radny napisał/a:Dziś na komisji radni mimo wzrostu kwoty bazowej do kwoty 470 z kwoty 420 głosowali o kolejny wzrost .
. Może pan Kocemba wyjaśni dlaczego dokładamy skoro w przedszkolach jest dobrze .
.
Pan Radny jakby przeżył metamorfozę. Poprawiła się interpunkcja i składnia, lecz nie oto przecież chodzi. Możliwa ewentualność, został podmieniony.
Przechodząc do meritum sprawy. To nie ja zmieniłem formę organizacyjna wychowania przedszkolnego. To pan o nią zabiegał, nie wiem jednak dlaczego przestała się panu podobać.
Wychowanie przedszkolne jest zadaniem własnym gminy, które może być realizowane przez prowadzenie własnych placówek lub placówek niepublicznych. Utrzymanie jednego przedszkola publicznego w 2011 roku kosztowało 1.014.282, 27 zł, uczęszczało do niego 149 dzieci. Średnia na 1 dziecko 6.807 zł. Do 5 przedszkoli niepublicznych gmina udzieliła dotacji w wysokości 1.770.321,99 do których uczęszczało 349 dzieci. Średni koszt utrzymania ponoszony przez gminę to 5.072 zł. Różnica pomiędzy przedszkolem publicznym i niepublicznym wynosi więc 1.785 zł co daje 26 %, na korzyść gminy.
Jako osoba zorientowana powinien pan wiedzieć, że Rada Gminy określa stawkę dofinansowania procentowo i właśnie ją obniżyła z 80 % na 75 % kwoty stanowiącej koszt utrzymania dziecka w przedszkolu publicznym. Stawka ta jest zmienna i rozliczana jest w ustawowo określanych terminach.
Co więcej, osoby prowadzące przedszkola niepubliczne płacą czynsz, który wynosi około 7 zł brutto za metr kw. Sądzę że jest panu wiadomym, że komercyjna spółka Hutnik płaci 2, 34, Polimed około 2, 70, ponadto został obdarowany kwotą około 300 tys. złotych.
Rozumiem, że może pan mieć powody po temu aby kogoś nie lubić, ktoś przestał się panu podobać lub nastąpiło zróżnicowanie poglądów. Ale to jest pańska sprawa.
Co więcej, dotacja jaką wypłaca gmina, oszczędzając na tym 26 % to jest dotacja dla dziecka, nie dla przedszkola. Im większy poziom dotacji tym niższe koszty jakie muszą ponosić rodzice. Z tego co wiem to pańskie dzieci nie są w wieku przedszkolnym więc panu na tym nie zależy.