Przejdź do treści forum
Zamknięte Forum dyskusyjne czaniec.pl
Zamknięte Forum dyskusyjne regionalnego portalu informacyjnego Czaniec.pl - Czaniec Gmina Porąbka
OGŁOSZENIE!
Szanowni użytkownicy!
W styczniu 2023 roku nasze forum stało się pełnoletnie, bo zostało uruchomione - choć trudno w to uwierzyć - ponad 18 lat temu.
Świętować nie zamierzamy, ponieważ podjęliśmy trudną decyzję o zamknięciu forum. Decyzja podyktowana jest spadkiem Waszego zainteresowania, a to dla Was i Waszego głosu zostało ono uruchomione. Dziękujemy za wspólne 18 lat wymiany doświadczeń, poruszania nieraz trudnych i burzliwych tematów.
Forum przez pewien czas dostępne będzie tylko w formie archiwum - tylko z możliwością czytania istniejących postów, bez możliwości dodawania nowych wpisów i tematów.
Do zobaczenia, ekipa czaniec.pl
Wpadnij, polub i obserwuj czaniec.pl na
Facebooku
Opcje wyszukiwania (Strona 4 z 8)
Przecież Jezierską widać wszędzie. Jak tylko jaka impreza na stadionie to zawsze jest jako współorganizator. I tak palcem nie kiwając podszywa się pod imprezy KGW, strażaków, czy innych stowarzyszeń. A jak słyszę gdy jej wszyscy dziękują za pomoc albo użyczenie sali w domu kultury to robi się niedobrze. Ale to my sami jesteśmy sobie winni. Nie wymagamy kultury w gminie to jej prawie nie ma. Prawie bo się wyjątki zdarzają ale tylko potwierdzają regułę.
A gdzie jest wątek o Koniorczykach? Czemu admin nie przeniósł tutaj? To tu jest na to właściwe miejsce, prawda?
Rankingi rankingami ale one nie trafiają do ludzi. Do ludzi trafia coś prawdziwego. Czy chodnik i nowa droga w Czańcu to sukces czy kompromitacja. Nasze centrum już się sypie a kiedy był remont trzy lata temu? Asfalt już połatany latarnie straszą pustynia bez roślin. Czy nie ma jakieś gwarancji na to partactwo? A w innych sołectwach jest lepiej? Jedźcie do Porąbki i zobaczcie jaki dół jest przy Polimedzie. A jedźcie do Kobiernic i też w Porąbce zobaczcie jak się wymienia asfalt na połowie drogi. A gdzie podjazdy do posesji. Są tylko w Bujakowie a nie wiem czemu tylko tam? Te sukcesy co Bułka się nimi chwali to jest partactwo. Nowe przedszkole w Kobiernicach będzie do kanalizacji przyłączone? No chyba nie. A urząd gminy zwany pałacem będzie? Też chyba nie. więc co to za sukcesy?
No to zamykaj człowieku i przenieś wszystko do urzędnika funkcjonariusza prawa czy układu.
Jestem pewny, że Bułka będzie się chwalił budynkiem gminy czyli jak to się mówi pałacem. Jeszcze sukcesem będzie przedszkole w Kobiernicach i chodniki w każdej wsi. Oczywiście nie zapomni o ociepleniach budynku komunalnego i szkoły w Bujakowie i Kobiernicach i wodociągu w Kozubniku. Będzie się przechwalał remontami dróg i remontem domu kultury w Czańcu i w Porąbce. Zobaczcie na stronę gminy. I wielu mieszkańcom to wystarczy. Mi nie wystarczy. Nie mamy gospodarza w gminie. Trzeba się przejść gdzie się da i zobaczyć te tony śmieci. To prawdziwy obraz gminy.
Sprawa śmieci jest prosta i nie ma co strzępić języka. Gdyby radna Żelichowska albo radny Sopiak wnioskowali o 7 zł za odbiór śmieci byłby sukces. Gdy zrobił to radny Kocemba jest porażka. Tylko kogo? No przecież, że nie mieszkańców tylko radnych działających dla wójta. Każdy chce mieć takie sukcesy tylko nikomu do głowy nie przychodzi jak to zrobić. A radny Kocemba dokładnie wsłuchał się w wypowiedzi Pardeli i gminnych urzędników i wyciągnął wnioski. Złożył do przysłowiowej kupy i sam złożył wniosek o obniżkę ceny. I tylko nie wiem kto się wstrzymał w głosowaniu. Czyli kto nie ma zdania w tym temacie.
A jeszcze jedno.Kto wychodzi z komisji w czasie głosowania? Spotykają się dwa razy w miesiącu i jeszcze nie maja czasu. W ogóle ja policzę kto wychodzi z komisji bo nie ma wszystkich sesji w internecie.
Bardzo ciekawa lektura i to tam gdzie nikt wcześniej niczego nie wiedział. Dlaczego tej pierwszej części przed przerwą nie ma w internecie? Też chcę wiedzieć skąd SNG ma ten protokół skoro wcześniej cały czas mówiono, że nie ma protokołów z komisji. Ciekawe.
I ten poziom merytoryki mi odpowiada. Popieram wieszcza niech administrator jakoś blokuje albo usuwa te teksty, które atakują ludzi. A jak zwykle Wloscianin nie podaje żadnych dokumentów tylko swoje widzi mi się. I znów atakuje osobę radnego. W regulaminie jest jak wół Nie należy obrażać ludzi,nawet jeżeli reprezentują skrajnie odmienne poglądy. A ten tylko obraża. Więc ja mam też do administratora apel trzeba zareagować na tego Wloscianina bo regulamin traktuje jak cenzurę. To albo ten regulamin jest ważny albo można pisać co się chce i na kogo się chce bez obaw o konsekwencje. Proszę to wyjaśnić.
DziękujęZenonowi za tę analizę. Strona 44 nie kłamie. Pisze, że opłata netto za gospodarowanie odpadami wynosi 10,21 miesięcznie na jednego mieszkańca. Netto. I to jest dokument z grudnia 2012 roku napisany dla gminy Porąbka. Pisze jak byk. Pani Marto ma pani rację w tym co pani napisała. A Wloscianin chce zmienić kierunek rozmowy bo znowu jest coś niewygodnego dla władzy.
Komu przeszkadza sukces SNG, że obniżyli cenę za śmieci?
Przeczytałem ale jeszcze nie bardzo wiem o co chodzi. Czy to jest tak, że mogę wysłać jakieś pismo do gminy bez potwierdzenia i oni muszą mi przysłać odpowiedź. Czyli, że nie muszę osobiście łazić do gminy tylko przez internet pytam i przez internet mi odpowiadają?
Z tym stowarzyszeniem to ciekawa sprawa. Niczego nie słyszałem nie wiem o co chodzi ale chętnie się dowiem. Ale wiem o czym innym. Wiem, że dwie radne z Czańca to są prawie rozrywane przez różne organizacje. Każdy szuka wsparcia i każdy chce sie przypodobać. I to tym radnym co jak to pisał galler służom radnemu Kocembie. Przypominam gallerowi, że radny Kocemba mieszka w Kobiernicach i tam działa. I to skutecznie wystarczy poczytać na stronie SNG. My jesteśmy w Czańcu mamy radne co myślą podobnie jak Kocemba. Na to galler nie ma recepty poza pomawianiem. Posłuchaj galler nagrań z komisji i wstydź się za słowa. Pani Marta byłaby idealna na wójta, Pani Ali też niczego nie brakuje. A gallerowi brakuje wszystkiego bo się zaciął i milczy. Tchórz.
A o co chodzi z tym profilem zaufanym?
Radni na każdej sesji głosują za kotem w worku. Czyli twierdzą, że kot ma rodowód sierść jednobarwną półkrótką ma oczy niebieskie i jest wyjątkowym łowcą. Ewentualnie jest rasą powstałą przez mutację. I 14 radnych głosuje nie wiedząc co w worku jest. Ciekawe.
Ale, że radni mają takie zaufanie do Rodaka. Co przeczyta to pamięta choć sesje są raz w miesiącu. To ci dopiero pamięć. A co by się stało gdyby przez pomyłkę w protokole z sesji napisali coś co się nie zdarzyło. Albo jakby przekręcili czyjeś słowa i wyszłoby np. że radna Mydlarz głosowała przeciw radnej Tylzie – Janosz wtedy jak wybierali przewodniczącego rady gminy. Znaczy się, że w protokole można napisać co się chce bo radni i tak tego nie czytają. Ale czy są jakieś przepisy co mówią, że radni powinni czytać protokoły, czyli gdzie mają czytać na ile dni przed sesją i co się dzieje jak radny stwierdzi, że napisali inaczej niż powiedział. To ciekawe są rzeczy. No i jeszcze jak to jest w innych gminach?
Święta prawda. Czekamy na odpowiedź pytia
Ja chyba wieszcza rozumiem i to jest dobry kierunek popieram.
Ja już o tym pisałem gdzie indziej. Żadnych kontroli nie będzie bo kto się odważy tego nie wybiorą. Prymitywy będą prymitywami a kasa jest najważniejsza. Jak nie trzeba wywozić czyli płacić to kto przy zdrowych zmysłach będzie kasę wyrzucał w szambo. Zresztą wójt odpisał , że w 2012 roku kontrolował 4 a w 2013 24 posesje ale tylko czy maja rachunki za wywóz szamba. No i co pogadali sobie postraszyli a ludzie nadal leją do rowów. Taka to kontrola. Bałagan i szambo a nie kontrola.
To są liczby co człowieka mogą tylko zdenerwować. Co mi po Milówce Łodygowicach czy tam Rajczy. Żyjemy w Czańcu gmina Porąbka a tu od lat nie ma nowych nitek kanalizacji. Żywiecczyzna się rozwija ale to chyba powiat dofinansował powstanie kanalizacji bo coś nie chce mi się wierzyć , że gminy same znalazły te miliony. Powiat bielski to się nie może pochwalić takimi sukcesami a gmina Porąbka to nie ma kasy na podstawowe sprawy a co dopiero na kanalizację. No to co ludzie maja robić? Leją do fosy wszystko co tylko pływa i to za darmo. a kogo to w gminie obchodzi. Ja nie wiem skąd radny Kocemba ma te wieści , że Pardela powiedział o tym jak wójt nie kontroluje wylewania ścieków bo go nie wybiorą. Coś nie chce mi się wierzyć , że największy zaufany wójta raptem tak się wypowiada. Choć ma rację i to wiemy wszyscy ale ja nie wierzę , że Pardela coś takiego głośno powiedział. Basta.
Pytania to są zupełnie inne. Ilu mieszkańców gminy wie , że może i powinno być w gminie inaczej. Ilu mieszkańców ma świadomość , że nie jesteśmy na Bułkę skazani? Ilu mieszkańców chce iść do przodu a ilu nadal wlewać ścieki do rowów? Ilu mieszkańców boi się zmian bo myśli , że im się będzie żyło gorzej? Ilu mieszkańców zna stan gminy i te wszystkie afery i kłamstwa co je tak ładnie na SNG ludzie opisują? Nie da się zmienić władzy jak następcy chowają się gdzieś po domach. Ja nie mam takich ambicji żeby być wójtem albo jakimś radnym ale chcę zmian tylko niech ktoś mi powie jak to zrobić w tej zacofanej gminie.
Zaraz okłamał. Naszym urzędnikom bylejakość i zwykła głupota już wlazły w krew , że inaczej nie umiom. Przecież oni są święcie przekonani że robią dobrze i tak jak trzeba a jak ktoś mówi inaczej to wiadomo , że wróg i trzeba go zniszczyć. Chociaż ja już dawno nie widziałem ataków na SNG ani tu w internecie ani w Czańcu. To chyba się zmieniło po tym orszaku na trzech króli. Ludzie już inaczej patrzą na SNG bo ciągle nie ma się czego czepiać. Wszystko co opisują jest nie do ruszenia. I tak trzymać.
Zenon pięknieto opisujesz ale są dwa problemy. Jeden – ludzie w ogóle nie wiedzą, ,że taki rejestr jest. A drugi Bułka i taktakiego rejestru ludziom nie da. Jak jest inaczej to napisz do wójta jako informacja publiczna i daj do Internetu. Chętnie poczytam. Bo teraz to jest takie mydlenie ludziom oczu. Jest rejestr każdy się może czegoś tam dowiedzieć tylko, że nikt do tego rejestru nie dotrze. To po co o tym pisać.
To chyba nie tylko o to chodzi. Niektórzy radni z Kobiernice chcą za wszelką cenę oddać przedszkole do użytku od września 2014 roku i chwalić się sukcesem. To będzie najważniejszy sukces takiego Sopiaka i Żelichowskiej. O problemach to już nie myślą. Bo co ze ściekami przecież przedszkole do kanalizacji nie podłączone. Skąd pieniądze na samo działanie przedszkole jak w budżecie gminy kasy brak. Czasem tam przejeżdżam i nie widzę żeby ktoś tam pracował. No i jeszcze to co mówi radny Filarski. Dlaczego publiczne jak niepubliczne przynosi jakieś wpływy dla gminy. A jeszcze wcześniej chyba radny Kocemba mówił o parkingu w pobliżu. To znowu wszystko na głowie stoi bez przemyślunku. Byle oddać i chwalić się sukcesem.
[justify]Upolitycznianie to lekcja którą przerabialiśmy. już dawno Ale mamy takich urzędników ignorantów co twierdzą, że jak obniży się cenę za śmieci to się uprawia politykę. No i maja rację. Polityka obniżenia ceny za śmieci się sprawdziła. A może i sprawdzi się jeszcze. Pardela jakoś nie narzeka, że musi do interesu dokładać. Ma Czernichów ma Porąbkę do rady. Tylko takie obniżanie cen to się musi nie podobać komuś złośliwemu albo bez rozumu. Mieszkańcom to się podoba bo wreszcie ktoś coś dla nas zrobił konkretnie a nie tylko tak żeby gadać.[/justify]
Tak to można powiedzieć jak ludzie w gminie będą znaćcałą prawdę. A całą prawdę nie poznają tu na forum tylko jak im się do łapy da papier gdzie będzie wszystko opisane. A wyroki sądów są dla wszystkich najważniejsze. I jak ten wyrok już będzie ważny czy prawomocny to trzeba ludziom to opisać ale nie tylko suchy wyrok. Ludzie muszą wiedzieć co wójt robił żeby załatwić ten konflikt w szkole. Muszą wiedzieć co robiła ta dyrektorka że w końcu zwolniła mądrych ludzi jak widać. I najważniejsze jest żeby poznać i ukarać winnych tego bałaganu. Z nazwiska i funkcji. Bo wybory w listopadzie nic nie zmieniom jak się ludzie nie dowiedzą jak ta gmina wygląda. Ja ciągle czekam na kuriera i nie mogę się doczekać.
A jak chodzi o ten wyrok to co mi z dwóch wycinków. Wyroki to chyba nie są tylko dwa albo trzy zdania. Jak będzie cały wyrok to wtedy można coś powiedzieć. Bo może sąd jednak też gdzieś broni tej dyrektorki, a wy tu piszecie tylko o tych złych sprawach. A może są i dobre dla tej dyrektorki.
To co to już koniec tej kompromitacji? I wiadomo już jakie są koszty tego wszystkiego? A jak się czuje ta pani i ci wszyscy radni co bronią jej do dziś? Nadal będą dyskutować z sądami?
Panie Zenon, mamy tu pisać o aktywności wójta gminy. Gdzie ta aktywność. W sprawie tego ambulatorium to aktywny jest
Waligóra i Sopiak. Może mają jakieś szemrane interes. Bułka nigdy nie był aktywny i nie będzie. Jemu dobrze tak jak tera. Nic nie musi robić i jeszcze go mieszkańcy finansują. Żyć nie umierać.
Znalezione posty [ 76 do 100 z 177 ]
Forum oparte o: PunBB
Theme Urban by Kushi