276

(13 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Wracając do tematu. Po tym jak jakiś czas temu się domagał przywiezienia go na pogrzeb pomimo sporej sumy jaką mu zapłaciłem, podziękowałem mu wczoraj za opłatki w drzwiach i jestem z tego powodu bardzo usatysfakcjonowany. Uważam, że w normalnych warunkach każdy sam musi zadbać o transport do pracy, zwłaszcza za dość wysokie wynagrodzenie. Jeżeli nie chcesz zarabiać nie przychodź do pracy i tyle.

277

(93 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Gratulacje dla Pana Zontka, jeden właściwy człowiek na właściwym miejscu. Współczuję potencjalnego V-ce Wójta. Polecam lekturę na temat zadłużenia Gminy. O ile to wszystko prawda to włos się na głowie jeży. Oto słowa Pana Kocemby "Istota sprawy sprowadza sie do tego, że wójt dane te, kwotę rzeczywistego zadłużenia, zataił". Dość śmiałe oskarżenie.

278

(167 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Coś w tym musi być, bo zarówno w Porąbce przez Atre, w Czańcu przez Kółko, na Kardynała przez powiat i nawet na drodze Bielsko-Kęty (nie wiem przez kogo) jest stosowany ten sam materiał.

279

Może intensywne prowadzenie tego tematu przykładem Kobiernic, będzie mobilizować naszych Radnych do bardziej efektywnej pracy? Co Wy na to? Może na początek efekty pierwszej sesji ktoś by nam przedstawił.

280

(55 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

guru napisał/a:

Obiecuje , ze o szczegolach postepowania wyjasniajaco-sadowego osobiscie i na biezaco informowal bede ninnjesze forum i lokalna prase.

Czy coś w przedmiotowej sprawie słychać?

281

sąsiad napisał/a:

że W. Gąsiorek ma być vice wójtem. Co ty na to?

Dla mnie to kolejna tragedia. Boję się, że jeżeli Pan Gąsiorek będzie na stanowisku, to w całej Gminie będą mierzyć mieszkańców naszego sołectwa przez pryzmat dokładnie tej osoby. A nie jest to najlepszy wizerunek. Najdziwniejszy jest natomiast fakt, że po akcji Gmina Czaniec, miałby cywilną odwagę piastować stanowisko w Gminie Porąbka. Świadczy to poziomie Jego honoru.

282

sąsiad napisał/a:

Moje pytania są konkretne, jeżeli nie potrafisz odpowiedzieć to jest OK.

W sprawie powyższego zarzutu, tak nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania. Na pierwsze nie potrafię odpowiedzieć, bo nie jestem wróżką, a na drugie nie potrafię, bo nie jestem inspektorem nadzoru budowlanego czy kimś w tym stylu
Oto Twoje pytania:

sąsiad napisał/a:

Ja stawiam proste pytanie. Ile trzeba kadencji Bułki aby doścignąć gminy żywiecczyzny?
No i jeszcze jedno pytanie. Dlaczego pekają ściany sali gimnastycznej, widać nawet  z ulicy?

W związku z tym, bardzo proszę Ciebie o odpowiedz.

283

sąsiad napisał/a:

[Twoi ulubieńcy nie mieli i nie mają nawet programu wyborczego ... Twoi ulubieńcy byli tak zapracowani, że zapomnieli o kanalizacji

Twoja wypowiedz sugeruje, że głosowałem na kandydatów do Rady, którzy aktualnie zwyciężyli w wyborach.  Jest to całkowicie nieprawda, nie przyłożyłem ręki do tego faktu. Nie wiem skąd masz w ogóle takie informacje. Albo wypowiadasz się pomimo, że nie masz bladego pojęcia, na kogo ja głosowałem, albo Wisz (chociaż nie wiem skąd) i kłamiesz. Bardzo proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd wypowiadając się w temacie mojej osoby.

284

Jaqbek masz świętą rację. Pewno ja się mało zrozumiale wyraziłem. Chciałem zaznaczyć, że jeżeli jakiś komitet chce wygrać to musi zrobić coś więcej niż wypisać na ulotkach wszystko, co tylko mu do głowy przyjdzie. Trzeba praktycznie zaistnieć w realnych wydarzeniach i osiągnięciach. Bardzo mi się podoba, że wyborcy dostrzegli bajkowy styl wypowiadania się kandydatów Nowa Gmina, ludzi, którzy obiecują, krytykują i rozliczają zamiast udziału w jakimś realnym wydarzeniu, co by świadczyło o wartości kandydata.
Dotrzymanie obietnic kampanijnych to zupełnie inna sprawa. Zgodnie z moją teorią, jeżeli nie będą przynajmniej realizowali (już z pominięciem) efektu swoich postulatów, to po prostu nie powinni mieć szans na reelekcję i koniec. Rozliczanie jest po stronie wyborców.

285

Oto cytat, który na swojej stronie zamieścił Komitet Wyborczy Wyborców - Nowa Gmina.
?Z obietnic tych będziemy systematycznie i rzeczowo rozliczać nowe władze gminy i informować naszych wyborców na bieżąco.?
Oto link do artykułu, z którego pochodzi cytat

http://www.porabka.info/

A ja ogłaszam konkurs, z jakim innym politykiem kojarzą wam się wypowiedzi na temat rozliczania?
Mój wniosek jest następujący: można starać się wygrać wybory obietnicami jak to uczynić chcieli kandydaci komitetu Nowa Gmina, można na wygraną zapracować, tak jak to uczynili zwycięzcy kandydaci. Po wyborach można rozpocząć pracę, aby wygrać przyszłe wybory, lub zacząć rozliczać i znowu liczyć na wygraną będącą efektem słownej promocji, niepopartej konkretnymi efektywnymi działania.

286

(629 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

banan11 napisał/a:

Z ogłoszeniem wyników, zniknęło nam kilku forumowiczów smile ... żałoba powyborcza czy co?

I odwrotnie z rozpoczęciem kandydatów przybyło nam kilku hehe.

guru napisał/a:

Jestem prawie pewien, ze jezli pomysl "komitetu obywatelskiego" w Gminie Porabka wyszedl by od innego forumowicza bylby Pan neutralny albo "za".

Po raz kolejny się mylisz.
Mam prawo do swojego zdania i go obiektywnie przedstawiam, nikogo nie próbuję na siłę przekonywać wyzywając go że ma problem. Moje osobiste zdanie jest takie, jakie przedstawiłem. Uważam, że za budowę tej drogi jak również za projekt odpowiadają wykwalifikowani ludzie posiadający wykształcenie i wiedze do tego niezbędną, a tworzenie komitetów jedynie utrudnia realizację. Uzasadnienie podałem w przykładzie Wadowic. Rzeczywiście Wadowice się kłócą między sobą i według mnie jest to spowodowane tym, że bierze się pod uwagę opinie komitetów, zamiast ludzi do tego odpowiednich, biorących pod uwagę ważniejsze argumenty niż członkowie komitetów. Członkowie takich komitetów rzadko posiadają odpowiednie kompetencje i najczęściej są subiektywni, bo sprawa mniej lub bardziej bezpośrednio ich dotyczy np. droga ma iść niedaleko miejsca zamieszkania szwagra, siostry itd. Opinie mieszkańców zbiera się w formie wywiadu i bierze pod uwagę, ale nie buduje się drogi wyłącznie o ich opinie.

guru napisał/a:

Moze zasadnym byloby powalanie stosownego komitetu obywatwlskiego, na wzor komitetow wadowickich,

Idea niczym z filmu Barei, kojarzy mi się ze społeczeństwem czasów komunizmu. A że powoływanie takich komitetów jest złe, mamy przykład we wspomnianych Wadowicach.

289

Jaqbek napisał/a:

Widze ze ktos lubi kino akcji-moglby byc hit w internecie tylko sie zastanawiam w jakiej kategori-horror,komedia,czarna komedia......

groteska

Jaqbek napisał/a:

Tak sobie narzekaliscie,narzekaliscie  a jak sa szanse na zmiane to tez narzekacie ot pokrecona natura czlowieka

Jak już pisałem wcześniej, zmiany są konieczne, niemal wszyscy się zgadzają w tym temacie. Jednak jak już mają być zmiany to niech będą na leprze. Wśród kandydatów na Wójta nie widzę nikogo, kto by zmienił aktualny obraz naszej gminy na leprze. Natomiast widzę spore możliwości zmiany na leprze wśród Radnych. Akurat kilku godnych kandydatów mamy. Ja osobiście widzę konieczność wymiany naszych Radnych o wiele większą niż Wójta, pomijając już ich nienajlepszą opinię jako Radnych, ale również ze względy na fakt, iż zgodnie z naszym prawem Wójt wykonuje jedynie wole Radnych.

290

Jeżeli te liczby są prawdziwe, to muszę, (chociaż bardzo niechętnie) zgodzić się z guru. Rzeczywiście zwariowaliśmy.

291

Obserwator napisał/a:

gdy władzę przejmie Pan Kocemba. Wszyscy będą zwolnieni i wszystkie pieniądze pójdą do Kobiernic, takie informacje roznoszą pracownicy UG,

O tym akurat nie muszą informować pracownicy UG. Każdy, kto ma odrobinę oleju w głowie po wystąpieniach Pana Kocemby sam sobie to może wyobrazić. Skoro stworzyliście sobie taką, a nie inną opinię, to nie szukajcie teraz winnych wśród pracowników UG.

Obserwator napisał/a:

Najwyższa pora coś zmienić, ileż można ciągnąć się na ogonie ileż można przymykać oko na układy i układziki, które wytworzy się w naszej gminie.

Najwyższa pora coś zmienić, z tym się akurat muszę zgodzić, ale już chcemy zmieniać to zmieniajmy na leprze. Nie jest dobrze, to fakt, ale jak się wam zdaje, że jesteśmy na dnie to wybierzmy Pana Kocembę, a jeszcze usłyszymy pukanie od spodu. Ustrój Pana Kocemby już minął, dlaczego, bo zmieniamy na leprze, więc nie wykonujmy ruchu wstecz.

Obserwator napisał/a:

Szanowni internauci po tym, co widzę, co wyprawia ekipa obecnego Wójta,

A co wyprawia ekipa Pana Kocemby to ? Jesteście hipokrytami. Innym wytykacie, co was charakteryzuje.

292

Po wczorajszym wystąpieniu grupy Pana Kocemby, wpadł mi do głowy pomysł, żeby zorganizować konfrontację wszystkich kandydatów na Wójta naszej gminy. Co Wy na to? Może być ciekawie.

293

prezes57 napisał/a:

"Sąsiad" skoro stwierdza tak dobrą znajomość mojej osoby to dlaczego nie ujawni na forum swojego imienia i nazwiska jak uczyniłem to osobiście i wielu innych forumowiczów.

Z całym szacunkiem do Pana osoby, uważam, że jest Pan jednym z najlepszych kandydatów na Radnego, muszę obiektywnie stwierdzić, że przeszłość adwersarza w tym przypadku jest zupełnie bez znaczenia. To Pan jest kandydatem i to Panu zostało zarzucone powiązanie z dawnym (powszechnie przyjętym za zły) ustrojem i do tego przynależność do organizacji represjującej. Niestety do Pana, (jeżeli chce Pan utrwalić swoje dotychczasowe dobre imię) należy ustosunkowanie się. Adwersarz w tym przypadku jest nikim istotnym, a już na pewno nie kandyduje do Rady, więc On może być kimkolwiek. Odpowiedz, że się było niżej w hierarchii, więc tamten, co jest wyżej jest bardziej zły, mnie osobiście średnio satysfakcjonuje.

prezes57 napisał/a:

Osobiście uważam i mam nadzieje, że każdy z forumowiczów przyzna mi rację, że bardzo łatwo jesy podważać czyjekolwiek osiągnięcia na  forum działalności społecznych pozostając w ukryciu za przyjętym pseudominie.

Niestety prezes57 ma rację i jest to mocno nadużywane szczególnie na naszym forum. Podejrzewam, że czasie rozmowy twarzą w twarz koledze by brakło cywilnej odwagi na postawienie takich zarzutów.

294

Moim skromnym zdaniem, jeżeli nasi kandydaci zamiast promować swoją osobę obniżają starania innych takim zachowaniem jak zrywanie plakatów (bądź osobiście, bądź przez ludzi) to prezentują umysł 6 latka. Jest to typowe zachowanie dla dzieci, a kandydują do za Wójta Gminy bądź Radnego. Po raz kolejny apeluję o wielokrotne przemyślenie wszystkich argumentów przed zaznaczeniem na karcie do głosowania.

295

Wloscianin napisał/a:

Szkoda gadać. Jacy to ludzie, widać.

Zgadzam się w 100%. Niech ludzie widzą teraz, przed wyborami, bo po może być za późno.

296

sąsiad napisał/a:

panie Galler trzeba było kandydować.

Nie sądzę abym posiadał kompetencje do piastowania funkcji radnego czy jakiegokolwiek stołka urzędowego. A pyzatym, jaki to ma związek ze sprawą.

297

prezes57 napisał/a:

Komitet Wyborczy Pana Kocemby ma zamiar złożyć skargę do sądu w trybie wyborczym

Ot i cała prawda na temat Pana Kocemby. Poznajcie Jego prawdziwą naturę.

298

Pan Sikora jest dla takim samym autorytetem jak cały komitet. Człowiek stracił 4 lata w liceum o rozszerzonym profilu nauczania języka niemieckiego, a w jego umiejętnościach o języku niemieckim pisze, że nie za bardzo. Więc takich osób nie będę o nic pytał. Zresztą podpisują się pod programem, który wygląda jak bajka dla dzieci, mnóstwo obietnic bez pokrycia. Apeluję do wszystkich wyborców, bierzcie pod uwagę możliwości realizacji tych powypisywanych bzdur.

299

Wloscianin napisał/a:

O jedno czytelników proszę. Nie utożsamiajcie Kobiernic z Nową Kasztelanią.

Łatwo się mówi, tylko, że to propaganda Pana Kocemby wmawia wszystkim, że Kobiernice = Nowa Gmina. Ludzie są pod wpływem tych sugestii. Zresztą chyba nie ma się co dziwić, uczelnia, którą Pan Kocemba tak bardzo się chlubi, oraz ustrój w jakim zdobywał doświadczenie zrobiły z niego mistrza propagandy. Czasami w temacie Pana Kocemby czuję się jak bohater filmu ?Miś?. A co zachowania Pana Kocemby to rzeczywiście, słyszałem sporo skrajnie negatywnych przykładów, nie tylko dotyczących powodzi.

300

Dobre to z tymi reklamami.
Przykro mi to powiedzieć, ale żaden z kandydatów nie spełnia nawet podstawowych warunków, aby piastować urząd Wójta Gminy. Z zaciśniętymi zębami z braku lepszych kandydatów będę wybierał najmniejsze zło, czyli w tym przypadku dotychczasowego Wójta. Teraz się oczywiście rozgromi towarzystwo. Uważam, że żaden z kandydatów nie ma dostatecznych kompetencji, dotychczasowy Wójt ma wyuczone lub nabyte pewne odruchy, których inni dopiero by musieli się uczyć. Ogładę polityczną i umiejętności dyplomatyczne są według mnie o wiele ważniejsze od umiejętności Zarządzania zasobami ludzkimi czy finansowymi. Wójt natomiast powinien niczym selekcjoner dobrać sobie odpowiednich ludzi, którzy się na tym znają. Pomimo, że mam wiele zastrzeżeń, co do kadry naszych urzędników, to żaden z kandydatów nie podał dla mnie rozwiązania tej sprawy, więc nie ma się co nastawiać na zmiany w temacie.