Nie wiem, czy ma Pan świadomość, że sprawy podobne do Pana, często ciągną się latami, a sądy admimnistracyjne w żadnym przypadku nie są związane z wcześniejszym orzecznictwem w sprawie.
Czuję się zobowiązany zacytować siebie. Kilka tygodni temu napisałem:
„W aktualnym stanie wiedzy wydaje się postępkiem irracjonalnym odejście od podjętego trudu w celu pozyskania dostępnej z mocy prawa każdemu informacji publicznej w PG W Porąbce. Pozytywne rozpatrzenie wniosku jest tylko kwestią cierpliwości oraz konsekwencji w działaniu. Wydaje się, że warto upublicznić wnioskowaną informację z kilku powodów.
Po pierwsze pracodawca PG w Porąbce ma taki obowiązek.
Po drugie można domniemywać, iż będzie to jeden z nielicznych „sukcesów”, czyli jak się wydaje coraz bardziej absurdalnych stanów, w których rozstrzygnięcie wobec nie podlegających dyskusji praw obywatelskich podejmą kompetentne organy stopnia wyższego.
Po trzecie wreszcie zainteresowani mieszkańcy winni zapoznać się z treścią wnioskowanych protokołów, by spełnić warunki do wyrobienia prywatnej opinii na temat merytorycznej zasadności kontroli oraz poznać faktyczne powody ukrywania jego treści”.
Napisałem również: „Uprawniona wydaje się teza, która głosi, że najbardziej absurdalne decyzje podejmowane są wtedy, gdy wszelkimi sposobami chce się zaradzić pewnym niepowodzeniom. Wówczas jednak na bazie rozmijania się z prawdą zwiększa się ich wymiar i jedna drobna wpadka przybiera formy katastrofy”.
W moim przekonaniu uprawniona staje się teza, iż rok 2013 będzie trudny dla bohaterów, o których w ten czy inny sposób wypowiadamy się na kartach forum. Życzę wytrwałości i mocy dla tych, którzy podejmą trud naprawy naszego małego świata oraz odnalezienia się w nowych rolach dla tych, których aktualne role dobiegają końca.
Na koniec cytat z Johna Whitinga: „Bardzo dobrzy aktorzy nigdy nie mówią o swojej sztuce, bardzo źli – nigdy nie przestają”. To sentencja dedykowana tym, którzy bez przerwy i bez ograniczeń przekonują mniej doświadczonych czytelników, że cała Polska może być praworządna, z wyjątkiem Gminy Porąbka.