Odsłuchałem nagranie i ogarnęło mnie przygnębienie.
Od dawna wiem, że wójt i Rada Gminy nie radzi sobie z zarządzaniem gminą. Wysłuchane nagranie utwierdza mnie w tym przekonaniu.
Trudno odnieść się za jednym zamachem do wszystkiego co usłyszałem w nagraniu.
Skupię się na konkretnej kwestii, a mianowicie na umywaniu rąk i odsyłaniu od Annasza do Kajfasza.
Z pierwszego fragmentu nagrania wynika, ze radni wysłuchali szczegółową relację o okolicznościach, które poprzedzały zwolnienie nauczycieli. Dowiedzieli się o mobbingu, manipulacjach, wymuszeniach, kłamstwach i niespotykanej, nadętej do granic absurdu podłości. Podłości, której udziałem są jednostki Gminy, których obowiązki piastują.konkretni ludzie z krwi i kości, z imienia i nazwiska - dyrektor szkoły, dyrektor GZOSiP, wójt, radni w Radzie Gminy. Okazuje się, że żaden z tych ludzi, poza nielicznymi wyjątkami nie poczuwa się do winy, żaden nie czuje się odpowiedzialny, żaden władny do podjęcia decyzji. Nikogo nie dręczy sumienie, pomimo znajomości prostej zasady: (...) a bliźniego swego jak siebie samego.
Poza tym podstawową, prostą zasadą wynikającą z obowiązującego systemu prawnego jest zasada racjonalności ustawodawcy.
Trudno zgodzić się z tłumaczeniem się, że nie ma osoby odpowiedzialnej, nie ma kontroli. To nonsens.
Obie dyrektorki i wójt to ludzie wykształceni i obeznani ze swoimi obowiązkami. Nie wspomnę tutaj o radnych. A jednak nie znają prostej zasady. Czy są niemądrzy? Tłumaczą się, że to nie oni są od kontroli bo brakuje im uprawnień.
Bzdura totalna.
Czy na pewno brakuje im uprawnień? Raczej nie, ale na pewno:
1) Nie znają prawa, które przyszło im wykonywać.
2) Nie znają zakresu zadań Rady Gminy.
3) Nie wiedzą o tym, że Rada powołuje stałe i doraźne Komisje oraz Komisję Rewizyjną.
4) Może zapomnieli, że Komisja Rewizyjna powoływana jest do kontrolowania działalności Wójta, gminnych jednostek organizacyjnych oraz jednostek pomocniczych gminy.
5) Albo, że jako funkcjonariusze publiczni (wójt, radny, dyrektor) wiedząc o okolicznościach zwolnienia nauczycieli nadużyli władzy niedopełniając obowiązków powiadomienia o tym fakcie Rady Gminy.
Statut Gminy Porąbka:
§ 3
Gmina Porąbka jest podstawową jednostką lokalnego samorządu terytorialnego, powołaną dla organizacji życia publicznego na swoim terytorium.
2. Wszystkie osoby zamieszkujące na stałe na obszarze Gminy stanowią wspólnotę samorządową i realizują swoje zbiorowe cele lokalne poprzez udział w referendum gminnym oraz poprzez swoje organy.
3. Gmina wykonuje swoje zadania w formach przewidzianych w ustawie, w tym poprzez tworzenie gminnych jednostek organizacyjnych.
§ 7 ust 2
Do zakresu działania Gminy należy wykonywanie zadań zleconych na mocy ustaw szczególnych.
Jednym z zadań zleconych Gminie jest prowadzenie szkół, tj. wykonywanie ustawy o systemie oświaty.
Radni, wójt i dyrektor wiedzieli, że (fragment uchwały Rady powierzonej do wykonania wójtowi):
Zgodnie z art. 5 ut. 7 ustawy o systemie oświaty:
Organ prowadzący szkołę lub placówkę odpowiada za jej działalność.
Zgodnie z art. 5 ut. 9 ustawy o systemie oświaty:
W celu wykonywania zadań wymienionych w ust. 7, organy prowadzące szkoły i placówki mogą tworzyć jednostki obsługi ekonomiczno-administracyjnej szkół i placówek (...).
W ten oto sposób jednostka pomocnicza Gminy - GZOSiP w osobie swojego kierownika, Pani Cecylii Koniorczyk, z całą pewnością odpowiada za szeroko pojmowaną działalność szkoły (art. 5 ust. 7 ustawy o systemie oświaty zawiera otwarty katalog zadań). Z tych też względów Pani Cecylia Koniorczyk wykonując powierzone zadania, tj. odpowiadając za działalność szkoły, z chwilą gdy dowiedziała się o bezprawnych działaniach (bezprawny jest mobbing, który w najjaskrawiej objawił się podjęciem decyzji o zwolnieniu z pracy), sprawując kontrolę działalności szkoły winna zawiadomić Radę Gminy, która realizując z kolei swoje uprawnienia kontrolne, powinna powołać Komisję Rewizyjną w celu przeprowadzenia kontroli dyrektora szkoły o charakterze doraźnym, określając zakres i przedmiot tej kontroli oraz termin jej przeprowadzenia.
Nie ma osoby odpowiedzialnej, nie ma kontroli? Bzdura.
Homo homini lupus est.
PS
Jak napisałem nie sposób jest odnieść się do całości. Będzie ciąg dalszy.
Aby racjonalnie dokonywać własnych wyborów potrzebuję informacji. Kluczem do społeczeństwa obywatelskiego jest dostęp do informacji publicznej oraz edukacja.
Jeśli patrzy dostateczna ilość oczu, wszystkie błędy są widoczne.