101

(161 odpowiedzi, napisanych Z życia OSP)

Wloscianin napisał/a:
morlinek1 napisał/a:

przyjadą koleszki
.

Jak już to koleżki

Oj biedny miś smile

Trzeba sobie obejrzeć "Sezon na misia" gdzie jeżyk mówi często właśnie, że koleszki som najważniejsze smile

O moją ortografię nie bój się koleżko bo nawet jakbym strzelił byka to forum podkreśla błędy ort.

Więc oświadczam, że słowo koleszki było użyte świadomie i celowo z uwzględnieniem ironicznego sensu stricto smile
Pa

102

Tylko po co 4 km od Czańca jest OSP Porąbka z nową zabawką, 2 km od Czańca jest OSP Kobiernice też ma nową zabawkę.

Jak się już coś zapali od wielkiego dzwonu to przyjadą koleszki i pomogą a ta nasza furmanka Czaniecka też jeszcze da radę chyba że już się zużyła od jeżdżenia na sygnale jak się żeni strażak lub jest inny festyn we wsi. bo wtedy cały dzień jeździ i wyje po wsi .....

Najczęściej właśnie służy do tego żeby się wioska dowiedziała, że strażak się żeni lub żeby polerować to cudo "ludwikiem" przed remizą.

Taka jest prawda obiektywna panowie i panie, że wywalenie dużej bańki na coś co ma stać w remizie lub służyć do zabawy mnie nie przekonuje.

A gadanie, że potrzeba bo może się zapali ciągle porównuję do tego, że może jednak też śmigłowiec bo może się przyda.

Gdybanie to piękna rozrywka ale garstka ochotników zawsze będzie miała aspiracje tylko te aspiracje trzeba oceniać pod kątem zasobności gminy, a gmina już dwie nowe zabawki w tym roku kupiła DLA GMINY !!!

Poza tym czanieckie chłopaki nie lepili i zrywali plakatów, a te z Porąbki i owszem więc zasłużyli na sowitą zapłatę.

103

(101 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Sfrustrowany człowieku ponieważ nie ma straży gminnej a dzwonienie do gminy i poinformowanie, że twój sąsiad pali śmieci jest tak samo celowe jak dzwonienie do Burkina faso  sugeruję od razu zadzwonić na komisariat w Kobiernicach tel. 338175212
Policja powinna namalować notatkę i ukarać mandatem tego "zwyrodnialca" a jeżeli to nie pomoże wtedy pozostaje ci droga sądowa.

104

(569 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

kamila napisał/a:

morlinek1 Dzisiaj 12:50:03

Kiedy wielce szanowny wójt zmobilizuje swoją podwładną Annę Walusiak do opublikowania strony BIP  zgodnie z wymaganiami ustawy o BIP na stronie Gimnazjum w Kozubniku ?

Gimnazjum w Porąbce - Biuletyn Informacji Publicznej

kontrole:

1 Wyjaśnienie dyrektora
2 Wyjaśnienie
3 Protokół z kontroli doraźnej - maj 2011
4 Pismo do Kuratora Oświaty

Dostęp do informacji publicznej

Dostęp do informacji publicznych będących w posiadaniu Gimnazjum w Porąbce, a nieudostępnionych w biuletynie można uzyskać zwracając się do dyrektora Gimnazjum w Porąbce

http://gimnazjumporabka.eszkola.xip.pl/

No toś Laluńcia zabłysła wiedzą prawniczą smile

A gdzie wyraźny link i logo BIP na rzekomej stronie www gimnazjum bo ja go nie widzę?

A gdzie reszta protokołów z kontroli??

Nie wydurniaj się "bejbe" z takimi informacjami bo to jest śmiechu warte smile

Ikona BIP i link muszą być wyraźnie umieszczone na stronie www szkoły a BIP ma być kompletny i aktualny. Anna W. udostępnia tylko to co jest dla niej wygodne, a co świadczy o jej niekompetencji ma się znajdować tu:

kamila napisał/a:

a nieudostępnionych w biuletynie można uzyskać zwracając się do dyrektora Gimnazjum w Porąbce

To 15000 mieszkańców ma biegać na Kozubnik i łaskawie panią Annę W. błagać o ksero???

Klupnij się dziewucho w głowę smile

Zgodnie z Twoim rozumowaniem na cholerę w ogóle BIP w gminie wystarczy po otwarciu BIP gminy umieścić formułkę
nieudostępnionych w biuletynie można uzyskać zwracając się do Pana Kazia w UG Porąbka
i po sprawie smile
Najlepiej w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca od 7.00 do 7.15 smile smile smile

105

(569 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Ponawiam żądanie w stosunku do urzędnika z bożej łaski nam panującego Czesława Bułki wójta gminy naszej.

Kiedy wielce szanowny wójt zmobilizuje swoją podwładną Annę Walusiak do opublikowania strony BIP  zgodnie z wymaganiami ustawy o BIP na stronie Gimnazjum w Kozubniku ?
http://www.pgjp2.org.pl/index.html

Kiedy wielce szanowny wójt zmobilizuje swojego sekretarza Kazimierza z Gałuszków jako odpowiedzialnego za prowadzenie spraw gminy do umieszczenia linku do oficjalnej strony www Gimnazjum w Kozubniku?

http://www.porabka.pl/index.php?str=2&id_str=13

Jako obywatel żądam (bo mam do tego niezbywalne konstytucyjne i ustawowe prawo) informacji jakie są wyniki kontroli w ww gimnazjum z oficjalnego źródła jakim powinien być BIP tejże szkoły?
Dla przykładu BIP innych szkół w gminie:
http://gimnazjumczaniec.eszkola.xip.pl/kontrole

Może by Pan szanowny wójcie zagonił w końcu swoich podwładnych do uczciwej i rzetelnej pracy ???

Pana pracownicy co miesiąc pobierają niemałe apanaże i w zamian za to powinni wykonywać swoje obowiązki rzetelnie i sumiennie.

106

(732 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

W tych wyliczeniach brakuje jeszcze kwot które Czesław Bułka zapłaci w ramach pozwów cywilnych za naruszenie dóbr osobistych jeżeli poszkodowani nauczyciele skierują sprawy do sądów. A byliby głupi jakby tego nie zrobili.

Pamiętajcie ludziska o tym za dwa lata ....... bo będą kolejne wybory.

107

galler napisał/a:

Rola Wójta się zakończyła już dawno.

Koleś ma zadanie: przekonać nas na forum, że wójt Bułka jest kryształowy jak biżuteria Svarovskiego.

Nie rozumie mechanizmów i prawa jest jak Gamza Piotr - traktuje prawo ot tak po swojemu na wyczucie.

Galler trzeba się pouczyć, poczytać, a potem wypowiadać się na każdy temat.

108

galler napisał/a:
morlinek1 napisał/a:

Wójt gdyby miał odrobinę honoru i minimalne poczucie przyzwoitości powinien wywalić Annę Walusiak na zbity ******

Zdecydowanie nie. Wójt nie jest od wymierzania kar winnych i orzekania. Sprawę rozstrzygnie sąd. Wówczas Wójt jak to kolega napisał "wywali" Panią Walusiak, lub nie, zależy oczywiście od wyroku. Zresztą od tego są sądy, aby rozwiązywać takie sprawy sprawiedliwie, na pewno nie Wójt. Wójt nie może być stronniczy i musi być ponad wzajemne personalne awersje, nie tylko woli sprawiedliwości, ale przede wszystkim dla dobra uczniów. Podstawowe i najważniejsze wartości jakie ma przekazywać szkoła mocno się zdewaluowały, jest to ostatnia szansa na cele edukacji ratować. Wymierzanie sprawiedliwości przez Wójta i rozstrzyganie tak ważnych spraw, z pewnością nie spełniła by tego warunku.

Jak czytam Twoje bzdurne wypowiedzi to mam wrażenie, że albo nie rozumiesz co piszesz albo jesteś jakiś nie "teges"

Wójt już na podstawie protokołu z kontroli kuratorium, protokołu z Państwowej Inspekcji Pracy i wielu innych wykrytych nieprawidłowości takich jak Fundusz Socjalny, braki w dokumentacji, zafałszowanie protokołu z Rady Pedagogicznej powinien podjąć radykalne działania.
Wyroki które zapadną będą tylko kropką nad "i" i pociągną ogromne koszty bo bezprawnie wyrzuceni nauczyciele będą dochodzili odszkodowań na stopie cywilnej jak również powinni wytoczyć procesy cywilne za mobbing i żądać od Wójta jako organu założycielskiego ogromnych odszkodowań.

Więc zastanów się co piszesz bo wychodzi na to, że jesteś facetem, który jak złapie złodzieja na swojej posesji zapyta go czy mu nie pomóc bo przecież jeszcze nie zapadł wyrok, że to złodziej więc może tylko wpadł do ciebie do domu coś pożyczyć.

Jasne jest dla mnie, że starasz się bronić ten chory układ swoimi wypowiedziami ale na miły Bóg nie za cenę śmieszności !!!!

109

To niech załatwi dofinansowanie do tych oczyszczalni, niech w ogóle zacznie pozyskiwać środki z UE a nie tylko kredyty z BS.

110

Jasne, że się należy - śmigłowiec i to minimum Boeing CH-47 Chinook

O taki:

http://wildfiretoday.com/wp-content/uploads/2010/03/Chinook_Dropping.jpg

Sprzęt na miarę naszych aspiracji i potrzeb bo przecież jesteśmy największą wsią w gminie smile

Co tam, że przedszkoli nie ma, że połowa wsi gówna wpuszcza do Domaczki ważne, żeby sprzęcicho było adekwatne do naszej wielkości i aspiracji.

111

Wójt gdyby miał odrobinę honoru i minimalne poczucie przyzwoitości powinien wywalić Annę Walusiak na zbity ****** i osobiście przeprosić nauczycieli na Kozubniku.

Starać się zachować twarz jako gospodarz i ostateczna instancja decyzyjna.

Nie zrobi tego bo ???

Więc będą procesy w sądach pracy które Walusiakowa przegra z kretesem bo postępuje niezgodnie z prawem.

Będzie miała procesy z urzędu za mobbing i kilka innych przewinień.
Straci na tym powaga szkoły, urzędu, wójta jako gospodarza gminy.
No chyba, że ktoś lubi przegrywać procesy i się ośmieszać !!!

Z drugiej strony dziwi mnie to wszystko bo wójt ma sztab prawników i Pani Celina również powinna zabrać głos w tej sprawie i poinformować Walusiakową, że to nie Folwark Zwierzęcy Georga Orwell'a tylko prawo rządem stojąca gmina.

Amen

112

banan11 napisał/a:

Przecież FireBoy pisał, że np. OSP w Czańcu nie wozi wody, bo mają zakonserwowany zbiornik. Przewóz wody pitnej może wykonywać OSP w Kobiernicach.

A czy ja napisałem że OSP z Czańca wozi wodę?

Dla mnie w ogóle jest karygodne żeby OSP wodę do picia w swoich autach woziło bo do takich usług używa się specjalnych beczkowozów z atestem do transportu wody spożywczej.

Wozy bojowe służą do wożenia wody przemysłowej do pożarów a nie do picia.

113

Wozami bojowymi wodę sie wozi? do celów spożywczych? uuuuuuuuuuuuu a Sanepid o tym wie?

O panowie decydenci, ciekawe czy wóz bojowy OSP ma dopuszczenia i atesty Sanepidu do takich celów.

Żeby przypadkiem nie musieli wozić i papieru toaletowego razem z tabletkami na sraczkę ?!? smile

114

Bo budują pałac typu szklany dom dla Kasztelana i cała kasa idzie w to a co zostanie to trzeba wydać na pokropek i gości smile

115

Mądre słowa ale płonne nadzieje, tego układu wzajemnej miłości nikt nie rozerwie i nikt nie wie dlaczego sad

116

(29 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Buahahahahaha

Ale z Ciebie jajcarz smile

117

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

a z takiej beczki:
Popełnił Wójt Czesław kiedyś takie oto dziełko:

http://bip.porabka.pl/BIP.aspx?Sel=5499&ident=5318

Z a r z ą d z e n i e nr 6/08
Wójta Gminy Porąbka
z dnia 17 stycznia 2008 r.
w sprawie: wprowadzenia „Regulaminu naboru na wolne stanowiska urzędnicze
w Urzędzie Gminy w Porąbce oraz stanowiska kierowników jednostek
organizacyjnych Gminy Porąbka”
Na podstawie art. 31, art. 33 ust. 1 i 5 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie
gminnym (tekst jednolity Dz. U. z 2001 r. nr 142, poz. 1591 z późn. zm.), ustawy z dnia
22 marca 1990 r. o pracownikach samorządowych (Dz. U. z 2001 r. nr 142, poz. 1593 z późn.
zm.) oraz ustawy z dnia 22 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jednolity Dz. U. z 1998 r.
Nr 21, poz. 94 z późn. zm).
§ 1
Wprowadzam „Regulamin naboru na wolne stanowiska urzędnicze w Urzędzie Gminy
w Porąbce oraz stanowiska kierowników jednostek organizacyjnych Gminy Porąbka”
w brzmieniu załącznika nr 1 do niniejszego zarządzenia.
§ 2
Wykonanie zarządzenia powierzam inspektorowi ds. kadr.
§ 3
1. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.
2.Traci moc Zarządzenie nr 66/05 Wójta Gminy Porąbka z dnia 09 sierpnia 2005 r. w sprawie
wprowadzenia regulaminu naboru na wolne stanowiska urzędnicze w Urzędzie Gminy
w Porąbce.
Wójt Gminy Porąbka
Czesław Bułka

Regulaminu nie wklejam niech sobie każdy poczyta.

A wynika z tego, że na każde stanowisko konkurs piękności winien się odbyć.
No to wynika z BIP że od października 2008 roku Kasztelan nam panujący przyjął 3 osoby (słownie trzy osoby)
2008-10-02     Symbol:  REK22
Informacja o wynikach naboru na stanowisko
Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Porąbce
2011-08-17     Symbol:  REK19.
Wyniki naboru na na stanowisko intendenta w Publicznym Przedszkolu nr 1 w Czańcu.
2012-01-26     Symbol:  REK 2_12
Wyniki naboru na stanowisko Podinspektora w Referacie Inwestycji i Gospodarki Komunalnej.

Kto wie o ile osób zwiększyło się zatrudnienie w gminie i instytucjach gminie podlegających od 2008 do 2012 ? KONKURS

Ktoś pisał o córeczce Pani Koniorczykowej a na BIP ogłoszenia nie widziałem.
Są jeszcze jakieś wiadome wam zatrudnienia.

Bo tylko ten jeden przykład udowadnia, że wójt Bułka nie respektuje zarządzeń wójta Bułki.

Pytanie: pomroczność jasna to czy skleroza.
A może to zarządzenie nie dotyczy rodziny już zatrudnionych ?
No nie wiem jakiś taki skołowany jestem. smile

Czego się człowiek nie dotknie w tej gminie to śmierdzi, rządzi się tu jakimiś dziwnymi metodami, ale najgorsze jest to, że my jako mieszkańcy akceptujemy taki stan rzeczy dając kolejny raz mandat na 4 lata dla człowieka, który sam nie przestrzega swoich zarządzeń.

Dziwny jest ten kraj panie Galler ale to chyba twój świat, taki jaki sobie wymarzyłeś.
Już współczuję następcy Kasztelana bo będzie miał co sprzątać przez 4 lata.

118

To się nazywa metoda kija i marchwi Bułka wie że mu się radni wykruszają i buntują.
12 lat był monolit wszyscy radni z jego koszyka, sami swoi, wiec robił co chciał, a teraz  jeden odszedł z tego świata, drugi zrezygnował, Kocemba to gałgan i nie chce jeść z tej samej miski co inni tylko wnika w szczegóły, pisowiec niby powinien być prawy i sprawiedliwy a jest niemy i bezradny, Filarski też nie należy do tego układu.
Bunt na pokładzie więc jak mu się Mydlarzowa z Kojdrem łobyrtnie a dojdą może nowi po wyborach też niepewni to jest w czarnej du****e.

Jednym słowem nie zazdroszczę kasztelanowi więc musi zwierać szeregi i ci radni co mu pozostali wierni, muszą być dopieszczeni.

To sie nazywa wielka polityka w małej dziurze jaka jest gmina Porąbka.

A na forum dyskusja wre bo maja ludzie igrzyska.

119

Mam wrażenie że galler i włoscianin to bułkowcy z krwi i kości i żaden rzeczowy argument do nich nie dociera.

Żyją w swoim świecie i już.

120

(7 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

wieszczu napisał/a:

Co za nieprawdopodobny bajzel. Czy w tej gminie jest coś, co działa poprawnie?

Tak.... przelewy z wypłatami dla pracowników gminy są regularne i obfite smile

121

(7 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

I jak w tym kraju może być dobrze jak nawet urzędnicy sprzedają bez kasy fiskalnej na lewo ?

122

galler napisał/a:
morlinek1 napisał/a:

Potrzebne są te wozy bojowe jak drzwi w lesie ... zamiast inwestować mądrze kupuje się nowe zabawki....Idźmy dalej tym tokiem i kupmy sobie śmigłowiec do gaszenia pożarów bo w górach przyda się jak nie wiem co smile
Jak szaleć to z klasą i do końca smile

Jak nie dostaniemy wozu, to jednak upatrywał bym winnych wśród forumowiczów. Zastanawia mnie tylko czy to jest nagonka zorganizowana przez któregoś z radnych np Pana Sopiaka czy Pana Kocemby, czy jest to jednak osobiste zdanie forumowiczów.

Ty się chyba na rozumy pozamieniałeś ze swoim psem smile

Wypisujesz takie idiotyzmy, że mam poważne obawy czy aby w ogóle powinieneś mieć internet ?

Jak czegoś nie kumasz to napisz " nie kumam wytłumaczcie"

Guzik mnie obchodzą jakieś zebrania wiece i inne pierdoły.
Ja chce otworzyć www i wiedzieć wszystko na stronach BIP gminy i OSP bo takie jest prawo. Dane mają być i już a na wiece i zebrania to sobie możecie sami chodzić - to po pierwsze.

Po drugie wbij sobie do swojego rozumku, że OSP musi istnieć bo tak i nikt tego nie neguje.
Poczytaj moje posty wyżej gdzie zadaje racjonalne pytania, a jak nie rozumiesz aluzji to do szkoły albo na wieczorowe kursy.

Gmina jest biedna !
Gmina jest mała !

Więc nie musi być co 5 kilometrów wielkiej remizy wypełnionej po brzegi takim samym sprzętem.
Ty i inni wychodzicie z założenia że jak Porabka dostała nowa furę my też chcemy.
Jak małe dzieci a może w Czańcu powinna być wielka przyczepa z super pompą bo są powodzie albo wóz drabiniasty lub podnośnik - nie wiem ale chciałbym żeby ktoś np I sekretarz Gałuszka  nad tym panował i jakoś działania OSP w gminie koordynował.

Na ch***** nam tyle wozów bojowych do gaszenia jak brakuje innego sprzętu.

Na jaką cholerę kupowali sprzęt do ratowania na lodzie i do pracy w wodzie czy my jesteśmy gminą z Mrągowa? Mamy jakieś jeziora?

Dobrze, że GOPRu nie powołali do życia.

Ten śmigłowiec to była aluzja do źle wydawanych pieniędzy !!!

123

FireBoy napisał/a:

Przykro mi jest stwierdzić , że pokropkiem nazywacie przekazanie nowych samochodów w Porąbce.

Jeszcze ciągle żyjemy w Państwie świeckim w którym istnieje rozdział władzy świeckiej od duchowieństwa i dziwi mnie, że przekazanie świeckiego samochodu przez świecką gminę świeckiemu OSP musi się odbywać z taka pompą i udziałem funkcjonariuszy KK ?!?

FireBoy napisał/a:

Zazdrość przemawia przez Wasze wypowiedzi i zachowujecie się jak małe dzieci, którym mama nie kupiła lizaka.

Ja to po prostu od tego czasu nie sypiam tak mnie zazdrość skręca smile

Weź się zastanów co za głupoty wypisujesz bo tylko ośmieszasz innych druhów.

124

GREGOR napisał/a:

użytkownik morlinek1 jest bardzo ciekawy, pisał wcześniej " Po raz kolejny mówię i ja NIKT NIE CHCE ABY STRAŻY NIE BYŁO !!!!
Niech jest, niech działa, niech daje młodym ludziom rozwój i zajęcie żeby nie pili piwa i wina pod sklepem;"
a wynajduje coraz to nowe problemy w funkcjonowaniu straży, może powiedz morlinku1 czym ci ta straż tak zawiniła?

I dalej podtrzymuję swoje słowa.

Mi niczym tylko chcę aby było normalnie. Żeby nie robić dzieciakom wody z mózgu, a w domyśle żeby strażacy nie byli wykorzystywani do rozlepiania plakatów i stali się rozumną siłą społeczeństwa kierującą się dobrem ogólnym.

Czytamy że nasz kasztelan kolejną 3 milionowa pożyczkę zaciąga, a zadałeś sobie pytanie kto ją spłaci??
To się wysil raz i policz ile już kasy jesteśmy w plecy i kiedy to spłacimy, zamiast inwestować w gminę budujemy pałacyk i kupujemy nowe furki i sanie polodowcowe smile

Szkoła w Porąbce się za chwile zawali, przedszkoli brakuje, nie ma wodociągów i kanalizacji, a ludzie dalej pala plastiki i jakieś gówna w piecach. Nie ma chodników a drogi gminne wołają o pomstę do nieba !!!

Ja nie mam nic do straży ale mnie mega wkur******, że sie nie pozyskuje kasy z UE i szasta kredytami na pierdoły bo dla mnie kolejna nowa fura w 15000 gminie to szastanie naszą kasą. Co wóz bojowy z Porąbki czy Bujakowa nie dojedzie do Czańca? co mieszkamy w Arizonie ? maja 100 km do nas? Weźcie się zastanówcie czasem jak gospodarze a nie jak matoły.

Jak ledwie wiążesz w domu koniec z końcem to nie bierzesz kredytu na zakup nowego auta tylko starasz się jakoś forsę pomnożyć, zarobić, a nie lecisz po chwilówkę z myślą " a w dupie jakoś to będzie"

Naobiecywał Żymełka podczas wyborów, że Kozubnik będzie jak Davos i co? że wyciąg będzie na północnym stoku Góry Żar i co? A wy jak te stado ......... wierzycie dalej, że jak obiecał to wszystko wam da.

Tyle bo mam nerwa na to wszystko i chyba wyjadę w cholerę budować dobrobyt w Wielkiej Brytanii, albo Kanadzie.

125

galler napisał/a:

Ja powielam propozycję, aby morlinka ignorować.

To ignoruj ja to robię od dawna, ignoruję twoje wpisy bo są ......... smile

FireBoy napisał/a:

Nie pozwolę obrażać jednostki w Czańcu, ponieważ nasza straż nie nabija nikomu kasy. A co do zrywania i rozklejania plakatów wyborczych nasza straż nie brała w tym udziału, gdyż jak już wcześniej zaznaczyłem jesteśmy apolityczni.Odnośnie sprawozdań finansowych to obecnie nasza strona internetowa jest w modernizacji a kolega skarbnik na wczasach [zaznaczam ,że za własne pieniądze a nie społeczne].Pozdrawiam.

Oj nie podniecaj się tak bo ci żyłka pęknie smile

Plakaty wieszali twoi koledzy z Porąbki i u nich był słynny już pokropek z 200 obiadkami u was będzie jak dostaniecie nową furmankę smile

Co do sprawozdań to i tak wiem, że ich nie będzie bo jakby były to by były i na starej to nie jest jakiś trudny wyczyn wkleić skan smile