Wały są nie do ruszenia pod względem prawnym. Poza sprzętami służącymi do konserwacji wałów nie wolno po nich nawet chodzić i bardzo dobrze, bo mają służyć naszemu bezpieczeństwu, a nie rekreacji. Wały wymagają odbudowy, wzmacniania i zabezpieczenia przed jakąkolwiek ingerencją. Jako człowiek świadomy przeznaczenia wałów uważam, że jest to typowa inicjatywa mieszkańców Kobiernic czyli chybiona, zarówno jak kładka za pieniądze za które można by wybudować kilka dróg od podstaw czy rogatki na wjazdach na drogach prowadzących nad Sołe, Szczególnie mieszkańcy Kobiernic powinni być świadomi ważności wałów. I Urząd Gminy nie ma prawa własności do wałów.

227

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

banan11 napisał/a:

chcesz przekazać, że nie ma on nic do powiedzenia?

Niestety Banan masz racje. Tak naprawdę wszystkim rządzi Wójt, ale zgodnie z teorią ma nie mieć nic do powiedzenie. Ma jedynie realizować powierzone mu ustawą obowiązki i wykonywać wolę Radnych przekazaną mu w uchwałach. Siła Wójta wskazuje po raz kolejny słabość Rady.

228

Zenon napisał/a:

A co tutaj Pan Zontek pomoże gdy radni ślepo oddają głosy na to, o czym nie mają często zielonego pojęcia.
Czy dostajecie Panowie Radni projekty uchwał przed sesją wraz z uzasadnieniem. Wątpię. Jak więc głosujecie? Czy podczas rady, przed głosowaniem jesteście w stanie przeanalizować projekty uchwał? Czy wsłuchujecie się w to co dzieje się w gminie, w sołectwach? Czy wiecie do czego służą komisje, w tym rewizyjna?
Nie jesteśmy naiwni

1. Zauważcie, że głosowania niemal zawsze są jednogłośne w wykonaniu Radnych z Czańca. więc Pan Zontek nie jest lekiem w tym przypadku. Raczej świadczy to, że został wciągnięty w tryba maszyny powiązań i zależności.
2. Tak, Radni dostają materiały, ale czy się przygotowują to już inna sprawa. Ja osobiście szczerze wątpię.
3. Rozmawiając z Radnymi odnoszę wrażenie, że orientują się co się dzieje w gminie
4. Dotychczasowa aktywność Pana Kojdra w różnych komisjach i Radach Nadzorczych od Straży, LKSu po szpitale, wskazuje, że jako przewodniczący Komisji Rewizyjnej zajmuje dobrze obstawione stanowisko.
5. Jesteśmy naiwni. Wybraliśmy sobie Radę, która pomimo wszechogarniającego nas kryzysu rozpoczęła Tak olbrzymie inwestycje jak rozbudowa urzędu, budowa przedszkola czy kładki za wiele milionów, mającej służyć jedynie pieszym, a tym czasem Gmina zarośnięta jest odłogami, w zimie brodzimy po zaśnieżonych chodnikach, przepusty są pozapychane, fosami płynie ściek itd.
Uważam że wydatkować pieniądze można było o wiele wiele logiczniej i odpowiedzialność za to ponoszą Radni, nie wójt, bo On jest tylko wykonawcą ich decyzji. Ale jednak musimy w rzeczowej ocenie tego beznadziejnego stanu posługiwać się realnymi argumentami. Nie można ślepo obwiniać Radnych nawet o zaćmienie slońca.

229

A więc reasumując: odbiera się pieniądze przeznaczone na funkcjonowanie gimbusa, z dnia na dzień na subwencje na przedszkole, a oddaje się prowadzącej komercyjną działalność spółce. Jak to ocenić brakło mi słów.
W to CBA też mnie też ciężko uwierzyć.

230

A.B. napisał/a:

Czy ... zainteresowane pozyskaniem środków może liczyć na pomoc Urzędu Gminy.

Według mnie takiej pomocy to trzeba udzielić Urzędowi, a nie liczyć na pomoc ze strony UG.

231

Niepubliczne a prywatne to różne przedszkola

232

A czy w naszej gminie są prywatne przedszkola?

233

(66 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

.

Spróbuję więc ja odtworzyć.
Reasumując zebranie dla mnie jest nie wiele mniejszą kompromitacją, jak te zebrania, na których nie udało się wybrać Rady. Skład osobowy pozostawia bardzo wiele do życzenia, a postawa Radnych Gminnych, którzy się obrazili na nie wiadomo kogo i co i walnęli focha jest śmieszna. Do sukcesów należy zaliczyć powołanie chłopca od mikrofonu i sam wybór Rady. Aha mnie osobiście bardzo kole całkowity brak aktywności młodej części naszego społeczeństwa. Średnia wieku była bardzo wysoka, z całym szacunkiem dla nich, uważam, uważam, że czasy się zmieniły i trzeba ludzi, którzy się orientują lepiej w realiach.

Przepraszam za pomyłkę. Przypadkiem usunąłem treść Twojego wpisu. Pomyłka powstała przez nieuwagę gdy chciałem odpowiedzieć - użyłem opcji EDYTUJ zamiast CYTUJ.
Nie jestem w stanie odtworzyć Twojego wpisu.

Jeszcze raz bardzo przepraszam.

Zenon

234

Zenon napisał/a:

Z czyjej inicjatywy zostało zwołane zebranie?

Zgodnie z ogłoszenie, które czytałem to zebranie zwołuje Wójt Gminy. A w porządku obrad na pewno są wybory Rady Sołeckiej.

235

Ignacy Kocemba napisał/a:

[Miezkańcom Czańca należy się uznanie za wczorajszy udział  w posiedzeniu komisji

Mogliśmy od razu Radę Sołecką wybrać, na pewno frekwencja była większa niż ostatnim wiejskim. A póki co, to 2 października zebranie wiejskie. Proponuję mobilizację obywatelską celem zmienienia albo przynajmniej odmłodzenia aktualnej Rady.

236

Na dzisiejszym posiedzeniu połączonych komisji Wójt zobligował się do utrzymania gimbusa do końca 2011 roku. A co później? Udając się na posiedzenie rzucił mi się okazały budynek powstający obok UG. Rzadko bywam w Porąbce, więc nie widziałem pośrednich etapów, dlatego tak mnie to zaszokowało. Nasuwa mi się więc pytanie, czy tak potężna inwestycja ma jakiś związek z próbą likwidacji środka lokomocji uczniów?

237

sąsiad napisał/a:

Czesław Bułka nie jest moim wójtem i nie będzie.

Jeżeli tylko jesteś mieszkańcem gminy Porąbka, to czy Ci się to podoba czy nie, ale niestety Bułka jest Twoim Wójtem. No chyba, że podważasz ostatnie wybory na to stanowisko.

sąsiad napisał/a:

Czesław Bułka nie potrafi podejmować decyzji, decyzje podejmują za niego mniej lub więcej udolni urzędnicy. W razie czego ma  na kogo zwalić winę.

Tak decyzję podejmują urzędnicy, ale to Wójt je firmuje swoim autografem i to On bezpośrednio ponosi odpowiedzialność. Jest to uregulowane stosownymi aktami prawnymi.

sąsiad napisał/a:

Autobus to takie większe auto

To stwierdzenie pozostawię bez komentarza.

sąsiad napisał/a:

a ty nadal uważasz, że kontrola zewnętrza nic nie przyniesie

Tak uważam, mam prawo uważać co tylko chcę i na pewno nie Ty mi tego zabronisz. Dodać należy, że mam podstawy tak uważać, ponieważ skoro kontrole nic nie dają w tym tak poważnej instytucji jak RIO, to audyt tym bardziej. Wątpliwy dla mnie byłby również obiektywizm instytucji audytującej.

sąsiad napisał/a:

bardzo ci zależy na tym aby obce oko coś nie wypatrzyło i broń panie Boże nie wyszło na światło dzienne

Uprzejmie proszę, aby mi nic nie imputować i nie wypowiadać się w moim imieniu, zwłaszcza w temacie ?na czym mi zależy?, a na czym nie.
Zakładając ten wątek, miałem nadzieję na rzeczowy i obiektywny dialog, pozwalający na wyciągnięcie konkretnych wniosków, ponieważ jako idealista wierzę, że jednak ktoś z UG czyta nasze forum. Gdybym wiedział, że temat posłuży jedynie do szykanowania i narzekania, na pewno ten wątek by nie zaistniał.

238

Zenon napisał/a:

Z perspektywy zarządzającego równie potrzebna jest informacja, na podstawie której podejmowane się decyzje.

Powszechnie wiadomo, że nasz Wójt nie uznaje żadnych autorytetów, a wszystkie decyzje podejmowane są systemem absolutoryjnym. Więc bądźmy szczerzy i przyznajmy, że praktycznie taki audyt nie wniesie nic poza uszczupleniem naszego gminnego portfela. Taki audyt ma sens w przypadku gminy zarządzanej w oparciu o analizy statystyczne, a u nas byłby to jedynie powód do kolejnego wątku na forum, a sam dokument natychmiast zostanie przeniesiony do archiwum.

239

sąsiad napisał/a:

Rozwiązanie jest następujące. Pan Waligóra  oraz pani Tolarczyk zarządzają dyscyplinę organizacyjną dla członków OSP i KGW.

A czy przypadkiem to właśnie dyspotyczne władze wyżej wymienionych nie jest powodem aktualnego stanu rzeczy?

Ignacy Kocemba napisał/a:

rezerwy już się wyczerpały. Zachodzi więc pytanie. Czy dzieci w następnej kolejności bedą przynosić do szkoły kredę?

Na pewno wydanie 50 000zł na audyt wnioskowany przez Pana Kocembę pozwoli na zakup większej ilości kredy.
Radni z Czańca przy temacie gimbusa udowodnili co już wcześniej sygnalizowałem. Nie puste słowa, nie puste wnioski, nie miliony interpelacji i aktywność na forach internetowych świadczą o polityku, a konkrety. Radnym z Czańca za pozytywne załatwienie sprawy należy się honor. Jak to zrobili niech pozostanie ich tajemnicą, ważne że to zrobili, ważne, że podczas ostatnich wyborów pomimo sporych wątpliwości wypowiadających się w wątku okazało się, że jednak los oddaliśmy w ręce czynnych, działających i efektywnych osób, a nie osobom udzielających się na forach. Po raz wtóry apeluję aby skończyć narzekać na wszystko i wszystkich, a zacząć prowadzić konkretną dyskusję, z której da się wyciągnąć konkretne wnioski.

240

Morlinek napisał/a:

Powtarzam z uporem maniaka wybory powinny być obowiązkowe w tym kraju co najmniej przez 25 lat aby ciemny lud nauczył się, że ma wybierać, a nie kłaść laskę na wszystko.

Nie istotne, że jestem starej daty, ale czy mógłbyś mi wyjaśnić, o co chodzi w stwierdzeniu ?kłaść laskę?. Może i masz rację a może nie, że wybory powinny być obowiązkowe, ale nie są, więc ?

Morlinek napisał/a:

Zwołajmy zebranie sołeckie, zmieńmy sołtysa, postawmy konkretne wnioski i rozliczmy radnych oraz wójta.

W temacie likwidacji Gimbusa, równie sensowne będzie odwołanie proboszcza. Czcigodni narzekacze, tak delikatnie przypominam jak podeszliście do sprawy ostatnich wyborów Rady Sołeckiej. To wydarzenie nie daje wam prawa narzekania. Zapraszam wszystkich na najbliższe zebranie Sołeckiej, o ile się nie mylę to lada dzień. Wybierzecie może tym razem kogoś, kogo nie będziecie chcieli za pół roku zmieniać i pewno będzie można postawić wniosek w sprawie zakupu nowego autobusu, wniosek szybko przegłosować od razu w obecności Pana Wójta. Proponuje przenieść kwotę 50 000 zł zaproponowaną przez Pana Kocembę na przeprowadzenie audytu na zakup autobusu. Może ta spora kwota zostanie lepiej spożytkowana niż stworzenie kolejnego nic niewnoszącego świstka.

241

Wielkie dzięki banan, już się bałem, że jestem odosobniony w postrzeganiu roli radnego i zaczynałem się zastanawiać czy aby się nie mylę.

242

Sąsiad, Ty sobie coś p??.. Został Radnym więc jego zakichanym obowiązkiem jest nas reprezentować, a nie nam się użalać. Nikt Jego kandydatury siłą nie wystawiał, wystartował dobrowolnie, więc chyba był świadomy czekających go obowiązków.

243

Abstrahując od faktu, że rzeczywiście poziom tekstu jest żenujący.

sąsiad napisał/a:

Panie galler, a jaki to przepis zabrania występować publicznie radnemu.

A gdzie ja to powiedziałem że Radnemu nie wolno publicznie występować?

sąsiad napisał/a:

Problem polega na tym, że z radnych aktywność w internecie wykazuje tylko pan Kocemba

Problem polega na tym, że Radny w tym Pan Kocemba powinien wykazywać aktywność w Urzędzie. Uważam, że najwyższy czas aby rozliczający wszystkich i ze wszystkiego Radni też zaczęli być rozliczani. Ze zdumieniem słuchałem niedawno w Urzędzie o Panu Kojder, który w ciągu 1 tygodnia potrafił być 6 razy w Urzędzie, z jego inicjatywy występowano o opinie prawną, prywatny czas poświęcał i udawał się na miejsce prac Komisji lub był przy obmiarze. Najwyższy czas zintensyfikować działania, a ograniczyć puste gadanie. Pan Kocemba z racji doświadczeń i posiadanej wiedzy powinien brać czynny udział w tworzeniu tekstu, a nie wykorzystywać go do krytyki.

244

Z tą różnicą, że Pan Kocemba jest Radnym i jeżeli widzi takie sprawy to jego ustawowym obowiązkiem jest interweniowanie w Urzędzie, a nie populistyczne publiczne krytykowanie celem zwiększenia własnej popularności.
A Ty guru żebyś miał chociaż połowę tego oleju w głowie co ja. Zanim powiesz do kogokolwiek ?głupi? radzę dobrze się zastanowić, czy już sama łatwość wydawania takich osądów nie świadczy sama w sobie o Tobie.

245

Pani Ignacy czy sądzi Pan, że forum jest odpowiednim miejscem na interwencję w tej sprawie? Jest Pan Radnym więc może koniec narzekania i wytykania, najwyższy czas ruszyć szanowne 4 litery, udać się do Urzędu przedstawić jakże pięknie nam przygotowaną analizę Wójtowi i autorom.

246

(64 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Z góry zaznaczam, że jestem daleki od bronienia naszych włodarzy, wręcz przeciwnie uważam, że daleko im do solidności. Nie mniej jednak jeżeli coś jest czarne to jest czarne i żadne filozoficzne wywody nie zrobią z tego czerwonego, jeżeli ustawa określa kto odpowiada za drogę to ten odpowiada, kogo określa ustawa. Jak już napisałeś zarówno ja jak i Ty jak i w tym przypadku osławiona Sołtyska z Wójtem również mogą wymagać, wciąż jednak za drogę odpowiada organ/osoba wskazana w ustawie. Cały Twój filozoficzny wywód to jest według mnie nadinterpretacja, próba zrobienia czerwonego z czarnego. Oczywistym jest, że Wójt z Sołtyską powinni wymagać wykoszenia poboczy, jeżeli tego nie zrobili to jest to odpowiedzialność pośrednia, bezpośrednia odpowiedzialność za niewykoszone pobocza spoczywa po stronie Powiatu, bo tak czarno na białym wskazuje ustawa. UG natomiast ma obowiązek w przypadku niewywiązywania się z obowiązku usuwania śmieci, ścieków i wykaszania odłogów przejąć ten obowiązek od właścicieli prywatnych i według mnie to jest o wiele bardziej zasadne wydawanie naszych pieniędzy aniżeli finansowanie obowiązków powiatu posiadającego własny budżet. Ja osobiście mam dość widoku śmieci spływających w nurcie ścieków fosą obok mojego domu i strachu, że z odłogu okalającego moją posesję wyjdzie żmija lub przypadkowy niedopałek papierosa rzucony w ten odłóg strawi dom będący dorobkiem mojego życia o zagrożeniu życia mojej rodziny nie wspomnę. I na pewno będę protestował przeciwko każdej próbie niezasadnego wydawania każdej złotówki z budżetu UG, ponieważ czuję się współtwórcą tego dorobku.

247

Kompetencje, obowiązki itd. poszczególnych osób o organów na drogach i traktach różnej kategorii są ściśle określone w Dz.U. nr 19, poz - o drogach publicznych.115 czyli kto co może a kto co musi na ulicy Bukowskiej.

Zenon napisał/a:

[Czy wymaganie należytego wypełniania obowiązków jest wieszaniem psów?

Nie zrozumieliśmy się. Wymaganie należytego wypełniania obowiązków jest jak najbardziej wskazane. Przez wieszanie psów mam na myśli oskarżanie o wszystkie plagi egipskie w niemal każdym poście ciągle tych samych osób. Przekładanie swoich osobistych antypatii w merytorycznej rozmowie jest przejawem braku obiektywizmu i mnie osobiście przeszkadza.

248

Ulica Bukowska jest ulicą Powiatową i tak bardzo obwieszeni psami Pani Sołtys i Pan Wójt mogą czy powinni w tej sytuacji, co najwyżej sygnalizować problem zarządcy drogi. Zenonie, czy jeżeli kiedyś złapiesz przeziębienie również o to oskarżysz Sołtysa i Wójta?
Wracając jednak do meritum, na chwilę obecną, czyli sporo oddaloną w czasie od oddania naszego jakże osławionego już centrum to ja proponuję temat zamknąć. Zapał naszych radnych w sprawie Centrum skończył się wraz z wyborami, nieskromnie przypomnę obiecanki małej architektury, jednokierunku wokół dk, o światłach i poszukiwaniu rozwiązań fatalnych dla bezpieczeństwa rozwiązań projektanta nie wspomnę. Nasze demagogie tutaj są psu na budę, centrum nie miało służyć sołectwu, a spowodować sukces wyborczy.

249

(47 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Ulica Karpacka? Jeżeli mówimy o drodze z krzyżówki do Porąbki to wydaje mi się, że to jest powiatowa i fajnie by było, aby to rondo było na tyle wielkie żeby zahaczało tą ulicę, bo w niedziele w wakacyjny okres włączyć się do ruchu na krzyżówkę jadąc od Porąbki jest nie lada wyzwaniem.

250

(47 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Potencjalne rondo łączyłoby, co prawda drogi na pewno nie gminne, nie mniej jednak znajdowałoby się na terenie gminy Porąbka i służyło przede wszystkim i na co dzień mieszkańcom tejże gminy, w związku z tym w interesie naszej gminy jest wybudowanie tego ronda, dlatego też ze strony gminy Porąbka  wskazana jest partycypacja w kosztach budowy.