101

(820 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

No już to widzę jak babki z KGW Kobiernice w strojach firmowych przechadzają się dookoła ronda. Ale nie żebym się śmiał z pomysłu. Popieram każde działanie co ma jakiś cel a obniżenie ceny za ścieki warte jest każdego działania. Tylko oczom nie wierzyłem jak czytałem że taka akcja wśród zastępów wójta. Brawo, brawo. To chyba nie jest jakaś plota, bo nikt się pod tym artykułem nie podpisał?

Z ciekawością patrzę na działanie państwa stowarzyszeniowców i jestem pod wrażeniem. Takich wzorów nam potrzeba, a zwłaszcza tej odwagi, co to się jej boją we władzach, bo zauważcie jedno, żaden wójt ani przewodniczący czy radny, żaden dyrektor szkoły czy czego tam tylko sobie pomyślimy nie rozpoczyna procesów przecie panu Kocembie, panu Kubisiowi i innym członkom SNG. Dlaczego? Bo nie ma za co a sami łamią prawo. Tylko czytać i cieszyć się, że wreszcie mamy tu ludzi, którzy tłumaczą na czym polega demokracja.

Łączenie tylko kłamstw z KWW Rodzina Prawo Wspólnota to chyba nadużycie. Bo gdyby tak było to temu komitetowi nie można w nic wierzyć. Ale z drugiej strony w co można? Skoro tu na forum bełkot Wloscianina jest tak łatwo odpierany i niszczony. Czasem człowiekowi trudno uwierzyć, że na kłamstwie komuś chce się działać i żyć. I że ma w tym tylko taki cel, żeby dowalić np. SNG, którego wójt może tylko znielubić. Czy to już jest walka polityczna, czy tylko zwykła ludzka  zawiść i głupota? I do czego się można posunąć, żeby obsmarować drugiego człowieka. A gdzie ósme przykazanie Dekalogu???

104

(732 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

To proszę napisać, co Pan dostrzega więcej i proszę mnie uświadomić, bo ja widzę tylko łamanie prawa przez radnego Tomiczka. Osobę, która ma w tej gminie ma stanowić prawo. Dał się Pan sprowokować samym wpisem, nie trzeba było się odzywać.A im więcej Pan się tu tłumaczy, tym więcej pewności, że nie chce Pan wystąpić przeciw radnemu, bo jest mu Pan znany. Tyle.

[left]W całym kraju wreszcie świętuje się radośnie. Wreszcie jestświęto bez nadęcia i zadęcia. Wydarte w ciągu ostatnich dwóch lat i przywrócone do życia. I wszędzie ludzie radośnie uczestniczą, śpiewają kolędy na chwałę Jezusa, nawet są jasełka, a w Porąbce? Dwóch męczenników za wiarę w wójta, którzy nic nie robią w gminie i do niczego się nie nadają, próbują naśmiewać się z orszaku. Sami upolityczniają coś wyjątkowo wartościowego i coś zupełnie nowego w tej gminie. Coś, co ludzi ma łączyć, ale to jest obce Wloscianinowi, bo to ktoś, kto tylko niszczy, ośmiesza i szpeci. Reprezentuje takie wartości i jeszcze ma czelność wspominać coś o wypowiedziach niegodnych chrześcijanina.

A skąd wiadomo, że w Orszaku miało brać udział 18nauczycieli? Skąd Wloscianin – gender wie na pewno, że tak miało być, skoro ja wiem na pewno, że Bujaków od samego początku nie brał udziału w Orszaku. Jakie prawo ma Wloscianin – gender publicznie oceniać innego człowieka który, pewnie flaki wypruwał, żeby do  Orszaku doszło,a teraz spotykają Go takie obelgi. Co to za pijawka, pirania i sęp w jednym gadzie, który metodami szumowiny opluwa i obsypuje łajnem porządnego i poczciwego człowieka? Panie Kazimierzu nie znam Pana osobiście, ale chylę czoło przed Pana wysiłkiem, niezłomnością i determinacją przy organizowaniu Orszaku oraz przed Pana głęboką wiarą, którą potwierdza  Pan na każdym kroku.
[/left]

Zenon napisał/a:

Nieobecni nie mają racji.

Zadajesz pytania na które tutaj nikt nie zna odpowiedzi. Zapytaj w szkołach, zapytaj gospodarzy ambon.

Odpowiedzi są dobrze znane, tylko nie ma komu ich udzielić. Podejrzewam, że dyrektorzy szkół nie czują się dobrze ze swoimi decyzjami.

Nie wiem o co chodzi w powyższych wypowiedziach ale chętnie się dowiem. Natomiast orszak był czymś niecodziennym w gminie Porąbka. Oby stał się tradycją na lata i oby ludzie dostrzegli że są możliwe zmiany w tej gminie. Tylko wszyscy musimy chcieć.

108

Cieciola chyba w lekką panikę wpadasz. A od kogo zależy żeby było inaczej? Od wójta czy od ciebie?

109

(569 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Będzie coś o tych ściekach w internecie? Bo to chyba wszystkich interesuje?

Też mnie to ciekawi. Jeśli państwo stowarzyszeniowcy macie takie dane to je pokażcie. Zobaczymy ile osób interesuje się waszą działalnością i w ogóle gminą. A ciągle będę powtarzał, że pismo w rękach będzie jeszcze bardziej skuteczne.

111

Ranczo Pardeli jest dziś widoczne jak na dłoni. Każdy może sprawdzić jak wygląda ta sławna baza transportowa. Syf, brud i żadnych warunków socjalnych i to w pobliżu Soły, gdzie tablice informują: Teren ochrony pośredniej ujęcia wody powierzchniowej ustanowiony w celu ochrony jakości wód ujmowanych.
To jest temat dla SNG, bo w urzędników nie wierzę. Nawet jeśli ktoś chciałby interweniować to mu nie pozwolą.
Więc jeśli jak twierdzi Zenon jest to dla wykonawcy bardzo poważne to...?

112

Nic dodać nic ująć. Wieszczu sam to wymyśliłeś?

Na zmianę mentalności to za wcześnie ale na pewno SNG już sporo namieszało ludziom w głowach. Tylko w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Żadna manipulacja. Dobrze wiedzieć że są ludzie co w plotke nie wierzą faktów nie naginają a do swoich ról się dobrze przygotowują.

114

Jak to gdzie?  Kto mądry to wysypie do kubła albo na kompostownik. Może kupić worki a też można do reklamówek. Kto mniej mądry to będzie wrzucał do rowów do lasu do potoku. Mokre to nie jest wielki problem. I tak zgniją. Gorzej jak w tych mokrych wyrzuconych będą pieluchy podpaski reklamówki. Wtedy się zrobi śmietnik.

Zresztą pytanie pytii to jest bardziej do rady gminy. Nie wiadomo jak radni mają zamiar kontrolować wyrzucanie mokrych do lasu.

115

No to niektórych  żółć zalewa. Taki sukces SNG będzie trudny do przełknięcia. chociaż może warto powiedzieć, kto faktycznie powalczył o obniżkę ceny za śmieci. Więc ku pogorszenia nastroju powiem, że jest to pan Ignacy Kocemba , członek SNG. Jak widać państwo stowarzyszeniowcy mają pomysły na zmiany w gminie. A tego o innych radnych spoza SNG nie widać. W ogóle zauważcie wszyscy kto ma najwięcej do powiedzenia na sesjach.  No właśnie ludzie z SNG. No i jeszcze radny z Bujakowa Filarski, ale nie wiem, czy jest on członkiem SNG. Ale to nie jest najważniejsze. Wyborcy widzą kto i jak ich reprezentuje. W Czańcu mamy trzech radnych, za których się nie musimy wstydzić. Reszta to jakiś folklor z innej bajki. Taki Rodak to tylko odczytuje protokoły z sesji i nic innego nie robi. Nalborczyk zupełnie zapomniał języka w gębie, więc do czego jest potrzebny. Obaj robią to co im Mydlarzowa każe, która też nie bardzo wie co się dookoła dzieje. Więc apel do SNG - co z tą gazetą. Ludzie będą mieli świetną okazję do poznania tej gminy i dużo czasu na czytanie w święta.

Jak to co ważnego? Koniec roku , czas na nowy budżet. Jak tu się słyszy w kasie gminy pustka. Wójt ogłasza nowe przetargi bo chce sprzedać co się da. Tylko ludzie nie mają kasy. Podatki coraz większe , razem ze śmieciowym , woda nadroższa w okolicy , a gmina sama z siebie nie daje nic tylko wstyd.

Obserwujący stracił pewność siebie?

To kim jestem? Wieszczem ,  niezadowolonym , kobierniczaninem , czy cieciolą? Może powinna cie nawiedzić fioletowa krowa? Bo zabrakło ci delikatności.

A tak na poważnie to znajdź gdzieś na stronie SNG wpis , za który można powiadomić prokuratora albo policję albo jakiś sąd. Napisałeś elaborat to masz czas. Wysil się i oświeć nas głupków.

118

(66 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Byłem na zebraniu. I nudziłem się. Jak zawsze ci sami ludzie z sali mówią to samo , wójt albo sekretarz obiecają wszystko , a potem i tak to mają w nosie. Nudziłem się do momentu jak się okazało . że Waligóra musi odejść bo zostaje szefem pogotowia.  Jaka to strata dla Czańca , gdzie ten gość zasiada już wszędzie gdzie się da. I kto teraz będzie za rok kandydował w wyborach? Może Gąsiorek? Może Rodak? Przecież taki aktywny.

A z innej beczki , to wiele spraw poruszonych na zebraniu jak żywcem wzięte ze strony SNG. To jakby ludzie z tej strony zdobywali wiedzę i potem się wypowiadali. I to bardzo merytorycznie.  Ta strona ma sens.

obserwujący napisał/a:

Jak czytam i widzę jak członkowie stowarzyszenia z Kobiernic  lansują się na forum czanieckim i nie tylko na forum to mi się chce na przemian śmiać i płakać.

Płacz nad sobą. Nie przypominam sobie przepisów , co zabraniają komuś startowanie w wyborach. Wójt i radni są wybierani w wyborach jak to się chyba nazywa powszechnych. Więc jak masz coś przeciw takim wyborom to twoja brocha. Każdy może startować. A jeśli masz coś przeciw temu co pisze na stronie SNG to napisz w czym sie nie zgadzasz. Tylko merytorycznie. Bo jak na razie to wydałeś głos raz i to w stylu takiego gościa , o kim nikt nie chce myśleć i z nim rozmawiać.

Zobaczymy na co stać państwa stowarzyszeniowców. Jestem też ciekaw. Słyszałem, ale to nie potwierdzone , że w zeszłym roku to było tak cieńko. Czyli ludzie się zebrali, przeszli ulicami , pośpiewali i się rozeszli.

121

(48 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Odpowiedź już jest. Tylko czy jeśli księgowa w jakiejś firmie prywatnej  nie wie ile w ciągu roku zaoszczędziła tak na pewno to utrzymała by się w tej firmie? No co to znaczy około 100 tys zł.   No kto tu z ludzi robi idiotów. To nie ma faktur na oświetlenie? Przecież to proste. Podliczyć te za ubiegły rok i porównać z tymi obecnymi. Obliczyć różnicę i mamy  oszczędności nie około ale konkretne. Nie ma tam w gminie jakieś księgowej?

122

Zapewnienie zapewnieniem , ale to nie o to chodzi. Bo dobra , państwo stowarzyszeniowcy się sprawą zajmą . Będą zadawać pytania , ale idę o zakład , że odpowiedzi będa takie pokrętne , albo ich w ogóle nie będzie. Bo i tak wszystko zależy od gminy. I żaden cudowny radny ani inny cudotwórca w tej gminie nic nie działa , jeśli włada tego nie będzie chciała. Wójt rządzi ma przewagę w radzie więc robi co chce i co rada mu przegłosuje. Byleby się nie napracował a dał zarobić tym co go wspierają. A radnych co pytają i chcą coś dla ludzi zrobić to się lekceważy i niczego się dla nich nie zrobi. To oczywiste. Jak radny nie będzie się spełniał w swoim sołectwie to nikt go nie wybierze. więc trzeba trzymać z gminą i wójtem bo  coś ze stołu skapnie , pod czymś tam się będzie można podpisać a potem chwalić ile to się zrobiło. A nie zrobiło się nic. Ludzie popatrzcie na tę gminę. Dramat.

To o czym panowie piszecie to nie jest tylko w Czańcu. To jest wszędzie.  Przecież te macki urzędników sięgają wszędzie. Wszędzie są jacyś znajomi , jakaś rodzina , sąsiedzi , którzy nie powiedzą co myślą tak naprawdę , bo to się zaraz im za to oberwie. Tak władza oplotła siecią zależności , że kto chce pracować ten musi gadać jak chce władza. Myśleć to może inaczej , ale działać tak jak chce władza. Bo inaczej to się skończą znajomości lewe interesiki , aż wreszcie wywalą z pracy. No co daleko szukać? Nie wiem jak to jest w tym gimnazjum w Kozubniku teraz , ale to przecież wiadomo , że ci nauczyciele wylecieli , bo nie chcieli się zgodzić na pomysły dyrekcji. Bo kto rozumny to tego trzeba ustrzelić , a kto mało rozumny ten przydatny , bo można nim sterować.  To stara prawda jak świat , że dyrektorzy to potrzebują głupców , bo takimi łatwo sterować i narzucać swe zdanie. Mądrych wyrzucają bo im zagrażają. Tak jest wszędzie. Ze świecą znaleźć dyrektora , co szanuje podwładnych mądrzejszych od siebie. Takich to chyba nie ma.

124

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Ale o co chodzi? Bo tak trochę państwo tajemniczo piszecie. Czy coś się zdarzyło na sesji w piątek? Coś co miało się stać tajemnicą i dlatego Wawak przeniósł obrady na 13.00. Tak jak wieszczu ciekawi mnie , czy byli wszyscy radni. Jeśli kamera tam była to się wkrótce dowiemy co się stało. A to , że w radzie większość ludzi to nieroby i nieuki to wiadomo od zawsze. Przecież tam już wielu było takich , co chcieli coś zmienić. ale po kilku miesiącach jak sobie łby porozbijali o takich Wawaków , Tomiczków , Sopiaków to im się odechciało. Zakute łby taranują wszystko na drodze. Czekam na nagrania. Sprzedawać policję bez ceny , a jeszcze obniżać ją o 50 %. To się kupy nie trzyma.

125

(521 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

W sprawie Tomiczka to coś ucichło. Będą te wybory w Bujakowie czy nie będą.