76

(521 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

galler napisał/a:

1. Nie zrozumiałem Cie Zenon. Czy to znaczy, że jesteś przeciwny publikacji nagrań z sesji?
2. Po co Ci projekty uchwał?

Widzę, że Galler to jakiś ogólnie nierozumny koleś.
Nie rozumie co to jest wyrok sądu (nakazowy) ale wypowiada się jakby rozumiał.
co to są projekty uchwał?

W ogóle co to jest demokracja.

Widzę, że wpisujesz się galler w tą naszą zapyziałą rzeczywistość bardzo dobrze tylko się zastanawiam czy sam wymyślasz swoje posty czy ktoś tobą steruje?

Jak nie rozumiesz jakiegoś wpisu to nic nie pisz bo tylko się ośmieszasz smile

77

Apeluję więc do tych radnych, którzy są za jawnością życia publicznego aby spowodowali, że komisje i sesje RG będą rejestrowane na video i publikowane. Jeżeli nie podejmie takich działań rada niech radni sami nagrywają posiedzenia.

78

(732 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

To jest jakaś paranoja !!!
Kobita wbrew wyrokowi wydanemu w imieniu Rzeczpospolitej dalej brnie w despotyzm.

Czy ta szkoła to jej prywatny folwark?

Jest to bułkowszczyzna w czystej nienaruszonej postaci jak Puszcza Białowieska.
Prawo mają za nic, wyroki sądu za nic.
Nie ważne co mówią ustawy, wyroki, prawo, ważne co się komu wydaje i tak trzymać smile

Nauczka dla nas wyborców jest taka, że ta ekipa  już się całkowicie skompromitowała.

Przypomnę tylko szanownym czytelnikom, że Czesław Bułka oraz jego radni startowali z KWW Prawo, Rodzina, Wspólnota
Rozumiem Rodzina bo wsadza się swoich krewnych na każde możliwe stanowisko, rozumiem Wspólnota bo swojaki trzymają się razem, ale PRAWO też mieliście na sztandarach to na miły Bóg zachowajcie chociaż pozory przestrzegania prawa.

Rozumiem, że dyrektor szkoły może nie mieć pojęcia o prawie - bo nie musi- ale, że Pani Koniorczyk nie przywoła tej kobity do pionu jako jednostka zarządzająca to już dla mnie jest jakaś paranoja.
O wójcie  nie wspomnę jako bezpośrednim przełożonym tej pani.

Jaki tam panuje bajzel, że jego podwładna działa wbrew prawu, a gmina ponosi koszty procesowe, obsługi prawnej, a w końcu pewnie jeszcze odszkodowań!!!

Jak długo będzie trwała szopka za nasze pieniądze?

Ja jak chce iść z synkiem do cyrku to kupuje bilety, a tu jesteśmy wszyscy uczestnikami cyrku bo za te "bilety" płacimy z naszej kieszeni z naszych podatków.

Może Pani Koniorczyk jest za miękka ale wójt powinien w końcu pokazać, że ma klejnoty na swoim miejscu i raz na zawsze przerwać ten cyrk pozbywając się szkodnika z podległej mu placówki.

Ile jeszcze procesów musi przegrać gminna elita żeby zaczęła szanować nasze obywatelskie prawa?

79

Piotr Dusza napisał/a:

Ale może o tym już napiszą inni, którzy również byli.

Serdecznie polecam mieszkańcom wpadanie na komisje bo można zadawać pytania radnym i w ogóle zawsze jest wesoło, nie gryzą ani nie biją na sesjach tyle tylko, że trzeba przychodzić z własnym piciem smile

A może warto nagrywać na wideo sesje i komisje?!?

Tak jest np w sąsiednich Kętach.

80

circus napisał/a:

Z ogromną przyjemnością pragnę poinformować wszystkich czytelników, iż dnia 27 września 2012 roku decyzją Sądy Rejonowego w Żywcu IV Oddział Pracy zostałem przywrócony do obowiązków służbowych, na zasadach pracy i płacy sprzed zwolnienia.

Gratulacje to kiedy pierwsze spotkanie ze starą - nową szefową?

Gwizdek w dłoń i do pracy Circus !!!

81

(141 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Szok drodzy rodacy z Czańca. Po stokroć szok.

82

(820 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

galler napisał/a:

Na dzień dzisiejszy nie ma prawnej możliwości wybudowania sortowni, z dość prozaicznego powodu. Plan przestrzennego zagospodarowania terenu w naszej gminie przewiduje takich terenów. Kilka lat temu pojawił się prywatny inwestor poszukujący terenu pod właśnie taką działalność i ... Już kiedyś sugerowałem że według mnie plan przestrzenny nie przewiduje podstawowych założeń. Nie istotne w tym temacie, Dalej idąc. Nawet gdyby były takie tereny gmina nie udźwignie kolejnej inwestycji zwłaszcza w takim rozmiarze. Chociaż według mnie zamiast przedszkola i budynku UG plus kolejne 50% zadłużenia by wystarczyło. Zwłaszcza, że jest to inwestycja, na którą istnieje realna możliwość uzyskania dopłat lub późniejszych zwrotów kosztów inwestycyjnych, Powstająca aktualnie ilość odpadów, wyklucza możliwość takiej budowy z gminami ościennymi. Były by to zbyt duże gabaryty sortowni.
Inwestor, o którym wspomniałem planował też kompostownie z produkcja biogazu.
Zenonie, podział na suche i mokre nie wyklucza podziału suchych na kolejne frakcje pod względem materiału. O ile wiem podział o którym Ty mówisz będzie premiował mieszkańców w sposób szczególny i będzie realizowany.

Co kogo obchodzi "na dzień dzisiejszy" !!!
Człowieku było na to kilka lat żeby pomyśleć o śmieciach. Można było zmienić plany zagospodarowania, można było zrobić wiele rzeczy.
Sortownia nie musi być wielkim kombinatem jak ZML bo mądra polityka powoduje, że lwia część pracy wykonują ludzie w domach.

Opowiadasz takie dyrdymały, że jeszcze ktoś uwierzy.

Nie wciskaj ludziom ciemnoty, ze czegoś nie da się zrobić, problem jest w tym, żeby chcieć to zrobić. Mieć jakiś pomysł na działanie gminy.

Na razie "manager" gminy nie ma pomysłu na rządzenie i zarabianie kasy woli ją wyrwać z naszych kieszeni.

Prorokowałeś że radni przehandlują przewodniczącego RG, a ja prorokuję, że zapłacimy grubą forsę rocznie za odbiór odpadów. nie wiem ile ale jeśli nawet 8 czy 10 złotych od głowy to np w rodzinie 2+2 może być to blisko 500 złotych rocznie.

Może dla ciebie to pestka ale dla mnie to 40 % jednej pensji.
To komplet książek + wyprawka dla mojego dziecka do szkoły.
To 1600 bułek lub 160 bochenków chleba.

Zamiast biadolić, że nie można, że się nie da to podaj przykład jak rozwiązać problem, z którym będziemy musieli się zmierzyć za kilka miesięcy.

A co zrobią ludzie którzy mieszkają z rodzicami, dziadkami i gromadką dzieci w jednym gospodarstwie???
Ile ci z reguły biedni ludzie zapłacą? Szok !!!!

83

(0 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

http://www.porabka.pl/index.php?str=2&id_str=64

Mam pytanie do Wójta Czesława:

Co za długo świętowano wczorajsze wybory, że nie było czasu wysłać smsa do mieszkańców (wyborców).
To po co w ogóle ta cała hucpa ze stroną i akcja w temacie zagwarantowania nam bezpieczeństwa???

W nosie mam taki system bo i tak jakiś urzędnik zawali sprawę !!!

Gratuluję panie wójcie !!!!

Artykuł z Onet.pl
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr … omosc.html

Kilka tysięcy mieszkańców bez prądu

Jeszcze około trzy tysiące gospodarstw z pogranicza województw małopolskiego i śląskiego jest pozbawionych prądu. Halny wiejący z prędkością 100 km na godzinę spowodował tam uszkodzenie linii średniego napięcia.

Prądu brakuje w miejscowości Jasienica oraz między Bielskiem-Białą a Czechowicami. Najgorsza sytuacja panuje w miejscowości Nidek w powiecie wadowickim. W sumie bez prądu jest około 3 tys. gospodarstw.

- Sytuacja jest bardzo dynamiczna. Usunęliśmy już m. in. awarie stacji średniego napięcia w podwadowickiej Radoczy. Prąd nie dopływał tam do ok. 2,5 tys. odbiorców – powiedział Kazimierz Szypuła z firmy Tauron-Dystrybucja.

Od rana ze skutkami wiatru walczą też strażacy. Jak powiedziała rzecznik bielskiej straży pożarnej Patrycja Pokrzywa, w rejonie Bielska-Białej ratownicy usuwają z dróg powalone drzewa, m. in. na drogach wylotowych z miasta w kierunku Szczyrku i Katowic, a także w podbielskich Buczkowicach.

- Apelujemy, aby mieszkańcy zamknęli i zabezpieczyli okna i drzwi balkonowe przed samoczynnym otwarciem. Powinni też zabezpieczyć meble ogrodowe oraz zabrać z balkonów i parapetów przedmioty, które mogą być porwane przez wiatr - dodała.

Radzi też kierowcom, by nie parkowali samochodów pod drzewami, liniami energetycznymi, wysokimi kominami, tablicami reklamowymi i w bezpośrednim sąsiedztwie starych budynków, a podczas podróży zachowali ostrożność przy wyjeździe z terenu zabudowanego i z lasu na otwartą przestrzeń.

Usuwanie skutków wichury może potrwać do późnych godzin nocnych. Według synoptyków z biura prognoz IMGW w Katowicach wiatr powinien osłabnąć w czwartek po południu.

84

ares 1 napisał/a:

Dwóch kandydatów: Tylza-Janosz z Czańca, Wawak z Porąbki.
Wawak-11
Tylza-Janosz-3
1 nieważny
tyle wiem, resztę może uzupełni ktoś z obecnych na sesji.

No chyba żartujesz sad To nie mamy swojego przewodniczącego RG ????????
O rzesz w mordę jeża to co Czaniec się nie mógł dogadać z Bujakowem lub Kobiernicami i mieć swojego szefa RG????

Największe sołectwo w gminie przehandlowało Szefowanie RG ?!? za co ?
Do jasnej ciasnej mamy 6 radnych wystarczyło dobrać 2 z innych sołectw i byłaby Janoszka szefową RG
coś by dla Czańca się zawsze udziergało a teraz jest wielka kupa sad

No tośmy se radnych wybrali - brawo Czaniec

Porąbka ma wójta i przewodniczącego RG - czyli ma wszystko a my mamy wielkie G.

A wiadomo jak który radny głosował bo trzeba będzie ich za to rozliczyć za dwa lata w wyborach ?

Ale jestem wnerwiony - żeby nie napisać że wku*******ny.

Jestem strasznie ciekawy za co przehandlowali ten stołek?

85

circus napisał/a:

Razem z kolegą Piotrem będąc na sesji doznaliśmy pewnego rodzaju paraliżu,

To co tam się działo? atmosfera była stęchła czy kawa po terminie?

Opowiadajcie panowie bo aż mnie skręca z ciekawości !!! smile

Kogo z Czańca wybrali Nalborczyka, Kojdra czy Mydlarzową? Bo chyba nie "nic nie mówię" Rodaka smile

Dawać Panowie - nie spać smile

http://i49.tinypic.com/29dcxht.jpg

Bo jak widać na stronie BIP UG Porąbka wszystko po staremu a protokoły będą za ruski rok.....

86

circus napisał/a:

Kolejne strofy z zawiadomienia do prokuratury brzmią tak:
W dniu 22-02-2012 roku osoba o nicku Morlinek cyt: „należy zadać sobie pytanie jakie mogłyby być gdyby dyrektorka nie popełniała takich rażących zaniedbań” – ja nie wiem o jakich zaniedbaniach ten Bulinek miał na myśli, może było to odniesienie do tych zaleceń pokontrolnych, zwłaszcza że po re kontroli nie była żadnych nieprawidłowość. Szkoła ma najlepsze wyniki w gminie wśród szkół na terenie gminy Porąbka”.

Można się pogubić czytając powyższy tekst. Nie wiadomo, czy chodzi o Bulinka, czy o Morlinka. Sprawdzam więc i wiem już, że Bulinek nie wypowiada się w ogóle 22-02-2012 roku.

Kochaniutka ta nasza Anulka z Kozubnika, ale że nie zapomniała i o mnie smile

Czyli czyta dziewczyna nasze forum od deski do deski no to dobrze bo już myslałem, że jesteśmy tylko bytami internetowymi, a tu taka niespodzianka.
Ba nie tylko, że czyta ale i drukuje ciekawe czy na swojej domowej prywatnej drukareczce czy może na szkolnej za pieniądze gminne czyli NASZE?

Chyba złożę zawiadomienie do prokuratury o sprawdzenie czy aby nie sprzeniewierza ktoś publicznych pieniędzy na swoje prywatne wojenki.

A teraz na poważnie:  dużo się ostatnio dzieje bo pani DyrA przegrała już proces z oskarżenia PIP, a za chwilę będzie pierwszy wyrok z Sądu Pracy.

WW pani powołuje się na ochronę dóbr osobistych funkcjonariusza publicznego...... ale czy aby na pewno powinna się na ten przepis powoływać. Bardzo chciałbym zobaczyć protokół Rady Pedagogicznej który zaopiniował Panią DyrA na kolejna kadencję dyrektorowania bo coś słyszałem, że taki jakiś maleńki szfindelek tam był. Może to tylko plotki złych ludzi więc jakby Pani w ramach udowodnienia swojej kryształowej drogi służbowej ten protokół zeskanowała i wkleiła na BIP gimnazjalnej strony to wszystkim by ulżyło.

Swoją drogą mógłby ktoś w końcu wkleić skany protokołu z kontroli PIP oraz słynny już wyrok sądu w Żywcu w tej sprawie bo nie sądzę, żeby na stronie BIP się pojawił.

I kolejny wąteczek:

Wczoraj odbyła się sesja RG i wybór nowego Prezesa tej szanownej instytucji.
Wie ktoś może który radny z Czańca wygrał bo zawsze tak było, że Bułka jest z Porąbki to prezes RG z Czańca i jestem ciekaw kto będzie przewodził temu szacownemu towarzystwu no chyba, że mamy prezesa z Bujakowa lub Kobiernic w co bardzo wątpię.

87

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

no chyba na strychu nowego pałacu smile

88

(161 odpowiedzi, napisanych Z życia OSP)

A co na to NIK i CBA ?

89

Co Pan opowiadasz jak właśnie przeczytałem na BIP gminy, że kasztelan ogłasza przetarg na wymianę CO na Kozubniku.

Szkoła podstawowa w Porąbce się wali a koleżanka będzie miała nowe rurki i kaloryferki.

Stawiam flaszkę, że przetarg wygra firma z Kobiernic a czyja to sobie dopowiedzcie  smile

http://www.bip.porabka.pl/BIP.aspx?Sel= … dent=10955

WYMIANA INSTALACJI CENTRALNEGO OGRZEWANIA W BUDYNKU PUBLICZNEGO GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W PORĄBCE

Dzieciom w podstawówce w kibelkach zagraża Bóg wie co, szkoła jest warunkowo dopuszczona przez Sanepid, a DyrA będzie mieć funkiel nówka instalację .......  I co można wredni krytykanci?

Złe języki gadają, że kasztelańscy nie mają kasy, a tu widać czarno na białym, że kasa jest.

Niech żyje kasztelan niech żyją dworzanie .... hura hura hura.

90

Mam takie wrażenie, że Kamila pisze, żeby pisać, a nie żeby coś wnieść do sprawy.
A jak już napisze to z reguły z błędami.

Takie rozmydlanie tematu jest  stosowane przez pana z sąsiedniej wsi smile

91

Wróble z Kozubnika ćwierkały, że motto takowe w gabinecie wisiało ale czy te wróble widziały to na własne oczy?
Czy wróblom można wierzyć jak to durne ptaszyska są?

Jeżeli takowe motto wisiało to można wnioskować, że władza trzyma się mocno i dzierży ster twardą ręką !!!

Ale może to tylko złe języki plotki rozsiewają, a w gabinecie wisiała taka sentencja:

"Zbiorę wszystkie niteczki światła i utkam z nich dla Ciebie skarpety na mróz, kubrak na długie noce i czapeczkę na samotność"
Wasza Ania

Niech się nauczyciele i uczniowie wypowiedzą którzy onegdaj tam bywali !!!

92

A wszystko przez to że nie stosował się Pan do zasady:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Peter_der-Grosse_1838.jpg/220px-Peter_der-Grosse_1838.jpg

"Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak by swoim pojmowaniem sprawy nie peszyć przełożonego."

Źródło: zarządzenie cara Rosji Piotra I z 9 grudnia 1708 roku.

Ciekawi mnie tylko czy rzeczona "pani" przed obliczem Kasztelana porąbskiego Żymełki I z łaski bożej nam panującego również stosowała zasadę z ukazu Cara Piotra I ?

Na to pytanie pewnie poznają odpowiedź nasze pra pra pra wnuki z wykopalisk smile

93

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

http://www.info.kety.pl/index.php?optio … ;Itemid=30

A co u imć wójta Bułki w tej sprawie?

94

(101 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

22:46 admin: posprzątałem

Admin powinien sam dbać o czystość mowy polskiej  no ale cóż ja maluczki będę polemizował z Adminem.
Jeszcze mnie posprząta. sad

95

No to fajna kobita a pcha się do RPW ?

Dziwne?!?

96

kamila napisał/a:

Mam prośbę, czy może  ktoś podać w punktach za co powinna być zwolniona dyrektor Walusiak.

Jednak określenie "Laluncia" najbardziej mi do Ciebie pasuje bo mam wrażenie, że albo nie rozumiesz co piszemy albo udajesz nierozumną ?!?

Wystarczy przeczytać post Pana Radnego Kocemby, żeby poznać zarzuty i wyciągnąć rozumne wnioski.
Jeżeli dokumenty z kontroli KO i PIP ci nie wystarczą to już nie wiem co ma się wydarzyć, żeby urzędnik w gminie zrozumiał, że z tą babeczką jest coś nie halo !!!

Ignacy Kocemba napisał/a:

W tej sprawie, pamiętając o toczących się sprawach staram się zachować umiar. Nie dziwią mnie ani plotki ani rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji, nie dziwi minie również skrywanie wielce niewygodnych  faktów. Taka jest nasza gminna informacyjna rzeczywistość. A fakty, potwierdzone fakty są następujące:

Po powodzi w 2010 r. pani Anna Walusiak organizuje wyjazd nauczycieli do Tunezji. Nauczyciele korzystają z bezpłatnych urlopów, niemniej część kosztów poniesiona jest z funduszu socjalnego szkoły co jest niezgodne z ustawą o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych. Po powrocie pani Anna Walusiak niszczy dokumenty zamiast je przekazać do GZOAiP celem dokonania stosownych potrąceń. Pani Koniorczyk pomimo, że posiada wiedzę na ten temat nie spowodowała zwrotu niesłusznie wypłaconej części wynagrodzenia. Nie czyni tego również Wójt Czesław Bułka.
W 2011 r. w szkole ma miejsce kontrola przeprowadzona przez Kuratorium Oświaty w Katowicach. Wyniki kontroli są porażające i długo nie oglądają światła dziennego. Niemniej Czesław Bułka nagradza Annę Walusiak przy okazji Dnia Edukacji Narodowej.
Z uwagi na niezgodne z prawem gospodarowanie środkami publicznymi w styczniu 2012 sprawą zajmuje się Rada Gminy, która nie jest w stanie spowodować aby środku publiczne wróciły do kasy Gminy, w zasadzie nie jest w stanie spowodować nic poza obietnicą Wójta, że wyjaśni sprawę. Naturalnie w sprawie nie kiwnął nawet palcem w bucie. Mieszkańcy Gminy poznają wyniki kontroli przeprowadzonej przez KO po opublikowaniu przez mnie protokołu.
Ciąg dalszy, prześladowanie nauczycieli w gimnazjum, którzy się nie godzą z sposobem zarządzania preferowanym przez Annę Walusiak. W konsekwencji dochodzi do dyscyplinarnego zwolnienia pana Kubisia oraz trojga innych nauczycieli.
W szkole zostaje przeprowadzona kontrola przez PIP. Wyniki kontroli pomimo upływu znacznego czasu nie zostały upublicznione. Niemniej wiemy, że w związku z poważnym naruszeniem Kodeksu pracy inspektor PIP skierował wniosek o ukaranie do Wydziału Karnego Sądu Rejonowego w Żywcu Anny Walusiak.
Wszyscy zwolnieni nauczyciele odwołali się do Sądu Rejonowego w Żywcu. Sprawy w toku.
I jeszcze jeden fakt, Anna Walusiak została dyrektorem po raz kolejny z naruszeniem prawa oświatowego, okoliczność potwierdzona przez KO oraz Prokuraturę Rejonową w Żywcu.

Sprawy nie komentuję, jeszcze nie komentuję, niemniej muszę stwierdzić, że pani Anna Walusiak jak i pan Czesław Bułka razem z urzędnikami odpowiedzialnymi za funkcjonowanie oświaty sławy nam nie przynoszą, a sprawy ani zamieść pod dywan ani przeczekać się nie da.

97

morlinek1 napisał/a:

Droga Kamilko 

Ja się zwróciłem bardzo kulturalnie per Droga smile

98

bibi napisał/a:

Niektórzy radni bronią Anny Walusiak jak niepodległości, bronią więc prawa do łamania prawa, kolesiostwa i nepotyzmu.

No z tym bym się nie zgodził bo z tego co mi wiadomo to bronią tylko radni z KWW Rodzina, Prawo, Wspólnota

W końcu bronią swojej zwolenniczki i przyjaciółki, a wiadomo Wspólnota jest najważniejsza zaraz po Rodzinie.
a Prawo.... a prawo to oni maja zawsze po swojej stronie bo sami stanowią prawo w  tym małym księstwie na końcu świata.

99

Droga Kamilko proponuję ustawić wielkie kontenery z napisem:

Tu wrzucaj plastik i styropian oraz inne odpady łatwopalne jak opony i papę,
przekażemy je biednym na opał!

To rozwiąże wiele problemów ubóstwa.
Również sugeruję ci zakup czarnej pościeli i odzieży wtedy pranie będziesz mogła nadal suszyć na polu.
No i przyda ci się na pogrzeby twoich znajomych, którzy będą umierali na raka płuc i astmę.

A mój apel jest taki: spalajcie dalej śmieci w piecach i umierajcie szczęśliwy bo w ciepłych domkach.

Trujcie swoje dzieci, wnuki, sąsiadów, ale ze świadomości, że łamiecie przykazania boże.

"V   Nie zabijaj"

100

a jakieś życiorysy? Wykształcenie ?

Ludzi z KWW Rodzina, Prawo, Wspólnota nie biorę pod uwagę w ogóle z definicji bo już to ugrupowanie rządzi i skutki widać gołym okiem, a o reszcie bym się chętnie czegoś dowiedział smile