151

(820 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Zenon napisał/a:

Otóż zasadnicza zmiana obowiązującego systemu gospodarowania odpadami komunalnymi, wynikająca z nowych regulacji prawnych, polega na tym, że to na własność gminy przejdą odpady komunalne - gmina stanie się ich właścicielem i będzie zobligowana do ich odpowiedniego zagospodarowania. Stąd gminie potrzebna jest kasa w takiej ilości, która wystarczy na sfinansowanie całego gospodarowania odpadami - odzysku i zagospodarowania odpadów szczegółowo wymienionego w art. 6r ust. 2 uucp). 
Kolejną kwestią jest ograniczenie odbioru popiołu do pewnego okresu z roku. Propozycja całkowicie chybiona jako niezgodna z ustawą.
Popiół jako odpad jest własnością gminy, a ta jest zobowiązana do jego odbioru i basta. Wolą ustawodawcy nie było ograniczenie spalania węgla do miesięcy zimowych. Nałożone ograniczenie będzie sprzeczne z prawem.
To nieudolna próba przerzucenia pewnych obowiązków (transportu odpadów, w tym niebezpiecznych) na mieszkańców, co jest niedopuszczalne. Potwierdza to tylko moją tezę o niekompetencji wójta i niezrozumieniu przedmiotu regulacji. .  Tak więc nie wiem co proponuje się poddać pod dyskusję!
I na podsumowanie ostatnie pytania. Dlaczego wójt tak zwlekał? Czy to element zaskoczenia i dezorientacji radnych?
Jeżeli to cały przekazany im materiał, to gdzie są analizy? Gdzie są dane statystyczne? Na jakiej podstawie wójt miał zamiar szacować wysokość opłat? A może nie miał nigdy takiego zamiaru?
Można odnieść wrażenie, że to celowa gra na zwłokę, a zwłoka na czas, a czas to.....   
PS
Gmina realizując ustawę śmieciową traktowana jest jak przedsiębiorca ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Pod linkiem http://web2.um.bielsko.pl/projektyrm/uc … 01D8EF.pdf znajdziecie państwo projekt Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Bielska-Białej. Pobieżna analiza tego projektu pokazuje, że proponowane rozwiązania w naszej gminie są kalka rozwiązań proponowanych w Bielsku-Białej.
W uzasadnieniu do projektu uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zawarcie porozumienia międzygminnego z Gminą Bielsko-Biała Wójt pisze wprost, że Gmina Porąbka będzie zobligowana do przyjmowania zasad obowiązujących w Bielsku-Białe.
Proponuje się porozumienie, ale nikt nie wie jakie, projektu porozumienia brak.
Czarno to widzę.

152

galler napisał/a:

1. Nic Pan nie wspomniał o odpadach biodegradowalnych. Samej trawy pochodzącej ze skoszonych ogrodów są olbrzymie ilości. Czy do obowiązków UG należy odbieranie również odpadów tego typu?
2. Zużyty akumulator to odpad o kodzie znajdującym się na liście odpadów niebezpiecznych, na transport których trzeba mieć stosowne zezwolenie. Czy więc mieszkańcy mogą samodzielnie dostarczyć go do punktu selektywnej zbiórki?
3. Co z nieczystościami ciekłymi? Czy w ramach przedmiotowej ustawy zostanie uregulowana wyłącznie gospodarka śmieciami? Uważam że ścieki są równie poważnym problem na terenie tak słabo skanalizowanym jak nasz.

To nie są materiały wytworzone przeze mnie. Tyle otrzymali radni, wszystko co otrzymałem opublikowałem. Naturalnie również mam wiele pytań i wątpliwości, które bezwzględnie muszą być wyjaśnione.

153

W mojej zakładce na stronie pod linkiem http://www.kobiernice.pl/index.php?q=node/18 znajdziecie Państwo założenia wstępne do nowego systemu gospodarki odpadami w Gminie Porąbka.
Będzie on przedmiotem dyskusji na posiedzeniu połączonych komisji RG w dniu 29.10.2011 r. Proszę o uwagi.

154

Zenon napisał/a:

Gminne strategie odbioru i zagospodarowania odpadów powinny uwzględniać wojewódzki plan gospodarki odpadami. Oznacza to tyle, że przedsiębiorcy wywożący na zlecenie gminy odpady, będą musieli je wozić do wskazanych, w planach wojewódzkich, instalacji zagospodarowania odpadów regionalnych
Nie powinniśmy zgodzić się na zbiórkę zmieszanych odpadów bez możliwości ich sortowania w zamian za obniżenie opłaty z ich odbiór.

Niestety na dzień dzisiejszy Gmina Porąbka nie posiada żadnej kompleksowej koncepcji  dostosowania gospodarki odpadami do wymogów nowej ustawy. Przynajmniej koncepcja taka nie została przedstawiona radnym. Przyjęte dwie uchwały niczego nie załatwiają.
Co do instalacji w Bielsku-Białe. Została wybudowana za kwotę ponad 89 mln złotych, z czego 52 mln to dofinansowanie. Funkcjonuje jako Zakład Gospodarki Odpadami S.A. w Bielsku-Białej. Zakład składa się z trzech zasadniczych części. Sortowni, Kompostowni i składowiska. Dla zabudowy jednorodzinnej i szeregowej zakład proponuje segregowanie odpadów u źródła według podziału na:
suche
-mokre
-szkło
-popiół
-zielone.
W żadnym przypadku nie ma mowy o odpadach zmieszanych. Naturalnie pytań jest wiele, na które obecnie odpowiedzi brak.

155

(161 odpowiedzi, napisanych Z życia OSP)

admin napisał/a:

Dział OSP tegoż forum, w obecnej formie, nie jest oficjalnym źródłem gdzie mógłbyś uzyskać odpowiedzi na swoje pytania.

Indagowany przez mieszkańców Gminy, również strażaków, o wydatki ponoszone z gminnego budżetu na utrzymanie jednostek OSP postanowiłem zapytać o to Wójta.  Sprawa rzec by można banalna spotkała się z oporem materii. Głos zabrał nawet pan Waligóra, który w sposób szczególny przybliżył moją sylwetkę na ostatnim zebraniu rady sołeckiej w Czańcu. Jestem na początku sporu o którym można poczytać pod linkiem

http://kobiernice.pl/?q=node/80

156

(732 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

tse tse napisał/a:

Na chwilę obecną wydatki na odprawy dla niewiernych, koszta procesowe i wynagrodzenia wstecz sięgają kwoty 100 tys. zł..

Bez względu ile tego będzie, 100 czy 200 tysięcy będą to wszystko pieniądze z naszych podatków zabrane uczniom PG w Kozubniku oraz innych szkół. Koś już zadał pytanie a ja je powtórzę. Ile można by kupić komputerów do szkół za pieniądze przeznaczone na obronę pani Walusiak?

157

galler napisał/a:

Do wszystkich, którzy wyżej tak dużo mówią o poszanowaniu prawa.
"Orzeczenie jest prawomocne, jeśli nie przysługuje od niego środek odwoławczy lub inny środek zaskarżenia (art. 363 § 1 K.p.c.)"
I po co tyle czczej paplaniny i niepotrzebnych epitetów.

Zanim się zacznie paplać należy najpierw wiedzieć o czym jest ta paplanina. Proponuję więc poczytać co stoi po art 363 Kpc. Ano jest trochę dalej art.  477 / 2 / par. 2, który mówi o wykonalności nieprawomocnych wyroków wydawanych przez sąd pracy. Do dzieła.

158

Ignacy Kocemba napisał/a:

. Czy inny sędzia tego samego sądu ale zasiadający w wydziale pracy może wydać inny wyrok w sprawie zwolnienia pana Kubisia? Bez wystawienia powagi sądu na śmieszność nie. .

W dniu 19.09.2012 r. napisałem jak powyżej. Naturalnie obaj sędziowie wyrokowali tak samo, orzekli, że pani Anna Walusiak rażąco naruszyła prawo. Czy kolejni sędziowie będą orzekać inaczej? Nie ma takiej możliwości. Panu Kubisiowi pozostało nic innego jak tylko odcinać kupony, dostanie wszystko z wyrównaniem, każdy sąd przysądzi mu również stosowne odszkodowanie. To jest tylko kwestia czasu. Pan Kubiś już może się czuć jako osoba wręcz prześladowana. Na takie metody w stosunku do nauczycieli nie powalał sobie nawet system słusznie miniony
Pytanie jest jednak jedno. Kto za to wszystko zapłaci?

159

circus napisał/a:

Raport OIP z Bielska – Białej mieści się na 35 stronach, które w bardzo niekorzystnym świetle stawiają sposób zarządzania kontrolowaną placówkę.

Proszę sobie wyobrazić, że protokół pokontrolny PIP nie jest znany Wójtowi. Może najwyższy czas go z nim zapoznać.

160

Z materiałów jakie otrzymałem na szkoleniu w sprawie wprowadzenia  nowych przepisów wynika, że:

do 1 stycznia 2013 r.:
− rady gmin są zobowiązane podjąć uchwały m.in. w sprawie stawek
opłat, szczegółowych zasad ich ponoszenia, wzoru deklaracji i terminu
złożenia pierwszych deklaracji;

od 1 stycznia 2013 r.:
− zaczynają obowiązywać zaktualizowane regulaminy utrzymania
czystości i porządku na terenie gminy,
− powinna rozpocząć się kampania edukacyjno-informacyjna, mająca
na celu zapoznanie właścicieli nieruchomości z obowiązkami
wynikającymi z ww. uchwał;

Zakres prac jakie powinny być wykonane jest bardzo szeroki, informacji o zakresie prowadzonych prac niewiele. Na jakim etapie realizacji są przygotowywane dokumenty przekonamy się niebawem.

161

Piotr Dusza napisał/a:

Uważam osobiście że RG a w szczególności Wójt GP z podanego powyżej obrazka wie tylko ilu ma mieszkańców i to też nie do końca bo jak jest wszystkim wiadome nie ma obowiązku meldowania się na czas pobytu tymczasowego.
]

Rzeczywiście, z uzasadnienia do projektu uchwały wynika niewiele. Wójt dysponuje jednak danymi, które radnym nie zostały przekazane wraz z projektem uchwały.  Segregujemy odpady, więc wiadomo ile zostało odebrane od nas tworzyw sztucznych, papieru i szkła.
Bez rzetelnych badań ankietowych nikt nie jest w stanie ocenić ile jest popiołu i odpadów zielonych.
Segregowanie odpadów jest jedyną przesłanką umożliwiającą żądania zniżki w opłatach.
Doświadczenia w krajach gdzie podatek śmieciowy został wprowadzony pokazują, że miesięczna opłata od jednego mieszkańca musi się kształtować w granicach pomiędzy 2-2,5 Euro miesięcznie. Na Słowacji JST, które ustaliły wysokość podatku poniżej tej kwoty musiały dopłacać z budżetu.  W Turzowce, mieście zaprzyjaźnionym z Porąbką opłata ta wynosi od 2,5 - 4 Euro, wysokość zależy od stopnia przesegregowania odpadów. Można poczytać pod linkiem

162

Ciąg dalszy uzasadnienia.

163

Proponuję się pochylić na uzasadnianiem do projektu uchwały.

164

(141 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

circus napisał/a:

Na posiedzeniu połączonych komisji, dnia 13 lutego 2012 roku z usta radnego padają takie słowa:

I na tym forum pisze Pan Kocemba i podpisuje się z imienia i nazwiska, że on akceptuje takie coś. .

Nie wiem czy bardziej naganne jest to, że piszę czy bardziej naganne jest to że się podpisuję imieniem i nazwiskiem. Dam taki przykład. Codziennie wychodzimy na ulicę, drogę z której korzystają ludzie łamiący prawo, kryminaliści, oszuści, gwałciciele. Czy ja jako szanujący prawo powinienem z tej ulicy i drogi przestać korzystać?
To tak obrazowo.
Łamania prawa nie toleruję w żadnej postaci, regulaminu forum również. Miara jest jednak jedna, dla wszystkich. A internet. Internet to możliwość komunikowania się z wyborcami, mieszkańcami Naszej Gminy. Można udzielić radnym instruktażu, głosujcie tak czy tak. Wybierzcie tego i tego na przewodniczącego rady gminy.  Internetu zamknąć się nie da, można powiedzieć nie czytajcie, można się wypierać, że się nie czyta. Pokusa jest jednak większa.

165

circus napisał/a:

Wyrok nakazowy w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej.

Dnia 16 sierpnia 2012  roku, Sąd Rejonowy w Żywcu, Wydział II Karny, bez udziału stron, po zapoznaniu się w postępowaniu nakazowym sprawy Anny Walusiak, obwinionej o to, że w dniu 25.05.2012  r. rozwiązała stosunek pracy z nauczycielem mianowanym Sławomirem Kubisiem bez okresu wypowiedzenia, w sposób rażący naruszający przepisy prawa, (…) uznaje obwinioną Annę Walusiak za winną popełnienia czynu zarzuconego jej wnioskiem o ukaranie(…).
Sławomir Kubiś

Można by rzec, że sprawiedliwość zaczyna triumfować.  I z czego się tu cieszyć? Mam się cieszyć, że dyrektor gimnazjum łamie prawo, że osoba odpowiedzialna za wychowanie setek dzieci, których rodzice są mieszkańcami naszej gminy zostaje skazana za łamanie prawa. Nie widzę w tym radości, tym bardziej, że czyn miał miejsce za przyzwoleniem wójta, co najmniej jego milczącą zgodą i części radnych.  Jest mi wstyd, że się to wydarzyło. Wstyd to jedno, konsekwencje prawne to drugie.
Sędzia Sądu Rejonowego zasiadający w wydziale karnym orzekł, że Anna Walusiak złamała prawo. Ta sama Pani Anna Walusiak, która oskarżała całe grono internautów, mnie również o szarganie jej dobrego imienia. Czy inny sędzia tego samego sądu ale zasiadający w wydziale pracy może wydać inny wyrok w sprawie zwolnienia pana Kubisia? Bez wystawienia powagi sądu na śmieszność nie. A przekonamy się o tym już niebawem.

166

circus napisał/a:

Radny Pan "Jeżeli kobieta pracuje 21 lat w szkolnictwie nienagannie, zastanówcie się w ogóle co Wy mówicie, jakie przestępstwo, za dwie stówki przecież ona miała prawo korzystać z tego funduszu (…) ludzie zejdźcie na ziemię”.
.

W ubiegłym tygodniu przeczytałem tekst o posłance Handzlik Małgorzacie

, 1400 Euro, to jakieś stówki jak by powiedział przywołany powyżej radny. Kobieta, podążając tokiem myślenia radnego, nienagannie siedzi w EU od lat, a te pieniądze tak się jej należały bo języki zna. Po co więc unijny urząd ds. walki z nadużyciami OLAF zawraca sobie głowę?

167

(521 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Gratuluję wybranym.

168

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Zenon napisał/a:

Masz rację.

Powszechnie wiadomo, że poziom finansowania inwestycji ze środków zewnętrznych jaki został osiągnięty przez naszego Wójta jest marny.

Problem tkwi w tym, że sposób zarządzania naszą gminą nie nadąża za zmieniającymi się warunkami ze szkodą dla jej mieszkańców
.

Wszelkie dane na ten temat można poznać pod linkiem

http://www.rio.katowice.bip.net.pl/?c=209 

W 2011 r. udział dochodów ze źródeł zagranicznych w dochodach ogółem to zaledwie 2,95 %, na mieszkańca to zaledwie 77,86 złotych.
W roku bieżącym gmina ZREZYGNOWAŁA z przyznanych środków na budowę internetu szerokopasmowego, ponad 3 mln złotych, z budowy skateparku. Z finansowania wypadła również termomodernizacji gimnazjum w Kozubniku.
Co tu komentować.

W uzupełnieniu.
Wójt Gminy Czesław Bułka zaciągnął długoterminowy kredyt w wysokości 3 mln złotych.  Będziemy musieli oddać 3.624.980,41 złotych. Ponieważ w kasie powiało wiatrem stan konta po stronie ma uzupełniono krótkoterminowym kredytem w wysokości 0,5 mln złotych, tzw chwilówką. Koszt pozyskania kredytu nieznany.

169

wieszczu napisał/a:

No i po czwarte chętnie poznałbym osobiście grono osób, na które został złożony donos .

Jestem jednym z antybohaterów opowieści zatytułowanej Przyjęcie ustnego zawiadomienia o przestępstwie i przesłuchania w charakterze świadka osoby zawiadamiającej." Narratorem jest naturalnie pani Anna Walusiak. W jej opowieści występuję jako internauta o nicku Ignacy Kocemba. Ponieważ pani Walusiak czyta forum już informuję, że to nie mój nick, to moje imię i nazwisko, od urodzenia. Najwyższy czas podzielić się wiedzą. Wszyscy powinni wiedzieć jak widzi świat pani Anna Walusiak, naturalnie przez pryzmat policyjnego protokołu.
Proszę jednak o odrobinę cierpliwości.

170

wieszczu napisał/a:

Czyli już wiemy coś więcej. .

Może to zabrzmi patetycznie ale życie to ciągły wybór. Początkiem roku zaufałem słowu, dokonałem wyboru, stanąłem po określonej stronie, wystąpiłem w obronie sprawy i ludzi. Naraziłem się na szykany słowne i różne oskarżenia, adwersarze broniąc przegranej sprawy nie przebierali w środkach. Dzisiaj już wiem, że było warto. Padają kolejne szańce, przyjdzie czas na ten ostatni. Nie wiem tylko czy będzie to powód do satysfakcji, raczej do gorzkiej refleksji.

171

(101 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Zenon napisał/a:

Poczekaj zresztą trochę. Gdy nastanie jesień Czaniec znowu spowiją śmierdzące dymy bynajmniej nie pochodzące ze spalania samego węgla.
Pomyśl wtedy. Czy urzędnicy spełnili swoje obowiązki? To oni mają środki a my możemy przez tow wymagać od nich działania i rozwiązywania problemów.

Ja wiem, że nie spełniają należycie swoich obowiązków. W ogóle mało co robią i stąd zastanawiamy się tutaj, publicznie, jak sobie z tym radzić.

Poruszony problem jest niezmiernie ważny. Problemu ochrony środowiska nie można jednak ograniczać tylko do spalania śmieci w przydomowych kotłowniach.  Myślę, że dobrym materiałem wyjściowym do dalszej dyskusji może być Sprawozdanie z realizacji Programu ochrony środowiska dla Gminy Porąbka, która można poczytać pod linkiem

Trudno jest przekonywać ludzi do dbałości o otoczenie gdy władza nie potrafi posprzątać po swoim bałaganie. Asfalt z budowy gminnej kanalizacji 10 lat temu nadal zalega w korycie Soły a Wójt  w piśmie z 16.1.2011 r. napisał, że zostanie uprzątnięty do końca listopada.
Trudno jest przekonywać ludzi do budowy przydomowych oczyszczalni ścieków gdy o d 10 lat nie wybudowano w gminie nawet metra kanalizacji, co więcej zachodzi duże prawdopodobieństwo, że ścieki z gminnych obiektów również trafiają do środowiska.
Nic tu nie pomoże przywoływanie biedy, braku pieniędzy czy samobójstwa. Równie dobrze można zwalic wszystko na deszcz, mróz czy śnieg.

172

Przyznam się szczerze, że nic z tego już nie rozumiem. W dniu dzisiejszym na sesji RG zapytałem pana Czesława Bułkę o zakup jednostki bojowej dla OSP Czaniec. Odpowiedział obecny na sesji pan Wojciech Waligóra. Samochodu w tym roku nie będzie, bo Zarząd Powiatowy OSP w tym roku przydzielił już środki.  Ma być w roku przyszłym. Powód mojej rozterki wynika jednak z analizy planu gospodarczego Gminy na 2012. Otóż w tym planie nadal figuruje pozycja SAMOCHÓD POŻARNICZY CZANIEC - planowane środki na 2012 - 600.000,00. Jeżeli więc samochodu nie będzie to dlaczego nie zmieniono ani budżetu ani planu. Już się pogubiłem. Czy ktoś to rozumie?

173

flower napisał/a:

O szkole w Kozubniku krążą różne opowieści. Szum najmniejszych plotek echo gór zamienia w potworny ryk. Podobnie jest na forum. Dezinformacja plącze się z realizmem. Weryfikuję tropy i dramatyczne próby zbagatelizowania  poważnego kłopotu.

!

W tej sprawie, pamiętając o toczących się sprawach staram się zachować umiar. Nie dziwią mnie ani plotki ani rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji, nie dziwi minie również skrywanie wielce niewygodnych  faktów. Taka jest nasza gminna informacyjna rzeczywistość. A fakty, potwierdzone fakty są następujące:

Po powodzi w 2010 r. pani Anna Walusiak organizuje wyjazd nauczycieli do Tunezji. Nauczyciele korzystają z bezpłatnych urlopów, niemniej część kosztów poniesiona jest z funduszu socjalnego szkoły co jest niezgodne z ustawą o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych. Po powrocie pani Anna Walusiak niszczy dokumenty zamiast je przekazać do GZOAiP celem dokonania stosownych potrąceń. Pani Koniorczyk pomimo, że posiada wiedzę na ten temat nie spowodowała zwrotu niesłusznie wypłaconej części wynagrodzenia. Nie czyni tego również Wójt Czesław Bułka.
W 2011 r. w szkole ma miejsce kontrola przeprowadzona przez Kuratorium Oświaty w Katowicach. Wyniki kontroli są porażające i długo nie oglądają światła dziennego. Niemniej Czesław Bułka nagradza Annę Walusiak przy okazji Dnia Edukacji Narodowej.
Z uwagi na niezgodne z prawem gospodarowanie środkami publicznymi w styczniu 2012 sprawą zajmuje się Rada Gminy, która nie jest w stanie spowodować aby środku publiczne wróciły do kasy Gminy, w zasadzie nie jest w stanie spowodować nic poza obietnicą Wójta, że wyjaśni sprawę. Naturalnie w sprawie nie kiwnął nawet palcem w bucie. Mieszkańcy Gminy poznają wyniki kontroli przeprowadzonej przez KO po opublikowaniu przez mnie protokołu.
Ciąg dalszy, prześladowanie nauczycieli w gimnazjum, którzy się nie godzą z sposobem zarządzania preferowanym przez Annę Walusiak. W konsekwencji dochodzi do dyscyplinarnego zwolnienia pana Kubisia oraz trojga innych nauczycieli.
W szkole zostaje przeprowadzona kontrola przez PIP. Wyniki kontroli pomimo upływu znacznego czasu nie zostały upublicznione. Niemniej wiemy, że w związku z poważnym naruszeniem Kodeksu pracy inspektor PIP skierował wniosek o ukaranie do Wydziału Karnego Sądu Rejonowego w Żywcu Anny Walusiak.
Wszyscy zwolnieni nauczyciele odwołali się do Sądu Rejonowego w Żywcu. Sprawy w toku.
I jeszcze jeden fakt, Anna Walusiak została dyrektorem po raz kolejny z naruszeniem prawa oświatowego, okoliczność potwierdzona przez KO oraz Prokuraturę Rejonową w Żywcu.

Sprawy nie komentuję, jeszcze nie komentuję, niemniej muszę stwierdzić, że pani Anna Walusiak jak i pan Czesław Bułka razem z urzędnikami odpowiedzialnymi za funkcjonowanie oświaty sławy nam nie przynoszą, a sprawy ani zamieść pod dywan ani przeczekać się nie da.

174

banan11 napisał/a:

A może po prostu wytłumaczyć o co chodzi w tym wszystkim?
Czemu? Kto? Jak?

Odpowiedzieć na pytania banana11 wydawać by się mogło, dla jednych jak i dla drugich rzeczą dziecinnie prostą. NIestety tak nie jest. Sprowadzenie  dyskusji do pyatnia kto jest za nowym samochodem a kto jest przeciw  jest zbyt dużym uproszczeniem.  Pojawiają się jednak głosy w dyskusji, które wskazują na istote problemu. Pokazują, że coś nie jest tak.  Za niedługo będzie połowa kadencji, będzie to dobry czas aby ocenić co jest dobrze, co trzeba porawić a co zmienić.  W miarę jak napływają do mnie informacje i dane na temat stanu naszej gminy i obowiązującego modelu zarządzania nabieram przekonania, że jest ona własnością mniej lub większej grupy ludzi a powinna być Nasza, nas Wszystkich. Stwierdzenie to może nie pasuje do wątku, wątek osp mieści się jednak w tym stwierdzeniu.
Uważnie obserwuję co dzieje się na forach, zresztą nie tylko ja, odnoszę wrażenie, że włączenie komputera i przeczytanie najświeższych postów jest pierwszą czynnością dla wielu osób po przyjściu do pracy. Świadczy o tym również ilość wyświetleń wątku osp, temat jest ważny i wymaga należytego potraktowania.

175

galler napisał/a:

Jak nie dostaniemy wozu, to jednak upatrywał bym winnych wśród forumowiczów. Zastanawia mnie tylko czy to jest nagonka zorganizowana przez któregoś z radnych np Pana Sopiaka czy Pana Kocemby, czy jest to jednak osobiste zdanie forumowiczów.

Panie Galler!

Jestem jedynym radnym, który podejmuje dyskisję z forumowiczami jezeli przedstawiają racjonalne i rzeczowe problemy. Głosowałem za samochodem dla OSP Czaniec i będę czuł się oszukanym jeżeli jednostka ta samochodu nie otrzyma w bieżącym roku. Byłoby truizmem  nie zgodzić się z  wieloma poglądami przedstawionymi przez forumowiczów, wiele z nich jest rzeczowych i porusza ważkie problemy np wykorzystanie środków publicznych. Właśnie w tej sprawie zwróciło się do mnie kilku mieszkańców Gminy, nie omieszkam więc zwrócić się ze stosownym zapytaniem a uzyskane dane opublikować jak to czynię na bieżąco.