251

(47 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Rondo nie dotyczyłoby ani jednej drogi gminnej.

252

(93 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

mam nadzieję.

253

Czy już czas na przedstawienie się potencjalnych kandydatów na Sołtysa?

254

(23 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Banan ma rację. Później efekt jest wręcz tragiczny. Z własnego doświadczenia wiem, że dzwonimy na 112, bo po wypadku umiera człowiek, ale nie ma z kim porozmawiać, bo dzwonią ludzie np. z powodu znalezienia śmieci. A że nasze sołectwo po zimie odkrywa się jako wysypisko śmieci powinniśmy się już przyzwyczaić (o ile w ogóle do tego można się przyzwyczaić), bo problem powraca regularnie. Mentalność społeczeństwa naszej miejscowości jakoś nie chce się dostosować do czasów i pozostała gdzieś w średniowieczu. Inna sprawa, że już na poziomie kształcenia brakuje uświadamiania młodzieży i dzieci, co później owocuje. Ale za to bardzo chętnie narzekamy zwłaszcza na innych, pouczamy i dostrzegamy cudze grzechy.

255

(64 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Mądrego to i przyjemnie posłuchać. Sprawa się ma tak, że pewno jak w niedziele rosół w domu za słony to też wina Wójta. Proponuję mimo wszystko skupić się na poprawie fuszerki i zamiast kłócić się kto winny, zaproponować konkretne rozwiązanie, a nagonkę i agitację polityczną przenieść na inny temat.

256

Morlinek, a czy Wójt jest projektantem? Wójt zlecił zaprojektowanie komuś, kto się na tym "zna" i bierze pieniądze, Wójt wcale nie musi mieć pojęcia jak ma wyglądać wyjazd czy wjazd, to ma wiedzieć projektant. Druga sprawa, że na 99, 99% sprawą nie byłeś zainteresowany na etapie najważniejszym, jakim jest faza projektowania i pewno właśnie z tego powodu po Twojej stronie jest większa odpowiedzialność za taki stan rzeczy niż po stronie Wójta. Teraz narzekać nie ma, co, należy teraz dołożyć sporo starań, żeby poprawić jak się tylko da ten skrajnie niebezpieczny wyjazd. Ja osobiście dałbym zakaz wyjazdu z parkingu i prosto, za to dałbym nakaż skrętu w prawo czy w stronę Andrychowa. To by było najbezpieczniejsze, niestety dla kierowców to by było bez sensu.

257

W związku ze staraniami o kolejny etap przebudowy Kard Karola Wojtyły Pan Bułka będzie musiał przygotować  projekt budowy chodnika (do czego zobligował się wcześniej), bardzo możliwe że projekt chodnika będzie musiał powstać jeszcze w tym roku. Proponuję w ramach walki ze stereotypami typu mądry Polak po szkodzie, zainteresować się tematem o wiele wcześniejszym etapie niż powykonawczym. Wówczas mamy szansę nie dopuścić do chodnika po dwóch stronach drogi i wtedy nie trzeba się zastanawiać nad tym co zrobić, żeby poprawić.

258

(23 odpowiedzi, napisanych Z życia OSP)

Zmiany postępują. Mam tylko nadzieję, że OSP nie zacznie się zamieniać w pogotowie, lks czy miejsce politycznych spotkań.

259

(108 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Do Sąsiad i Morlinek, zauważcie chłopaki, że zdanie jest w cudzysłowie, co wskazywało by, że jest cytatem. Stricte pochodzi z podręcznika i ma w nim za zadanie w przykładzie ułatwić zrozumienie konkretnej metody socjotechnicznej, z której skorzystał autor ankiety. Wasze tłumaczenia świadczą o nie zrozumieniu aluzji.

260

Morlinek napisał/a:

Dlatego uważam, że pytania w ankiecie Kobiernice.pl są trafnie postawione.

Postawione pytania są subiektywne, tendencyjne i nastawione wyłącznie na szkalowanie. Autor ankiety jest stronniczy, a ankietą chce osiągnąć określony wcześniej cel. Żal mi ludzi, którzy dają się nabrać na tak książkową (szczeniacką) próbę kształtowania opinii społecznej. Do autora ankiety ? inni też czytają podręczniki o metodach socjotechnicznych. Do Morlinka i Sąsiada - czy chcielibyście publicznie zostać zapytani, ?dlaczego bije Pan żonę?"

261

Przepraszam,

262

Szkoda, że nie ma ankiety, w której można określić autora tej ankiety.

263

A czy jesteśmy godni poznania personaliów nowego Prezesa?

264

Pan Czernik umieścił poprzeczkę bardzo wysoko i nowemu Zarządowi na pewno nie będzie łatwo. Nie mniej jednak nowemu Zarządowi i Prezesowi życzę powodzenia i sukcesów.

265

banan11 napisał/a:

dlaczego Pan Czernik ustąpił ze stanowiska,?

Czy było by to w ogóle możliwe? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić nasza straż, bądź co bądź, ale wyniesioną na bardzo wysoki poziom przez Pana Czernika bez niego samego. Więc niezbyt oryginalnie, ale ja też przyłączam się do pytania?

266

Admin to ma głowę. Wówczas muzycy grając w sołeckich orkiestrach bardzo by się starała i szlifowała warsztat, bo mobilizowała by ich możliwość dostania się do orkiestry gminnej, czyli dostania w kręgi tych lepszych.

267

(14 odpowiedzi, napisanych Z życia OSP)

Jeżeli Zynus zwany Michałem ma na imię Paweł, to trza przyznać, że nasi "Muzycy" wreszcie mają do czynienia z Muzyką. Szkoda, że tylko w konfrontacji słownej, ale patrząc na dotychczasowy poziom to zawsze coś.

268

Edukacja muzyczna to przede wszystkim długotrwałe ćwiczenia. Z tego względu nabranie złych przyzwyczajeń i odruchów na wstępie Edukacji jest tak mocno utrwalone w uczącym się, że nie sposób tego później wykorzenić, co może na stałe zabić czyjś talent czy fascynację muzyką. Dlatego ja bardzo, ale to bardzo proszę Pana Chmielnika i Pana Chwałę abyście odpowiedzieli sobie na pytanie, czy macie moralne prawo uczyć muzyki. Ja oczywiście się mogę mylić, ale bardzo nisko oceniam Was obojga. Może i macie pojęcie o muzyce z racji fascynacji, ale do prawdziwych  muzyków wam daleko. Jeżeli kogoś obraziłem to bardzo z góry przepraszam.

269

http://www.youtube.com/watch?v=GxplDa3M5Io&feature=related

Panowie przesłuchajcie, przemyślcie i zapamiętajcie: to, że się skończyło szkoły, kursa czy założyło zespół czy gra się na wszystkim, jeśli tylko nam nie tylko nie uciekło nie znaczy, że jesteśmy muzykami. Całe serce i życie oddane muzyce tworzy z nas muzyków. A Wy obaj ? no cóż. Ja bardzo proszę w imieniu muzyków, przestańcie a udowodnijcie.

Czy ktoś dostał ostrzeżenie dotyczące trwających od wczoraj wiatrów?

Pod mostem kobiernickim też koparka była.

Ja dostałem raz, na początku funkcjonowania systemu, potem jeszcze dostałem smsa  o zbiórce sprzętu elektronicznego. Nie wiem czy informacja o zbiórce sprzętu elektronicznego to było szczerzenie, ale i tak fajnie. Faktem jest, że system technicznie działa, bo próbka była. Obstawiam w tym przypadku opieszałość urzędników.

273

Jaqbek napisał/a:

Mnie zawsze uczyli ze nagroda,premia jest za dobrze wkonana prace,za efekty i mam nadzieje ze tymi kategoriami beda myslec jak dojdzie do ustalania wynagrodzenia.

Zgadzam się w 100%.
Proszę zauważyć pewien paradoks. Cała Gmina uważa, że dotychczasowy Wójt jest w szerokim tego słowa znaczeniu zły i należy go zmienić. Tym czasem w Wyborach popiera go zdecydowana większość. Proszę mnie źle nie zrozumieć. Nie jestem zwolennikiem podwyżki wynagrodzenia dla Pana Wójta, staram się jedynie obiektywnie analizować fakty. Ta zdecydowana większość poprzez reelekcja wystawiła mu pozytywne referencje, w skrócie większość stwierdziła, że ?dobrze wykonał pracę?,  bo przecież gdyby było inaczej to by go nie wybrali.

274

guru napisał/a:

Jezel czlowiek o tak wysokim uposazeniu ubiega sie o podwyzke w czasie kiedy wokol szerzy sie ubostwo a nawet nedza, to jest to żądanie chore i niemoralne.

Przypominam szanownemu guru, że to Pan Kocemba zapytał jedynie czy Pan Bułka zasługuje. I możemy teraz oddać się demagogii. O ile wiem oficjalnego wystąpienia Pana Bułki o podwyżkę nie miało miejsca, (choć mogę się oczywiście mylić).

275

Ignacy Kocemba napisał/a:

Zapraszam mieszkańców Czańca oraz pozostałych miejscowości na II SESJĘ RADY GMINY PORĄBKA...

Radni są wybierani celem reprezentowania interesów mieszkańców. Wyobraźmy sobie, co by było gdybyśmy osobiście (my mieszkańcy) musieli być obecni przy podejmowaniu decyzji. Reasumując, nie po to wybieraliśmy Radnych, aby osobiście się teraz stawiać na RG.

Ignacy Kocemba napisał/a:

Moje pytanie do forumowiczów. Czy Czesław Bułka zasługuje na podwyżkę?

Myślę, że wynik ostatnich wyborów jest odpowiedzią na Pana pytanie.