Ignorowanie żywotnych interesów naszych oraz rozplotkowanie, miast rzeczowej analizy graniczy z absurdem.
Przecież większość czytelników forum o poruszonych tu sprawach debatuje w domach, rozprawia z sąsiadami, dyskutuje w pracy i co? I masakra!!! Większość mieszkańców GP żyje w słodkiej niewiedzy. Co prawda marudzą i narzekają, że wójt Czesław to już by mógł sobie darować tego stołka, do którego się przyspawał. Że ci radni - jak zwykle nieporadni - za cztery stówki gotowi są zaprzedać duszę diabłu. Że w gminie syf, ubóstwo, brak perspektyw. Nawet słyszałem z ust znajomego, że radni dostają za dużo kasy. Ogólna mizeria. Ale jak pytam, czy wiedzą co to SNG to zapada taka niezręczna cisza. Bo po pierwsze – jak to możliwe, że w GP, gdzie wszyscy wiedzą o wszystkim pojawia się jakiś nieznajomy skrót. Czyli mit o wszechwiedzy roztrzaskał się na milion kawałeczków. Po drugie, kolejny mit o tym, że radny IK sam w tej gminie nic nie zmieni też się rozpadł w pył. Po trzecie czanieckie forum internetowe, z zupełnie dla mnie niezrozumiałych względów nie cieszy się dobrą prasą. O Portalu SNG jeszcze wie niewielu, więc co pozostaje? Drogie Zuchy z SNG, do wyborów samorządowych czasu coraz mniej, a przekonanie mieszkańców, że jesteście jedyną zorganizowaną, przygotowaną i solidną alternatywą dla dzisiejszego układu zamkniętego będzie niezwykle trudne. Strażacy są indoktrynowani – pokazały to niedawne wybory uzupełniające. KGW to, jak mi znajomy powiedział „żołnierze wójta Czesława” – ponoć tak się wypowiedział na jakimś festynie w Kobiernicach. Oświata pożera lwią cześć gminnego budżetu, ale państwu nauczycielom to odpowiada, bo mają zajęcie i niezłe pensyjki, choć dzieci coraz mniej, a nauczycieli coraz więcej, o GZOSiP-ie nie wspominając. W Kobiernicach sprzedają policję, HPR w Kozubniku jak został częściowo zburzony, tak nic się nie zmienia. Wyciągu narciarskiego tamże brak. Chodniki jak baktriany, drogi dziurawe, śmieci w lasach tyle, że roślinność się przebić nie może, podstawówka w Porąbce się sypie. Wójt chroni swoich najważniejszych oświatowych żołnierzy, finanse gminy w opłakanym stanie, posesje mieszkańców zalewane wodą opadową. Ludzie giną na słabo oznakowanych przejściach dla pieszych, o rondzie w Czańcu mówi się od dziesięcioleci. Aqua doi nas do ostatniej kropli, opłaty śmieciowe rujnują domowe budżety, odbiór odpadów komunalnych zorganizowany kiepsko. Organy gminy gnębią poddanych jak tylko się da, straszą więzieniem i szykanami i to pod dyktando gminnych prawników. Wielu radnych łamie prawo, komisja rewizyjna RG to absolutna fikcja. A co bardziej światłych obywateli nazywa się draniami, głupkami, bandytami i oszołomami. Czy to jest mało tematów, którymi warto mieszkańców zainteresować w Kurierze Sołeckim? Coś mi jeszcze mówi, że to nie wszystko. W Gminie Porąbka jest bardzo niewiele dziedzin, które działają poprawnie i zgodnie z prawem, więc ten kaganek oświaty jest niezbędny. Dajcie mieszkańcom szansę na zmiany!!!