201

(349 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

galler napisał/a:

Większość stawianych przez was zarzutów wobec wójta i pracowników UG jest traktowanych jako przestępstwo lub co najmniej wykroczenie. Posiadanie wiedzy tego typu i niepowiadomienie stosownych organów to zatajenie informacji o przestępstwie i jest traktowane również jako przestępstwo i jest karane. Bardzo łatwo przed klawiaturą rzucać oskarżeniami na lewo i prawo, jednak za każde umieszczone tu słowo winniście brać odpowiedzialność.

Post pana Gallera jest niedorzecznością co najmniej z kilku względów. Internauci nie będący prawnikami nie muszą wiedzieć czy określone zachowanie urzędnicze jest przestępstwem czy też nie jest. Jestem przekonany, że na podstawie dotychczasowych wpisów żaden prawnik nie byłby w stanie określić czy zaistniał czyn karalny.  Zakładając, że pan Galler ma rację to  zgodnie z Kpk - art. 304 § 2. Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są obowiązane
niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa. Tyle kodeks, kto ma więc obowiązek jest już jasne.

Wprawdzie nie wynika to z przepisów kodeksowych ale w praktyce istnienie jeszcze forma zawiadomienia o przestępstwie w postaci zawiadomienia publicznego. Do tej kategorii zaliczane są wszelkie publikacje medialne mówiące o działaniach lub zaniechaniach noszących znamiona czynu zabronionego. Zakładając, że opisywane zachowania są czynem karalnym to właściwe organy powinny z urzędu podjąć czynności po zapoznaniu się z treścią wpisów.
Taki wpis to nic innego jak nakłanianie do defetyzmu.

202

zatroskany napisał/a:

To co się u nas dzieje ociera się o obszar przenikania dobra ze złem.
To po prostu grzech.

Nie to nie grzech, to brak jawności życia publicznego wynikającej z ustawy o samorządzie gminnym, ustawy o finansach publicznych, a przede wszystkim z ustawy o dostępie do informacji publicznej. Uzyskanie niektórych informacji o funkcjonowaniu UG graniczy z cudem.

203

pachnący napisał/a:

Jakiś czas się to znowu pociągnie...

NIestety sprawa wymaga pewnego czasu, innaczej nie da się jej załatwić. Zawsze podkreślałem i podkreślam nadal. Jestem radnym Rady Gminy Porąbka, czy sprawa dotyczy Kobiernic, Porąbki czy Czańca ma najmniejsze znaczenie. Gmina jest jedna.

204

sąsiad napisał/a:

Przeglądając protokoły z sesji to wychodzi, że radny, tak naprawdę jest tylko jeden.

Powyższego poglądu nie podzielam. Skład Rady Gminy jest taki jaki jest, są mniej i bardzej aktywni radni, niemniej nie mnie to oceniac. Każdego z radnych oceniają wyborcy.Każdy z radnych realizuje mandat tak jak uważa za słuszne.
Odnośnie gimnazjum w Kozubniku, wydaje mi się, że posiadam wystarczającą wiedzę aby wystąpić ze stosowną interpelacją. Rada Gminy posiada stoswny potencjał aby sprawę tą wyjaśnić. Przewodnicząca komisji rewizyjnej pani Żelichowska to była dyrektor szkoły w Kobiernicach, przewodniczący komisji oświaty i kultury pan Roman Pękala również emerytowany nauczyciel. Natomiast pan Wawak Tadeusz, z uwagi na to, że jego żna pracuje w gimnazjum w Kozubniku z ewentualnej kontroli komisji rewizyjnej się wyłączy.
Pozwólmy więc Radzie Gminy działać, dajmy jej tą szansę.

205

zadziwiona napisał/a:

Troszeczkę jestem zadziona postepowaniem naszej rady,

Przyglądam się dyskusji i staram się oddzielić przysłowiowe ziarno od plewy. Sprawa zarządzania  gimnazjum na Kozubniku, jeżeli polega na prawdzie, a mam podstawy sądzić, że tak jest, jest niezmiernie bulwersująca. Utrzymanie tej szkoły pochłania olbrzymie środki finansowe z budżetu gminy, dopłata do jednego ucznia wynosi ponad 5 tys. zł. Najwięcej w całej Gminie. Nie idzie jednak tylko o pieniądze. Zachodzi pytanie czy środki są wydawane właściwie?
Zachodzi również pytanie. Czy w czasie roku szkolnego, tuż po przerwie spowodowanej powodzią część grona nauczycielskiego, z panią dyrektor na czele mogła wyjechac na wczasy do Tunezji w okresie od 21.05. do 27.05.2010 r.  Na jakiej zasadzie nauczyciele zostali zwolnieni od prowadzenia zajęć? Czy wyjazd był współfinansowany ze środków pochodzących z funduszu socjalnego, czy też nie? Pytań jest znacznie więcej i najwyższy czas je zadać.
Bezsprzecznie sprawa musi zostać wyjaśniona bez udziału i posługiwania się uczniami, którzy nie mają z nią nic wspólnego i mieć nie powinni.

Ignacy Kocemba

206

(569 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Zenon napisał/a:

Co robił sekretarz przez trzy miesiące?
Nie udostępnił warunków ponownego wykorzystywania informacji publicznej w postaci elektronicznej.

Czas optymalny to 4 lata. Pozostało więc dużo czasu.

207

Zenon napisał/a:

Dzisiaj (29.12.2011 r.) weszła w życie nowelizacja ustawy o dostępie do informacji publicznej. Obowiązują więc nowe zasady ponownego wykorzystywania informacji publicznej oraz nowe ograniczenia w dostępie do informacji. Zmienia się też forma kontroli sądowej w przypadkach nieudostępniania informacji publicznych.

No to pan sekretarz Kazimierz Gałuszka bedzie miał nowy ból głowy. Tą problematykę ma zapisaną w zakresie obowiązków - pkt 14.

http://bip.porabka.pl/BIP.aspx?Sel=5469&ident=5442

208

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

banan11 napisał/a:

Stawiaj, stawiaj wink Link, który został usunięty kierował do strony która nie istniała, a nie do formy jego zapisu.

Link podaję raz jeszcze, do tej samej strony co wcześniej.

http://www.kobiernice.pl/sites/default/files/wynagrodzenia_i_wynajem.pdf

Ignacy Kocemba

209

Pozdrawiam!

Na stronie głónej w zakładce pod linkiem [błędny link został usunięty]
można zapoznać się z danymi dotyczącymi zatrudnienia i wynagrodzeń w Urzędzie Gminy. Dane zawierają również informacje dotyczące gospodarki mieniem komunalnym. Z tego co mi jest wiadomo, dane te do publicznej informacji podane są po raz pierwszy. Nie dają one jednak pełnej odpowiedzi na mają interpelację zarówno w odniesieniu do wynajmu lokali komunalnych jak i średnich wynagrodzeń na stanowiskach. Wójt Czesław Bułka powołując się na konstytucję odmawia ujawnienia żądanych danych. Zdaje się zapomnieć, że

"Obywatel ma prawo do uzyskiwania informacji o działalności organów władzy publicznej oraz osób pełniących funkcje publiczne. Prawo to obejmuje również uzyskiwanie informacji o działalności organów samorządu gospodarczego i zawodowego a także innych osób oraz jednostek organizacyjnych w zakresie, w jakim wykonują one zadania władzy publicznej i gospodarują mieniem komunalnym lub majątkiem Skarbu Państwa." - art. 61. Konstytucji.

Im więcej danych jest ujawnianych tym więcej rodzi się pytań. Np. dlaczego średnia płaca w grupie urzędników w latach 2008- 2011 wzrosła aż o 918 PLN, dlaczego pomiedzy pracownikami administracji a pracownikami GOK różnica w średniej płacy wynosi aż 1.723 PLN.
Dlaczego Hutnik Spółka zoo płaci tylko 2,34 za m2 wynajmowanego WDK w Bujakowie? Firma ta prowadzi działalność komercyjną.
Zachęcam do zapozannaia się z tymi danymi, sa pouczające.

Ignacy Kocemba

Prywatna wiadomość

210

Pozdrawiam!

Mija rok od ostatnich wyborów. Rok kolejnej kadencji, po olsniewającym zwycięstwie, Czesława Bułki, wójta gminy. Może warto więc podsumować, ocenić ten kawał czasu. Napisać o klęskach i dokonaniach, podzielić się spostrzeżeniami. Zapraszam do wymiany myśli, pogladów i ocen.

Ignacy Kocemba

211

(47 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

galler napisał/a:

Ani słowem nie powiedziałem skąd pochodzą pieniądze na ten cel, uważam jednak, że za tak potężne środki można by pokusić się o bardziej podstawową infrastrukturę której nam w gminie brakuje, a która posłuży na pewno więcej niż tylko ruchowi pieszemu i to powiedzialem, prosze uprzejmie nie przeinaczać moich słów bo powoduje to wypaczenie sensu.
Owszem Wójt polecił postawić, ale znowu mnie Pan przekręca zupełnie jak przy pochodzeniu środków na kładkę. Wyraźnie napisałem, że z inicjatywy. Pomysł o ile wiem należy do mieszkańca Kobiernic.
Jeżeli Pan twierdzisz że na takich samych wałach tzn ze Pan się nie znasz.
I jeszcze raz podkreślam, bezpieczeństwo ponad wszystko. Te wały są w stanie ruiny i skończy się katastrofą jak nikt się nimi nie zajmie. To jest priorytet, a później (czyli za jakieś 100 lat) można myśleć o ich dodatkowym zagospodarowaniu. Dla mnie to kolejny pusty pomysł mający służyć czarnemu pijarowi.

Panie galler!

Ja lubię dyskusję otwartą, bez niedomówień. Jeżeli jest mowa o pieniądach na kładkę to należy powiedzieć, że pochodziły one z funduszy rządowych na usuwanie skutków powodzi. Kładka została uszkodzona w czasie powodzi więc sprawa jest jasna. Wójt, w minionym roku przeznaczył część funduszy na naprawy dróg gdzie mieszkańcy oglądali wodę w telewizorze.
Jeżeli szlabany wymyślił mieszkaniec Kobiernic to proszę napisać kto lub od kogo się pan to dowiedział. Niektórzy przypisywali to dzieło wójta mojej osobie. Ja nie mam z tym nic wspólnego, więcej uważam że "zamykanie" Soły jest błędem.

Wprawdzie mam już parę lat i noszę okulary ale potrafię dostrzec jak są zagaspodarowane wały w Oświęcimiu. Dla pana  link

http://www.faktyoswiecim.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2887:oswiecimroweryzscipojadanowoscieykarowerowa&catid=89:aktualnosci&Itemid=53

. Na stronie UM Oświęcim  można sie zapoznać z trasami ścieżek dydaktycznych.

W jaki stanie są wały wiem chyba najlepiej, mieszkam w bezposrednim sąsiedztwie.

Ignacy Kocemba

212

Pozdrawiam!

Jak powinna wygladać strona BIP można się przekonać pod adresem

http://www.um.cieszyn.bip-gov.info.pl/bip/;jsessionid=8B32B1A84932D2D22B6AB4E7A70F6C81

.
Niestety, przegladnięcie tej strony pokazuje nam jak jesteśmy daleko za Cieszynem, a może i za przysłowiowymi murzynami. Nie obrażając murzynów.

Ignacy Kocemba

213

(47 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

galler napisał/a:

Wały są nie do ruszenia pod względem prawnym. Poza sprzętami służącymi do konserwacji wałów nie wolno po nich nawet chodzić i bardzo dobrze, bo mają służyć naszemu bezpieczeństwu, a nie rekreacji. Wały wymagają odbudowy, wzmacniania i zabezpieczenia przed jakąkolwiek ingerencją. Jako człowiek świadomy przeznaczenia wałów uważam, że jest to typowa inicjatywa mieszkańców Kobiernic czyli chybiona, zarówno jak kładka za pieniądze za które można by wybudować kilka dróg od podstaw czy rogatki na wjazdach na drogach prowadzących nad Sołe, Szczególnie mieszkańcy Kobiernic powinni być świadomi ważności wałów. I Urząd Gminy nie ma prawa własności do wałów.

Panie galler!

Wypisuje pan bzdury bedąc przekonanym, że ma pan rację. Nie wie pan jakie znaczenie dla mieszkańców Kobiernic i Bujakowa ma kładka, nigdy pan z niej nie korzystał i korzystać nie będzie. Kładka jest odbudowywana za pieniące wyasygnowane przez Rząd RP. Gdyby na ten cel miały być przeznaczone nakłady gminne, kładka pozostałyby molem po wsze czasy.
Rogatki nad Sołę polecił postawić Czesław Bułka i mieszkańców Kobiernic proszę do tego nie mieszać.
O wałach, też pan wie niewiele. Władze samorządowe Oświęcimia i innych gmin powiatu oswięcimskiego już dawno proponowały wybudowanie scieżki rowerowej biegnącej wzdłuż Soły do Zapory Czanieckiej. Ze strony Gminy Porąbka nie było odzewu.
Na takich samych wałach jak w Kobiernicach w Oświęcimiu wybudowano ścieżki rowerowe, na cele rekreacyjne zagospodarowane wiele miejsc w miedzywalu. W Gminie Porąbka nawet w samej Porąbce jest dziadostwo i smród. Tereny kiedyś uporządkowane odstraszają. Szczególnie malowniczym widokiem jest oddawanie moczu przez wiejskich łazików do Soły przy moście w centrum Porąbki.
Mieszkańców Kobiernic proszę więc się nie czepiać.

Ignacy Kocemba

214

Pozdrawiam!
Wydawać by się mogło, że nic nie jest w stanie zmącić nudy ustępujcej jesieni gdyby nie projekt budżetu na rok AD 2012. Na pozór pełen sukces. Podwyżka płac dla wszystkich, nowe samochody strażackie, dla Porąbki drugi, rozbudowa urzędu, złosliwi mówią, że pałacu, znów internet szerokopasmowy itd. Jednymi słowy sielanka. Kolejne strony odsłaniają jednak codzienną rzeczywistość. Kolejne 3 mln kredytu i wzrost zadłużenia do 15,98 %. Aby mieszkańcy gminy czuli się mniej pokrzywdzeni od takich np Węgrów, którym akurat obniżono rating, Zwycięzca pragnie zafundować nowe wyższe podatki. Począwszy od opłaty za psa na opłacie targowej skończywszy. Mieszkańcom Kobiernic i części Czańca w podzięce za oddane głosy podwyższenie opłat za korzystanie z  dziurawej jak sito gminnej kanalizacji.
Co zrobią inni? Zapewne to samo. Ceny wody w górę, paliwo, energia, wreszcie żywność. Po cholerę ludziom pieniądze, o ile je jeszcze mają. Aby nie popaść w depresję możemy za darmo wdychać swojskie "zapachy" z przydrożnych rowów. Król jest nagi.

Ignacy Kocemba

215

Pozdrawiam!

Pod linkiem

http://www.kobiernice.pl/index.php?q=node/18

można poczytać jak postrzega utrzymanie czystośći i porządku w Gminie Wójt. Można również sie dowiedzdzieć dlaczego średnie wynagrodzenia w grupach stanowiskowych  nie stanowią informacji publicznej, innaczej są poufne. Polecam. Projekt budżetu jest już gotowy.

Ignacy Kocemba

216

Pozdrawiam!

W ostatnich postach zostało porosłych wiele zagadnień związanych z funkcjonowaniem naszej gminy jako społeczności lokalnej. Ta właśnie społeczność lokalna wybrała tak jak wybrała, niestety sukces wyborczy zwycięskiego komitetu wyborczego nie przekłada się na sukcesy Gminy tzn. nas wszystkich.
Sukces może zapewnić tylko sprawne i organizacyjnie dopięte funkcjonowanie wójta, urzędu i rady gminy. Będąc radnym mam możliwość się przekonać jak to jest naprawdę. Nie ma powodów do dumy. Składa się na to wiele elementów. W słynnym liście wyborczym Czesław Bułka straszył mieszkańców przed wybraniem kogokolwiek innego poza nim. Podawał nieprawdziwe dane, mamił i obiecywał, Davos, wyciąg i cholera wie co jeszcze.. Wyborcy to kupili, więc jego zwolennicy nie mają moralnego prawa narzekać. Teraz wszystko przekłada się na zarządzanie Gminą, a w szczególności pomnażanie środków finansowych i wykorzystanie posiadanych zasobów.
Obok podatków miejscowych i otrzymywanych subwencji poważnym źródłem dochodów mogą być programy unijne i krajowe. Mogą być ale nie są. Przedstawione przez K. Gałuszkę materiały będące odpowiedzią na moją interpelację nie zgadzają się z danymi wynikającymi z  uchwały budżetowej. W 2010 r. pozyskano około 2,5 mln zł ? według uchwały, według K. Gałuszki 3,9 mln zł. Poziom pozyskania środków w 2011 r. będzie jeszcze mniejszy.
Zadłużenie na koniec 2012 r. ma osiągnąć poziom 15,98 %., przy jednoczesnym braku skłonności do oszczędzania.
Jak wygląda nasza gmina doświadczamy na co dzień, najważniejsze kierunki działań to budowa nowej siedziby urzędu i ochrona przeciwpożarowa.
Wzajemne relacje pomiędzy wójtem i radą gminy maja charakter szczególny. Wydawać by się mogło, że wójt, który wprowadził tylu radnych ze swojego komitetu  wyborczego do rady gminy zdolny jest zrobić rewolucję. Nic z tego, stagnacja i trwanie. Są objawy wskazujące na możliwość zmiany kursu, przynajmniej ze strony części radnych.
Chętnie podyskutuje nadal i odpowiem na pytania, nawet w większej grupie nie koniecznie na forum.

Ignacy Kocemba

217

Szkoda, że Zenon usunął wpis radnego albowiem dotyka on istotnej sprawy związanej z funkcjonowaniem nie tylko oświaty w naszej Gminie ale Gminy jako JST, a w szczególności sposobu traktowania podmiotów realizujących zadania na rzecz społeczności lokalnej w zastępstwie właśnie Gminy. Do zadań własnych Gminy należy opieka przedszkolna, którą realizuje 1 przedszkole publiczne i 5 niepublicznych. Tym ostatnim właśnie zmniejszono subwencję na funkcjonowanie, która i tak wynosi tylko 75 % kosztów przedszkola publicznego. Ustalanie poziomo subwencji jest dosyć skomplikowane, niemniej zachodzą okoliczności wskazujące na to, że nowa zmniejszona stawka nie uwzględnia wszystkich kosztów, które winny być uwzględnione. Prawie każde z przedszkoli utraciło kwotę około 8-9 tysięcy miesięcznie. 
Niejako przy okazji tej sprawy powróciła sprawa opisana przez RIO, gdy Gmina nie wypłaciła na rzecz przedszkoli niepublicznych kwotę około 1 mln zł. Zresztą kwota ta nie jest wypłacona do dnia dzisiejszego. A sposób jej ?załatwienia? budzi poważne wątpliwości prawne. http://bip.porabka.pl/BIP.aspx?Sel=5521&ident=3516, pod tym linkiem można o tym poczytać.
W czasie tej samej kontroli stwierdzono, że NZOM jest winien Gminie ponad 300 tys. zł. Kwota ta nie została wyegzekwowana. Na moje pytanie na posiedzeniu komisji w dniu wczorajszym wójt Czesław Bułka oburzony moją bezczelnością stwierdził, że sprawę załatwił polubownie przed sądem rejonowym w Żywcu Starosta. Sprawa ta za przyczynkiem ?życzliwych? mu osób była a w zasadzie nadal jest przedmiotem kontroli Centralnego Biura Śledczego. Pytani o treść ugod ?starzy? radni stwierdzili, że jej nie znają bo ich nikt nie informował. Zachodzi więc pytanie, czy ugoda winna być zatwierdzona przez Radę Gminy. Jeżeli tak czy miało to miejsce. Tak czy siak, prywatnej spółce została podarowana kwota około 300 tysięcy złotych z naszych podatków.  I w tym miejscu dochodzimy do braku równości w traktowaniu podmiotów realizujących zadania w imieniu Gminy.
Myślę, że na tym obie sprawy się nie kończą. Mieszkańcy mają prawo wiedzieć jakimi przesłankami się kierowano umarzając bądź co bądź pokaźną kwotę.

Ignacy Kocemba

218

Pozdrawiam!
Wkrótce pod linkiem

http://www.kobiernice.pl/index.php?q=node/18

będzie można przeczytać jak sekretarz Urzędu Gminy pan K. Gałuszka postrzega pozyskiwanie środków pomocowych w naszej Gminie.

Ignacy Kocemba

219

(66 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Pozdrawiam!

Na zakończenie ostatniej sesji RG w dniu 28.09.2011 r. pani radna Maria Mydlarz przypomniała Czesławowi Bułce, że w niedzielę jest zebranie wiejskie w Czańcu. Prosiła aby się przygotował bo mieszkańcy zapewne bedą pytać o gimbusa. Mam takie odczucie, że jak jest trudny temat to pan wójt robi unik.

Ignacy Kocemba

220

radny napisał/a:

Szanowny panie Zenonie nikt nie wini pani DYREKTOR ale ostatnie pismo do rodziców to kompletny brak wyobrażni , Jak można tak  traktować uczniów  i ich rodziców, ano można jak się jest  jego służącym dostaje się pozwolenie na nepotyzm albo dostaje się stanowiska kierownicze dla męża jak jedna z dyrektorek  za co???
PANIE Kocemba dziękujemy za troskę o dowóz ,ale na marginesie dział zespołu obsługi szkół to kwota na pokrycie strat w oświacie patrz jak to wygląda w kętach jedna księgowa załatwia 250 pracowników a w Porąbce JEDNA NA 40 PRACOWNIKÓW A WYNAGRODZENIA WYŻSZE W O 30%

Panie radny!

Muszę się z panem zgodzić. Obsługa ekonomiczno administracyjna to potężna kwota - 676.719,00 zł. Nie mniejsze są koszty utrzymania stołówek- 832.626,00 zł oraz świetlic szkolnych - 416.424,00 zł. Braki w planach wydatków oświatowych to około 460.000,00 zł. Tak wynika z danych jakie dziś otrzymałem. Nie można szukając oszczędności zabierać atobus dzieciom a jednocześnie zwiększać wydatki na administracje gminną o 54.000,00 czy gospodarkę odpadami o 45.000,00, oświetlenie uliczne 104.800,00. Są inne możliwości poszukiwania oszczędności.

Aby rozwiać wątpliwości kto odpowiada za trasport dzieci do szkoły przytoczę  wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 28 maja 2008 r.II SA/Bd 210/08

"Wykładnia językowa przepisów art. 17 ust. 3a i art. 14a ust. 4 u.s.o. wskazuje, że wymienionym w nim alternatywnie obowiązkom gminy towarzyszy uprawnienie rodziców dziecka do wyboru rodzaju spoczywającego na gminie obowiązku. Jeśli nie chcą lub nie mogą zapewnić dowożenia dziecka do właściwej placówki, mogą żądać aby gmina zapewniła ich dziecku bezpłatny transport i opiekę w czasie przewozu. "

I jeszcze jeden, Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodziz dnia 8 sierpnia 2008 r.
III SA/Łd 289/08

1. Wójt, a nie rada gminy jest organem uprawnionym do określania zasad zwrotu kosztów przejazdu do szkoły ucznia i jego opiekuna. Także w przypadku przewozu dziecka do przedszkola organem uprawnionym do zwrotu kosztów przejazdu jest wójt.
2. Zwrot kosztów dotyczy przejazdu środkami komunikacji publicznej. Chodzi tu o koszty związane z przejazdem takimi środkami komunikacji jak pociąg, czy autobus.

I wiadomo kto za co odpowiada.

Ignacy Kocemba

221

Pozdrawiam!

Wszystkim zainteresowanym tematem "gimbus" polecam do przeczytania materiał znajdujacy się pod linkiem

artykuly/503328,gmina_zapewni_nielimitowany_dowoz_uczniow_do_szkol.html

">http://praca.gazetaprawna.pl/
Planowane zmiany nie pozostawiają wątpliwości, że zakres obowiązków wójta ulegnie zdecydowanemu rozszerzeniu. Już należy się zastanowić jak to zrobić najleoiej.

Ignacy Kocemba