Nasza Droga Urzędniczka Kamila nie czuje się na siłach, by potwierdzić lub zaprzeczyć tezom przedstawionym przeze mnie wcześniej. Szkoda. W związku z powyższym należy uznać, iż moje przypuszczenia są zasadne, a więc w Gminie Porąbka istnieją szkoły, w których dyrektorzy łamią art. 26 ustawy o pracownikach samorządowych. Prócz tego można przypuszczać, iż siostra (DyrA) zatrudniając siostry w NZGwG złamała zapisy Karty Nauczyciela, które precyzują wymagania stawiane przed kandydatem do objęcia stanowiska nauczyciela.
Nie zrażony lekceważeniem mojej dociekliwości stawiam kolejne niewygodne pytania.
To nie była kontrola z KO a audyt, który dotyczył całej gminnej oświaty. Wiele razy chciałem o nim porozmawiać bo wybulono na niego równowartość 1/3 rocznego budżetu Kobiernic.
Czy Nasza Droga Urzędniczka Kamila może potwierdzić następujące tezy, poprzedzone cytatami z odpowiednich protokołów.
Załącznik Nr 1 do Protokołu Nr 13/2012 z XIII Sesji Rady Gminy Porąbka z dnia 21 lutego 2012 roku
DZIAŁALNOŚĆ MIĘDZYSESYJNA WÓJTA GMINY PORĄBKA
Realizując wniosek Komisji Rady Gminy przygotowano zapytanie ofertowe dotyczące przeprowadzenia audytu racjonalności wydatków oświatowych w Gminie Porąbka. Wystąpiono do trzech wyspecjalizowanych firm wnosząc o wykonanie audytu w czterech szkołach podstawowych, czterech gimnazjach, jednym przedszkolu publicznym oraz w Gminnym Zespole Obsługi Szkół i Przedszkoli. W odpowiedzi na zaproszenie ofertowe niżej wymieniona firma udzieliła następujących wyjaśnień:
1) Instytut Zarządzania w Edukacji VULCAN Wrocław ul. Wołowska 6 Cena brutto za opracowanie – 55.000 zł., w tym:
a) audyt szkół podstawowych i gimnazjów oraz przedszkola publicznego - 30.000 zł. brutto
b) audyt Gminnego Zespołu Obsługi Szkół i Przedszkoli - 25.000 zł. brutto
Audyt przygotowano w okresie od lutego 2012 do 15 maja 2012 roku zgodnie ze stanem prawnym na dzień 10 maja 2012 roku.
Mamy drugą połowę października. Wnioskuję, że w bieżącym roku szkolnym, pomimo braku wpisów na BIP-ie, w ZS w Kobiernicach miała miejsce kontrola KO a nie audyt szkoły. Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie.
Na V SESJI RADY GMINY PORĄBKA kadencji 2010 – 2014 odbytej w Wiejskim Domu Kultury w Porąbce w dniu 01 lutego 2011 r. podjęta została Uchwała Nr V/24/2011 Rady Gminy Porąbka z dnia 01 lutego 2011 r. w sprawie niewyrażenia zgody na wyodrębnienie w budżecie gminy na rok 2012 środków stanowiących fundusz sołecki została powzięta „jednogłośnie”; (podczas głosowania obecnych 15 radnych)
Czy to znaczy, że sołectwa nie mają swego budżetu, więc audyt nie mógł pochłonąć 1/3 budżetu sołectwa Kobiernice? Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie.