101

(667 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

pachnący napisał/a:

To jest bardzo dobre pytanie. W ogóle żeby skończyć mielenie ozorem najlepiej przedstawić dowody na pomówienia. Czy one są? Pewnie nie i może dlatego dyrektor W. jest tak bardzo chroniona przez wójta B. , bo wie za wiele i jak zacznie sypać to się posypie.

Mam wredny charakter i lubię pytać co niektórych doprowadza do białej gorączki. Pytanie o bazę noclegową czyni jednak cuda. Milcząca większość zaczyna mówić, a niektórzy wręcz zioną nienawiścią werbalną. Postanowiłem więc zapytać o finanse związane z bazą noclegową w PG w Porąbce, w załączeniu.

102

(820 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

cieciola napisał/a:

. Nie twierdzę, że da się precyzyjnie wyliczyć podstawę do naliczania opłat za śmieci, to zawsze będzie równanie z wieloma niewiadomymi. Ale w warunkach GP są same niewiadome, bo ktoś nie widział potrzeby gromadzenia danych związanych z produkcją i wywożeniem śmieci, choć o ustawie śmieciowej wiadomo było już od trzech lat. Dlatego ustanowienie jakiejkolwiek stawki bez solidnych ekonomicznych podstaw jest wróżeniem z fusów. .

Istnieje dziesiątki możliwości szacowania działalności gospodarczej. Właściciel nawet najmniejszej prowadzi rachunek ekonomiczny, planuje swoje koszty, rozwój firmy. Jednymi słowy robi plany.  Aby to zrobić trzeba mieć dane. Czy wójt te dane posiada? Tak, przynajmniej te dotyczące dotychczasowego systemu. Czy mógł uzyskać więcej danych? Ależ naturalnie.  Trzeba było zrobić badania ankietowe, bo ta ankieta internetowa zbieraniem danych nazwana być nie może.
Dysponując danymi ankietowymi odnoszącymi się np. do 100 lub  200 reprezentatywnych gospodarstw domowych można było bez większych problemów oszacować koszty systemu.
Budowanie modeli ekonometrycznych to temat na każdym kierunku zarządzania, również kierunkach ekonomicznych. Przy odrobinie wyobraźni koszty mogli oszacować studenci.  Było na to co najmniej 2 lata.
Rzetelność zastąpiły wyborcze kalkulacje.

103

Milcząca większość przegłosowała. Za śmieci będziemy płacić 8 zł za segregowane i 16 za zmieszane. Jeżeli mnie ktoś zapyta. Dlaczego? Odpowiem. Nie wiem. Wie to większość, która milczy.
Jeżeli ktoś zapyta dlaczego mamy płacić więcej jak w sąsiednich Kętach to odpowiem, że nie wiem. Wie to milcząca większość.
Wraz z panią Martą oraz Panami Filarskim i Kojder głosowałem przeciw.
Proponowany system malejącego naliczania, im więcej  osób w gospodarstwie domowym tym niższa opłata nie znalazł uzasadnienia w oczach milczącej większości. Obawiam się, że milcząca większość nie próbowała nawet zrozumieć, a może nie mogła dlaczego 9 tys mieszkańców naszej gminy mogło płacić mniej.
Nadchodzi czas walki i o bezpłatne pojemniki i worki oraz ulgi przewidziane nowelizacją ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminie.

104

Pod linkiem http://kobiernice.pl/?q=node/95 można zapoznać się z publikowanymi danymi na temat umorzeń oraz przyznanych ulg przez wójta gminy. Dane są bardzo pouczające.

105

Z dniem 6 marca wchodzi w życie Ustawa z dnia 25 stycznia 2013 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach / Dz. U. z 2013 r. poz. 228 /. Nowelizacja daje  radom gminy możliwość finansowania z opłat pobranych od właścicieli nieruchomości za gospodarowanie odpadami komunalnymi:
• wyposażania nieruchomości w pojemniki oraz worki służące do zbierania odpadów komunalnych oraz
• utrzymywania tych pojemników w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym.
Więcej można poczytać pod linkiem
http://samorzad.infor.pl/wiadomosci/art … nalne.html

106

(167 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Zenon napisał/a:

Wracając do przetargu na zimowe utrzymanie http://czaniec.pl/forum/post7135.html#p7135

Można bez trudu zauważyć, że ulice są gorzej utrzymane w porównaniu do ubiegłej zimy.
Czy to jest powód rozpisania kolejnego przetargu?
Ludzie mówią, że wójt nie płaci za odśnieżanie.

Sytuacja jest doprawdy kuriozalna. Wójt pan Czesław Bułka w dniu 14.02.2013 r. a więc w środku zimy ogłosił przetarg na zimowe utrzymanie dróg.  Skończyły się środki przeznaczone na ten cel w pierwszym przetargu, firmy odśnieżające przestały więc odśnieżać.  W wyniku ustnych umów bo o innych mowy być nie może przystąpiły w zakresie jak wszyscy widzimy do pracy. Na dzień dzisiejszy brak jest firmy, która za to zadanie w rzeczywistości odpowiada. Wyniki ogłoszonego przetargu nie zostały jeszcze ogłoszone. W istocie zamówienie publiczne zostało podzielone na trzy części. Pierwszy przetarg, okres bezprzetargowy i drugi przetarg.
Ta problematyka została ujęta w planie kontroli komisji rewizyjnej na miesiące letnie. Wniosek aby kontrola została przeprowadzona w okresie zimowym, a więc obejmująca ocenę rzeczywistego sposobu realizacji głosami radnych wykazujących zachowania wierno-poddańcze został odrzucony. .

107

(141 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Dyskusja nad projektem statutu jest bardziej pouczająca niż mogło się wydawać na początku gdy RG rozpoczęła debatę. Pokazuje co i kto ma do powiedzenia, kto jest przygotowany, a k to jest, po prostu jest. To widać i słychać.
Zasadniczy błąd jaki popełniła pani Ewelina Fabia-Pardela, autorka projektu,  moim  zdaniem,było to, że przejdzie gładko bez dyskusji. Może by i tak było, gdyby nie czworo "upierdliwych"  radnych, którzy czytają projekt i mają wątpliwości. Jak mają wątpliwości to pytają.
Przygotowanie dobrego projektu nie jest rzeczą łatwą, wiem o tym z własnego doświadczenia. Zdarzyło mi się opiniować projekt umowy miedzy państwowej, który zawierał treści komiczne.
Prace nad projektem jeszcze się nie zakończyły. Zapewne trzeba będzie wrócić to niektórych pojęć. Trzeba będzie sobie wytłumaczyć jakie są źródła prawa w Polsce. Trzeba będzie sobie wytłumaczyć czym jest zwyczaj, a czym jest zwyczajowo przyjęte.
Stanowisko wyrażone przez pana Czesława Bułkę stawia naszą gminę w grupie gmin usytuowanych gdzieś za murzynami, nie obrażając murzynów.
Cokolwiek jest robione w tej gminie ma służyć mieszkańcom, a nie gminnym urzędnikom, nie wyłączając z nich wójta.
Projekt statutu jest dosyć obszerny, chętnie prześlę go każdemu kto się do mnie zwróci. ignacy.kocemba@kobiernice.pl

108

W dniu 25 lutego 2013 r. o godz. 15:30 odbędzie się posiedzenie połączonych komisji RG. Dla mnie, głównym tematem posiedzenia będzie ustalenie stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Wójt Czesław Bułka przedstawił kolejny projekt uchwały, naturalnie bez uzasadnienia. Proponowane stawki to 8 zł za odpady segregowane i 16 złotych za zmieszane. Brak uzasadnienia wskazuje na to, że proponowane ceny to raczej wyraz "boskiej woli" wójta niż wynik rzeczowej analizy czy kalkulacji.

109

Zenon napisał/a:

Na stronach www.porabka.pl została zamieszczona informacja o okresowej ocenie stanu sanitarnego wody w naszej gminie.
Ocena powstała w ramach zadań wykonywanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bielsku-Białej.

Raport nie odzwierciedla rzeczywistego stanu sanitarnego na terenie gminy Porąbka. W rzeczywistości takie badania  mijają się z celem gdyż producent wody prowadzi systematyczne badania w ramach własnego laboratorium.
Raport nie zawiera natomiast wyników badań wody przeprowadzonych przez PPIS w ujęciach przydomowych - studniach. W roku 2011 na skutek wadliwie działającej gminnej kanalizacji nastąpiło skażenie wody w przydomowych studniach. Badania przeprowadzone w PPSE wykazały wielokrotne przekroczenie dopuszczalnych poziomów skażenia. Pisała o tym Kronika Beskidzka.
W odróżnieniu np od PPIS w Oświęcimiu PPIS w Bielsku-Białej nie bada wody w Sole oraz lokalnych potokach. Wyniki mogłyby okazać się druzgocące.

110

(521 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

W związku z oświadczeniem złożonym przez pan radnego Sławomira N  na posiedzeniu komisji RG Porąbka pozwoliłem sobie napisać kilka uwag, z którymi można zapoznać się pod linkiem http://kobiernice.pl/?q=node/93
Można również odsłuchać oświadczenie pana radnego.

111

(569 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

Dostęp do informacji publicznej w społeczeństwach demokratycznych ma taką samą wartość jak wolność czy inne prawa człowieka. W uzasadnieniu prawnym do wyroku z dnia 7 lipca 2010 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, sygnatura sprawy - II SA/Wa  napisał:

„W europejskiej koncepcji prawa do informacji publicznej, podmiotowe prawo do informacji wynika z art. 10 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności, która obowiązuje w Polsce od 19 stycznia 1993 r. oraz z art. 10 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych, ratyfikowanego przez Polskę w 1977 r.
Artykuł 10 Konwencji, zwanej dalej konwencją europejską, zapewnia wolność każdego do otrzymywania i przekazywania informacji i idei bez ingerencji władz publicznych i bez względu na granice państwowe (art. 10 ust. 1). Korzystanie z tej wolności może podlegać wymaganiom i ograniczeniom, wskazanym w art. 10 ust. 2 konwencji europejskiej.
Artykuł 19 ust. 2 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych formułuje prawo do informacji, jako prawo każdego do swobodnego wyrażania poglądów, które obejmuje swobodę poszukiwania, otrzymywania i rozpowszechniania wszelkich informacji i poglądów, bez względu na granice państwowe. Obydwa akty prawne wyposażają każdego w prawo do wolności informacji.”

Niestety, w Gminie Porąbka ta uniwersalna wartość pojmowana jest w sposób szczególny. Aby uzyskać dostęp do danych trzeba iść do sąd bo wójt łamie prawo. Mieszkańcy są straszeni opłatami za dostęp do informacji. Tego nie pokazują żadne raporty. Ich autorzy w prowadzonych badaniach nawet nie przewidują nawet pytań odnośnie ilości spraw, które zakończyły się postępowaniem sądowym.

112

galler napisał/a:

Na chwilę obecną odpady zbierane selektywanie są za darmo,.....
Wciąż chciałbym również poznać dane do wykonania obliczeń...

Obecny system zbierania odpadów finansowany jest z naszych podatków. Firma Atra otrzymuje od każdego worka ponad 2 zł. Wystarczy poczytać materiały z przetargów. Nie jest więc za darmo.
Próżno szukać na stronie BIP UG http://www.bip.porabka.pl/BIP.aspx?Sel=6553 , w zakładce gospodarka odpadami jakichkolwiek informacji na temat nowego rozwiązania.
Każdy, kto zwróci się do mnie na adres ignacy.kocemba@kobiernice.pl  to mu prześlę "Analizę ekonomiczno-finansową gospodarki odpadami komunalnymi na terenie gminy Porąbka wraz z oszacowaniem opłaty za gospodarowanie odpadami - DRAFT." Rozmiar pliku 11 MB.  Analiza została opracowana przez firmę, której nazwa została ocenzurowana.

113

nickt napisał/a:
bibi napisał/a:

Mam wątpliwości, co do rzetelności wypełnienia formularza ankietowego w gminie Porąbka. Jeżeli wójt okłamał mieszkańców Porąbki odnośnie stanu szkoły podstawowej w Porąbce to, dlaczego nie miałby tego robić w innych sprawach. Wystarczy poczytać list do wyborców i wszystko wiadomo.

Człowieku oskarżasz publicznie wójta gminy o kłamstwo! Masz dowody, czy tylko tak sobie rozważasz? W trakcie wyborów w 2010 roku wiadomo którzy panowie dyskutowali publicznie za pomocą listów. I pamiętam, choć listy już dawni spalone, że to kandydat na radnego i wójta jednocześnie straszył mieszkańców Porąbki stanem technicznym szkoły, gdzie uczęszczały ich dzieci. Szkoła stała, stoi i będzie stała i nie straszcie ludzi, a zwłaszcza dzieci.

Kto spalił to spalił. Ja mam.  Na forum TPP dwa lata temu umieściłem taki oto wpis:
Czesław Bułka w znanym mieszkańcom gminy liście uskarżał się na swój wyborczy los oraz zapewniał o swoich kryształowo czystych intencjach. Pisał tak:

….„Tym bardziej przykre jest, że zostaliśmy narażeni ostatnio na podawanie do publicznej wiadomości faktów nieprawdziwych, na granicy oszczerstw.”

„Podaje się nieprawdziwe dane o stanie infrastruktury oświatowej (Szkoła Podstawowa w Porąbce

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bielsku-Białej dr nauk medycznych Jarosława Rutkiewicza dniu 6.07.2009 r. wydał decyzję Nr ONS/HDiM/432/44/627/09, l.dz. 5988, w której napisał tak:

„ punkt 1 nakazuję ogrodzić teren szkoły od strony cmentarza,

punkt 2 nakazuje doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego nawierzchnię podwórka szkolnego,

punkt 3 nakazuje doprowadzić do odpowiedniego stanu sanitarno-technicznego podłogę w sali gimnastycznej,

punkt 4 nakazuje doprowadzić do odpowiedniego stanu sanitarno-technicznego podłogi w salach lekcyjnych nr 23,25,26,27,29,30,

punkt 5 nakazuje doprowadzić do odpowiedniego stanu sanitarno-technicznego podłogi na korytarzach i II pietra w starej części budynku,

punkt 8 nakazuje doprowadzić do odpowiedniego stanu sanitarno-technicznego stolarkę okienną w salach lekcyjnych nr 11,19,20,21, w świetlicy szkolnej i sanitariatach,

punkt 9 nakazuje doprowadzić do odpowiedniego stanu sanitarno-technicznego stolarkę okienną w sali gimnastycznej,

punkt 11 nakazuję zapewnić bieżącą ciepła wodę w pomieszczeniach sanitarnych dla uczniów na I piętrze oraz przy sali gimnastycznej”

Czytając słowa pisane Czesława Bułki, zestawione z przywołaną decyzją, zastanawiam się, czy jako Wójt Gminy nie znał treści decyzji administracyjnych wydanych przez PPIS, czy w sposób celowy wprowadził mieszkańców gminy w błąd.
Link: http://www.porabka.net/forum/12-moja-po … gminy.html

Kto więc kłamał?
Projekt modernizacji szkoły kosztował ponad 300 tys. zł. Pieniędzy na remont jak nie było tak nie ma. W najbliższym czasie nie będzie. Ważniejszy był budynek urzędu. W przyszłym roku szkoła będzie obchodziła 100 lecie.

114

Za specjalistę się nie uważam, niemniej uczestniczyłem jako jedyny radny w szkoleniu specjalistyczny na temat wprowadzania nowych rozwiązań systemowych w zakresie gospodarki odpadami. Swoje spostrzeżenia i uwagi staram się przedyskutować z Panią Dyl zajmującą się problematyką gospodarki odpadami na poziomie gminy.
Nie jest jednak dobrze gdy u podstawy dyskusji ma legnąć sytuacja hipotetycznie zdarzająca się w naszej gminie sporadycznie. Nie jest również dobrze gdy u podstaw dyskusji ma legnąć brak znajomości rodzących się rozwiązań legislacyjnych. Możliwości finansowe najuboższych i to nie tylko wdów, zostały dostrzeżone przez ustawodawcę. Wójt będzie miał możliwość umarzania zobowiązań w zakresie opłaty śmieciowej. Parytet dochodów w rodzinie jest jednym z głównych elementów dyskutowanych przez radnych. Dalsze pisanie przez pryzmat siedmiu wdów i śniadania za dwa złote jest zwykłą demagogią.

115

wieszczu napisał/a:

A co zrobią radni czas pokaże. Kwestia jeszcze taka, czy ktoś pokusi się w RG o przedłożenie omawianej przez nas propozycji.

W dniu 28.01.2013. na posiedzeniu komisji RG na wniosek Wójta propozycja uchwały w sprawie ustalenia opłata została zdjęta z porządku obrad.
Zaproponowałem jednak dyskusję nad tym tematem w ramach wolnych wniosków. Szkoda tylko, że tak poważny problem, dotyczący wszystkich mieszkańców, nawet tych jeszcze nie narodzonych został zdominowany przez poszukiwanie "kapusia", "judasza" zasiadającego na sali obrad. Ale o tym innym razem i nie w tym temacie.
Pan Kazimierz Gałuszka przyznał, że czytał mój materiał na temat "rodzinnego" liczenia stawki za odbiór odpadów.
Złożyłem więc wniosek o przygotowanie alternatywnego wyliczenia stawki za odbiór odpadów według założeń jakimi kierowała się RG w Kętach i Sulejówku. Zobaczymy co przygotuje gminna administracja.

116

Jest początek roku a pan Czesław Bułka już zaciąga kredyt krótkoterminowy w wysokości 1,5 mln. http://www.bip.porabka.pl/BIP.aspx?Sel= … dent=12060  Pół roku temu pożyczył 3 mln i 0,5 ml kredytu krótkoterminowego. Co się dzieje z gminnym budżetem?
Jakie zastrzeżenia do projektu budżetu na 2013 rok miało RIO? Dlaczego nie została poinformowana o tym Rada Gminy?
Oto pytania na najbliższą sesje.

117

W poniedziałek, na posiedzeniu komisji Rady Gminy będzie dyskutowana wysokość opłaty za odbiór odpadów komunalnych. Moim zdaniem proponowane stawki 9 i 15 złotych są nie do przyjęcia. Dlaczego? O tym można poczytać pod linkiem http://kobiernice.pl/?q=node/89

118

(521 odpowiedzi, napisanych Nowy Czaniec)

Marta Tylza-Janosz napisał/a:

A co do Pana Sławka, sprawa jest prosta po prawomocnym wyroku i tak wygasa mu mandat z mocy prawa ustawowego, jak niżej ... A wybory uzupełniające i tak będą
Stosownie do art. 7 ust. 2 pkt 1 i 2 Ordynacji wyborczej nie mają prawa wybieralności osoby karane za przestępstwo umyślne ścigane z oskarżenia publicznego oraz wobec których, wydano prawomocny wyrok warunkowo umarzający postępowanie karne w sprawie popełnienia przestępstwa umyślnego, ściganego z oskarżenia publicznego...

To już ostatni dzwonek na załatwienie sprawy z zachowaniem ostatnich resztek przyzwoitości. Oczywistość czynu polegającego na prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu powyżej 2 procent, to przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego, które  powoduje utratę prawa wybieralności. Społeczne koszty takiego zachowania spadają na barki komitetu,  z którego został wybrany Pan Sławomir N.  Czas najwyższy zapytać Pana Wawaka co ma zamiar zrobić z tym śmierdzącym jajem oraz pana Sławomira N. na jakim etapie jest postępowanie będące następstwem jego nieodpowiedzialnego  zachowania. Panowie z KWW Rodzina Prawo Wspólnota już dawno powinni zrozumieć, że od tego nie da się uciec. Bez względu na to z kim i kiedy pan Sławomir N. spożywał alkohol.

119

Jakiś czas temu mogli Państwo przeczytać pod linkiem http://kobiernice.pl/?q=node/79 jak jest promowana Gmina Porąbka na stronie internetowej zaprzyjaźnionego węgierskiego miasta Túrkeve .
Naturalnie tekst nie obudził stosownego zainteresowania ze strony wójta Czesława Bułki. Z należytą powagą potraktował moje uwagi burmistrz Túrkeve pan Zoltan Szabó. Kompromitujący tekst został zdjęty ze strony internetowej miasta. W jego miejsce został umieszczony nowy tekst a ja otrzymałem mail o następującej treści:

Szanowny Panie Ignacy Kocemba!

Odpowiadając na pański list krytycznie odnoszący się prezentacji Porąbki na stronie miasta Túrkeve, chciałabym Pana poinformować, że oprotestowany tekst został zdjęty ze strony, a z pomocą osoby, której język polski jest językiem ojczystym staraliśmy się przedstawić poprawny tekst. Chętnie przyjmiemy pańskie poprawki i spostrzeżenia, ewentualnie uzupełnienia. Myślimy, że wielowiekowa przyjaźń polsko-węgierska oraz przyjacielskie kontakty pomiedzy mieszkańcami Túrkeve i Porąbki nie mogą zależeć od opublikowanego na stronie internetowej, w dobrej wierze, tekstu.

Z polecenia Burmistrza miasta Túrkeve
Tereminé Hanász Judit, starszy radca

Pan Burmistrz pokazał, że posiada klasę. Czy posiada ją również pan wójt? Odpowiedzcie sobie Państwo sami.

120

(732 odpowiedzi, napisanych Pytania do Urzędu Gminy)

circus napisał/a:

Jeśli chodzi o mnie to Sąd Okręgowy uchylił wyrok i skierował do ponownego rozpatrzenia.  Sąd uznał, że zwolnienie mnie z pracy jest niezgodne z prawem, a ponowne rozpatrzenie dotyczy odmowy przywrócenia do pracy i zasądzenia w to miejsce  odszkodowania, które może mieć miejsce w sytuacjach wyjątkowych i szczególnie uzasadnionych.
Sławomir Kubiś.

Byłem w sądzie, wysłuchałem ustnego uzasadnienia wyroków. Chociaż obie sprawy są różne, to łączy je zasadniczy element. Zwolnienie obu nauczycieli nastąpiło niezgodnie z prawem. Zastosowane podstawy prawne w obu sprawach były niewłaściwe, a to przecież elementarz prawniczy. Nie wierzę, że nastąpiło to z powodu błędnej interpretacji prawa, tym bardziej, że wójt Czesław Bułka ma do pomocy aż trzech prawników.  Znam wiele przypadków łamania prawa w naszej gminie, naturalnie nie są one tak drastyczne jak w przypadku nauczycieli z gimnazjum w Porąbce, nota bene im. Jana Pawła II, ale są i mają miejsce. Z tego powodu sprawy mieszkańców prowadzone są nie miesiącami ale latami. I to jest wystarczający powód do tego aby płakać rzewnymi łzami niż się cieszyć. Wygrana wygraną, powodów do radości jednak brak.

121

kamila napisał/a:

Umorzenie podatków nie wchodzi w kompetencje radnych.
Art.18 ust.2 pkt 9 ustawy o samorządzie gminnym szczegółowo określa w jakim zakresie w sprawach majątkowych gminy poodejmowane są uchwały przez radnych.

Zapomniała pani o art.18 ust. 2 pkt 8, który brzmi: "podejmowanie uchwał w sprawach podatków i opłat w granicach określonych w odrębnych ustawach" To uprawnienie należy do wyłącznej właściwości rady gminy.

122

NowaWiesWgminieKety napisał/a:

Może radnym Gminy Porąbka uda się doprowadzić do opublikowania wspomnianych danych przez UG Porąbka, zanim WSA otrzyma skargę.

Proszę o odrobinę cierpliwości, dane posiadam lecz tylko w części. Nie otrzymałem danych za 2010 rok a również o nie prosiłem. Sprawa wymaga również komentarza, dane nie pokrywają się z danymi wynikającymi z analizy wykonania budżetu prowadzonej przez RIO w Katowicach. Znajdują się pod linkiem http://www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=2696
Zainteresowanych odsyła do załącznika numer 4 zal_skutki.

123

Ciąg dalszy

124

Projekt uchwały

125

W godzinach popołudniowych otrzymałem projekt uchwały w sprawie ustalenia stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Odpady zmieszane 15 zł miesięcznie od osoby, zbierane selektywnie 9 zł miesięcznie od osoby.