126

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Jakiś czas temu pisałem o specyficznej formie promowania Gminy Porąbka na stronie internetowej węgierskiego miasta Turkeve. http://kobiernice.pl/?q=node/79  Dzisiaj zaglądnąłem na stronę miasta i o dziwo tekstu już nie ma. http://www.turkeve.hu/index.php?option= … ;Itemid=74
Burmistrz miasta Pan dr  Zoltan Szabó widocznie poważnie traktuje to co robi.

127

(732 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Marta Tylza-Janosz napisał/a:

Nie pierwszy raz. Podczas zabierania zdania w pewnej sprawie, na sali pojawiło się stwierdzenie, że "Jestem tępa. Kto mi dał pieniądze na studia, bo to wyrzucone pieniądze w błoto. Kto mi dał doktorat ?". Szkoda, że ta osoba nie ma odwagi powiedzieć mi to prosto w oczy. Co do mojej tępoty - jeżeli ja jestem tępa - to jaka jest reszta milczących radnych ? Ale nie oceniam, rodzice, którzy łożyli na część mojego wykształcenia nauczyli mnie, że ludzi nie ocenia się ad. persona, tylko ich zachowanie. Więc oceniam zachowanie - poniżej krytyki. Co do doktoratu - proszę zrobić, pogadamy wtedy. Ja się z nim nie obnoszę. Czekam na to, że osoba która to powiedziała będzie miała odwagę mi to powiedzieć w twarz.

Droga Pani Doktor!

To co Pani pisze to żadna nowość. Odsyłam do Moim zdaniem z dnia 01.04.2012 r. http://kobiernice.pl/?q=node/58
Wiersz Kiplinga  "Jeżeli"  nabiera jeszcze bardziej aktualnego wyrazu.
Od początku kadencji jestem personą non grata  dla radnego Sopiaka, Tomiczka i innych. Tak jak powiedział kiedyś pan Krzysztof Pardela, ty do nos nie pasujesz, ty się do nos nie nadajesz.  Widocznie Pani również. Proszę się tym nie przejmować. Warcholstwo w naturalny sposób będzie musiało ustąpić. Nie tylko Pani, ale również Pan Filarski to osoby zbędne na posiedzeniach, jak to stwierdził jeden z radnych. Po co są oni nam potrzebni. To przy okazji wymiany zdań na temat rozpoczęcia obrad o godz. 15:45.
To jest kawałek naszej gminnej rzeczywistości. Zamiast internetu szerokopasmowego.

128

(820 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

wieszczu napisał/a:

Mam apel do radnych. Czy jesteście państwo władni podać z wiarygodnych źródeł zestawienie zużytej wody do generowanych ścieków np. w Urzędzie Gminy, GOK, j.s.t.? Przecież jeśli nie ma kanalizacji w sołectwie Porąbka to na jakich zasadach wywozi się nieczystości płynne z budynków wymienionych powyżej?
Jest też jeszcze jedno wyjście - przydomowa oczyszczalnia ścieków.

Przydomowa oczyszczalnia ścieków jest ustawowo usankcjonowanym rozwiązaniem.

Odnośnie zużycia wody i ścieków proszę o odrobinę cierpliwości, posiadam stosowne dane. Zwalają z nóg.

129

circus napisał/a:

Podczas zebrania wiejskiego w Porąbce 18 listopada 2012 roku nieliczni przybyli mieszkańcy mogli z ust starosty powiatowego Pana A. Płonki usłyszeć, że najtańszą dla nich alternatywą na wywóz nieczystości płynnych jest beczkowóz asenizacyjny. Kanalizacja byłyby zdecydowanie droższa, gdyż ze względu na koszty amortyzacji sieci położonej pomiędzy oddalonymi od siebie posesjami metr sześcienny nieczystości płynnych kosztowałby 20 zł. – to opinia wójta gminy Pana Cz. Bułki.
Sławomir Kubiś

Takie zachowanie nie można inaczej określić niż skrajną nieodpowiedzialnością. Z naszych podatków zostały wydane niebagatelne sumy na uporządkowanie gospodarki wodno-ściekowej w Gminie. Gotowe plany budowy zostały zaniechane. Z tego powodu mieszkańcy i firmy z terenu Gminy ponoszą wymierne straty. Kolejne firmy biorą nasze pieniądze na realizację tego zadania. Jedyna działalność w tym zakresie to remontowanie istniejącej już kanalizacji.
Stoję na stanowisku, że Gmina powinna przejąć wywóz ścieków bytowych. Ścieki powinny być wywożone tak jak pozostałe odpady.
Wyczerpującą informację na temat kar jakimi może być obciążona Polaka za niewykonanie dyrektywy unijnej 91/271/WE z dnia 21 maja 1991 r. można poczytać pod linkiem http://www.anna-paluch.eu/interpelation/41.shtml , interpelacja nr 20558.

130

caroa napisał/a:

skoro bierze się władza za śmieci, to może warto by zaglądnąć do pieców w kotłowniach, bo tam często takowe są przerabiane na energię i w wiosce szaro. może tak kompleksowo pójść?

Wójt Gminy Czesław Bułka posiada wszelkie narzędzia prawne oraz stosowną ilość urzędników aby sprawdzić kto czym pali i gdzie pozbywa się ścieków. Czy to robi? Nie, nie robi. Ścieki nawet z gminnych obiektów płyną do Kobiernic, ale to już inny temat.

131

galler napisał/a:

A UG Porąbka 8 zł/os/miesiąc. Co Wy na taką kwotę? O ile wiem kilka osób z tego forum zapomniało przekazać informację o tej propozycji. Czy to nie analogiczna sytuacja do informowania społeczeństwa przez UG?

Rzekoma propozycja może być co najwyżej prywatną propozycją pana gallera, kolejną opowieścią lub raczej opowiastką. Wszystkie podawane dotychczas stawki opłaty albo są prywatnymi opiniami albo pozbawionymi rzetelnych podstaw spekulacjami, naturalnie w odniesieni do Gminy Porąbka.
Analizując projekt budżetu doszedłem do wniosku, że zaplanowana kwota opłaty może wynosić 10 zł od osoby. Podkreślam,  kwota ta nie wynika z solidnych obliczeń lecz z szacunku i nie należy ją traktować jako w pełni wiarygodną.
Zapewniam również Państwa, że wszelkie dane dotyczące wysokości opłaty zostaną opublikowane.
Chętnie odpowiem również na wszelkie inne pytania dotyczące wprowadzanych zmian w zakresie gospodarki odpadami.
Istotnym dokumentem regulującym problematykę odpadów będzie regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Porąbka, który po poprawkach radnych jest w opracowaniu.

132

(161 odpowiedzi, napisanych Z życia OSP)

Już można poczytać pod linkiem http://kobiernice.pl/?q=node/83

133

Sprawa udostępnienia danych przez Wójta Gminy ma swoją kontynuację.  Tym razem pan Czesław Bułka uznał, że " żądana informacja ma charakter informacji przetworzonej".  Jak z tym jest będzie można poczytać na kobiernice.pl

134

circus napisał/a:

Cecylia Koniorczyk – dyrektor GZOSiP (CK) - Jeżeli chodzi o bazę, to nie ma tam żadnej bazy, bo my jako gmina nie mamy konta dochodów, jako Zespól mamy tylko konto wydatków.
RIK – Panie Sopiak, Pan to nie za bardzo słucha o czym się mówi, potem Pan zabiera głos i opowiada o rzeczach, które nie mają z tematem nic wspólnego. Więc posłuchajcie jeszcze raz powtórzę, żeby do wszystkich dotarło. Chodzi o to, by to co jest nie obciążało działalności szkoły. Nikt nie mówi o likwidowaniu tego. Ja chcę po prostu wiedzieć jakie to generuje koszty, jaki to jest udział w funkcjonowaniu szkoły i czy to musi funkcjonować w ramach szkoły. Powtarzam Panu dużymi drukowanymi literami: czy to ma funkcjonować w ramach szkoły. Są inne możliwości organizacji.
.

Gimnazjum w Porąbce Kozubniku jest najdroższą szkołą w Gminie,  dopłata do jednego ucznia z gminnego budżetu jest najwyższa. Zachodzi jednak pytanie. Do czego dopłacamy? Na co są przeznaczane nasze podatki i jak są rozliczane dochody w świetle stwierdzenia Pani Koniorczyk?

135

rodzic napisał/a:
bibi napisał/a:

Lud pyta czy pan Bułka i urzędnicy przewidzieli podwyżki wypłat dla siebie.

Wolę rozmawiać o twardych dowodach. Czy jest w tej sprawie projekt uchwały, rozporządzenie lub inny dokument, który potwierdza powyższe?

Jest. Projekt budżetu na 2013 r. Rozdział 75023 urząd gminy, wynagrodzenia i składki od nich naliczane - 3 245 848,00, wzrost o 3,7 % w stosunku do roku 2012.

136

Najpierw słów kilka o dostępności do obrad i protokołów. Na początku kadencji złożyłem wniosek o transmisje internetowe z obrad zarówno komisji jak i sesji. Naturalnie przepadł, był zbyt rewolucyjny. Na początku kadencji mieszkańcy mieli oprawo wstępu na obrady ale prawa do wypowiadania się już nie. Dzisiaj już się wypowiadają. Jest więc postęp.
A teraz do rzeczy, tzn do śmieci. Żadna z propozycji przedłożona radnym nie została nawet przegłosowana. Faktem jest, że część radnych milczała jak zaklęta, a dwójka po opuszczeniu sali obrad przez Wójta też sobie poszła, gdzieś. Widocznie mieli ważniejsze sprawy niż śmieci. Pan Czesław Bułka nie był łaskaw powiedzieć obecnym dlaczego wychodzi, po prostu sobie poszedł. Poszedł po tym jak radni zadecydowali, że projekt uchwały w sprawie zawarcia porozumienia z Bielskiem nie nadaje się pod głosowanie.
Nikt komu chociaż odrobinę zależy na interesie mieszkańców Gminy nie powinien się zgodzić na zawarcie porozumienia nie znając jego treści. Ale to jest moja opinia.
Panu Bułce nie wierzę. Za jego rządów zostaliśmy wypchnięci w objęcia spółki Aqua,  mając w Gminie dwa ujęcia wody mamy wodę w cenie Londynu. Kanalizacja jest też jego dziełem, a cena ścieków najwyższa w województwie.  Oddawanie decyzji w jego ręce jest więc przedsięwzięciem co najmniej ryzykownym. To co będzie dobre dla niego jako Wójta niekoniecznie musi być dobre dla mieszkańców.
Płacenie za wywóz z góry jest nie do przyjęcia. Mieszkańcy to nie bank kredytowy. Wójt powinien tak układać budżet aby miał na zapłacenie rachunków bez kredytowania.
Na dzień dzisiejszy Wójt Czesław Bułka nie posiada żadnej kalkulacji, która by przybliżała poziom opłaty jaką powinni uiszczać mieszkańcy. Podawane stawki są pobożnymi życzeniami pozbawionymi realnych założeń.
Należy do nich również kalkulacja przedstawiona przez pana Waligórę. Abstrakcyjne założenie co do ilości odpadów wytwarzanych przez mieszkańców czyni dalsze wyliczenia sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem.
Proponował bym dać sobie spokój z opowieściami i bajkami za pięć złotych. W mieście za jedną wizytę w WC trzeba zapłacić 2 zł, tak to skwitował jeden z mieszkańców Gminy.

Jeżeli mieszkańcy Gminy myślą, że opłata śmieciowa to wszystko czego powinni się spodziewać w  przyszłym roku to wszystko, to są w błędzie. Wójt Czesław Bułka proponuje również w przyszłym roku kolejną podwyżkę podatków i kredyt w wysokości 3 mln złotych. Co wy na to? Mieszkańcy i wyborcy.  LUDU DAJ GŁOS.

137

Wprowadzany system gospodarki odpadami to specyficzna forma umowy społecznej. My produkujemy odpady, urząd gminy je odbiera a my za to płacimy. Specyfika polega na tym, że my nie mamy możliwości wybrać komu powierzyć  to co uznamy za zbędne. Wszelkie ograniczenia, zarówno co do ilości wyprodukowanych odpadów czy też częstotliwości ich odbioru są zaprzeczeniem idei wynikającej z ustawy. My płacimy, gmina odbiera, wszystko.
Każda uwaga , spostrzeżenie dotyczące tej sprawy jest niezmiernie ważne. Sprawa dotyczy każdego z nas, starego, młodego, nawet tych poczętych, którzy się urodzą po 1 lipca 2013 r.
Jeżeli pan Kazimierz Gałuszka uważa, że mamy wozić popiół gdzieś tam, to niech wozi sobie sam.

138

Zenon napisał/a:

Kamila niech poczyta i napisze o jakie przepisy chodzi.
.

Przecież tu już dawno nie chodzi o przepisy, nie chodzi również o dobre imię naszej Gminy. Gdyby tak było pan Czesław Bułka nota bene wójt wyjaśniłby sprawę jak obiecał na komisji w dniu 13.02.2012 roku. Jak określił jest to w jego interesie. Już przestało, nie zrobił nic.
Pojawił się w sprawie nowy ciekawy wątek. Otóż w PG w Porąbce Kozubniku prowadzona jest działalność hotelarska. Wynajmowane są pokoje gościnne.  Jak to określiła pani Walusiak jak ją pan Wójt poprosi to przyjmuje gości. Nie byłoby może w tym nic zdrożnego, ale nikt nie jest w stanie powiedzieć ile kosztuje utrzymanie takiego hotelu i jakie przynosi zyski. Nikt nie jest w stanie powiedzieć jaką część utrzymania szkoły stanowi właśnie koszt utrzymania tego hotelu. PG w Porąbce Kozubniku jest najdroższą szkoła w Gminie. Może wiedzą ile to kosztuje nauczyciele z PG, którzy przecież omawiają budżet szkoły na posiedzeniach rady pedagogicznej.

Jednocześnie oszczędność ma przynieść likwidacja gimbusa w Czańcu. Takie zadanie do przemyślenia mają radni z Czańca na prośbę pana Romana Pękali po jego wizycie w UG.
Ciekaw jestem. Co na to mieszkańcy Czańca?

139

morlinek1 napisał/a:

Nie ma woli ze strony jakichkolwiek władz pociągnięcia kobity do odpowiedzialności.
Swój swojego zawsze będzie chronić !!!

Proszę mię do tego nie mieszać, w tej sprawie uczyniłem wszystko co mogłem, a może nawet więcej. W Radzie Gminy są również inni radni, którzy sprawę pani dyrektor Walusiak oceniają tak jak ja lub podobnie.
Z tego powodu jesteśmy szkalowani i oczerniani. Nie użalam się nad tym, wiem jaka jest moja rola i jakie niebezpieczeństwa niesie ze sobą. Ufam w sprawiedliwe wyroki i nieuchronność kary.
Osoba kłamiąca, łamiąca prawo nigdy nie powinna zajmować żadnego stanowiska. A, że tak jest przytoczę fragment z protokołu z kontroli przeprowadzonej w PG w Porąbce Kozubniku prze Inspektora Pracy pan Janusza Nosalika. Strona 4:

... Anna Walusiak okazała wykaz nauczycieli, którzy w latach 2009 - 2011 korzystali z urlopów bezpłatnych. W wykazie ujęto 4 nauczycieli: Anna Walusiak: urlop bezpłatny od dnia 25.05.2010 r. do dnia 27.05.2010 r. /, X /urlop bezpłatny w dniu 25.03..2011/,  Y / urlop bezpłatny w dniu 30.05.2011 r. /, Z / urlop bezpłatny od dnia 14.06.2011 r. do dnia 17.06.2011 r. /. Okazano przykładowe pisemne wnioski o udzielenie urlopów bezpłatnych: X z dnia 23.03.2011 r. oraz Y z dnia 24.05.2011 r. Anna Walusiak oświadczyła, że oprócz w/w osób, żaden inny nauczyciel nie korzystał w latach 2009-2011 z urlopu  bezpłatnego." Koniec cytatu.
Co się stało z urlopami bezpłatnymi nauczycieli, którzy uczestniczyli w wyjeździe do Tunezji?

140

Pozdrawiam!

Na stronie www.kobiernice.pl można odsłuchać dyskusję przeprowadzoną w ramach wolnych wniosków na posiedzeniu połączonych komisji RG w dniu 29.10.2012 r. Dyskusja dotyczy zwolnionych nauczycieli z PG w Porąbce Kozubniku.

141

Ignacy Kocemba napisał/a:

Jeżeli pan Wojciech Waligóra ma kalkulację, że opłata kształtuje się pomiędzy 2-5 zł to niech ją przedstawi.
Nie pod nickiem, tylko z imienia i nazwiska.
.

W dniu 06.11.2012 r. napisałem jak wyżej. Na uzasadnienie ze strony Pana Waligóry doczekać się nie sposób.
Przedstawiam więc własną opinie na ten temat opartą w głównej mierze na doświadczeniach jakie zgromadziło miasto Żywiec gdzie mieszkańcy segregują odpady od 2009 roku.
Obecna stawka opłaty od jednego mieszkańca wynosi 8,60  . Do tej stawki miasto dopłaca ponad 2 złote z tytułu odbioru odpadów biodegradowanych - trawa, liści, siano itp. Z cennikiem można się zapoznać na stronie http://www.beskid-eko.pl/198,cennik-za- … padow.html

Jednym z podstawowych elementów kalkulacji wysokości opłaty jaka powinni płacić mieszkańcy jest cennik opłat pobieranych za odbiór odpadów przez zakłady przetwórcze. Ceny na poszczególnych wysypiskach odbiegają od siebie w zasadniczy sposób. W Żywcu za każdą tonę popiołu trzeba zapłacić 54 złote, ale w Bielsku-Białej ta sama tona kosztuje już 87 złotych.
Elementem niezmiernie istotnym jest również poziom segregacji odpadów u źródła- u wytwórcy.  Za każdą tonę odpadów zmieszanych dostarczonych do Żywca trzeba zapłacić 351 złotych, w Bielsku-Białej ta sama tona kosztuje już 430 złotych.
Do tego dochodzą koszty transportu i obsługi oraz podatki.
Informowanie więc mieszkańców, że możliwa jest opłata pomiędzy 2-5 złotych jest skrajnie nieodpowiedzialne. Przebija ją tylko rozwiązanie proponowane przez Sekretarz Gminy Kazimierza Gałuszkę odnoszące się do spalania odpadów w przydomowych kotłowniach. To przykład ultra skrajnej nieodpowiedzialności ze strony urzędnika samorządowego. Rzec by się chciało inaczej ale regulamin nie pozwala.

142

bibi napisał/a:

Mieszkańcy Czańca są zachwyceni   słowami pana Waligóry, który miał powiedzieć, że opłata za śmieci będzie 2-5 zł. .

Jeżeli takie słowa padły to jest to przykład skrajnej nieodpowiedzialności, rozbudzanie nieuzasadnionej nadziei wśród mieszkańców, że będą płacić niewiele.  Nie wiem co jest gorsze. Zachęcanie do spalania śmieci w domowych kotłowniach jak to czyni pan Kazimierz Gałuszka czy obiecywanie nierealnych, oderwanych od rzeczywistości cen za odbiór odpadów.  Na dzień dzisiejszy Wójt nie przedstawił założeń do nowych zasad gospodarki odpadami, nie przedstawił również kalkulacji kosztów, które mogą i powinny stanowić podstawę do dyskusji o wysokości opłat.
Jeżeli pan Wojciech Waligóra ma kalkulację, że opłata kształtuje się pomiędzy 2-5 zł to niech ją przedstawi.
Nie pod nickiem, tylko z imienia i nazwiska.
Panie Waligóra, nie da się uprawiać lokalnej polityki bez odpowiedzialności za słowa. Pan chce być ten dobry i obiecuje pan przysłowiowe gruszki na wierzbie. Radni będą ci źli i przyjmą uchwalę, która nie będzie spełniała oczekiwań mieszkańców.

143

W pewnym momencie miałam wrażenie, że Pan Sekretarz po wniosku Pana Gąsiorka o przyjęciu jak najniższych stawek opłaty, powiedział, że jak się będzie palić śmieci z kubła to będzie ich mniej i koszty transportu śmieci w nowym systemie będą niższe i stawki będą niższe ?!!! Proszę o pomoc biorących udział w zebraniu, czy ja dobrze zrozumiałam tą wypowiedź, czy Pan Sekretarz namawiał do palenia śmieci, co jest zabronione ustawowo ?
To tyle, jednym słowem nie ciekawie ....

Czytam i nie wierzę, czytam jeszcze raz i znów nie wierzę. Czytam więc wielokrotnie i dalej nie wierzę. Nie wierzę ale przestaje się dziwić. Pan Kazimierz Gałuszka uczestniczył w tym samym szkoleniu co ja, otrzymał te same materiały szkoleniowe w których tak genialnego rozwiązania nie podano.
Panie sekretarzu gminy!
Proszę powiedzieć czy jak nie będziemy oddawać śmieci to nie będziemy płacić w ogóle? Czy nasze pieniążki pozostaną w urzędzie i  będzie na kolejne podwyżki?
Gdzie są granice śmieszności?
Co na to Wójt, pan Czesław Bułka, oraz pozostali panowie. Pan Wawak i Waligóra.
Pani Marto. Nie jedna rzecz jeszcze Panią zadziwi.

144

Co do sprawy śmieciowej to na komisji poprosiłam o dane z lat poprzednich odnośnie struktury i ilości odbieranych śmieci, bo do tej pory Rada takich informacji nie otrzymała, a powinna to być informacja w oparciu o którą szacuje się koszty systemu, oraz ustala opłatę. Mam zapewnienie, że radni otrzymają taką informację.

Proszę zauważyć, że Wójt wycofał nie tylko projekty uchwał ale również dokument zatytułowany "Nowy system gospodarki odpadami w Gminie Porąbka, Założenia wstępne". Na dzień dzisiejszy nie mamy więc żadnego założenia, nie mówię o koncepcji bo to  za duże słowo, jak ma wyglądać ta nowa gospodarka.  Aby nie być posądzonym o mieszanie, chociaż to w moim przypadku nie nowość, lub wymądrzanie się, przypomnę tylko niektóre elementy dobrej koncepcji. Podstawy prawne, analiza stanu obecnego, a więc morfologia odpadów itd, cele zamierzony oraz sposoby jego realizacji - wariantowo.  Oczywiście porządny projekt powinien zawierać wiele innych elementów, niech będzie chociaż to co napisałem. Na dzień  dzisiejszy nadal jesteśmy w szarym polu.
Na forum więcej dyskutujemy o tym problemie niż na posiedzeniach komisji i sesji.

145

Zenon napisał/a:

OSP powinien prowadzić BIP.
.

Naturalnie, Można sie o tym przekonać czytając artykuł z miesięcznika STRAŻAK, wydawnictwo ZOSP, Nr 12 z 2011 r.
Artykuł ten można również przeczytać pod linkiem http://kobiernice.pl/?q=node/83 wraz z decyzją Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Bielsku-Białej z którego wynika ni mniej ni więcej, że Wójt Gminy Czesław Bułka naruszył prawo.  Zachęcam do poczytania.

146

flower napisał/a:

Czy to oznacza, że Rada Gminy w białych rękawiczkach i w poczuciu dobrze spełnionej misji odebrała pieniądze, które powinny kształtować rozwój psychofizyczny najmłodszych?.

Proszę nie wrzucać wszystkich radnych do jednego worka z napisem Rada Gminy Porąbka. Linia podziału pomiędzy tymi co chcą dać jak najmniej i dymi drugimi jest dosyć wyraźna.  Decyduje większość matematyczna.  Gdyby głosowania mogły być imienne określenie preferencji poszczególnych radnych byłoby jasne. Tak niestety nie jest. Sprawa ta była przedmiotem posiedzeń komisji wielokrotnie, po których nie zawsze odczuwałem komfort psychiczny.
Twierdzenie, że to pieniądze kształtują rozwój psychofizyczny najmłodszych jest jednak zbyt dużym uproszczeniem. Coś na ten temat wiem.

147

ares 1 napisał/a:

Szkoda, że nie widzieliśmy tych projektów, bo nie porównamy ich z nowymi.

Projekty cały czas są pod linkiem http://www.kobiernice.pl/index.php?q=node/18

148

Pozdrawiam!

Dyskusja nad projektem nowych zasad gospodarki odpadami w Gminie Porąbka w dniu 29.10.2012r. się nie odbyła. Wójt wycofał przygotowane projekty uchwał  oraz pozostałe materiały.

149

radny napisał/a:

Dziś na komisji radni mimo wzrostu kwoty bazowej do kwoty 470 z kwoty 420 głosowali o kolejny wzrost .
. Może pan Kocemba wyjaśni dlaczego dokładamy skoro w przedszkolach jest dobrze .
.

Pan Radny jakby przeżył metamorfozę. Poprawiła się interpunkcja i składnia, lecz nie oto przecież chodzi. Możliwa ewentualność, został podmieniony.
Przechodząc do meritum sprawy. To nie ja zmieniłem formę organizacyjna wychowania przedszkolnego. To pan o nią zabiegał, nie wiem jednak dlaczego przestała się panu podobać.
Wychowanie przedszkolne jest zadaniem własnym gminy, które może być realizowane przez prowadzenie własnych placówek lub placówek niepublicznych. Utrzymanie jednego przedszkola publicznego w 2011 roku kosztowało 1.014.282, 27 zł, uczęszczało do niego 149 dzieci. Średnia na 1 dziecko 6.807 zł. Do 5 przedszkoli niepublicznych gmina udzieliła dotacji w wysokości 1.770.321,99 do których uczęszczało 349 dzieci. Średni koszt utrzymania ponoszony przez gminę to 5.072 zł. Różnica pomiędzy przedszkolem publicznym i niepublicznym wynosi więc 1.785 zł co daje 26 %, na korzyść gminy.
Jako osoba zorientowana powinien pan wiedzieć, że Rada Gminy określa stawkę dofinansowania procentowo i właśnie ją obniżyła z 80 % na 75 % kwoty stanowiącej koszt utrzymania dziecka w przedszkolu publicznym. Stawka ta jest zmienna i rozliczana jest w ustawowo określanych terminach.
Co więcej, osoby prowadzące przedszkola niepubliczne płacą czynsz, który wynosi około 7 zł brutto za  metr  kw.  Sądzę że jest panu wiadomym, że komercyjna spółka Hutnik płaci 2, 34, Polimed około 2, 70, ponadto został obdarowany kwotą około 300 tys. złotych. 
Rozumiem, że może pan mieć powody po temu aby kogoś nie lubić, ktoś przestał się panu podobać lub nastąpiło zróżnicowanie poglądów. Ale to jest pańska sprawa.
Co więcej, dotacja jaką wypłaca gmina, oszczędzając na tym 26 %  to jest dotacja dla dziecka, nie dla przedszkola. Im większy poziom dotacji tym niższe koszty jakie muszą ponosić rodzice. Z tego co wiem to pańskie dzieci nie są w wieku przedszkolnym więc panu na tym nie zależy.

150

(521 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

radny napisał/a:

Ludzie pragną spokoju a nie waszego jazgotu,.....

Panie radny!

Mój jazgot jak to pan pięknie ujął znajdzie pan pod linkiem http://kobiernice.pl/?q=node/81 Zapraszam do dalszej dyskusji, nic tak nie oczyszcza atmosfery jak wzajemna wymiana myśli.
Już poddaje temat. Czy i dlaczego powinny być kolejne wybory uzupełniające w Czańcu? Czy tylko w Czańcu? Jestem gotów dyskutować na każdy temat z każdym / z małym wyjątkiem /, byle merytorycznie.