Wloscianin napisał/a: Pewnie, że masz rację, opłata nigdy nie będzie sprawiedliwa dla wszystkich. Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie narzekał.
Nie sądzę, by chodziło tu o malkontentów. Wydaje mnie się, że niezadowolone z nadchodzących zmian mogą być samotnie mieszkające małżeństwa emerytów, które dziś produkują 55 litrowy pojemnik nieczystości np. na kwartał. Mogą to być samotne wdowy, o które tak Pan kiedyś słusznie zabiegał.
Wloscianin napisał/a: Natomiast cały czas podkreślam, że rewolucja śmieciowa nie dotyczy tylko Czesława Bułki. Dotyczy nas wszystkich, precyzując, osób mieszkających w Polsce.
To niewątpliwie prawda. Dotyczy wszystkich, jednak gospodarzem gminy jest Pan Bułka i to na wójcie spoczywa obowiązek optymalnego przygotowania danych i wskaźników, dzięki którym wdrożenie uchwały śmieciowej w życie będzie jak najbardziej bezbolesne dla mieszkańców. Dlatego uważam, że określenie za pośrednictwem deklaracji ilości mieszkańców zobowiązanych do uiszczania nowego podatku, jest konieczne ale spóźnione. Skąd wzięły się stawki 8 i 16 zł jeśli UG nie wie ilu mieszkańców ma obowiązek opłat, skoro:
Wloscianin napisał/a: Wiele osób zameldowanych nie mieszka pod swoim adresem, są też tacy, którzy mieszkają czasowo lub na stałe bez zameldowania.
Ilość produkowanych śmieci na pewno nie jest przeszacowana, skoro szacunki dotyczą roku 2006, a gmina w moim odczuciu na pewno w pierwszych 18 miesiącach będzie ponosiła straty, które uzupełni z budżetu, czyli też z naszych podatków. Oczywiście wszystko „wyjdzie w praniu”, ale dobrze by było, gdyby do „prania „ przygotować się odpowiednio dobrze w oparciu o rzetelne dane, a nie domniemania.
Wloscianin napisał/a: Brak deklaracji spowoduje moim zdaniem dodatkowy nawał pracy w UG oraz opóźni faktyczne wyliczenie stawek
Stawki są już uchwalone dla wszystkich:
Formularz przeznaczony jest dla właścicieli nieruchomości zamieszkałych oraz właścicieli nieruchomości niezamieszkałych, na których nie zamieszkują mieszkańcy, a powstają odpady komunalne, położonych na terenie Gminy Porąbka.
Wloscianin napisał/a: Nawoływanie na forum do destrukcji nie leży w interesie mieszkańców a przynosi jedynie pożytek Ignacemu, który w następnych wyborach na wójta będzie krzyczał, że była wsypa, nawet jeżeli nie będzie to wielka wsypa, a wsypa będzie w całej Polsce na początku. To jest zrozumiałe dla ludzi, patrzących z otwartymi oczami. Tego nie rozumie tylko bibi.
Panie Piotrze, czytam forum dość regularnie i z pełną odpowiedzialnością za słowa mogę stwierdzi, że nie zauważyłem ani jednego wezwania do nie składania deklaracji w sprawie wysokości opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Kolega Piotr Dusza ma swoje wątpliwości, podobnie jak Pan i ja, ma też narzędzie z których prawdopodobnie chce skorzystać, aby wątpliwości rozwiać. Ja też nie jestem zdecydowany, moje wahanie wzrasta im więcej mam wątpliwości. Pierwsza z brzegu. Jaką UG ma gwarancję, że mieszkańcy domków letniskowych nie będą wozili wytworzonych odpadów do domów, gdzie obligatoryjnie płacą za nie ryczałtowo? Taka sytuacja uszczupla wpływy, które w moim przekonaniu są niedoszacowane, a w efekcie mogą prowadzić do zwiększenia stawek opłat. Czyli poszkodowani będą ci ,którzy płacą regularnie. Czy UG przewidział to i skonstruował narzędzia przeciwdziałające?