości są zadawane prowokacyjnie, a pytający jest z góry nastawiony na krytykę i interpretację odpowiedzi (jakakolwiek by była) w negatywnych kategoriach. Pan Chwała widzi więc we wszystkich potencjalnych adwersarzy. Według mnie może nie jest idealnym kandydatem na Wójta, jednak o niebo lepszym od Pana Gąsiorka.

323

Zadając pytanie miałem nadzieję, że Pan odpowie, że nie obiecuje wzniosłych i nierealnych celów typu wszędzie będzie asfalt, podatki zniesiemy itd. Miałem nadzieję usłyszeć, że położy Pan nacisk na działanie samego Urzędu, zmobilizuje pracowników do bardziej efektywnej pracy, pobudzi ich do ?, usprawni przepływ informacji wewnątrz i samo informowanie społeczeństwa. To by było coś, co by mnie do Pana ostatecznie przekonało. Niestety tego nie usłyszałem.

324

Panie Chwała, czy planuje Pan obranie jakiegoś konkretnego kierunku rozwoju? Jeżeli tak to, jaki to będzie kierunek i jak będzie to realizowane?

325

Nie wszyscy czytają czaniec.pl